0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Az összeomlás szélén a brit sertéstenyésztők

Jelentős felvásárlási ár emelést követelnek a brit sertéstenyésztők a túlélésük érdekében. Eddig a sertéshús ára nem követte az európai áremelkedést a szigetországban.

A Brit Sertésszövetség (NPA), amely a sertéstenyésztést a teljes összeomlás szélén látja, felszólította a kiskereskedelmet, hogy jelentősen emelje a sertéshús árát, annak érdekében, hogy a termelők legalább a termelési költségeiket fedezni tudják.

Az NPA a múlt héten bejelentette, hogy a gazdáknak a vágósúlyban lévő sertések után kilogrammonként több mint 2 fontra (900 Ft) van szükségük a nyereségességhez.

Ez körülbelül 70 penny/kg-al  (312 Ft) lenne több, mint amit a gazdák jelenleg kapnak. Az Egyesült Királyságban a sertéshús ára eddig nem reagált a kontinentális Európa áremelkedésére. Jelenleg az árak stabilan 1,36 font/kg vágósúlyon vannak.

– A kereskedők által fizetett árak nagymértékű és azonnali emelésére van szükség. Az NPA elnöke szerint a jelenlegi árképzési mechanizmus nem képes lépést tartani a példátlan globális fejleményekkel.

A szövetség szerint a búza árának drámai emelkedése és az ezzel járó magasabb takarmányköltségek tovább súlyosbították a sertéstenyésztők amúgy is kétségbeejtő helyzetét.

A gazdák most hetente több tízezer fontot veszítenek, és komolyan fennáll a veszélye annak, hogy nem engedhetik meg maguknak a sertések etetését és a gazdaságuk fenntartását.

A termelői árak emelése nemcsak a brit sertéságazat túlélése, hanem az Egyesült Királyság sertéshús-, szalonna-, kolbász-, sonka- és egyéb sertéshúskészítményekkel való ellátása szempontjából is fontos.

Az NPA elnöke hangsúlyozta, hogy a jelenlegi búzaárak mellett egyetlen sertéstenyésztő sem tudja tovább fenntartani gazdaságát. Hozzátette: az amúgy is magas takarmányárak miatt a termelők többsége nem tudott nagyobb mennyiségű  takarmányt vásárolni készletre az utóbbi időben, és most még inkább ki vannak téve az áremelkedésnek. Ezenkívül sok sertés halmozódott fel a gazdaságokban, ami tovább súlyosbítja a termelők amúgy is nehéz helyzetét.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl