Back to top

VIII. Országos Tavaszi Hajtatásai Nap - Szentes

2022. március 24.
Szentes
Délalföldi Kertészek Szövetkezete, (Szentes, Szarvasi út 3/b tagi válogató csarnoképület)

Az eddigi őszi rendezvények után, idén először tavasszal is várja az érdeklődőket szentesi telephelyén a Délalföldi Kertészek Szövetkezete (Szentes, Szarvasi út 3/b tagi válogató csarnoképület).

A március 24-i rendezvényen a szakmának még a fő hajtatási idény előtt alkalma lesz megvitatni a zöldséghajtatás időszerű kérdéseit, nehézségeit. Ehhez Farkas Sándor agrárminiszter foglalja össze a kertészeti ágazat, különösen a hajtatás helyzetét, lehetőségeit a 2023-2027. közötti közös agrárpolitika tükrében.

A márkázás értékesítést támogató szerepéről, lehetőségeiről pedig Nagy Márton, a Positive by Hinora Group Kft. kreatív igazgatója beszél.

A kiskultúrák növényvédelmét érintő változásokról, a szerengedélyezési eljárásokról és az elektronikus adatszolgáltatásról Jordán László, a Nébih Növény-, Talaj-, és Agrárkörnyezet-védelmi igazgatóság vezetője tart előadást. Az azt követő növényvédelmi kerekasztal-beszélgetésbe bekapcsolódik még Kujáni Lászlóné, a Magyar Növényvédelmi Kamara alelnöke, Görög Róbert, a Magyar Növényvédelmi Szövetség ügyvezetője, Ledó Ferenc, a DélKerTÉSZ vezető szaktanácsadója, Forray Alfréd, a Koppert Hungary Kft. szaktanácsadója, Balázs Viktor, a NAK Mezőgazdasági Igazgatóság szántóföldi szakértője, Varga István, a Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetője, valamint Buleca Csaba, az Árpád-Agrár Zrt. kertészeti növényvédelmi vezető szaktanácsadója.

A frisspiaci paprika és paradicsom értékesítési kihívásait Kálmán László, a DélKerTÉSZ külkereskedője foglalja össze. Az értékesítési kerekasztal-beszélgetés további résztvevői Nemes-Nagy János, a Trivega Kft. kereskedője, Rácz József, a Prémium-Kert Kft. ügyvezetője, Janó Imre, a DélKerTÉSZ kereskedelmi vezetője, Feczák Tamás, a Hódkertész Kft. kereskedője, valamint Kukucs György, a Greencoop Hungary Kft. kereskedője lesznek.

A szakmai napon résztvevők ezúttal ünnepi eseménynek is tanúi lehetnek: leteszik a DélKerTÉSZ új komplex logisztikai csarnoképületének alapkövét.

Az alkalomból beszédet mond Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes, a térség országgyűlési képviselője, Gémes László, a Csongrád-Csanád megyei közgyűlés elnöke, Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere, Szél István, a NAK Csongrád-Csanád megyei elnöke, Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke és Nagypéter Sándor, a Délalföldi Kertészek Szövetkezete elnök-ügyvezetője.

A DélKerTÉSz, a FruitVeB és a Kert-ész Klub Egyesület tagjai ingyenesen vehetnék részt a rendezvényen.

További információ: gyuriczakitti@délkertesz.hu, tel.: +36 30 899 5331

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.

Szilvafa tavaszi metszése - Két klasszikus irányzat

A hagyományos szilvafajták egyik részére a nagyobb, kerekebb termések jellemzők, amelyekben a gyümölcshús nem válik el jól a magtól, míg a másik csoportba a magvaváló, klasszikus szilvaformájú terméseket soroljuk.

Online vásárláskor fontos a növényútlevél!

Az ültetésre szánt növények távértékesítése kizárólag növényútlevéllel megengedett, mely igazolja, hogy a termesztés és előállítás a növényegészségügyi követelmények betartásával történt. A termesztők, kereskedők jogkövető magatartása mellett a vásárlók is sokat tehetnek azért, hogy megelőzzék a gazdasági és környezeti veszteséget okozó károsítók elterjedését és megtelepedését: online vásárláskor mindig keressék a növényútlevelet!

