Back to top

Óriástüntetést szervezett Madridban a vidéki Spanyolország

Óriási demonstráció zajlott a hétvégén Spanyolországban számos agrárszervezet részvételével, összesen 200 ezres tömeggel kalkuláltak a szervezők. Mindegyik szervezet kicsit más követeléseket fogalmazott meg, de nagy vonalakban közös volt a céljuk: a figyelmet a vidékre irányítani.

A közös akció logója: "közösen a vidékért"
A közös akció logója: "közösen a vidékért"
A helyi sajtóhírek alapján a fruchethandel.de, a nemzetközi friss zöldség-gyümölcs kereskedelem német nyelvű szakportálja számolt be az eseményekről.

Mint írták,

számos agráregyesület, egyebek között a fiatal gazdák szövetsége, a területeken érdekelt öntözési közösségek, állattartó és vadászegyesületek, zöldség-gyümölcs termelők és exportőrök sorakoztak fel

a nagy vidéki demonstráció mögött.

A murciai zöldség-gyümölcs ágazati szövetség, a Proexport, valamint az öntözési társulások a szektorhoz igazított vízgazdálkodási terveket, illetve az infrastruktúra korszerűsítését kérték számon a kormányon, hogy hosszú távon rendelkezésre álljon az öntözővíz az élelmiszertermeléshez. Murciában például, ahonnan a spanyol zöldség-gyümölcs export ötöde származik, kulcskérdés a Tajo és a Segura folyók közötti öntözőcsatorna, hívták fel a figyelmet.

Murciai táj mandulafával. Létkérdés az öntözővíz
Murciai táj mandulafával. Létkérdés az öntözővíz
Fotó: Pixabay
A Proexport ugyanakkor importkorlátozást követelt abból a célból, hogy az EU-s normáknak a harmadik országokból érkező áruk is megfeleljenek, és

ne tisztességtelen versenyben kelljen megmérettetniük a spanyol áruknak.

A huelvai bogyósgyümölcs-ágazati szervezet, a Freshuelva pedig a vidék megbecsültségét tűzte a zászlajára.

Ezenkívül minden részt vevő szervezet kiállt a munkaerőpiaci reform újragondolása mellett, mert szerintük a mostani szabályok nem veszik figyelembe a mezőgazdaság sajátosságait, egyebek között az idénymunkával kapcsolatban – számolt be róla a fruchthandel.de portál.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

Milyen lesz 5 év múlva a vidéki turizmus?

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös Agrárakadémia sorozatának ötödik állomása Gyöngyös volt. A Károly Róbert Campus-on az előadók és a fórum résztvevői vidéki turizmus kérdéseivel, lehetőségeivel foglalkoztak. Bár a fórumon elhangzott, hogy az ágazat sok tekintetben egyhelyben toporog, a témában jártas szakértők szerint öt év múlva már más képet mutat majd.

Izgalmas videósorozatban mutatják be munkájukat az ELTE etológusai

A kutyák, malacok és gyerekek kutatását bemutató filmsorozattal jelentkeztek az ELTE Etológia tanszék kutatói.

Négy országban is értékesítették az illegális lóhúst

Illegális vágásból származó lóhús engedély nélküli értékesítése és ennek segítése miatt előállítottak 41 embert Spanyolországban, a húst a spanyol piac mellett Belgiumban, Németországban és Olaszországban értékesítették - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) csütörtökön.