Back to top

VIII. Országos Tavaszi Hajtatásai Nap - Szentes

2022. március 24.
Szentes
Délalföldi Kertészek Szövetkezete, (Szentes, Szarvasi út 3/b tagi válogató csarnoképület)

Az eddigi őszi rendezvények után, idén először tavasszal is várja az érdeklődőket szentesi telephelyén a Délalföldi Kertészek Szövetkezete (Szentes, Szarvasi út 3/b tagi válogató csarnoképület).

A március 24-i rendezvényen a szakmának még a fő hajtatási idény előtt alkalma lesz megvitatni a zöldséghajtatás időszerű kérdéseit, nehézségeit. Ehhez Farkas Sándor agrárminiszter foglalja össze a kertészeti ágazat, különösen a hajtatás helyzetét, lehetőségeit a 2023-2027. közötti közös agrárpolitika tükrében.

A márkázás értékesítést támogató szerepéről, lehetőségeiről pedig Nagy Márton, a Positive by Hinora Group Kft. kreatív igazgatója beszél.

A kiskultúrák növényvédelmét érintő változásokról, a szerengedélyezési eljárásokról és az elektronikus adatszolgáltatásról Jordán László, a Nébih Növény-, Talaj-, és Agrárkörnyezet-védelmi igazgatóság vezetője tart előadást. Az azt követő növényvédelmi kerekasztal-beszélgetésbe bekapcsolódik még Kujáni Lászlóné, a Magyar Növényvédelmi Kamara alelnöke, Görög Róbert, a Magyar Növényvédelmi Szövetség ügyvezetője, Ledó Ferenc, a DélKerTÉSZ vezető szaktanácsadója, Forray Alfréd, a Koppert Hungary Kft. szaktanácsadója, Balázs Viktor, a NAK Mezőgazdasági Igazgatóság szántóföldi szakértője, Varga István, a Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetője, valamint Buleca Csaba, az Árpád-Agrár Zrt. kertészeti növényvédelmi vezető szaktanácsadója.

A frisspiaci paprika és paradicsom értékesítési kihívásait Kálmán László, a DélKerTÉSZ külkereskedője foglalja össze. Az értékesítési kerekasztal-beszélgetés további résztvevői Nemes-Nagy János, a Trivega Kft. kereskedője, Rácz József, a Prémium-Kert Kft. ügyvezetője, Janó Imre, a DélKerTÉSZ kereskedelmi vezetője, Feczák Tamás, a Hódkertész Kft. kereskedője, valamint Kukucs György, a Greencoop Hungary Kft. kereskedője lesznek.

A szakmai napon résztvevők ezúttal ünnepi eseménynek is tanúi lehetnek: leteszik a DélKerTÉSZ új komplex logisztikai csarnoképületének alapkövét.

Az alkalomból beszédet mond Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes, a térség országgyűlési képviselője, Gémes László, a Csongrád-Csanád megyei közgyűlés elnöke, Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere, Szél István, a NAK Csongrád-Csanád megyei elnöke, Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke és Nagypéter Sándor, a Délalföldi Kertészek Szövetkezete elnök-ügyvezetője.

A DélKerTÉSz, a FruitVeB és a Kert-ész Klub Egyesület tagjai ingyenesen vehetnék részt a rendezvényen.

További információ: gyuriczakitti@délkertesz.hu, tel.: +36 30 899 5331

Növényi étrenddel csökken a bélrák kockázata a férfiaknál

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.

Veszítenek illatukból a virágok

A növények többek között virágillattal vonzzák beporzóikat. Ám a hőmérséklet növekedésével veszíthetnek illatukból a virágok. Egy kutatócsoport 5 °C-os felmelegedést szimulált, és ennek több haszonnövényre és rovarfajra gyakorolt hatását tanulmányozta. A hatás a szamóca esetében volt a legerősebb.

Főként díszít a lopótök

Az ősz második felének régi-új divatja a tökfélékből készített dekoráció, emiatt a piacon sokfelé találkozhatunk dísztökökkel. A nyakas lopótök is közéjük tartozik, bár zsenge termésének húsából készíthetünk rántott vagy rakott tököt, megtölthetjük, vagy legyalulva megfőzhetjük főzeléknek.

Pesten nagyobb számban száradnak ki fák, mint Budán

Habár talán kevésbé feltűnő, mint a parkok megszokott zöld gyepszőnyegének sárgára égése, de az elmúlt hetekben sajnos gyakoribb lett a teljesen elszáradt, vagy a még zöld, de szárazon zörgő levelekkel vegetáló fák látványa is.

Mezőgazdasági kockázatkezelés

A 2012-ben indult komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében négy pillér segíti a mezőgazdasági termelőket.

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

Tulipánünnep és ingyen tulipán

A tulipán hazájában külön ünnepnapot szánnak a tavasz egyik legnépszerűbb virágjának. Január harmadik szombatján virágtengerré változik Amszterdam egyik híres, múzeumok ölelésében fekvő tere, hogy örömöt csempésszenek az emberek életébe.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.

Változóban a globális tőzeg kereskedelem

A tőzegtermékek - legyen szó kiváló minőségű adalékanyagokat tartalmazó közegekről vagy hobbi célú, otthoni felhasználásra gyártott keverékekről – a fő alapanyag energia- és üzemanyag-igényes kitermelése és gyártása miatt nagyon kitettek az utóbbi hónapok árrobbanásának.

A spenót vesekőképző hatása tejjel kivédhető

A spenót sok gyerek „nemszeretem” növénye, ám rengeteg előnyös tulajdonsága van. Klorofillja ipari és gyógyászati alapanyag. Ami pedig nem előnyös, az is kis trükkel kivédhető… Klorofillja jó antioxidáns, és egy másik hatóanyaga a pihentető alvást segíti.

Adventi kertajánló

A korai sötétedéshez igazított nyitvatartási idővel, de számos hazai botanikus kert és arborétum tart nyitva a téli hónapokban. Sőt, programokkal is több helyen készülnek, ezekből válogattunk.

Rezes lemosó permetezés: többször is megéri elvégezni

A lemosó permetezéseknek számos előnyök van: gyérítik az áttelelő kártevők, és az áttelelő kórokozók számát, és mivel nincs lomb a fákon, nem kell tartani a szer miatti perzseléstől. Ősztől tavaszig ezt több alkalommal elvégezhetjük, így a hatékonyság fokozható.

Több mint ötszáz katalán településen vezetnek be vízkorlátozást a szárazság miatt

Több mint ötszáz katalán településen, köztük Barcelonában vezetnek be vízkorlátozást, mert az idén tapasztalt rendkívüli szárazság miatt jelentősen megcsappantak a vízkészletek - közölte az El País című újság.

Paprikaidény-zárás az Univernél

A szabadföldi paprikatermesztés befejezését követően az Univer Product Zrt. Kecskemét-Hetényegyházai telephelyére hívta azokat a termelőit, akik a pritamin-, kápia-, édes és erős fűszerpaprika-beszállításaikkal a legnagyobb mértékben járultak hozzá az eredményes felvásárlási szezonhoz.

Szilva aszályban

Az idei súlyos aszálykár ellenére az öntözetlen ültetvényekben is voltak olyan szilvafajták, melyek gyümölcsét piacra lehetett vinni. Az ízük azonban elmaradt a megszokottól. A vezető fajták nagy része mennyiségben és minőségben is rosszabbul termett a vártnál. Az öntözött ültetvényekből betakarított szilva szép, jó minőségű, de drága volt az idén.

Víztakarékos öntözést díjaztak az Interpoma kiállításon

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Az Interpoma Award díjakat a megnyitón adták át egy lengyel és két olasz cégnek a víztakarékos öntözési rendszerükért.

Nőtt tavaly a fokhagymatermés

Tavaly 829 hektárról 5611 tonna fokhagymát takarítottak be Magyarországon, 8 százalékkal többet az előző évinél - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összefoglalójából, amely szerint az idén az aszály miatt a fokhagyma fejmérete kisebb lett, ugyanakkor jó minőségű a termés.

Tőzeg nélkül nincs jó minőségű termesztőközeg

A tőzeget korábban több európai ország fűtőüzemében alkalmazták a barna szénnel felérő fűtőértéke miatt. Az 1950-1960-as évektől vált a kertészeti ágazat fontos termékévé számos pozitív tulajdonsága miatt. Ezekről és további alkalmazhatóságáról Aradi Lászlóval, a Pindstrup kelet-európai képviselőjével beszélgetett Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője az MMG direkt legutóbbi adásában.

Az olcsó élelmiszerek ideje lejárt

A Szentes környéki zöldségtermesztőket összefogó DélKerTÉSZ piacelemző tájékoztatóján elhangzott, hogy az energia és inputanyag árak növekedése miatt a élelmiszerek korábban megszokott árszintje már nem fog visszatérni.

Dél-afrikai csonthéjasexport

Dél-Afrikában jó termést hoztak a csonthéjas gyümölcsök a 2021–22-es szezonban, de az export alakulása csalódást okozott a termelőknek, mert folyamatosan akadozott a globális ellátási lánc.

Kompótnak is kitűnő, de nyersen is ízletes a körte

Hazánkban közel 2000 hektáron termelnek körtét, köztük számos tájfajtát. A körte kifejezetten egészséges, felhasználhatósága pedig nagyon sokrétű – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Új cseresznyetermesztési kísérlet indult Érden

Jövőre már láthatók az első eredmények az intenzív cseresznyeültetvényben a MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutatóközpont érdi kísérletében. Új hibridek, gyenge növekedésű alanyok és a legkorszerűbb koronaformák lesznek tanulmányozhatók.

Méhbarát kertek és parkok

Napjainkban egyre többekben merül fel az igény, hogy méhbarát kertet építsen vagy készítsen, mindezt úgy, hogy szép legyen, a lehető legkevesebb gondozást igényelje és amennyire megoldható, legyen vegyszermentes. Szeretnék bemutatni pár olyan növényt, amelyet véleményem szerint be lehet illeszteni egy kertbe, telekre vagy parkba, és így tavasztól őszig mindig lesz olyan növény, amely épp virágzik.

Amibe a fűszerpaprika belepirul

A megmérettetést másnapján a Szatymazi Gazdakör, a Szatymaz Község Önkormányzata, a MATE KERTI ZKK Szegedi Kutató Állomás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezete, a MTA Kertészeti Albizottság, valamint a SZAB Kertészeti-, Növénybiológiai és Biotechnológiai Munkabizottság nevével fémjelzett előadásokat Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára nyitotta meg.

Lux Róberttől búcsúzunk

Őszinte fájdalommal tudatjuk, hogy szervezetünk volt főtitkára, kedves kollégánk, dr. Lux Róbert életének 83. évében, 2022. november 5-én elhunyt.

Gyógynövények az ültetvényben

Napjaink széles körben alkalmazott szőlőtermesztési gyakorlataiban jelentős talajbolygatással vagy vegyszerfelhasználással jár a gyomszabályozás, gyomirtás. Ezek sorközti kiváltására már számos takarónövény-magkeverék elérhető, alkalmazásuk elsősorban az ökológiai, biodinamikus vagy AKG előírások szerint működő gazdaságokban terjed. Friss hazai kutatásban a gyógynövények felhasználását vizsgáljuk.

Gyógyszerszámba menő ízélmény

„A chili nem csupán csodálatos ízélményt nyújt, hanem a sok tévhit ellenére – bár természetesen mérsékletes fogyasztással – egyfajta gyógyszer is” – vallja Nagy Gergő celldömölki kistermelő. A fiatalember hat esztendeje döntött úgy, hogy Chilidise márkanéven elkezdi forgalmazni chilis termékeit. Mint elmondta, a legtöbb munkát ő maga végzi, de a családja is be-besegít.

Idén is lesz elég karácsonyfa - Érdemes a hazai fenyőt választani

Megkezdődött a „karácsonyfák” kitermelése a hazai fenyőültetvényeken – tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete. A tévhitekkel ellentétben, a piacra kerülő áruk nem erdők „kiirtásából” erednek, hanem a karácsonyfának nevelt fenyők faiskolákból származnak.

Mikroorganizmusok a kertészek szolgálatában

Tanulmányutat szervezett a Florachem Kft., amelynek során ausztriai árutermelő kertészeteket, illetve egy tanüzemet látogathattak meg magyar szakemberek. A kertészetek mindegyikében a hazai piacon még újdonságnak számító, hasznos mikroorganizmusokat tartalmazó készítményeket vetnek be a növények védelmében, és a tápanyag-utánpótlásukat is a Multikraft vállalat speciális termékeivel oldják meg.

Papaja Európából

Számos országban egyre népszerűbb egzotikus gyümölcs a papaja. Bár réspiaci termék, az eladott mennyiség folyamatosan növekszik.

Csökken a fogyasztás, nő a költség

Hollandiában 4%-kal kevesebb gyümölcsöt és zöldséget ettek otthon 2022 első felében, mint a világjárvány előtti 2019-es év azonos időszakában, jelentette a GroentenFruit Huis a közelmúltban, de 2021-hez képest is mintegy 6%-kal kevesebb gyümölcs és zöldség került az asztalokra.

Herbicidmaradványok kimutatása nanotechnológiával

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelete (FDA) rengeteg termék peszticidmaradvány-tartalmát vizsgálja folyamatosan, hogy a hivatal által biztonságosnak tekintett szint alatt van-e azok vegyszermaradvány-tartalma.

Szűkül a kelbimbó területe

A svájci kelbimbótermesztés korábban is olyan volt, mint a hullámvasút: amíg 2010-ben mindössze 55 hektár, 2018-ban több mint 100 hektár volt a termőterület, akkor azonban váratlanul minden megváltozott.

Ezeket tudta a kávéról?

A kávéfogyasztás világméretű elterjedése csak néhány száz éves múltra tekint vissza, ám ez mit sem befolyásolta népszerűségét. Bár karrierjét reggeli italként kezdte, mára számos étel alkotórészévé is vált.

Zöldterületek pénzbeli értékét kiszámító alkalmazást fejlesztettek Bécsben

Mindenki zöldít, parkosít, de vajon megéri az árát? Erre a kérdésre ad pontos választ a Greenvaluation szoftver, amely a zöldterületek és -felületek pénzbeli értékét számolja ki. Így már telepítés előtt kiderül, megéri-e a zöldfal vagy a tetőkert a beruházást.

Vadregényes szelídgesztenye

A nyári gesztenyevirágzás pompája után elérkezett a beteljesülés, az őszi termésérés időszaka a még megmaradt természetközeli szelídgesztenyéseinkben. Mint erdeink őszi színei, legalább annyira változatos ezekben a gesztenyésekben a fák termése. Ez a sokféleség a termés alakjára, színére, felületére, méretére és a termésérés időbeni eloszlására is vonatkozik.

Fókuszban a biomassza alapú gazdaság

A Magyar Tudományos Akadémia 2022 novemberében immár 19. alkalommal rendezi meg a hazai tudományos élet kiemelt eseményét a Magyar Tudomány Ünnepét. Az Agrárminisztérium az saját rendezvénnyel kívánt csatlakozni az eseményhez, melynek fókuszában a hazai fenntartható erőforrás-használat valamint a biomassza alapú gazdasággal kapcsolatos kutatás-fejlesztés szerepel.

Növényorvos a közterületen

Elég néhány fagyos éjszaka, hogy meginduljon a lombhullás, akkortól el lehet kezdeni a fák őszi lemosópermetezését. Szerencsére az őszi és a tavaszi lemosásnál bevethető olaj, kén és réz hatóanyagú növényvédő szerek közül néhánynak közterületi engedélye is van.

Minden növénytakarás vizet spórol

Az olasz Arrigoni cég számos agrotextilt fejlesztett ki a növények, a talaj vagy a termesztőberendezés takarására. Idén méréssorozattal bizonyították, hogy színtől, textúrától és az árnyékolás mértékétől függően mindegyikkel vizet lehet spórolni. A megtakarítás elérheti az 50 százalékot a nyílt területhez képest. A méréseket az idén áprilistól októberig végezték a cég dél-olaszországi kutatóállomásán: a talajról való párolgást és a növények párologtatását vizsgálták.

Gazdakonzultáció Solton

A termelőket legjobban foglalkoztató témákat gyűjtötte össze a ConsultAgro Kft., amiket a cég által meghívott neves előadók vitattak meg nyilvánosan egy Solton rendezett konzultáción. Terítékre került az osztatlan közös tulajdon, a generációváltás, az új KAP, az agrárfinanszírozás és a mezőgazdasági drónhasználat szabályozása.

Nagyobb összeget lehet elszámolni öntözésfejlesztésnél

Az öntözésfejlesztést szolgáló beruházások sikeres megvalósítása érdekében az Agrárminisztérium 30%-kal megemelte a megvalósításhoz kapcsolódóan elszámolható kiadási összegeket a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” című pályázat vonatkozásában – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Természet a nagyvárosban

Budapestnek olyan zöldfelületi értékei vannak, amelyek Európában is sok tekintetben egyedülállóvá teszik a várost. Elmondhatjuk ezt a parkhálózatról, a fasorokról és az erdészeti értékekről is, bár utóbbiak például egy Városligethez képest kevésbé ismertek.

Érdemi segítség a szőlőtermelés számára a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv

Az idei év kétarcú: az energia-és inputanyagok árrobbanása, a történelmi mértékű aszály komoly nyomott hagyott az agráriumon. Ennek ellenére, az első félévben minden nehézséggel dacolva, a beruházások és az agrárexport is negyedével nőtt az elmúlt időszak azonos időszakához képest - értékelte a magunk mögött hagyott hónapokat Feldman Zsolt a XIII. Márton-napi újbor ünnepen.

Már mintegy 70%-át visszagyűjtik

Felismerve, hogy tovább nem odázható el a növényvédőszer-göngyölegek szervezett visszagyűjtése, csaknem húsz éve, 2003-ban megalakult a Cseber Nonprofit Kft.

Így jósoltak a télről elődeink

A néphit sok nevezetes naphoz fűződő babonát őriz, melyek még jelen korunkban is meglepően gyakran beigazolódtak. Akadnak köztük olyanok, amelyeket még manapság is szívesen hangoztatunk, és bizony olyanok is, ami már kicsit kopottak és porosak.

Nehéz helyzetben a kiskereskedelem

A hírekből mindannyian tudjuk, hogy az élet szinte minden területén emelkednek az árak. A magasabb infláció pedig azt jelenti, hogy kevesebb pénz marad a vásárlók zsebében. De vajon milyen hatással van ez az értékesítésre? Kevesebb dísznövényt terveznek vásárolni az emberek? Néhány felmérést máris végeztek, amelyeknek eredményeit a közelmúltban összesítették.

Lehet-e otthon disznót vágni, és valójában kié a tudomány?

A kutatás értelmetlen a szakma nélkül, a szakma viszont elveszett tudomány nélkül. Ennek ellenére még a szaksajtóban is kevés tudományos ismeretterjesztő írás jelenik meg a hazai agrárium szakterületén.

Elhunyt Glits Márton egyetemi tanár

Életének 89. évében elhunyt Glits Márton, a volt Kertészeti Egyetem Növénykórtani Tanszékének egyetemi tanára, egykori tanszékvezetője, aki kertészek számos nemzedékét tanította a növények gombás és baktériumos betegségek elleni védelmére. A Folk Győzővel írt Kertészeti növénykórtan című tankönyve máig alapműnek számít.

10 ezernél is több facsemetét ültetnek ősszel a fővárosban

Indul az őszi faültetési szezon a fővárosban - közölte a Budapesti Közművek (BKM) Nonprofit Zrt. Főkert divíziója csütörtökön az MTI-vel.

Új inváziós kabócafaj a láthatáron?

Napjainkban a növényvédelem egyik legnagyobb kihívása az idegenhonos inváziós kártevők elleni küzdelem. E távoli tájakról származó, főként az ízeltlábúak közé tartozó állatfajok a kontinensek közti intenzív áruforgalommal egyre gyorsabban terjednek, és megtelepedésüket a mérsékelt égövben nagyban segíti az urbanizáció és a klímaváltozás.

Szőlőoltványoktól a facsemetékig

Oltványra mindaddig szükség lesz, amíg az emberek szeretnek gyümölcsöket és azok különböző változatait termeszteni. A vállalkozását Zalaegerszegen működtető Kaszás Balázs e mottót tartja szem előtt munkája során, immár negyed százada.

Színkavalkád a cserépben

A Beppler Kft. által szervezett találkozó remek lehetőséget teremtett a szakemberek személyes tapasztalatcseréjére. Az eseményen ugyanakkor képet kaphattak a kertészek a következő termesztési szezon kihívásairól és a piaci trendekről is. A szaporítóanyag-forgalmazó cég kínálatában szereplő egynyári- és évelőújdonságokat Pethő Zsolt területi képviselő mutatta be.

Növényvédelmi tapasztalatok

Idén a szőlőkárosítók nem okoztak különösebb gondot, kevés permetezéssel meg tudtuk védeni az ültetvényeket. Ebben nagy szerepe volt az időjárásnak és a rendkívül kevés csapadéknak is. Bizonyára ettől függetlenül a szőlő növényvédelmével kapcsolatban több érdekességet megfigyelhettünk, ezek közül kettőt említek meg, a szőlőlisztharmatot és a magnéziumhiányt.

Már folyik a faültetés a Blaha Lujza téren

Nyolcvan fát ültetnek a megújuló Blaha Lujza térre - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel.

3 fontos kerti gép – Melyiket válasszam?

Számos kerti gép létezik, ami megkönnyíti a ház körüli munkát. Ebben a cikkben három nélkülözhetetlen gépről lesz szó, aminek a kiválasztásában segítünk, hiszen nem is olyan könnyű a legjobb terméket megtalálni. Ehhez minden információra szükség lesz.

Piacon a lila brokkoli

Októberben kezdték betakarítani a spanyolországi Murcia tartományban termesztett Purple Magic brokkolifajtát.

Fenntartható salátakeverék

Olaszországban a nem termesztett, ám a szántóföldeken megjelenő gyógynövényeket spontán növényeknek is nevezik, amelyek közül legnépszerűbbek a borágó, a cikória, a porcsin, a csalán, a vad rukkola, a pitypang, a libatop és a disznóparéj (amaránt).

Meddig tart a diótúlkínálat?

A különböző médiafelületek fogyasztókat célzó reklámjai már hetek óta azt hirdetik, hogy elérkezett a karácsonyi ünnepi készülődés hajrája, ám a piac egyelőre mérsékelten reagál az átfogó kampányra. Legalábbis Kárpátalján ezt tapasztaljuk.

Különleges pampafű

Igen nagy az érdeklődés a világ első mini Cortaderia-fajtája iránt, mondta Dimitris Dimitriou, a Fleurizon nemesítővállalat értékesítője a cég legkompaktabb pampafűfajtájáról, amely a Tiny Pampa nevet kapta.

A biztosítók aszálykifizetései negyvenmilliárd forintnál tartanak

A mezőgazdasági biztosítással foglalkozó társaságok 39,96 milliárd forintot fizettek ki az idei aszálykárokra, közel 8500 bejelentés nyomán október végéig - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kedden.

Zöldséghiány Belgiumban?

"Idén télen a szokásoshoz képest a belga üvegházi zöldségkészlet körülbelül tíz százaléka lesz elérhető" – hívta fel a figyelmet Barry Michiels, a Gebroeders Michiels exportőre hozzátéve: „a helyi ellátást tekintve olyan, mintha tíz évet mentünk volna vissza az időben."

Dacolnak a hideggel

A nyár elmúltával is vágyunk az élénk színekre, felvidító hangulatokra.

Eltér a szőlőfajták szárazságérzékenysége

A növényi szövetek 80-95%-a víz, de a magvak víztartalma is átlagosan 5-15%. A víz a leggyakoribb oldószer a növényben, befolyásolja a fehérjék, a membránok, a nukleinsavak és más molekulák szerkezetét. A növényekben folyamatos a víz felvétele és leadása. Meleg nyári napon óránként kicserélődik a szőlő leveleiben lévő teljes vízmennyiség, de a fajták szárazságtűrése más tényezőktől is függ.

Egyedülálló témákkal foglalkoznak

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kertészettudományi Intézetének élén év közben történt változás, szeptember elsejétől Geösel András lett az igazgatója. Elődje, Helyes Lajos, akivel tavaly beszéltünk az intézetről, az egyetemi doktori iskolákat vezeti, szám szerint tizenkettőt, ezért nem vállalta tovább a feladatot.

Biotermesztés a kertészetben

A biotermesztés hazai helyzetéről, a fenntartható gazdálkodás lehetőségeiről beszélgettek a meghívottak a Biocont Klub első rendezvényén. Az európai zöld megállapodás az ökológiai termesztés nagyarányú fejlesztését tűzte ki célul, amihez a hazai gazdálkodásnak még fel kell nőnie, és ezt kívánta elősegíteni a rendezvény.

Ötvenöt almafajta egymás mellett

Története során először rendez speciális fajtabemutatót a 2022. november 17-19. közt sorra kerülő Interpoma kiállítás. Az almafajták bemutatása mindig is hangsúlyos elem volt, most Variety Garden néven egy helyen lesz látható több mint 55 fajta.

A földkeverékek gyártása is átalakul

Az árutermelő díszkertészek által felhasznált alapanyagok közül talán az egyik legfontosabb a tőzeg. Ez a szinte nélkülözhetetlen közeg évek óta parázs viták középpontjában áll, mindenekelőtt a kitermelés fenntarthatósági szempontjai miatt. Lesz-e elég tőzeg, várhatók-e szállítási gondok, egyáltalán milyen változásokra számíthatunk a tőzegtermékek piacán?

A Nagydobosi sütőtök titka

A Filep család közel két évtizede termeszt sütőtököt 8 hektáron Mátészalka határában. A házaspár elkötelezett a nagydobosi sütőtök, e különleges élettani hatásokkal és ízvilággal rendelkező növény népszerűsítése mellett, hogy méltó helyet kapjon a táplálkozásunkban. Fáradozásuk nem hiábavaló, az általuk termesztett sütőtök évről évre ismertebb és kedveltebb.

A növényteleltetés trükkjei – növényvédelmi előrejelzés 45. hét

Bár már november első dekádjában járunk, az időjárás a sokévi átlagnál melegebb. Az elkövetkező napokban azonban fokozatos lehűlésre számíthatunk, ezért a lakásból nyárra kihelyezett mediterrán növényeinket fel kell készíteni a téli „üzemmódra”.

Időjárást sok mindennel jósoltak: datolyaszilvával is...

Milyen telet jósolnak az élőlények? Réges-régen, amikor még egyedül a Természet uralta a világot, az ember legalább tudta, hogy mire számítson, még akkor is, ha nem volt ínyére a kiszolgáltatottság. Azóta az emberiség olyan sok folyamatba belepiszkált, örülhetünk, hogy egyáltalán az évszakaink még nagyjából megvannak.

A három legerősebb (de figyelmen kívül hagyott) zöldség

Gyerekkorunkban, amikor azt hallottuk anyukánktól, hogy "edd meg a zöldséget", sokan közülünk talán sóhajtottak, és csodálkoztak, hogy miért. Most, hogy már felnőttek vagyunk, megértjük, hogy a zöldségek tényleg jót tesznek, de valószínűleg a többségünk nem tudja, hogy milyen erős gyógyító hatással bírnak.

A francia paradicsomfesztivál magyar szála

Az utóbbi egy évben több alkalommal is bemutatkozhatott a magyar fűszerpaprika Franciaországban: ott, ahol a fűszerpaprika-őrlemény fogyasztásának nincsenek nagy hagyományai, bár oda való Európa kevés földrajzi árujelzővel (AOP/OEM) védett fűszerpaprika-őrleményeinek egyike. A helyi paprika a Francia-Baszkföld szívében található Espelette-hez köthető, ahol a tavaly októberben megtartott paprikaünnep díszvendége volt a magyar fűszerpaprika.

A bangladesi farmerek újjáélesztik az úszó farmokat

Mohammad Mostafa, a Dél-nyugat-Banglades alacsony fekvésű deltáiban élő gazdálkodó újjáélesztette ősei gazdálkodási gyakorlatát, amely során úszó tutajokon termesztettek növényeket.

Hatékony energiafelhasználás üvegházi termesztésnél

Körülményeink gyökeresen megváltoztak, minden vállalkozás életének elsőszámú kihívása lett, hogyan tud alkalmazkodni az energiakrízishez, hogyan tudja csökkenteni az elszabaduló költségeket. A Beppler Kft. szeptemberi szakmai napjának egyik előadója, Böcskey Viktor gyűjtötte egy csokorba azokat a lehetőségeket, amelyek segítenek takarékoskodni az energiával.

Megkóstoltuk a világ második legerősebb chilijét

Kőszegi Olivérhez, a fiatalkora ellenére számos hazai és nemzetközi díjat bezsebelő chilitermelőhöz látogatott az Agrotime stábja. A 2017-ben alapított Olchili márka azóta országszerte híres lett, köszönhetően a média érdeklődésének. Bánavölgyi Donáta, az Agrotime háziasszonya mély levegőt és egy nagy pohár tejet vett magához, hogy Olivér több terméke mellett megkóstolja a világ második legerősebb chilipaprikájából készült szószt.

Indul a Veresi szamóca

A paradicsom mellett az idén szamócatermesztésbe kezdtek Veresegyházon. Az első termést ünnepélyes keretek közt mutatta be Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom Kft. tulajdonosa. Az eseményen a paradicsom és a szamóca termesztéstechnológiája közti különbségről és a megvilágítással és akvapóniával kapcsolatos konzorciumi kutatásokról is szó esett.

Világbajnokságon szereztek bronzérmet magyar kertépítők fiatalok!

A magyar kertépítő fiatalok bronzérmet szereztek a szakmák világbajnokságán Tallinnban! A verseny 2022. október 24-27. között zajlott Tallinnban, Észtországban, az Eesti Näitused rendezvényközpontban, ahol 16 ország 32 versenyzője mérte össze tehetségét. Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2022. október 28-án került sor, Bokor Péter és Hutter Péter bronzérmet szereztek.

12 hihetetlenül jótékony hatású vitaminbomba télre

Hűvösebb időben sem kell aggódnunk amiatt, hogy nincs elég vitaminforrás, amit fogyaszthatunk, ugyanis rengeteg finom téli zöldség létezik, amelyek ígéretük szerint nem csak jóízűek, hanem jótékony hatásúak is az általános egészségre.

Burgonyát, fokhagymát vetőmagról?

Két év kihagyást követően a Bejo Zaden BV. 2022-ben szeptember végén ismét megszervezte a Nyílt Napokat, ahol a világ minden részéből érkeztek zöldségtermesztők és üzleti partnerek Warmenhuizenbe, hogy megismerkedjenek az új nemesítési eredményekkel. Az esemény nem pusztán fajtabemutató, hanem egyedülálló lehetőséget is kínál a piaci események, lehetőségek és kihívások megvitatására is.

Már benyújthatók a szőlőtelepítési pályázatok

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően, idén november 2-a és november 30-a között ismét lehetőség van a szőlőültetvények szerkezetátalakításának támogatására vonatkozó egyéni tervek benyújtására. A szőlőtermesztők körében népszerű intézkedés támogatási keretösszege a 2019-2023 közötti 34 millió euróról 50 millió euróra emelkedett.

Az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít hazánk biológiai sokféleségének megőrzésére

A mezőgazdaságban használt növények és állatok, mint kulcsfontosságú genetikai erőforrások jelentik élelmiszertermelésünk alapját – közölte Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán.

Pozsgások a házipatikában

Bár a szukkulens, azaz szárukban vagy levelükben vizet raktározó növényekről elsőre nem a gyógyítás jut eszünkbe, számos fajuk rendelkezik gyógyhatással. A kaktuszok között is vannak ilyenek, sőt étkezési célra alkalmas fajok is, de a legismertebb pozsgás gyógynövények mégis a kövirózsa és az aloé.

Szenzációs különlegesség: a szilvamag olaja

Miután a szilva az egyik legrégebben termesztésbe fogott gyümölcs, azt gondolnánk, hogy már mindent tudunk róla, amit csak lehet. Ám csonthéjába zárva évezredekig dédelgette legféltettebb titkát.

Spanyolország: sok a zöldség, kevés a vevő

A 43. naptári héten nemcsak nálunk, de Dél-Spanyolországban is októberhez nem illő hőmérsékleteket mértek; ennek megfelelően Almeríában nagyban szedik a zöldséget a fóliákban, de legalábbis hamarosan beérnek az első termések mindenütt. Az európai felvevőpiacokon viszont nem várják tárt karokkal a nagy mennyiséget.

Az osztrák kertészetek is leállnak

A Bécs melletti, télen jellemzően zöldséget termesztő üvegház-komplexumban október végén leállítják a termesztést a magas energiaköltségek miatt.

Röplabda bajnokok népszerűsítik a paprikát

Beálltak a paprikák mögé az Európa bajnok röplabdacsapat, a Grupa Azoty ZAKSA Kędzierzyn-Koźle tagjai. A lengyel paprikatermelők úgy gondolják, velük együtt több zöldség fogy majd.

Gyümölcshozamok megfelezve

Hiába ígért bőséges termést gyümölcsfáink virágzása, mert a már szinte menetrend szerint érkező tavaszi fagyok, utána pedig a nyári hónapok emberemlékezet óta nem tapasztalt aszálya szétfoszlatta gyümölcstermesztőink kiváló hozamba vetett reményeit. Két-három héttel ezelőtt ennek megfelelően visszafogott várakozással láttak hozzá az almaszürethez.

A kultúrnövények sokfélesége

A vadon élő állat-és növényfajok sokféleségének fontosságáról már korábban is sok szót ejtettünk. Adott területen annál színesebb az élővilág, minél több állat - és növényfaj találja meg rajta élőhelyét, tehát nem a fajok egyedszáma, „népsűrűsége” számít, hanem a sokfélesége.

Megjelent Magyarországon a füge-levélbolha

Az utóbbi időben reneszánszát éli hazánkban a különböző fügefajták telepítése, és ahogy a füge terjed az országban, úgy jelennek meg a károsítói is. A legújabbat idén találták meg első ízben, ráadásul a déli határtól jelentős távolságokra is.

Hogy kapcsolódik a tök Halloween-hez?

A legtöbb embernek a Halloween hallatán egy amerikai eredetű ünnep jut eszébe, pedig a keltáktól ered. A hiedelmek alapján ezen az estén az élők és holtak világa közötti határ elmosódik, így a halottak szellemei visszatérnek kísérteni a Földre.

Átalakul a termesztés

Egy nehéz petúnia- és muskátliszezon után nagy kihívás fajtabemutatót tartani, különösen, ha a szakmai rendezvény napján az időjárás sem alakul szerencsésen. A Szirom Kft. nyári, kétnapos eseménye a 40° C-os kánikula ellenére sikerrel zárult, a kertészek nyitottan fogadtak minden új ötletet és termesztéstechnológiai tanácsot a sok bizonytalanságot rejtő 2023-as tavaszi szezonra vonatkozóan.

Ijesztő hangok

A vad nemcsak a táplálkozásával, de akár taposásával is tetemes kárt okozhat a mezőgazdasági kultúrákban. Távol tartására a legbiztosabb megoldás a kerítés, de annak felépítése nagyon költséges, ezért minden termelő igyekszik annál olcsóbb, de hatékony megoldásokat találni a vadkár megelőzésére.

Válasszunk jobb kajszialanyt

Az utóbbi időben egyre többen gondolják úgy, hogy az alanyhasználat terén látható lemaradásaink okozzák a kajszitermesztés gondjainak nagy részét. Ez talán kissé túlzó megállapítás, de tény, hogy sem a hazai alanynemesítés eredményeinek gyakorlati alkalmazásában, sem a külföldi alanyok magyarországi bevezetésében és értékelésében nem jeleskedünk.

A lemosópermetezés sikerének titka – növényvédelmi előrejelzés 44. hét

Lehullott a gyümölcsfák és a szőlő lombjának fele, ez az az állapot, amikor érdemes nekilátni az őszi lemosópermetezésnek. A megfelelő szerválasztáshoz muszáj tudni, milyen károsítók élnek az ágakon, ezért először azokat kell felmérni. Az őszi lemosópermetezés nem helyettesíti a tavaszit, de javítja annak hatékonyságát, együttesen pedig a jövő évi növényvédelem sikerességét.

Iskolakertünk Gödöllőn

A Gödöllői Kertbarátkör 2018-ban az Országos Szövetség felhívását elfogadva iskolakertet létesített Gödöllőn, a Civil Ház udvarában.

Talajtakarás a sorközben

Júliusban a szőlő gyomirtásának lehetőségeit értékeltük ökológiai szempontból. A gyomnövények egy részét nem szükséges rendszeresen irtani, mert védik a talajfelszínt és a szőlőre nincsenek káros hatással. A sorközbe vetett takarónövények még hasznosabbak.

Szeretettel keverve

Bak Tímea vállalkozásában igen rendhagyó kézműves lekvárok készülnek. Számos gyógynövényt felhasznál, és olyan hozzávalókat is, amik elsőre meghökkentőnek tűnhetnek, ám a vevők kíváncsisága erősebb a meglepetésnél. Munkájában az egyediségé, a kézműves munkáé és a személyes jelenlété a főszerep.

Hangyák a kertben

A hangyák társasan élő, államot alkotó rovarok, amelyek mindenhol ott vannak a kertekben. Megoszlanak a vélemények arról, hogy hasznos élőlények-e vagy sem.

Szamóca talajtakarással

A földieper, vagy becsületes nevén szamóca a mérsékelt égövben a legkorábban érő, jó alkalmazkodóképessége miatt a legnagyobb mennyiségben termesztett bogyós gyümölcs; a gyümölcsök királynőjének is nevezik. Magyarország éghajlata kedvez a harmonikus íz és illat kialakulásának, így gyakran ugyanannak a fajtának hazai termesztésben jobb íze van, mint másutt.

Keresett a datolyaszilva

A költségek drasztikus növekedése ellenére az olasz Domenico Laghi gyümölcstermelő és forgalmazó cég derűlátó a datolyaszilva idei szezonjával kapcsolatban.

A krizantém fehérrozsda

A nagyon veszélyes krizantém fehérrozsdát Japánból hurcolták be Európába, és itt zárlati betegségnek számít. Hazánkban először 1989 őszén fordult elő, azóta az egész országban elterjedt. Minden kertészkedőnek hasznos lehet, ha minél többet tud erről a veszélyes károsítóról, ezért adjuk közre a vele kapcsolatos információnkat.

Zöldfelületek - Növényorvos a közterületen

A növényvédősöknek is sok tanulsággal szolgál ez az év, és az előrejelzések alapján hasonló időjárásra kell felkészülnünk a jövőben is. Kánikulai forróságra, aszályra, és időnként viharokkal kísért, özönvízhez hasonló esőkre számíthatunk.

Zöldségtermesztés: a helyzet naponta változik

A napokban sárgarépa termesztőknek tartottak szakmai délutánt Zsombón, és Őszi Hajtatási Nap volt Szentesen. Mindkét programon hangzottak el tanulságos megállapítások a jelenlegi és a jövőben várható helyzet kapcsán. Körülbelül egy dolog biztos: hogy semmi nem biztos…

Friss saláta a metróállomáson

Tajvan fővárosában, Tajpejben a helyi közlekedési vállalat megállapodást kötött az Unicuisine Global Foods Corporation céggel. Ennek keretében az egyik metróállomáson negyven négyzetméteres, ver­tikális berendezést alakítottak ki, ahol salátákat ter­mesztenek.

Esőisten elfordult Hollandiától

A hollandiai Bejo Zaden nemesítőcég neve ismerősen cseng minden hazai kertész előtt. Míg a kezdetekben a káposztafélékkel lopták be magukat a magyar gazdák szívébe, napjainkban inkább a gyökérzöldségek és a hagymafélék területén végeznek figyelemreméltó munkát.

Száz éves lenne a Dimény-korszak névadója

Dimény Imre Széchenyi-díjas agrármérnök, egykori földművelésügyi és élelmezésügyi miniszter emlékére állítottak szobrot a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői főépületének parkjában. Az alkotást Nagy István agrárminiszter, Csányi Sándor, a MATE Alapítvány elnöke, Gyuricza Csaba rektor és Csikai Miklós, a Dimény Imre Emlékbizottság elnöke leplezte le.

Dísznövény - Megannyi kérdőjel

Szakmai napot szervezett szeptemberben a Beppler Kft. Az egynyári és balkonnövényeket termesztőknek szóló rendezvényen a szaporítóanyag-forgalmazó vállalkozás vezetője az energiaválsághoz kapcsolódó kockázatok és kihívások elemzésére helyezte a hangsúlyt.

Mire figyeljünk szüret előtt?

A szüret előtti növényvédelemmel nemcsak a gyümölcsök jó minőségét, hanem a következő évi termést is kedvezően befolyásolhatjuk, azonban a növényvédőszer-választást a hatékonyság mellett a készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási ideje határozza meg. Tekintettel arra, hogy közvetlenül érés előtt álló gyümölcsöt kell megvédeni, csak valóban indokolt esetben tanácsos permetezni.

Novemberben még lehet igényelni a kisüzemi támogatást

Újabb, hetedik szakasszal egészítette ki az Agrárminisztérium a mezőgazdasági kisüzemek vissza nem térítendő támogatásának igénylését. A pályázatokat november 17-e és 30-a között lehet benyújtani. A részletekről Nagy István agrárminiszter és Papp Zsolt György vidékfejlesztési programok végrehajtásért felelős helyettes államtitkár tartott sajtótájékoztatót.

Sikeres volt a faiskolai teszt

Tőzeg nélküli és csökkentett tőzegtartalmú közegek kipróbálására buzdítja a kertészeket Hendrik Out, a hollandiai Out faiskola tulajdonosa. A családi vállalkozás évente több mint egymillió cserép Hebe, Buddleia és egyéb cserjét nevel és értékesít. Az immár harmadik generáció által vezetett faiskola egyike volt a legelső üzemeknek, amelyek átálltak a környezetbarát műtrágyák és növényvédő szerek használatára.

Villa Gyetvai: elegáns borok Balatonfüredről

Hírét már hallottuk a Balatonfüred közepén álló, a II. világháború előtt még Szabó Lajos, a budapesti Debreczen Étterem tulajdonosa által fémjelzett Villában zajló kulturális rendezvényeknek – és az ahhoz kapcsolódó boros eseményeknek –, de kevesen kapták fel rá a fejüket.

Három ismeretlen növény lehet a banán őse

A legtöbben szeretik tudni, honnan származik az általuk fogyasztott élelmiszer. Azonban a banán esetében még a tudósok is sokszor a fejüket csóválják: a modern termesztett banán őseit homály fedi. Egy kiterjedt genetikai analízis során több, mint 100 vad és termesztett banán fajtát és fajt vizsgáltak, hogy kihámozzák az igazságot a gyümölcs sejtelmes múltjából.

A földimogyoró is megterem

Hazánkban inkább zöldségfélének tekintjük a földimogyorót, bár ahol nagy felületen ter­mesztik, a szántóföldi növények közé sorolják. Megjelenése érdekes, akár díszzöldségként is megállja a helyét. Termését, ahogy a neve is sejteti, a földben neveli ki, a hüvelyeiben kifejlődött magokat biológiailag érett, száraz állapotban használjuk fel, általában forrázás, előfőzés vagy pörkölés után.

Tájépítészeti együttműködés

Az önálló tájépítészeti oktatás elindulásának harmincadik évfordulóját ünnepelte a szakma október elején a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Budai Campusán. A jubileum alkalmából rendezett tájépítészeti konferencia előadásai mellett kiállítás és filmvetítés is színesítette a programot.

Orchideából is hiány lesz?

Az emelkedő energiaárak mindenhol komoly kihívást jelentenek, Hollandiában máris több dísznövénykertészet is bejelentette, hogy felhagy a termeléssel. Helyi sajtóértesülés szerint 2023 tavaszán több orchidetermesztő kertészet is leáll, emiatt több millió cserép orchidea fog hiányozni a piacról.

Viszontlátásra 10 év múlva

Hat hónapon át április 13-től október 9-ig állt nyitva a látogatók előtt a tízévente megrendezett Kertészeti Világkiállítás, a Floriade 2022 kapuja a hollandiai Almere városában. A rendezvény záró ünnepségén a kiállítás legemlékezetesebb pillanatainak felelevenítése mellett 22 különböző díjat és kitüntetést is kiosztottak.

A PixInput győzelmével zárult a MATE hallgatói innovációs ötletversenyének döntője

A PixInput csapata egy automatizált szoftvert dolgozott ki, amellyel pontosabb kép kapható az adott növénykultúra aktuális állapotáról és annak várható változásairól. Vilcsek Viktor gépészmérnök és Bozi József növényorvos hallgatók fő célja az, hogy a lehető legkorábban észleljék a különféle növénybetegségeket, ez alapján pedig elősegítsék a környezet- és költségkímélő beavatkozást.

Miből ered a rendkívüli többlet?

Bármennyire is kétségekkel terhelt az idei év, az időarányos magyar agrárkivitel rendkívüli többletet ért el. Ha a tavaszi fagyokra, majd a csapadékszegény nyárra, a súlyos aszálykárokat előidéző éghajlati anomáliákra gondolunk, bizony megütközést kelthet, hogy mi magyarázza az összevont agrárexport 25%-os növekményét, ezen belül a gyümölcskivitelünk majdnem egyharmados bővülését.

Tengernyi ültetvény a Pfalz hegyei között

Németország 102 592 hektáros szőlőtermő területe tizenhárom borvidéken oszlik meg, és csaknem száznegyven fajtát termesztenek. Az egyik leghíresebb borvidék a pfalzi, a 23 684 hektár szőlőterületéről származó 1,6 millió hektoliter borral a második helyen áll a szomszédos rheinhesseni után.

Magabiztossá tette a TalentA program

Hazánkban tavaly ősszel indult a Corteva női mezőgazdasági vállalkozókat támogató TalentA programja. Az online képzést követően mikroprojektekkel pályázhattak a résztvevők a cég által felajánlott összesen 3,25 millió forintos támogatásra. A pályázat első helyezettje, Nagy Zsófia mini fűszerarborétuma és workshopja ezzel a segítséggel tudott bővülni. Az eredményekről a Média Klubban számoltak be.

Rekordtermés tökből

A tavalyi volt a németországi sütőtöktermesztés csúcséve, minden eddiginél több, 99 100 tonna termést szedtek országszerte. A narancssárga színű termések népszerűsége töretlen, hosszú évek óta szívesen fogyasztja a lakosság, vagy épp faragja Halloweenkor.

Helyreállt a talaj vízháztartása

Ha visszatekintünk az elmúlt kilenc hónapra, láthatjuk, hogy a több évtizedes átlaggal megegyező csapadékmennyiséget kaptunk, mégis évszázados aszály és hőség tizedelte az idei termést, annyira rossz volt a csapadék időbeni eloszlása, magyarázza Tóth László agrármérnök, a temerini Zsúnyi-Szilák Földműves Szövetkezet termelésvezetője.

Tiszta udvar, rendes ház

Ahogy az már lassan szokásunkká válik, ismét Tóth Sándor mappái közül húztunk elő egyet. Most – furcsa mód – egy idei pályázatra akadtunk, de persze Sanyi bácsiék nem először jelentkeztek a Tiszta udvar, rendes ház cím elnyerésére.

Nemesítési célok és módszerek

Korábban a települések virágágyásaiba főként egynyári fajokat, fajtákat ültettek, mára egyre nagyobb szerepet kapnak a közterületek zöldítésében az évelő dísznövények. Nemcsak a termesztésük, hanem a nemesítésük is hangsúlyossá vált.

Rezisztens szőlőfajták homokon

A Kunsági borvidéken az elmúlt húsz évben jelentősen átrendeződött a szőlőfajta-összetétel. A legnagyobb mértékben a hagyományos fajták – azon belül is elsősorban az Arany sárfehér és az Ezerjó – területe csökkent. Ennek hátterében a fejművelés visszaszorulása áll, összefüggésben a fajták nagyobb fagyérzékenységével.

Komposztáljunk okosan – növényvédelmi előrejelzés 42. hét

Az egyik legfontosabb tevékenység most, hogy a pázsitról minél hamarabb távolítsuk el a lehullott lombot, mert – főleg csapadékos időben –károsítja a füvet, ha rajta marad. A lombot komposztálhatjuk – a dióét is! –, és más kerti hulladékokkal is ez a legjobb, amit tehetünk. Kivéve, ha kórokozókkal fertőzöttek.

Megindul az uniós források közvetlen támogatásokhoz kapcsolódó emelt összegű előlegfizetése

Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy Magyarország kormánya megteremtette a feltételeit annak, hogy a mezőgazdasági termelők pénzügyi stabilitásainak növelésére és a termeléshez szükséges pénzügyi források finanszírozására a lehető legkorábbi időponttól kezdve újabb segítség érkezzen a gazdálkodókhoz.

Újabb minősítési szempont - Zöldfelületek

A Hungarogreen 2022 kertészeti szakkiállítás keretében szervezte meg a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete a Több zöld várost Európának (Green Cities Europe) konferenciát. Az ott elhangzott előadások egyike a pollenallergiával foglalkozott.

Újabb támogatás az osztrák gazdáknak

Áram nélkül nincs élelmiszer, és ahhoz, hogy továbbra is biztosítsuk az ausztriai élelmiszerellátást, támogatni kell gazdáinkat a villamos áram költségének viselésében, fogalmazott Norbert Totschnig agrárminiszter annak kapcsán, hogy az osztrák pénzügyminisztérium 120 millió eurós segélyről döntött, amellyel a gazdákat, rajtuk keresztül pedig a hazai élelmiszerbiztonságot kívánják támogatni.

Őszi Kertészeti Napok és gombaszépségverseny…

A mostani hétvégén két rendezvényt is tartanak Budapesten a természet kedvelőinek. A Budai Arborétumban az Őszkert kiállításon a sok növény között kiadónk standján a kertészeti lapjaink is megtalálhatók, a Magyar Természettudományi Múzeumban pedig az Őszi Gombanapok rendezvényre látogathatnak el az érdeklődők…

Földbe kerültek az első virághagymák

Mindössze néhány hét áll rendelkezésre ahhoz, hogy a hollandiai világhírű Keukenhof parkban nyíló tulipán és nárcisz-tenger virághagymái a földbe kerüljenek. Karácsonyig negyven kertész mintegy hét millió hagymát ültet el a precízen összeállított ültetési terv alapján.

A banán több titkot rejt, mint gondolnánk

A banán az egyik legnépszerűbb gyümölcs a világon. Úgy tűnik, mintha már mindent tudnánk róla, pedig mi sem áll távolabb az igazságtól. Az őseikről szóló titkok például most kerültek napvilágra.

Színes, édes, vitamindús?! – paradicsomszüret a Nébih „kertjében”

A Szupermenta korábbi, tavaszi terméktesztjén vizsgált paradicsom-vetőmagokkal végeztek kísérletet a Nébih Tordasi Növényfajta Kísérleti Állomásán. A szakemberek összesen 25 vetőmag tételt vetettek el, és figyelemmel kísérték a fejlődésüket a mag földbe kerülésétől egészen a paradicsomok betakarításáig.

Válságban a holland kertészet

A holland kertészetek is szenvednek az elszabadult energiaáraktól. Az üvegházakat ugyanis télen fűteni kell, és a zöldséghajtatók közül is sokan alkalmaznak pótmegvilágítást. Olyan nagy a baj, hogy az üvegházi termelők 75%-a kénytelen módosítani a termesztési stratégiáját: következő termesztési időszakot később kezdik, kevesebbet vagy egyáltalán világítanak télen, avagy kultúrát váltanak.

Újdonságok a balkonra

A Plant Alliance Hungary Csólyospáloson tartott szakmai napján az olasz Andreas Psenner nemesítőház és szaporítóanyag-termesztő kertészet tulajdonosa tartott előadást. Összefoglalta a termesztéstechnológiai újdonságokat, bemutatta a legújabb fajtákat és balkonnövény-trendeket, valamint beszélt a Proven Winners hálózat tevékenységéről is.

Később kezdődött a spanyol citromszezon

Bár már megérkeztek az első, Spanyolországból származó citromszállítmányok az európai piacokra, az idei rendkívüli szárazság és aszály miatt csak késve tudták elkezdeni a gazdák a szüretet. Az árverseny azonban nem túlzottan kiélezett, mert a déli féltekén is elmaradt a citrusfélék termésátlaga a szokásostól.

Így lehet áfonyát termeszteni bárhol

Az áfonya az egyik legkedveltebb gyümölcs: édeskés, lédús bogyóinak kevesen tudnak ellenállni. Fantasztikus íze mellett nagyon egészséges is, a szuperélelmiszerek között tartják számon.

A mezőgazdasági felvásárlási árak átlagosan 52,9 százalékkal nőttek

Az élő állatok és állati termékek élénkebb drágulása miatt augusztusban tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán megjelent legfrissebb adataiból.

Zöld városok a jövő szolgálatában

Hazánkban a Díszkertészek Szakmaközi Szervezete 2021-ben nyerte el a jogot arra, hogy három éven keresztül az Európai Faiskolák Szövetségével közösen népszerűsítse a Több Zöld Várost Európának szellemiségét, melynek szakmai hátteret is biztosít.

A vertikális gazdálkodás út a városok ellátásához

A vertikális gazdálkodás egy modern növénytermesztési technológia, amely környezetkímélő mezőgazdasági technológiát használ, hogy a legtöbbet hozza ki az ellenőrzött környezetű gazdálkodási technikákból. Sokan a „jövő gazdálkodásának” nevezik, vannak aki „növény gyárnak” írják le, amely képes megoldani a közelgő élelmiszerválságot. Még mások az üvegházak és fóliasátrak végét látják benne.

Kezdődik a szezon Dél-Európában, azzal kampányolnak, hogy az ő fóliáikat a nap fűti

Alighanem jól járnak a magas áram- és gázárak közepette a dél-spanyolországi fóliaházas zöldségtermesztők az idei télen. Igyekeznek is rámutatni a lehetséges fórumokon, hogy amíg a szomszédos országokban egy csomó fosszilis energiahordozó kell ugyanehhez, addig náluk a nap energiája érleli a termést.

Stratégiai tartalékokat égetnek a francia gazdák, hogy legyen cukor

Franciaország stratégiai üzemanyag-készleteket szabadított fel a cukortermelők számára, hogy zavartalanul folyhasson a betakarítás. A gazdák figyelmeztették a kormányt, a gázolajhiány a cukorgyárak leállásához vezethet.

Fiatal szakemberek nélkül nincs jövő

A magyar diákok kertépítés kategóriában tavaly történelmi rekorddal, 91%-os eredménnyel megnyerték Grazban a szakmák Európa-bajnokságát, az EuroSkills versenyt. Emellett elhozták a Nemzet Legjobbjai díjat, ami azt jelenti, hogy a különböző szakmák csapatai közül ők érték el a legjobb teljesítményt.

Az öntözés kérdése

A víz az állókultúrák fennmaradásának egyik meghatározó tényezője, a szőlő esetében mégsem fordítottunk rá elég figyelmet. Napjainkban sajátosan időszerűvé vált a szőlő öntözésének kérdése.

Uralva és használva a természetet

Levélzöldségek, magvak és gyümölcsök a turmixgépben: évtizedek óta így kezdődnek a Herczeg család napjai. Az erőt és energiát adó zöld turmix alapanyagait saját maguk termelik a család biogazdaságában. Nagyon örülnek neki, hogy ez lett az életük.

A kertész a szíve mélyén derűlátó

Hagyományos őszi fajta- és termesztési bemutatóra hívta a kertészeket a Rijk Zwaan felgyői kísérleti kertjébe. A nyílt napon a kor kihívásainak megfelelő kápiapaprikákat, színes blocky típusú paprikákat, nyár végi és őszi saláta- és káposztafajtákat, köztük számos újdonságot ismerhettek meg az érdeklődők.

Idén 63 000 tő évelőt termesztett a FŐKERT

A FŐKERT idén 63 000 tő évelőt termesztett, melyeket magról vagy tálcás palánta formájában kezdtek el nevelni idén tavasszal.

Kiszagolják a kutyák a kártevőt

Egy mexikói paprikatermesztő új technikát próbál alkalmazni az ottani növényházakban gyakran gondot okozó paprikaormányos (An­thonomus eugenii) ellen.

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Leégett a nagybani egyik épülete

Tűz ütött ki a Párizs melletti Rungis nagybani piacán, a világ legnagyobb élelmiszer-nagykereskedelmi központjában.

Jó szomszédság a medvével - a kerítésen múlik

Jó kerítés, jó szomszédság – tartja a mondás, ami különösen igaz, ha nagyragadozók élnek a közelben, mint a farkasok vagy medvék.

Törzses málna

Új málnafajtát kezdett forgalmazni a Heinje német faiskola. A fajta szokatlan növekedésű, aminek köszönhetően kistermetű, fácska alakú bokor lesz belőle.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

Megvan a saját lisztharmatuk

A lisztharmatgombák nagyon gyakran okoznak betegséget a legkülönfélébb növényeken. A fertőzés viszonylag könnyen felismerhető, a védekezésnek viszont következetesnek, rendszeresnek kell lennie. Gombaölő szerekkel és egyszerű anyagokkal is megvédhetjük a növényeket.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

Nagy teljesítményű akkumulátoros gépek

Az akkumulátoros gépek egyre nagyobb térnyerésével a kerti gépek esetében is folyamatosan nő a környezetbarát technológiát választók száma. A rendkívül halk és kényelmes akkumulátoros kerti gépek nagy előnye, hogy használatukkor nem szükséges, hogy a munkavégzés közelében hálózati csatlakozó legyen. Éppen ezért ezeknek a gépeknek a használata sokkal biztonságosabb és praktikusabb, mint benzines és elektromos társaiké.

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

Szüret utáni teendők

A nyár elején letermő gyümölcsfák esetében gyakori probléma, hogy a szüret után elhanyagolják vagy teljesen elhagyják a növényvédelmet. Pedig a szüret utáni védekezések is elengedhetetlenek, mert a korai lombhullás káros a rügydifferenciálódásra, ami a következő évi termést is kedvezőtlenül befolyásolja.

Gyógynövények: kihasználatlan sokféleség

Biológiai sokféleség szempontjából hatalmas potenciál lakozik a gyógynövényekben is, többnyire kihasználatlanul. Mai életünket tekintve, a legtöbb háztartásban már a kamillateát sem használják, annak ellenére, hogy jótékony hatásait mindenki ismeri.

3+1 STIHL gép gazdálkodóknak - a kényelmesebb és hatékonyabb termelésért

Ki ne szeretne olyan kisgépeket a gazdaságába, amelyek megbízhatóak, hatékonyak, takarékosak, ergonomikusak, bármikor bevethetőek, és sokoldalúak? A STIHL ilyen eszközöket kínál a gazdálkodók számára is.

Kevés és drága az ananász

Az európai piacot jelenleg a Costa Ricából származó ananász fedi le, ám a felhozatal egyre kisebb, az eladási árak pedig számottevően emelkedtek, és ez a tendencia valószínűleg tovább folytatódik.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Az élet mindent újrafest

Előadásokkal egybekötött fajtabemutatót tartott Csólyospáloson a Plant Alliance Hungary. A családi vállalkozás több mint húsz éve foglalkozik egynyári növények szaporítóanyagának termesztésével és forgalmazásával, valamint vetőmagok és tálcás palánták értékesítésével.

Megállíthatatlanul terjednek a rothadásos betegségek – növényvédelmi előrejelzés 40. hét

A sebzések és gyümölcsmoly-berágások nyomán gyakori a gyümölcsfertőző moníliás megbetegedés. A fertőzés nyomán most inkább a rothadás a jellemző, viszonylag kevés a fán maradó, „múmiásodó” termés. Rothad a szőlő is, sietni kell a szürettel.

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

Sovány lesz a német burgonyatermés a nyári aszály miatt

Hiába ültettek a tavalyinál több burgonyát Németország-szerte, a betakarított mennyiség, illetve a hektáronkénti hozam is elmarad nemcsak a tavalyitól, de a sokéves átlagáról is. Az ok egyértelműen a forró és száraz nyár; főleg az öntözetlen területeken nagyok a kiesések.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

Méhlegelők növényei

Az utóbbi években több fontos hazai vadbeporzó faj egyedszáma is csökkent, a táplálkozási lehetőségek beszűkülése, a növénytermesztés szerkezetének átalakulása, élőhelyeik megszűnése a szántóföldek környezetében és az iparszerű gazdálkodási rendszerben alkalmazott gyomirtók és növényvédő szerek hatására.

Egészséges csemege a friss hazai szőlő

Hazánkban közel 1000 hektáron termesztenek étkezési célú szőlőt. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a kora őszi csemege nemcsak finom, hanem egészséges is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és zöldség-gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Zümmögnek a drónok

A méhek által végzett beporzás helyettesítésének lehetőségeit kutatja a szingapúri Polybee cég a Nyugat-Sydneyi Egyetemen. A Hort Innovation kutatás-fejlesztési program támogatásával megvalósuló 60 millió dolláros kísérlet során miniatűr drónokat fejlesztenek, és a dél- ausztráliai Perfection Fresh cég farmjain tesztelik őket.

Most nyílik a szilva?!

Szeptember első felében virágzó szilvafákat és díszfákat – főleg vadgesztenyét – is láthattunk. Hogy lehetséges ez? Jó dolog és a hosszú őszt jelzi, vagy inkább káros jelenség? Esetleg mutat valamit, amit a termesztőnek nem szabad figyelmen kívül hagynia? Az őszi virágzás mindenképpen jelzésértékű, mégpedig elsősorban a fák gyenge erőnlétére utalhat. De több tényező együttes hatása ez a jelenség.

Fontos az őszi felkészülés

A kajszi és a szilva élettani betegségei, gyors pusztulása szerteágazó okokra vezethető vissza, az egyik a fák erőnléte, amiben nagy szerepe van a tápanyagellátásnak. Cegléden a fák őszi feltöltésének részleteiről esett szó, és a szilvafajta-gyűjtemény ígéretes egyedeit is láthattunk.

A LED fényforrások az otthonunk után a zöldségtermesztést is fenntarthatóvá teszik

A globális felmelegedés egyik felelősének tartják az élelmiszertermelés, de az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő megoldások keresése mellett az innovatív technológiák használatára is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Okos fóliablokk Akasztón

A Grino Kft. akasztói telephelyén mutatta be a Britamark Kft., az angol Haygrove Ltd. termékeinek kizárólagos hazai forgalmazója a teljesen automatizált EZ Vent fóliarendszer kivitelezésének részleteit és működését. A kéthektáros fóliarendszerben környezetbarát ültetőközegben termesztik a paprikát, a berendezést korszerű vezérlés irányítja.

Rejtőzködő idegenhonos károsító a jukkatripsz

Hazai kertekben, parkokban, sőt még a nagyvárosi járdaszigeteken is gyakran láthatunk virágzásukkor nagyon látványos pálmaliliomokat. Ez az észak-amerikai szívós dísznövény sem mentes károsítóktól, a tőlevélrózsájában a levelek tövénél sokszor nagy tömegben van jelen az Észak-Amerikából behurcolt jukkatripsz.

Nehéz időkben össze kell fogni

Idén szeptemberben rendezte meg tizenegyedik alkalommal az RMGE Maros szervezete a Marosszéki Gazdanapot a mezőpaniti sportpályán. A rendezvény traktorfelvonulással kezdődött, majd a különböző gazdakörök és a szervezet által felkarolt marosszéki termelők, kézművesek sátrai, vásárral egybekötött kiállítása, illetve a Maros Gazda kft. partnereinek bemutató standjai várták az érdeklődőket.

Római kori villakert

„Nekem a Balaton a Riviéra…” – cseng a fülünkben az örökzöld sláger. S valóban, sokan indulunk nyaranta a Balaton mellé, hogy élvezzük a táj szépségét és kedvező mikroklimatikus adottságait: a meleg, de nem szélsőségesen forró nyarat, melyet a tó felől feláramló, párát hozó szellők temperálnak. Így gondolhatták ezt az 1. századtól a környéken fokozatosan megtelepülő ókori rómaiak is.

Új nemzeti rekord és bajnoki cím Strúbel Bence neve mellett

Új nemzeti rekordot is beállítva, magabiztos versenyzéssel, a Mátra Kupa után első hivatalos versenyén is győzni tudott a mindössze 20 éves Strúbel Bence a STIHL Timbersports Nemzeti Bajnokságban. Szeptember 24-én, a budakeszi Szilfa-tisztáson ráadásul édesapjával állhatott egy dobogón, ami nagy álmuk volt. Strúbel József Dedi harmadikként végzett, míg a második a hétszeres magyar bajnok, az eredményhirdetésen könnyeivel küszködő, 56 éves Juhász István lett.

A szabadföldi paradicsom

A paradicsom egyike azon zöldségféléinknek, amelyet az egész tenyészidő alatt sok betegség és kártevő veszélyeztet. Palántanevelés idején a palántadőlés, szabadföldön pedig a különböző baktériumok, a paradicsomvész, az alternáriás és a szeptóriás levélfoltosságok, a vírusok és nem utolsósorban a levéltetvek, a burgonyabogár és a zöld vándorpoloska károsításától kell megóvnunk.

A hőség káros hatásai a kertben

Korábbi cikkünkben a nyári időjárás egyik időnként káros összetevőjéről, a bőséges fényellátásról volt szó. Most elsősorban a nyár közepére jellemző magas hőmérséklet, majd az augusztus második felétől egyre nagyobb valószínűséggel bekövetkező reggeli lehűlésekkel foglalkozunk.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Újdonság a napelemek között

Egy londoni nanotechnológiák kutatásával foglalkozó vállalat, a NextGen Nano, megalkototta azt az átlátszó, organikus fotovoltaikus napelemet, amellyel úgy állítható elő villamos energia az üvegházak tetején, hogy közben a panel nem folyásolja be a növények fényellátottságát és fejlődését.

3 fontos kerti gép – Melyiket válasszam?

Számos kerti gép létezik, ami megkönnyíti a ház körüli munkát. Ebben a cikkben három nélkülözhetetlen gépről lesz szó, aminek a kiválasztásában segítünk, hiszen nem is olyan könnyű a legjobb terméket megtalálni. Ehhez minden információra szükség lesz.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Évelőt a balkonládába!

A Dobay Kertészetben minden szeptemberben megtartott fajtabemutatók elévülhetetlen érdeme, hogy a kertészek közvetlenül a sok évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberektől kaphatnak választ termesztési és növényvédelmi kérdéseikre. Emellett a következő szezonra rendelhető fajtaújdonságokat is áttekintik a nagy múltú szaporítóanyag-termesztő üzemben.

A szőlő nyári növényvédelme

A lisztharmat kórokozója a meleg nyári hónapokban tetemes károkat képes okozni, ilyenkor a betegség robbanásszerűen terjed, 25-28 °C-os hőmérsékleti optimum esetén a lappangási ideje (a fertőzéstől az első érzékelhető tünetek megjelenéséig tartó időszak) csak 5 nap. Nyáron a fertőzés következtében a levelek felszínén és fonákján lisztszerű bevonat keletkezik, amely később megbarnul.

Kezdhetők az őszi lemosópermetezések – növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Érnek a gyümölcsök és a szőlő, így a betegségek elleni kémiai védekezésre már alig van lehetőség, pedig a több csapadék miatt erősen terjed néhány kórokozó. Az őszi lemosópermetezés 50%-os levélhullás elérésekor kezdhető. Ügyeljünk a poloskákra is, már keresik a telelőhelyet.

Sivatagból farm a napelemek árnyékában

Kína legnagyobb gojibogyó farmja a Góbi-sivatag szélén található. A létrejöttét az árnyékolást biztosító gigantikus napelempark tette lehetővé, ami egy informatikai vállalat beruházásaként valósult meg, 2000 hektáros területen.

Íriszgyűjtemény Tápiószelén

Korábbi cikkünkben mutattuk be a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ (NBGK) tevékenységét. Tápiószelén sokféle haszonnövényt és vad fajokat tartanak fönn, az egyik legújabb gyűjtemény íriszfajtákat vonultat föl.

Egy kezdő méhész naplója: az első hét

Emlékszem, kisgyermekként a konyhakertben állandó vendégeink voltak a méhek, a házunk előtt álló cseresznyefa szinte zsongott virágzáskor. Azt is hamar megtanultam, hogy amikor elmegyek akácvirágot enni, először nézzek a mélyére, mert szinte biztos, hogy lesz benne valami. Maci méz mindig volt otthon, később a munkahelyemen is tartottam belőle.

Őszi Füvészkert-ajánló

Ezen a hétvégén sivatagi növényes tematikus szakvezetést tartanak a budapesti Füvészkertben, de már meghirdették a nagyon viccesnek ígérkező, október végi Halloween-programot is. Ezenkívül ősszel is várja a 3-10 éveseket a Szamóca Kiskertész Tanoda.

Üvegházak új napelem rendszerei

A napelemek üvegházakban csak korlátozottan használhatóak. Az üvegházaknak maximalizálniuk kell a besütő nap mennyiségét, a hagyományos napelemek nem praktikusak. Megoldásként az Európai Innovációs Tanács (EIC) által támogatott PanePowerSW projekt keretében kifejlesztették az úgynevezett szoláris üveget.

Arborétum az egykori kukoricaföld helyén

Immár 35 éve annak, hogy a Kecskeméti Arborétum telepítési munkái elkezdődtek Bács-Kiskun megye székhelyének északnyugati peremén. Megálmodója, dr. Gőbölös Antal Bedő-díjas erdőmérnök a mai napig őrző szemeivel figyeli az arborétum életét. A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. által létrehozott és fenntartott 62 hektáros növénygyűjtemény mintegy 900 fa- és cserjefajból áll, megismerésüket számtalan információs tábla segíti.

Mi van a lepényfa levelén?

A lepényfa Észak-Amerikából származik, krisztustövis néven is ismert (az alapfajon nagy tövisek vannak), jól alkalmazkodó, nagy tűrőképességű díszfa, amely ideális választás városi környezetbe, utcai ültetésre, de az újabb változatai nagyobb kertek látványos szoliternövényei is lehetnek. Az egyik ismert kártevője mostanában egyre nagyobb károkat okoz.

Gyümölcsfák felkészülése a télre és a jövő évi terméshozásra

Nyár közepétől kezdenek a fák felkészülni a télre, a gyümölcséréssel és a rügydifferenciálódással párhuzamosan raktározzák el a tápanyagokat. A gyümölcs erős versenytárs ebben a folyamatban, ezért lényeges, hogy megmaradjon a kellő gyümölcs–lomb arány. A levelek által termelt szerves anyagok szolgálnak a gyümölcsök kinevelésére, kerülnek a raktárakba, valamint azok segítenek a stresszhatások leküzdésében is.

Virtuális üzleti találkozók az Interpoma kiállításon

Ismét meglesz a lehetőség arra, hogy aki nem tud személyesen eljutni Bolzanóba az Interpoma kiállításra, virtuális üzleti megbeszéléseket folytasson a kiállítókkal a 2020-ban debütált Interpoma Business Match keretében.

Új ehető bevonat

Az indiai Guwahatiban található technológiai intézet kutatócsoportja olyan ehető anyagot fejlesztett ki, amely jelentősen növeli a gyümölcsök és zöldségek eltarthatóságát. Az anyagot burgonyán, paradicsomon, paprikán, szamócán, mandarinon, almán, ananászon és kivin tesztelték.

Összeomlás fenyegeti az olasz gyümölcstermesztést

A megháromszorozódott termelési költségek, a szélsőséges időjárás és az energiaválság szinte lehetetlenné teszi a további gyümölcstermesztést, állítja Michele Ponso, az olasz Confagricoltura mezőgazdasági egyesület országos gyümölcsszövetségének elnöke.

Lombkártevők az almafákon

A sodró- és az aknázómolyok az alma fontos kártevői. A sodrómolyok áttelelt hernyói kora tavasszal a rügyeket odvasítják, később a fiatal hajtásokat sodorják össze. Az aknázómolyok nem minden évben károsítanak, azonban megfelelő védekezés hiányában és különösen a száraz, meleg években képesek veszélyes mértékben elszaporodni.

Korszerű növényházi fóliák: ingyen energia

Az utóbbi évek nagyobb energia-áremelések nélküli békés időszaka után a jelenlegi kiszámíthatatlan helyzet bizonytalan eredményességű döntések elé állítja a kertészeket. A növényházak energiahatékonyságának javítása kiemelt feladat, ehhez kaptak támpontokat, javaslatokat a Változások a technológiákban szakmai rendezvénysorozat legutóbbi eseményén részt vevők. Európai vállalatoktól érkezett szakemberek ismertették a célt szolgáló újdonságaikat.

Édeskés gyökérzöldség a salátabakszakáll

Egész télen folyamatosan szedhetjük a feketegyökérhez hasonlító, könnyen termeszthető salátabakszakáll gyökereit. A kevéssé ismert kétéves zöldségnövény hajtása és virága is fogyasztható. A fehér húsú, roppanó, édeskés gyökerek sokféleképp elkészíthetők, de nyersen is elrágcsálhatjuk azokat.

100 éves a Soproni Egyetem Botanikus kertje

A Soproni Egyetem Botanikus Kertje a város „zöld tüdeje” és egyben az oktatás-kutatás és a hallgatói élet központja is. Az idei centenáriumi rendezvénysorozat keretében konferenciát rendeztek a Soproni Egyetemen, amely a Botanikus kert 21. századi szerepét vizsgálta az oktatás, a kutatás, a természetvédelmi értékek és a városi rekreációs szolgáltatások oldaláról.

Euróban tervezik az elszámolást

A szántóföldi zöldségtermesztés jövedelmezősége gépesítéssel, a hatékonyság fokozásával javítható. Emellett azonban fel kell készülni a szélsőségekre, legyen az az időjárást érintő vagy a forint árfolyamára vonatkozó. A csapadékhiányt víztározó építésével, az öntözőrendszer bővítésével, az árfolyammozgást euróban történő elszámolással tervezik orvosolni a Dombegyházi EURO Tész Kft.-nél.

Biztatónak ígérkezik a hajtatás őszi fordulója

A kárpátaljai piacokon a tavalyi ár öt-hatszorosáért sikerült értékesíteni a salátának való uborkát, a paradicsomot szintén, így nem csoda, hogy a fóliás zöldségtermesztők közül aki él és mozog, az már nyár közepén megkezdte az őszi forduló munkálatait. Az ügyesebbek első tételei már augusztus végén, szeptember elején a fogyasztókhoz kerültek.

Tíz év alatt megtízszereződött a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítások állománya

A díjtámogatott mezőgazdasági biztosítások népszerűségét jól jellemzi, hogy tíz évvel ezelőtt még másfél milliárd forint alatt maradt a teljes állománydíjuk, tavaly pedig már jóval tizenöt milliárd fölé nőtt – tudtuk meg Lambert Gábortól, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetőjétől.

Félezer fajta füge termesztésével kísérleteznek a zalai Becsehelyen

Mintegy félezer fajta füge termesztésével kísérleteznek a Zala megyei Becsehelyen, ahol kedden csaknem félszáz fajta bírálatát végezték szakemberek és laikusok; azokat a változatokat keresték, amelyek kereskedelmi forgalomba vagy további feldolgozásra kerülhetnek.

Miért ne ültessünk özönnövényeket?

A jellemzően más kontinensekről származó özönfajok sok galibát okoznak a természetvédelemben, ezért nem ajánlott őket a kertünkbe vagy a természetbe ültetni – sőt, egyes növényeknél ezt a törvény is tiltja. Szerencsére ezek a fajok kerti felhasználásra könnyen helyettesíthetők hazánkban őshonos vagy „ártalmatlan” idegenhonos dísznövényekkel.

A tunéziai függőkertek az aszálynak is ellenállnak - egyelőre

Az északnyugat-tunéziai dombok magasan fekvő részén a gazdák több ezer fügefát termesztenek egy egyedülálló teraszos rendszerben, amely reményeik szerint megvédi őket az egyre súlyosabb aszályoktól.

A gyomnövények hasznáról

Van ám élet a „Megyek gyomlálni, mert megszólnak a szomszédok, ha gyomos a kertem” és az „Áthatolhatatlan parlagfű-dzsungel borít mindent” között is. Az a bizonyos arany középút! Ebben az írásban azt nézzük végig, hogy miért érdemes némi könyörületet tanúsítanunk a gyomokkal szemben.

Amit tilos használni, azt exportálni sem lesz szabad

Németországban arra készülnek, hogy megtiltsák bizonyos, náluk nem engedélyezett növényvédő szerek exportját; a jogszabálytervezet várhatóan az év végéig elkészül. Persze kritikusai is vannak.

Kisközösségben fejlődhetünk

A gyümölcsösben nem csak gyümölcs terem. Örömteli munkának is helyszíne, ahol a kisközösség fejlődhet, és tapasztalatokat gyűjthetünk egymástól. Ez az alsópáhoki Gyümölcsöző Közösségi Kert mottója. A közösség koordinálja a településen kialakított kerttel kapcsolatos teendők elvégzését.

A paradicsom magjának olaja: selejtből is lehet kincs

Aki készített már paradicsomlevet vagy paradicsommártást, jól tudja, hogy ezekben a magok, és a héj finoman szólva zavaróak tudnak lenni, és a selymes állag elérése érdekében ezektől érdemes megszabadulni. Tehát befőzéskor még háztartási keretek között is jókora kupac hulladék gyűlik össze, képzeljük csak el, mekkora lehet ez egy feldolgozóüzemben.

AgroPV - A napelemek alatti élelmiszertermelés

Aromás fűszernövények és virágok keverékét termesztik egy fotovoltaikus parkban, Görögországban. Spanyolországban az articsóka és a brokkoli közös földterületen osztoznak napelemekkel. Belgiumban paneleket szereltek fel közvetlenül a málna és a cukorrépa ültetvények fölé. Ezek európai példák a mezőgazdaság és az energiatermelési megoldásokra, amely hibrid rendszerek egyre nagyobb teret hódítanak.

Jövőre piacra dobják a GMO lila paradicsomot

Már most is számtalan színű paradicsom-változat kapható, beleértve a hagyományos pirosat is, de létezik citrom- és narancssárga, zöld, sőt, burgundi színű is. Most azonban egy újabb színváltozat is felkerül a palettára, a lila.

A gyomszabályozás lehetőségei

A szőlőültetvények gyomirtása a hagyományos termesztésben sem egyszerű kérdés, még úgy sem, hogy általános a gyomirtó szerek használata. A fenntartható termesztésben nem megengedettek a kemikáliák, csak mechanikai módszerek vagy alternatív megoldások lehetségesek.

A legkiválóbbakat díjazták

Az Európai Faiskolák Szövetsége (ENA) kezdeményezte a Több zöld várost Európának hároméves népszerűsítő programot, melyhez hazánk 2021-ben kapcsolódott. Ezzel több európai ország között Magyarország is lehetőséget kapott arra, hogy együttműködjön és támogassa a szakmán belüli párbeszédet a zöldfelület szerepének fontosságáról. A program hazai felvállalója a Díszkertészek Szakmaközi Szervezete lett.

A bergamott

Az Olaszországból származó bergamott vastag, ráncos, élénkzöld héjával nem tűnik túl étvágygerjesztőnek, vagy akár ehetőnek. Azonban valószínűleg már kóstoltuk, ugyanis a héjából nyert olajat az Earl Grey tea ízesítésére használják.

Több, jobb, nemzetközibb

A Magyar Díszfaiskolások Egyesülete és a Díszkertészek Szakmaközi Szervezete harmadik alkalommal rendezte meg a Hungarogreen szakkiállítást és konferenciát a Flora Hungaria nagybani virágpiacon. A dísznövénytermesztő és -kereskedő, parképítő és parkfenntartó, tájépítész, valamint a háttéripart képviselő szakembereknek szóló faiskolai seregszemle idén is a szakmai összefogás jövőbe mutató példája volt.

Szüret előtt kórokozóhelyzet van – növényvédelmi előrejelzés 38. hét

A jelenlegi időjárás elsősorban a betegségek terjedésének kedvez, a kártevők többsége már alig rajzik. A normalizálódóban lévő talajnedvesség-tartalom a gyomosodásnak is újra jó feltételeket teremtett.

Ősszel készül a levélkomposzt

A komposzt a legegyszerűbben, otthon is előállítható szerves tápanyag, aminek az alapanyagát a kertben és a háztartásban gyűjthetjük össze. Ősszel ennek egy sajátos változatát, a levélkomposztot kezdhetjük el készíteni. Két év alatt készül el és különösen alkalmas a kötött talaj szerkezetének javítására.

Robot választja ki a hőtűrő egyedeket

A németországi Fürthben található Fraunhofer Fejlesztési Központ rönt­gentechnológiai kutatóegységében olyan intelligens terepi robotot fejlesztettek ki, amely röntgentechnológia segítségével képes a hőtűrő egyedek kiválasztására, ezzel segítve a jövőben a növénynemesítők munkáját.

Bezárt uszodák vizével öntöznek

Németországban számos uszodát bezártak az energiaválság miatt, ám a medencék vizének észszerű felhasználása érdekében az üzemeltetők több városban együttműködnek a kertészeti vállalatokkal, és a vizet a helyi zöldfelületek öntözésére használják.

Kertészeti robotot tesztelnek

A Lincoln Egyetem 200 hektáros riseholme-i campusa mesterséges intelligencia és robotika segítségével igyekszik megoldást találni a gazdálkodás és az élelmiszertermelés égető gondjaira. Több mezőgazdasági és kertészeti kutatási területet tartanak fenn, egyebek mellett egy kísérleti szamócatermesztő-telepet, amelyet kereskedelmi szempontból is versenyképessé szeretnének tenni.

Megbízható kajszifajták

Mi, magyarok úgy tartjuk, hogy a Gönci magyar kajszinál és a Ceglédi óriásnál nincs jobb ízű a világon. A legszebb kajszik kategóriában már sok fajta verseng, ilyen például a Carmingo® Mediabel vagy a Pinkcot®.

Világpiaci termékekre törekedve

A családi gazdaságként induló Agricolae Kft. 1998-ban a szatmári térségben és környékén kezdte meg működését. Fő tevékenységük a zöldség-, gyümölcs- és diótermés legrövidebb úton való feldolgozása és exportálása, valamint ernyőszervezetként a társadalmi felelősségvállalást szem előtt tartva arra törekednek, hogy a termelők áruja biztosítottan a megfelelő piacra és vevőkörhöz jusson.

Gyenge szántóföldi hozam, kiváló minőségű gyümölcsök

Még korai volna végleges mérleget vonni, hogy összességében mekkora kárt okozott a trópusi hőséggel párosuló aszály a szerb mezőgazdaságnak és az ország egészének, ennek ellenére biztosan kijelenthető, hogy ehhez hasonló, elemi csapás méretű szárazságra a legidősebbek sem emlékeznek.

Minőségi élelmiszereket előállító termelőket díjaztak

A SVÉT – Stílusos Vidéki Éttermiség és a Magyar Konyha magazin, Borbás Marcsi közreműködésével a tatai Esterházy-kastély parkjában immár hetedik alkalommal adta át a Magyar Konyha Termelői Díját. Az elismerést idén borecetet készítő családi vállalkozás, egy baromfitenyésztő és egy bio kertész testvérpár vehette át.

32 ezer hektárnyi szántóval van több tavalyhoz képest

A mezőgazdasági terület nagysága 5 millió 81 ezer hektár, az ország területének majdnem 55 százaléka, a szántóterület 32 ezer hektárral nőtt egy év alatt a június 1-jei összesítés szerint - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) vetésterületet összesítő közleményében.

Amikor sok a jóból

Nyáron általában elegendő fény áll rendelkezésre, hiányáról csak helytelen termőhelyválasztás esetén beszélünk (fényigényes növények árnyékos vagy félárnyékos kertben), bár egyes termésükért fogyasztott zöldségféle esetében napos helyen is előfordulhat, hogy hosszabb borús időszak alatt a termés beltartalmi értékei változnak, kevesebb színanyag, vagy cukor képződik.

Klímabarát varjúhájszőnyeg

A zöldtetőknek számos közismert előnyük van: javítják a levegő minőségét, szabályozzák a mikroklímát, fontos szerepet töltenek be a biodiverzitás növelésében és az esővíz-gazdálkodásban.

Gyógynövényekkel is tehetünk a stressz káros hatásai ellen

Az adaptogének egy rendkívül hasznos gyógynövénycsoportot alkotnak, amelynek tagjai segítik a stresszhez való alkalmazkodást. A stresszmentes élet legtöbbünknek csak álom, de talán nem is ez a cél. Stresszforrások mindig voltak és lesznek is, mégsem mindig és mindenkire egyformán fejtik ki a hatásukat. Mi lehet a magyarázat arra, hogy egyikünk jobban bírja, mint másikunk?

Júliusban tovább drágultak a mezőgazdasági termelői árak

Júliusban a mezőgazdasági termékek termelői ára átlagosan 50,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, az emelkedés üteme 2,4 százalékponttal gyorsult a júniusi 2,9 százalékpont után - derül ki a KSH honlapján hétfőn megjelent legfrissebb adatokból.

Új arculattal működik tovább

A jövőben új logót és új szlogent vezet be a Fleuroselect. Az új arculat célja, hogy kiemelje a nemzetközi dísznövényszervezet értékeit, és kifejezze a helyét a világban, fogalmazott Ann Jennen főtitkár.

A lakosság nélkül nem megy

A Virágos Magyarország környezetszépítő verseny idén az önkormányzatokra fókuszált, nem hirdették meg a virágos balkonok, virágos előkertek versenyét a lakosság számára.

Betiltják a tőzegértékesítést

Az Egyesült Királyság kormánya augusztus végén bejelentette, hogy 2024-től betiltja a kiskereskedelmi tőzegértékesítést. Noha az ország legnagyobb szén-dioxid-raktárai az ottani tőzeglápok, azoknak már csupán 13%-a van természetes vagy természetközeli állapotban.

Kihívások a mezőgazdaságban: jön a vizsgaidőszak

A szélsőséges időjárás rontotta az idei sárgarépa minőségét, ám a neheze még hátravan. A megugrott energiaárak kapcsán ugyanis lehetetlen megjósolni az értékesítés alakulását a tárolási időszakban. A sárgarépa termesztésének, értékesítésének helyzetéről, legújabb kihívásairól a szabadszállási Róna Mezőgazdasági Szövetkezetben tájékozódtunk.

A gyümölcsmolyok visszavonultak, a puszpángmoly rajzik – növényvédelmi előrejelzés 37. hét

A gyümölcsmolyok károsításával az idén már nem kell számolni, ellenben annál nagyobb gond a gyapottok-bagolylepke, illetve a minden növényen tömegesen jelen lévő poloskák. A kisebb-nagyobb esők nyomán a gombás betegségek is megjelennek.

Érdekességek a szén-dioxid trágyázásról, és az emberi szervezet oxigén felhasználásáról...

A növények (az állatokkal és az emberekkel ellentétben) képesek szervetlen anyagokból szervest előállítani. A levegő szén-dioxidját használják fel szén forrásként testük felépítéséhez, a Nap energiájának segítségével. Ezt a képességüket a kertészeti termesztésben is érdemes kihasználni.

Atkák a bambuszokon

Hazánkban is igen kedvelt, sőt talán egyre többfelé megtalálható dísznövények a bambuszok vagy más szóval botnádak, amelyeket erőszakos terjedésük ellenére gyakran ültetnek magánkertekbe is. Ezek a növények Kelet- és Délkelet-Ázsiában fontos szerepet töltenek be az emberek mindennapi életében, lakóépületeket, használati eszközöket készítenek belőlük, illetve egyes részeiket élelmiszerként is fogyasztják.

Kaktuszok– akár egy autó áráért

Most hétvégén tartják Budapesten a Füvészkertben az őszi kaktuszkiállítás, melynek szervezője a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete. A rendezvény fő témája az Astrophytum nemzetség, melyet a világon igen komoly gyűjtői érdeklődés övez és számos hibridet is kialakítottak e nemzetség megszállottjai. Ezek közül egy-egy ritka, jól sikerül egyed ára egy autó árával egyenértékű…

Görbe és elágazó a sárgarépa? – tegyünk ellene!

A sárgarépát, petrezselymet, pasztinákot üzemi mértek között ágyásos, vagy bakhátas technológiával termesztik. E módszerekből érdemes tippeket meríteni a kiskerti termesztéshez is…

Elismerésre méltó, amit ez a közösség véghez vitt

Az idei aszály nyomai sem voltak láthatók a kertbarát körök Stefánia palotában rendezett terménybemutatóján. Szemnek-szájnak gyönyörű termények várták az érdeklődőket frissen és feldolgozva egyaránt. Az idén 50 éves honvéd kertbarát tagozat születésnapjára emlékfát is ültettek a Honvéd Kulturális Központ kertjében, a Budapesti kertbarátok legszebb kertjei verseny díjait pedig Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára adta át.

Tőle tanultunk metszeni - elhunyt Gonda István

Gonda István kutatóként, egyetemi oktatóként, intézetvezetőként és szaktanácsaival segítette a magyar almatermesztés fejlődését, az intenzív gyümölcstermesztés meghonosodását hazánkban.

Illatok, amelyeket a darazsak messziről elkerülnek

Nyárutón képtelenség titokban tartani a környék darazsai előtt, ha a teraszon készülünk tálalni: bármilyen terített asztalra azonnal rávetik magukat, lévén, hogy ilyenkor a természetben már megfogyatkoznak az élelemforrásaik. A minap olvastam egy összeállítást a darazsakat távol tartó illóolajos növényekről.

Szakmai konzultáció és határszemle a fásszárú kultúrák feltöltő technológiájáról

A káros környezeti hatások az elmúlt időszakban többször okoztak fejfájást a szakembereknek, és rontották az ültetvények és gyümölcsösök erőnléti állapotát. Közismert tény, hogy a kontinentális klímaövezet évelő kultúrái képesek az abiotikus stressz – kondíciójuktól függő mértékű – kezelésére.

Vízközelben - gyógynövények vizes élőhelyeken

A gyógynövények sokféleségből adódik, hogy változatos környezeti igényű fajok találhatók közöttük. Jó néhányan kifejezetten igénylik a víz közelségét, így egy vizes élőhelyen sétálva is sok gyógyhatású fajjal találkozhatunk.

A legújabb magyar kajszifajták

Több mint 70 éves fennállása során a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kertészettudományi Intézetének Ceglédi Kutatóállomása (és jogelődei) 17 kajszibarackfajtája kapott állami elismerést. Az új fajták bőtermők, koronájuk könnyen kezelhető, és öntermékeny kajszi is van köztük.

Sivatagból oázis

Dr. Goda Pál az Agrárközgazdasági Intézet igazgatójaként azért felel, hogy hiteles adatokra lehessen alapozni az agrárpiaci és szakpolitikai döntéseket. Komoly nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezik a vidékfejlesztés területén is, magánemberként azonban lelkes hobbikertész, aki valóságos sivatagból teremtett oázist isaszegi otthonában.

Jelenünk a múltban, jövőnk a jelenben gyökerezik

Évek óta szakmai napon tisztelegnek Kováts Zoltán egynyárivirág-nemesítő szellemi öröksége előtt Csemőn. A rendezvényen azonban nemcsak a nemesítőről emlékeznek meg méltó módon a szakemberek, hanem a hazai növénynemesítés időszerű helyzetéről is képet kapnak.

Műtrágyahiánytól tartanak a kertészek

Az EU szankciós politikája a műtrágyakínálatra is hat, a gázválság fokozódásával hiány alakulhat ki - olvasható a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács hétfői közleményében.

Bio-vágottvirág

A Carrefour áruházlánc bio-vágottvirág értékesítésére hoz létre hálózatot Franciaországban. A kiskereskedelmi üzlet a közelmúltban mutatta be a vidéki gazdaság élénkítésére irányuló tervét.

Uborkatermesztés vegyszerek nélkül

A biológiai védekezés a kilencvenes évek kezdetétől a paradicsom és a paprika, az ezredfordulótól pedig az uborka növényvédelmében vált gyorsan egyeduralkodóvá. Az eltelt időszakban folyamatosan bővült azon kártevők köre, amik ellen természetes ellenségeket használhatnak a kertészek.

Fenntarthatóság a kertészetben

Az éghajlatváltozást minden eddiginél jobban megtapasztaltuk 2022-ben, és az év még nem ért véget. A csapadék 150-250 milliméterrel elmarad a sokéves átlagtól, az aszály mellett súlyos gazdasági károkat okoz az erőteljes légköri aszály és a magas UV-sugárzás.

Lakitelek harmadszor

A harmadik szőlő-növényvédelmi rendezvényt szervezte meg Lakiteleken a BASF Hungária Kft. és a Seed Plus Kft., ahol nyomon lehetett követni a korábbi kezelések, technológiai ajánlások hatását. Az idén engedélyt kapott az az új gombaölő szer, aminek a kísérleteit többek közt Lakiteleken folytatták.

