Back to top

Káosz a tavaszi vetés küszöbén

A belgrádi kormány igyekszik menteni a menthetőt, de a mezőgazdaságnak szánt dízel üzemanyag literje így is száz forinttal többe kerül, mint Magyarországon.

E sorok írója, gyakorló méhész lévén, a múlt század utolsó évtizedében már megtapasztalta, mit jelent az, amikor háború és gazdasági válság közepette a földműveseknek nincs pénzük műtrágyára, növényvédő szerre, se fémzárolt vetőmagra, és helyette maguk termelte, padláson tárolt, rostázatlan és csávázatlan magot vetnek.

Burjánzott is anno a mezei acat meg a pipacs a szántóföldeken! Örültünk neki, mármint mi, méhészek, hiszen az acatról a méhek sűrű nektárt, a pipacsról rengeteg virágport gyűjtöttek.

Annyi méz azóta sem termett a vajdasági rónán, mint a délszláv háborúk alatt, amikor bőven maradt parlagon föld. Azokon a területeken tömegesen virágzott a gyermekláncfű és a vadrepce is, mindkettő kitűnő méhlegelőnek számít. Mégsem sírjuk vissza azokat az időket, elvégre akkor is tudatában voltunk, hogy a nagy termőképességű csernozjom típusú termőtalajt az Isten nem elsősorban arra teremtette, hogy mi mézet termeljünk rajta. Aztán elmúlt a háború, az elmúlt 22 évben helyreállt a rend, és a gazdálkodók versenyt futottak a bérbe vehető területekért.

Amikor még padláson tárolt magot vetettek a gazdák
Amikor még padláson tárolt magot vetettek a gazdák

Bő két évvel ez előtt senki nem gondolta volna, hogy a mezőgazdasági termelők még egyszer súlyos, a kilencvenes évekre emlékeztető hullámvölgybe kerülhetnek. Aztán jött a két éven át tartó koronavírus-járvány, égbe szökkentek az energia-, a műtrágya-, a növényvédőszer-, a termény- és az élelmiszerárak.

A fogyasztó társadalom védelme érdekében a belgrádi kormány tavaly ősz óta korlátozza a legfontosabb élelmiszerek árát.

Aztán, amikor már úgy tűnt, végképp feje tetejére állt a világ, és ezt nem lehet tovább fokozni, következett a java: kitört a háború Ukrajnában, ami négyzetre emelte a járvány által kiváltott, fegyverropogás és világkáosz nélkül is fennálló problémákat.

Most ott tartunk, hogy miközben a terményárak eddig soha nem tapasztalt növekedést produkálnak, Európa nagyobbik részében a földgáz megfizethetetlen ára miatt leálltak a műtrágyagyárak. Akinek a legújabb válság kirobbanása előtt sikerült beszereznie a fejtrágyát vagy alaptrágyát, az jól járt. Akinek nem, az megnézheti, hogy nélküle mennyit teremnek a földek, merthogy mindenki számára egyértelmű, hogy az európai színvonalú termelés nem tartható fenn a termőtalaj ásványianyag-utánpótlása nélkül.

Közben az üzemanyagárak is rohamos növekedésnek indultak.

Szerencsére, ahogy Magyarországon, úgy Szerbiában is megtette a kormány, amit megtehetett.

Belgrád leállította az élelmiszerexportot

Miután akkora kereslet nyilvánult meg a Szerbiában felhalmozott mezőgazdasági termények iránt, hogy egy nap alatt eladhatták volna a teljes mennyiség egynegyedét, a szerb kormány úgy döntött, hogy március 11-ével felfüggeszti az alapvető élelmiszerek, az olaj, a búza, a kukorica és a liszt exportját.

Az intézkedést Aleksandar Vučić államfő napokkal korábban beharangozta. Mint mondta, Szerbia mintegy 800 ezer tonna búza- és 1 millió tonna kukoricatartalékkal rendelkezik, ami majdnem lefedi az ország éves szükségletét. Rámutatott, hogy Szerbia búzaigénye évi 1,2 millió tonna, amihez hozzájön még az idei termés. Tehát, hacsak valami istencsapása nem jön közbe, kenyérnekvalóból lesz elegendő, sőt felesleg is lesz.

A helyzetükkel elégedetlen termelők a választásokig nem tartanak tiltakozó felvonulást
A helyzetükkel elégedetlen termelők a választásokig nem tartanak tiltakozó felvonulást

Az elnök hangsúlyozta, hogy a kiviteli tilalmat elővigyázatosságból vezetik be, ugyanis a beszédét megelőző hétfőn, egy nap alatt 200 ezer tonna búzát szerettek volna Szerbiából vásárolni a környező államok.

