Back to top

Utánpótlás a fogatsportban

A szakvezetés számára nemcsak az élsport és a tömegsport, hanem az utánpótlássport is rendkívül fontos. A fogathajtó szakág közgyűlésén díjazták a 2021. év legeredményesebb utánpótlás versenyzőit: Jámbor Blankát, a gyermek póni egyesfogat-hajtás; valamint Juhász Pétert, a junior póni kettesfogat-hajtás országos bajnokát.

Természetesen a lovassportok különlegessége, hogy nemcsak a versenyzők, hanem a lovak utánpótlásáról is gondoskodni kell, ezért díjat kapott a legeredményesebb fiatal ló, a fiatal fogatlovak vb ötéves kategóriájában ezüstérmes Velkan hajtója, Bégányi Csaba is. Megkérdeztük a versenyzőket, hogyan készülnek a következő évadra, mik a terveik, milyen edzésmódszerekkel készülnek.

Jámbor Blanka Ágnes

Jámbor Blanka Ágnes, a gyermek póni egyesfogathajtó kategória tavalyi országos bajnoka
Jámbor Blanka Ágnes, a gyermek póni egyesfogathajtó kategória tavalyi országos bajnoka
Fotó: Ladányi Kovács Zoltán
Az Idős Jámbor Vilmos LSE színeiben versenyző Blanka 2007. január 17-én született. Az ifjú versenyző legjobb eredménye 2021-ben a franciaországi Sélestatban megrendezett FEI gyermek, junior és fiatal hajtók Európa-bajnokságán elért negyedik helyezés. A tavaly június 4–6. között Vecsésen, a nemzetközi versennyel egy időben rendezett gyermek és junior ob-döntőn pedig – ahol két kategóriában nyolc ifjú versenyző nevezett – a gyermek póni egyesfogat-hajtó kategóriát ő nyerte meg.

Felkészülését négy edző is segíti: Pille-Riin Roosileht, mint vezetőedző, valamint Rimarcsik Zsolt, Mieke van Tergouw és Claudio Fumagalli.

A fogathajtás csapatmunka, ezért segédhajtója, Varga Adrienn munkája is fontos részét képezi versenyzésének. A főtámogató Vida József segítsége nélkül pedig nem tudna versenyezni. Természetesen édesapja, Jámbor Vilmos segítő támogatása nélkül sem érhetné el ezeket a kitűnő sporteredményeket.

Heti négy napot edzi Pille-Riin a lovakat, két napot Rimarcsik Zsolt, egy napot pedig pihennek. Blanka hétvégente hajtja a pónijait az edzők segítségével, Mieke van Tergouw és Claudio Fumagalli nyári edzőtáborokat tart számára. Jelenleg három pónival dolgoznak, közülük legrégebb óta Beniamin van a csapatban, akivel 2021-ben dolgozott, és az országos bajnoki címet is megnyerte. Ezt a lovat úgy jellemzi: „Minden lovasnak van egy lova, ami mindent megváltoztat...” Két új póni is van a csapatban, ők Memphis és Abbeyfield the Gladiator.

A lovak kiképzését lényegében kizárólag fogatban végzik, edzéstervükben nem tulajdonítanak fontos szerepet a hátaslovas kiképzésnek, évente legfeljebb háromszor-négyszer ülnek fel a ló hátára.

Blanka hobbiszinten tud lovagolni, otthon néha szokott gyakorolni. A lovaikat különbözőképpen edzik, Beniamin és Abbeyfield the Gladiator egész télen pihenőn voltak, hiszen ők már rutinosak. Mindkét ló február közepén kezdte meg a munkát. Memphis az új ló, aki fél éve került a csapatba, vele az egész téli szezont végigdolgozták. Már elkezdték összeállítani a nyári szezon versenynaptárát. Először Mezőhegyesen az edzője, Pille-Riin Roosileht tervezi indulását Blanka Memphis nevű lovával, Blanka ott személyesen nem szándékozik versenyezni. Majd Lengyelországba, Bogusowicébe szeretne menni, és a bugaci versenyen szeretne még indulni, továbbá a horvátországi Pleternicában is rajthoz áll, és végül a fő cél az Ászár/Kisbéren 2022. augusztus 16. és 21. között rendezendő Európa-bajnokság. Addig több edzőtábort is tervez még, az első a Lipicán márciusban megrendezésre kerülő, Hölle Martin és Boyd Exell által tartott edzőtábor.