A gombatermesztés helye a korszerű mezőgazdaságban

A gombatermesztés kertészeti tevékenység, eltérő életmódjukból adódóan azonban a gombák termesztéstechnológiája és azok háttérágazatai is különböznek a zöldség-gyümölcsökétől. A gomba termesztéséhez nincs szükség termőföldre és fényre, mivel lebontó szervezetként szerves anyagokból nyeri az energiát és a tápanyagokat.

Díszfák és a biológiai védekezés

Kertünkbe, utcánkba olyan fákat érdemes ültetni, amelyek otthon érzik magukat a helyszínen. Ehhez ismernünk kell a környezeti igényeiket, ellenálló képességüket, és érdemes számításba venni, hogy van-e valamilyen hátrányos vagy kimondottan hasznos tulajdonságuk.

Hosszú kihagyás után újra fertőznek a gombák – növényvédelmi előrejelzés 36. hét

A csapadék hatására újra feltűntek olyan betegségek, amelyeket a hosszú aszályos időszak alatt már-már elfelejtettünk. De a rovarok némelyikének is kedvezett az eső, erősödik például a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása is.

Érdemes megbecsülni az idős ültetvényt

A korosabb gyümölcsösöknek számos előnyük van, amiért érdemes lehet minél tovább jó erőnlétben tartani őket, bár a gondozásuk több téren eltér a fiatalabb ültetvényekétől. Többféleképpen segíthetjük az idősebb fákat abban, hogy minél tovább termesztésben maradhassanak egy üzemi ültetvényben.

Bőrünket, szemünket, gyomrunkat és tüdőnket is védi a brokkoli

A brokkoli általában az őszi-téli étkezések része, pedig már egész évben elérhető. Ráadásul egyes értékes összetevői nyáron különösen jótékonyan hatnak a szervezetünkre: védenek a káros UV-sugaraktól, miközben tartóssá teszik egészséges barna bőrszínünket.

Szükséghelyzeti engedélyek paprika- és paradicsomhajtatásban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal mint elsőfokú élelmiszerlánc-felügyeleti szerv a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kérelmére két rovarölő készítmény használatát engedélyezte hajtatott paradicsom- és paprikaállományokban szükséghelyzeti engedéllyel, adta hírül a FruitVeB is.

Milyen különleges hatással van a szőlőfogyasztás a szervezetre?

A szőlő egy tökéletes gyümölcs: édes, ropogós és könnyen csomagolható. Ezen előnyök mellett a szőlőnek elképesztő hatása van a szervezetre is, ahogy azt egy új tanulmány is tárgyalja.

Almában erősít a UPL

Új készítményeket és technológiákat mutatott be siófoki partnertalálkozóján a UPL Hungary Kft. Az anyacég nevében szereplő OpenAg® nyitottságot jelent az élelmiszerlánc minden szereplőjével kiépített még szorosabb kapcsolatra és az új gondolatok befogadására.

Rekordhosszúságúak voltak a kánikulai időszakok idén nyáron Franciaországban

Rekordhosszúságúak voltak a kánikulai időszakok idén nyáron Franciaországban: a három hőhullám összességében 33 kánikulai napot eredményezett, és a klímaváltozás által meghatározott jövő előképe volt erdőtüzekkel, szárazságokkal és heves viharokkal tarkítva - derül ki a francia meteorológiai intézet értékeléséből.

Hagyomány és génmegőrzés

A csemői Marosi Faiskola évek óta ápolja a híres dísznövény-nemesítő, Kováts Zoltán szakmai örökségét. A hazai klímára nemesített, kiváló díszítőértékű fajták magtermesztésével, szelektálásával, egyöntetűvé tételével és népszerűsítésével arra törekednek, hogy azok mind több település virágágyi kiültetésében helyet kapjanak.

Interpoma kongresszus és Interpoma díj – Bolzano, november 17-19.

A világ egyetlen, almaágazatra szakosodott kiállításán, az Interpoma 2022-n, Bolzanóban (Dél-Tirol, Olaszország) az érdeklődés középpontjában – mint mindig – a nemzetközi tanácskozás és az innovációk versenye áll. A 2022-es Interpoma kongresszus témája az USA almaipara és a szedőrobotok, az Interpoma díjat pedig az almatermesztésben használható csúcstechnológiás vízmegőrző megoldások legjobbjának ítélik oda.

Magas szintű szervezettség és összefogás vezet eredményre

Harmadik alkalommal ad otthont a Hungarogreen Kertészeti Szakkiállításnak a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac Szigetszentmiklóson. A Magyar Díszfaiskolások Egyesülte által szervezett kétnapos rendezvénynek az a célja, hogy a hazai és a külföldi díszfaiskolák a tenyészidőszakban mutassák be a szakembereknek és a lakosságnak a közterületekre, kertekbe ültethető fafajokat, fajtákat, újdonságokat.

A „Nagykörűi ropogós cseresznye” uniós oltalmat kapott

Az Európai Bizottság a „Nagykörűi ropogós cseresznye” elnevezést uniós oltalomban részesítette, így már 81 földrajzi árujelzőnk élvez oltalmat az EU területén.

Így "készül" a tőzeg a lápban...

A tőzeg fontos kertészeti alapanyag annak ellenére hogy folyamatosan tervezik a leváltását. Jó a víztartó képessége, jól beállítható a tápanyagtartalom ilyen semleges közegben, és gyommagoktól mentes. Így "készül" a tőzeg…

Szenvedélyévé vált a „bati”

„Amikor megkérdezik, hogy miért pont az édesburgonya, órák hosszat tudok beszélni róla. Szenvedélyemmé vált a „bati”, ahogy legtöbbször nevezem – mondta tudósítónknak Babos-Szőllősy Gabriella.

Zöldfalakat tesztelnek

Németországban két új támogatott kutatás indult a közelmúltban, hogy összehasonlítsák a városzöldítésben alkalmazott zöldfalakat. Mindkettő középpontjában azonban az áll, hogy tulajdonképpen milyen előnyei vannak a zöldfalaknak.

A legédesebb zöldség

Magyar emberként egy olyan zöldségfélét, mint a dinnye, illik szeretni, és az ember gyerekkora óta így van ezzel a dologgal. Ha nyár, akkor dinnye - maradjon is meg sokáig ez így! – mondta Ondré Péter, az AMC ügyvezetője. Fogyasztói oldalról minden rendben van, mert a dinnyét mindenki szereti és megvan a kedvence is. A Strandfesztiválon tíz perc alatt még sárgadinnyekedvelőket is találtunk.

Szőlő és avokádó

A Peruból származó nem hagyományos agráripari termékek exportja január és június között elérte a 3579 millió amerikai dollárt, így 11,2%-kal meghaladta a tavaly első félévit.

A városi kertben több terem, mint a hagyományos gazdaságban?

Ahogy egyre nő a városi népesség, úgy válnak egyre fontosabbá az itteni kertek, mint helyi élelemforrások, amivel javítani lehet az élelmiszerbiztonságot. Azonban eddig kevés információ állt rendelkezésre arról, hogy mennyivel hatékonyabb ez, mint a hagyományos, vidéki növénytermesztés. Egy új tanulmány pontosan ezt a rést igyekszik betömni.

A romantikus bazsarózsák

A pünkösdi rózsa vagy bazsarózsa az egyik legismertebb évelő dísznövényünk, amit látványos virágzásának, finom illatának és nem utolsósorban könnyű nevelésének köszönhet. A nemzetségbe több mint harminc lágy szárú és cserjetermetű faj tartozik, a leggyakrabban azonban hárommal találkozhatunk közülük.

A zöldségekért többet kaptak

Németországban a mezőgazdasági termékek termelői ára 2022 júniusában 33,9%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

Nagyszabású kiállítás idén is

A tullni nemzetközi kertészeti kiállításon és vásáron mintegy 450 résztvevő mutatja be termékeit szeptember 1–5. között.

Szűkülő kínálat

Paul van Groningen, a Greenfood Iberica gyümölcskereskedelmi vállalat munkatársa szerint nem könnyű az idei spanyol csonthéjasidény.

Ismét Oldenburg

Az oldenburgi kiállítás és vásár nagy hagyományokkal rendelkező faiskolai seregszemle. A szokások szerint augusztus elején a németországi ammerlandi régió számos faiskolája nyitja meg kapuit a szakmai érdeklődők előtt, hogy első kézből adjon információt az újdonságokról és bemutassa növényeit. A résztvevő faiskolák kínálatából szemléztünk.

Térségenként eltér a hozam

Megkezdődött Olaszországban a korai almafajták, például a Gala szedése, az előzetes becslések alapján az olasz gazdák szövetsége, a Coldiretti több mint 2,1 millió tonna termésre számít, ami 5%-kal több a tavalyinál.

Miben más a gombatermesztés az Egyesült Államokban mint Európában?

Daniel Dajewski az amerikai és az európai gombapiac közötti különbségeket vizsgálta meg a New Food Magazin-ban megjelent cikkében és rávilágít azokat a jelentős változásokra, amelyeket az amerikai szektornak a modernizáció érdekében meg kellene tennie.

Mekkora gyereket bír el a tündérrózsa levele? A Füvészkertben kiderül

Nem mindennapi eseményt hirdetett az ELTE budapesti Füvészkertje: szeptember 2-án egy este erejéig ismét rá lehet ülni az óriás tündérrózsa levelére! Kaland- és növénykedvelő kisgyerekeknek elsőrangú program, csak ébren maradni az esti órákig. Jegyek az esemény sajátos jellegére tekintettel korlátozott számban kaphatók.

Az eső megváltoztatta a növényvédelmi helyzetet – növényvédelmi előrejelzés 35. hét

Életmentő eső érkezett, vele együtt viszont nőtt a varasodás, a szürkepenészes rothadás, illetve a levéllikasztó betegségek fertőzésveszélye; sőt, a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása is erősödni fog a csapadék nyomán. Közben felszaporodóban vannak a poloskák.

Az önbeporzás hosszú távon kihaláshoz vezethet

A poszméhek segítsége nélkül a virágos növények az önbeporzásra vannak utalva, ami viszont jelentős genetikai veszteséget okoz már négy generáció alatt is, mutatta ki egy kísérlet.

Csemegekukorica: most az aszály osztott ukázt

A gazdának jó növény, főleg öntözve. Anélkül viszont annyira kockázatos, hogy szinte biztos a bukás. Napjainkban találkozni olyan táblákkal, amelyekről egyáltalán nem lehetett csövet betakarítani, a szára pedig a közepes csalamádétól is mérföldekkel elmaradt.

Héjában van a vitamin? - zöldségek-gyümölcsök: hámozzuk, vagy ne?

Kincsek lehetnek a hulladékok között. Napjainkban sajnos egyre gyakrabban hámozunk, fogyasztunk hántolt, héjatlan élelmiszereket, pedig a héj a természet különleges csomagoló anyaga, ami nem csak védi és eltarthatóbbá teszi a termést. Ez a burkolat azon túl, hogy számunkra élelmi rosttal szolgál - ami fontos résztvevője a betegségmegelőzésnek -, a környékén egyedi hatóanyagokat is koncentrál.

Kétes eredetű palántákat foglaltak le

Mintegy 6000, ismeretlen származású szamóca palántát foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a közérdekű bejelentések alapján Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyei szamóca szaporítóanyag-forgalmazóknál tartott próbavásárlások alkalmával augusztus elején.

A magyar fogyasztók egyre tudatosabban keresik a hazai élelmiszereket

A hazai agrárium a kiváló alapanyagokat előállító mezőgazdaság és a fejlődő, versenyképességét növelő élelmiszeripar együttműködésével képes jó minőségű magyar élelmiszerekkel ellátni a lakosságot - mondta Nagy István agrárminiszter kedden Kecskeméten.

A körte kártevői

A körte növényvédelmi szempontból nem tartozik a problémás gyümölcsök közé, a legtöbb kártevője ellen nem szükséges rendszeresen védekezni. Sok a közös károsítója az almával, emiatt az almára leírt alapelvek a körtére is érvényesek.

A sárgarépa a grillszezonban is megállja a helyét

A sárgarépa nemcsak azért szuper zöldség, mert nagyon egészséges és számos pozitív élettani hatással rendelkezik, hanem azért is, mert egész évben könnyen beszerezhető, kedvező az ára, és rengeteg módon felhasználható. Az Európai Friss Csapat – az ízek ereje program kisokosából most megismerheted a sárgarépa jó tulajdonságait és néhány érdekességet is megtudhatsz vele

Vertikális farm az üzlet mellett

Az izraeli Vertical Field céggel együttműködve fűszernövényeket és salátaféléket termesztenek az egyik bécsi Billa Plus üzlet előtt felállított szállítókonténerben. A növényeket többszintes elrendezésben nevelik, és közvetlenül a betakarítás után értékesítik is.

Mi kell a vállalkozás indításához?

A kertészeti tevékenyég tőke-, szaktudás- és munkaerő-igényes, és főként az időjárásból eredő és a piaci kockázata nagy, éppen ezért kevés az új belépő. Kicsiben kezdeni könnyebb és kevésbé kockázatos, bár ez esetben pedig a mérethatékonyság nem teljesül. Kellő szaktudás és tapasztalat nélkül azonban eleve nem érdemes belekezdeni.

Paradicsom: szükség van a kivitelre

Az utóbbi években épített, korszerűsített növényházak többségében paradicsomot termesztenek. A megnövekedett termésmennyiségnek a termelők külföldön igyekeznek vevőt találni. Az export mentesíti a hazai piacot a túlkínálattól, és a folyamatos értékesítés abban is segít, hogy az áruházak pultjain mindig friss, kiváló minőségű áru legyen.