Ennyire volt azonnali kereslet. Vučić hozzátette, hogy Szerbia lakosságának igénye mellett a környező országok szükségleteit is figyelembe veszik, hiszen - mint mondta – annak nincs értelme, hogy ha Szerbiának van, akkor Szkopje, Podgorica vagy Bijelina ne rendelkezzen kellő mennyiségű gabonával. Tehát Szerbia szolidaritást vállal a szomszédaival.

A szerb elnök leszögezte, hogy üzemanyagból van elegendő Szerbiában, viszont az ára hetek óta emelkedik, és emiatt cselekednie kell a kormánynak. Jelezte, hogy az állam átvesz bizonyos terheket a termelőktől, hogy mindenki számára elérhető maradjon az üzemanyag.

Siniša Mali pénzügyminiszter ezt követően jelentette be, hogy az állam lemond a jövedéki adó 20 százalékáról. Emiatt a költségvetésnek havi 3,6 milliárd dinárral, hozzávetőleg 30 millió euróval kisebb lesz a bevétele, de az államháztartás állapota stabil, képes lesz elviselni.

Újabb üzemanyagárstop

Miután Szerbiában is megugrott az üzemanyag kereslete, és rémhírkeltők miatt kisebb pánik, ennek következtében pedig a benzinkutakon itt-ott rövid időre hiány alakult ki, a kormány egyértelművé tette, hogy üzemanyaghiánytól nem kell tartani, a szükséges tartalék rendelkezésre áll és az orosz nyersolaj egyelőre akadálytalanul érkezik az országba,

továbbá felkészültek rá hogyha bármilyen okból Szerbia nem tudna kőolajat importálni Oroszországból, akkor a harmadik országból származó kőolaj behozatalát vámmentessé teszik.

A március 11-én életbe lépett kormányrendelet értelmében az eurodízel maximális kiskereskedelmi ára hat dinárral haladhatja meg az átlagos nagykereskedelmi árat, és hasonló módon szabták meg a benzin árát is.

Hosszú sorok alakultak ki a szerbiai töltőállomásokon
Hosszú sorok alakultak ki a szerbiai töltőállomásokon

Üzemanyag csak a járművek tartályába tölthető

A bejegyzett gazdasággal rendelkező mezőgazdasági termelők 179 dináros (580 HUF) literenkénti áron juthatnak a traktorok működtetéséhez szükséges gázolajhoz. A Szerbiai Kőolajipari Közvállalat, a NIS kútjait a kormány kötelezte rá, hogy megfelelő mennyiségben biztosítsák a földműveseknek a legolcsóbbnak számító gázolaj-kategóriát, hogy a tavaszi mezőgazdasági munkákat zökkenőmentesen el tudják végezni. A gázolaj ára még így is 100 forinttal több, mint amennyit Magyarországon kell fizetnie a mezőgazdasági termelőknek a dízel üzemanyag literjéért. A szerbiai gépkocsi- és kamiontulajdonosok ennél is többet kénytelenek fizetni a gázolajért, és az árát minden pénteken újraértékeli a kormány.

A belgrádi kabinet üzemanyagár-korlátozó rendelkezése egyelőre április 11-ig érvényes. A kormányrendelet egyben előírta a benzinkutaknak, hogy üzemanyagot kizárólag a járművek tartályába tölthetnek.

„A döntés annak érdekében született, hogy megakadályozzuk az áringadozást és megóvjuk az állampolgárok életszínvonalát, tekintettel az elmúlt időszakban tapasztalt kőolajár-emelkedésre. A rendelet alapján kell meghatározni a maximális kiskereskedelmi árat, az üzemanyagokat forgalmazó cégeket pedig arra kötelezi, hogy folytassák az üzemanyag értékesítését, de kizárólag a járművek üzemanyagtartályaiba” – olvasható a szerb kormány közleményében.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Költségoptimalizálás a Fruit Logistica jelszava

2023. február 8–10. között rendezik a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem tematikájú üzleti találkozóját Berlinben. A kiállítók hivatalos jelentkezési határideje már lejárt, de a szervezők közleménye szerint várólistára még fel lehet iratkozni.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Műtrágyából ne keverjen AdBlue-t!

Lesz-e elég AdBlue a piacon? Hogyan kell tárolni és meddig áll el ez a fontos adalékanyag? Ha ugyanúgy karbamidból áll, mint a műtrágya, akkor miért nem lehet házilag előállítani? Érdekes AdBlue-kisokost tett közzé a minap az agrarheute.com portál három nagy mezőgépgyártó cég segítségével.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

Nyílt levél az energiaárak miatt

Tekintettel az energiaárak elmúlt hetekben tapasztalt rendkívüli emelkedésére, a német nagykereskedelmi és külkereskedelmi szövetség (BGA) nyílt levelet intézett a kancellárhoz és a szövetségi kormányhoz.