Blanka a fogathajtó karrier mellett szeretne a civil életben is sikereket elérni.

Nem döntötte még el pontosan, hogy milyen tervei vannak, de felmerült, hogy állatorvosnak vagy pszichológusnak készül.

Juhász Péter

A Besenyőtelki LHE színeiben versenyző Péter 2005. december 25-én született, legjobb eredménye 2021-ben a franciaországi Séles­tatban rendezett FEI gyermek, junior és fiatal hajtók Európa-bajnokságának junior kategóriájában szerzett bronzérem. A már említett vecsési gyermek és junior ob-döntőn pedig ő lett a másik kategória, a junior póni kettesfogat-hajtó mezőny bajnoka.

A junior póni kettesfogat-hajtó kategória tavalyi országos bajnoka, Juhász Péter a díjátadón Szotyori Nagy Kristóffal és Lázár Vilmossal
A junior póni kettesfogat-hajtó kategória tavalyi országos bajnoka, Juhász Péter a díjátadón Szotyori Nagy Kristóffal és Lázár Vilmossal
Fotó: Ladányi Kovács Zoltán

Az ifjú hajtó felkészülését Fekete Sándor, Bozsik József és Fülöp István segítette, de természetesen Jámbor Vilmos és Pille-Riin Roosileht is tartott számára tréningeket. 2020-ban még póni négyesfogat-hajtóként vett részt versenyeken, azonban 2021-ben póni kettesfogat-hajtó kategóriára váltott, hiszen szeretett volna a junior Európa-bajnokságon induló magyar csapatba kerülni.

A vecsési junior ob-döntő volt a harmadik verseny, amelyen póni kettes fogattal indult; az előző kategóriában szerzett tapasztalatának köszönhetően sikerült megnyernie a bajnoki címet.

A lovak kiképzését Fekete Sándor edző végzi, aki futószáras alapképzést biztosít számukra. Míg Péter iskolai tanulmányait folytatja az egri Andrássy György Közgazdasági Szakközépiskolában, addig a lovak napi fogatban való munkáját Fekete Sándor végezte. Az iskola után, délutánonként Fekete Sándor segítségével készültek fel a versenyekre. A lovak fajtája Welsh póni, összesen hét pónit treníroznak, amelyek közül néggyel készül a versenyekre. Kiválasztott már két lovat, amelyekkel póni kettes fogat kategóriában szeretne indulni, de természetesen tervezi egy-két versenyen a póni négyes fogat kategóriában való indulást is.

A szezon végén a lovak téli pihenőt tartanak, ebben a téli szezonban nem indultak fedeles versenyeken. Természetesen ez a téli pihenő nem azt jelenti, hogy soha nincsenek a lovak befogva, hiszen nem telik el úgy egy hét, hogy ne fognák be őket egy kis időre.

A téli időszakban a pónikat jártatógépben is rendszeresen mozgatják.

Az idén szeretnének eljutni minden hazai rendezésű versenyre póni kettes, illetve póni négyes fogattal, de a szezon fő célja számára is az Ászár/Kisbéren rendezendő korosztályos Európa-bajnokságon való részvétel. Álmai között szerepel, hogy minél előbb szeretne nagyló négyes fogat kategóriára váltani, miután betöltötte a 18. életévét. Bízik abban, hogy a rendelkezésére fognak állni olyan lovak, amelyekkel sikeresen fog tudni versenyezni ebben a király-kategóriában is. A fogathajtás mellett, az iskolai tanulmányok végeztével szeretne a családi vállalkozásukban szerepet vállalni.

Bégányi Csaba

Az FEI fiatal fogatlovak világbajnokságának – amelyet tavaly Szilvásváradon rendeztek – ötéves kategóriájában Velkan ezüstérmes helyezést ért el hajtójával, Bégányi Csabával. A ló tulajdonosa Szakács Boglárka Dalma.

