Back to top

Óriástüntetést szervezett Madridban a vidéki Spanyolország

Óriási demonstráció zajlott a hétvégén Spanyolországban számos agrárszervezet részvételével, összesen 200 ezres tömeggel kalkuláltak a szervezők. Mindegyik szervezet kicsit más követeléseket fogalmazott meg, de nagy vonalakban közös volt a céljuk: a figyelmet a vidékre irányítani.

A közös akció logója: "közösen a vidékért"
A közös akció logója: "közösen a vidékért"
A helyi sajtóhírek alapján a fruchethandel.de, a nemzetközi friss zöldség-gyümölcs kereskedelem német nyelvű szakportálja számolt be az eseményekről.

Mint írták,

számos agráregyesület, egyebek között a fiatal gazdák szövetsége, a területeken érdekelt öntözési közösségek, állattartó és vadászegyesületek, zöldség-gyümölcs termelők és exportőrök sorakoztak fel

a nagy vidéki demonstráció mögött.

A murciai zöldség-gyümölcs ágazati szövetség, a Proexport, valamint az öntözési társulások a szektorhoz igazított vízgazdálkodási terveket, illetve az infrastruktúra korszerűsítését kérték számon a kormányon, hogy hosszú távon rendelkezésre álljon az öntözővíz az élelmiszertermeléshez. Murciában például, ahonnan a spanyol zöldség-gyümölcs export ötöde származik, kulcskérdés a Tajo és a Segura folyók közötti öntözőcsatorna, hívták fel a figyelmet.

Murciai táj mandulafával. Létkérdés az öntözővíz
Murciai táj mandulafával. Létkérdés az öntözővíz
Fotó: Pixabay
A Proexport ugyanakkor importkorlátozást követelt abból a célból, hogy az EU-s normáknak a harmadik országokból érkező áruk is megfeleljenek, és

ne tisztességtelen versenyben kelljen megmérettetniük a spanyol áruknak.

A huelvai bogyósgyümölcs-ágazati szervezet, a Freshuelva pedig a vidék megbecsültségét tűzte a zászlajára.

Ezenkívül minden részt vevő szervezet kiállt a munkaerőpiaci reform újragondolása mellett, mert szerintük a mostani szabályok nem veszik figyelembe a mezőgazdaság sajátosságait, egyebek között az idénymunkával kapcsolatban – számolt be róla a fruchthandel.de portál.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Többet keres a Youtubeon az angol gazda, mint a teheneivel

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazda 2018 óta készít tartalmakat a videómegosztó portálra, és mára többet bevételt hoz ez, mint a gazdasága.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

Keresett a jégsaláta

Továbbra is népszerű a jégsaláta Franciaországban, az előző év azonos időszakához képest is nőtt a kereslete.

Az „aranyhomok” összetéveszthetetlen zamata

Kecskemét modern megyei jogú város, mely egyes részeiben megtartotta mezővárosi jellegét. E nagy múltú település keleti szegletében, a belvároshoz és a városi körgyűrűhöz egyaránt közel, egy csöndes utcában található a KEFAG Zrt. Juniperus Park Hotele. A megszálló vendégeket madárcsicsergéssel fűszerezett nyugodt környezet és svédasztalos reggeli vagy félpanziós ellátás várja.

Minden 12. spanyolországi malac dán

A dán malacok rendkívül népszerűek mind a német, mind a lengyel sertéskereskedők körében. Most az új adatok azt mutatják, hogy Spanyolországból is nő az érdeklődés.

Áfacsökkentést szeretnének elérni

Tavaly számolt be első ízben a sajtó arról, hogy az Európa Parlament által megszavazott módosítások értelmében a tagországoknak lehetőségük lenne a zöldség és gyümölcsfélék általános forgalmi adóját saját hatáskörben meghatározni. Németországban ismét az ÁFA-csökkentés mellett érvelnek.