A világbajnokságra felkészülésében a legnagyobb támogatást a Bégányi család, Szakács Róbert és családja nyújtotta, a szakmai segítséget pedig Lázár Zoltán biztosította.

Díjat kapott a legeredményesebb fiatal ló, Velkan hajtója, Bégányi Csaba is
Díjat kapott a legeredményesebb fiatal ló, Velkan hajtója, Bégányi Csaba is
A ló a szász-türingiai nehéz melegvérűek között számon tartott moritzburgi fajta képviselője. A fajta hosszú történelmi múltra tekint vissza. A napóleoni háborúk 1815-ös befejezése után Anton szász király 1828-ban úgy döntött, hogy a moritzburgi vadászistállókban állami ménekként 38 mént állít fel. 1830-ban további ménekkel bővítették az istállót. 1873-tól az oldenburgi fajtát határozták meg kötelező érvényű tenyésztési célként. A tenyésztési nyilvántartást 1886-ban kezdték meg, ezután rendszeres kanca- és csikóárveréseket tartottak. Ez a fajta nem egy modern sportló, hanem egy hagyományos német melegvérű típust képvisel – mondta el Bégányi Csaba, a ló hajtója. Ez a típus megfelel a hátasló és a fogatló követelményeinek is. Érdekességképpen említette, hogy ugyanilyen moritz­burgi fajtájú kanca nyerte el az egyéni világbajnoki címet a fiatal fogatlovak világbajnokságán 2018-ban és 2019-ben is.

Velkan kétéves korában került Szakács Róbert istállójába.

Személyesen tekintették meg a megvételkor, és elsősorban az ígéretes mozgása miatt döntöttek a megvásárlása mellett. Hagyományos alapkiképzéssel kezdték tréningezni 2019-ben, hároméves korában. Először kapicánnal kapott futószáras kiképzést, majd hevedert helyeztek fel, ezután a kapicánhoz zablát csatoltak. Később a hevederhez gumikarikás kikötőszárat csatlakoztattak. Majd szerszámhoz, nyereghez szoktatták, nyereg alá tanították. Mindhárom jármódot lovas alatt belovagolták mindkét kézre. A nyereg alatti betanítás után fogták be egyes fogatba, nem volt mellette tanítóló. Két rúd között tanították a csikót, majd a rúd húzása után fogták be a kocsiba. Jelenleg nem kap magas szintű díjlovas kiképzést. A modern fogatsport által megkövetelt díjhajtó feladatok követelményeit földről való munkával, dupla futószárral, illetve fogatban tanítják be. Természetesen szeretnék a ló díjlovas alatti munkáját is fejleszteni, de erre most nincs lehetőségük, a közelben nem ismernek olyan magas szintű díjlovastudással rendelkező belovaglót, aki ezt a munkát el tudná végezni.

A ló kiképzésének a célja, hogy Szakács Róbert négyes fogatában a legjobb eredményeket érjék el hazai és nemzetközi szinten.

A fiatal fogatlovak világbajnokságának ötéves kategóriájában Velkan ezüstérmes lett hajtójával
A fiatal fogatlovak világbajnokságának ötéves kategóriájában Velkan ezüstérmes lett hajtójával
A lóval egész télen idomítómunkát végeztek. Egy héten öt napot aktívan dolgozik felváltva futószáras munkával és fogatban. Tavasszal, a jó idő kezdetén háromhetes intenzív kondíciójavító munkát terveznek, ezután újra visszatérnek az idomítómunkára. Az istálló környéke kitűnő terepadottságokkal rendelkezik, mindenhol homokos talaj veszi körbe kisebb-nagyobb dombokkal-lejtőkkel. Ez nagyon hasznos a lovak kiképzése során, hiszen a ló az egyensúlyát nagyon hamar megtalálja az ilyen terepen. A mindennapi munkába beépítik a díjhajtás alapfeladatait kettes fogatban. A folyamatos száronlét, a megfelelő állítások, a helyes lábsorrend gyakorlása is a napi edzés része. Tavasszal felállítják a díjhajtó négyszöget és abban is gyakorolnak alapfeladatokat. Amennyiben a pálya minősége engedi, az akadályhajtást is elkezdik gyakorolni selybák között. Nem teljes pályákat építenek fel, hanem pályaelemeket.

A versenyekre való felkészülés előtt a pályaépítők pályáit az internetről letöltik, és a nehezebb kombinációkat gyakorolják.

2022-ben már elkezdték a lovat kettes fogatban is hajtani, sikerült egy hozzáillő párt találni a fogatban. Ezzel a párjával együtt fog dolgozni a négyes fogatban is. A 2022. évi nyári versenyszezont egy tavaszi edzőtáborral szeretnék kezdeni.

Ladányi Kovács Zoltán

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/03 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar lovasok a vb felé félúton

Legutóbbi számunkban bemutatkozott a munkalovaglás mint sportág, és hazai képviselője, a Working Equitation Magyarország Egyesület. Bár fiatal a sportág és alig négyéves múlttal rendelkezik hazánkban, máris két versenyzőjének sikerült kiemelkedő teljesítményt nyújtva akkreditációt szereznie az idén júliusban rendezendő franciaországi világbajnokságra.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

Freddie Mercury a díjlovasnégyszögben

A most induló sorozatunkban egy örökzöld témára, az angol telivérek sokoldalúságára és többirányú hasznosítására hívjuk fel a figyelmet. A világ leggyorsabb lófajtáját közel háromszáz éve szigorú és következetes szabályrendszer szerint tenyésztik és próbálják ki a versenypályán.

Kiből lehet sajtbíra?

Sem a dohányosok, sem pedig a rendszeres ivók nem alkalmasak a sajtok bírálatára, mivel ízlesésük és szaglásuk nagy valószínűséggel nem tökéletes. Ez a két legfontosabb képesség a feladat ellátásához, de a június végén avatott 37 új magyar sajtbíra többsége agrár-, illetve élelmiszeripari végzettségű – mondta el Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke.

Az adatelemzés akár életmentő is lehet a versenylovaknak

A versenylovak esetében a legtöbb sérülés nem egy nap alatt alakul ki, eltekintve azoktól a ritka kivételektől, amikor valamilyen baleset (például kerítésnek fut a ló) miatt sérülnek meg. A tréningek során fellépő terhelés hosszú időn át terheli a csontozatot, mire látható eredménye lesz.

Múzeumok éjszakája - Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti múzeumban

Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szombatra, a Múzeumok éjszakájára meghirdetett Állati éjszaka - lovak és kutyák a haderő szolgálatában című programsorozatában.

Két szakágban is az Eb a cél

Fiatal tehetségeket bemutató sorozatunkban ezúttal a két szakágban is eredményesen szereplő Pataki Anna Klárával beszélgettünk; az idén tizenhét éves lovas a díjugrató és military szakágban is a válogatott keret tagja.

A „váci mező” ünnepnapja

Az AM Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum (KMASzC) Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumának Floch-pusztai tangazdaságában május 21-én tartották a XX. Regionális Mezőgazdasági Kiállítást, ami minden évben az iskola ünnepnapjának számít, de most különösen, hiszen két „vírusos év” után tudták végre újra megrendezni a bemutatót.

Traktor, quad, lovas kocsi: milyen jogosítvánnyal vezethetők?

Sokszor nem egyértelmű, ha a mezőgazdasági vontatóhoz egy vagy több pótkocsit csatolnak, milyen vezetői engedéllyel kell rendelkeznie a sofőrnek, vagy, kell-e jogosítvány quadra, illetve milyen okmány kell az állati erővel vont jármű esetében? A témáról Pető Attila közlekedési szakértő és szaktanárt kérdeztük.

Ismét Farkaslaka lovasa nyerte a Székely vágtát

Rekkenő hőségben és felfokozott hangulatban vette kezdetét a 11. Székely Vágta legvártabb pillanata, a két döntő futam. Népes közönség várta a legjobb nyolc lovast, akik a szombati kvalifikációs futamokból küzdötték magukat a vasárnapi döntőkbe.