Az eukaliptusztól az áfonyáig

A német Heinje faiskola korszerű, innovatív fajtáiról, valamint különleges értékesítési módszereiről híres. Kínálatában olyan klasszikusok találhatók meg, mint a díjnyertes Rosy Boom rózsafajta, a Three Sisters és a Switch hortenziák, valamint a Lucky Berry áfonyafajta. Az ismert faiskola az IPM kiállításon mutatta be idei piaci újdonságait.

A dió sekély kéregrákja

Hazánkban tíz éve azonosították a diófák új, veszélyes baktériumos betegségét. A sekély kéregrák a tengerentúlról érkezett Európába, és az utóbbi harminc évben terjed földrészünkön.

Paradicsom: várható mennyiségek, árak

A paradicsom-feldolgozókat tömörítő WPTC (World Processing Tomato Council) február közepi, Sacramentóban megrendezett ülésén kiadta a 2023-as évre vonatkozó első hivatalos előrejelzését. A szervezet szerint a világon összesen várhatóan 41,8 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel, 10%-kal többet, mint tavaly.

A génszerkesztés nem fér össze az ökológiai gazdálkodással

Köztudott, hogy az ökológiai gazdálkodás elutasít mindennemű génmódosítást. Ökológiai gazdálkodó nem termeszt génmódosított növényeket, nem tenyészt ilyen állatot, és nem használ genetikai módosítással vagy genetikailag módosított szervezet által előállított terméket. A génszerkesztés témakörét körbejárva azonban egy érdekes cikkre bukkantam, amiben Urs Niggli a zöld géntechnológiáról ír.

Növényorvos a közterületen - a rügypattanással ébrednek a kártevők is

A rügypattanással, tehát a táplálék megjelenésével párhuzamosan ébrednek fel téli álmukból a kéregrepedésekben, az ágvillákon a rovarok és az atkák. Néhány faj a rügypikkelyek alatt telel át, most szabaddá válik az út előttük, kijöhetnek a téli búvóhelyükről. Ekkor csíphetjük el a lemosópermetezéssel a rügypikkelyek alól kibújókat és a kéregrepedésekből a zöld levélkék felé vándorló éhes kártevőket is.

Árspirálban a vöröshagyma

Már a 2022/23-as szezon elején látható volt, hogy a nyári hőség és aszály Európa nagy részén befolyásolta a hagyma mennyiségét és minőségét. Az EU-ban és az Egyesült Királyságban mindössze 6,3 millió tonna termést takarítottak be, 13%-kal kevesebbet az előző évinél.

Meglepetés várhat a lombhalom alatt, óvatosságra int az MME

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a tavaszi kertrendezés idején a lombhalmok alatt megbúvó sünök védelmére hívja fel a lakosság és az önkormányzatok figyelmét.

Jó úton jár a UPL

Gyors ütemben fejlődik a UPL, egymásra épülő öt ágazatával a nyitott mezőgazdaságot szolgálja. A biostimulátorok terén vezető cég kereskedői tanácskozásán a fenntarthatóság volt a fő téma.

Cseresznye metszése – És egy csodaszép magyar szó

A régi öregek úgy tartották, hogy a cseresznyét nem kell metszeni, és volt is benne igazság, mivel óriásfákat neveltek, amelyek saját magukat tisztították. Az is mindegy volt, hogy mennyi lesz a termés, hiszen bőven jutott belőle a szomszédnak és a madaraknak is. Manapság azonban mások a lehetőségek.

A siker kovásza az ágazati szereplők összefogásában rejlik

Az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc március 15-ei emléknapja alkalmából, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban rendezett ünnepségen, Nagy István agrárminiszter a vidéket a magyar nemzet gerincének nevezte, és akiknek tett ígéretét betartja, amivel soha nem látott fejlesztések indulnak el az agráriumban.

Mi legyen az elnyílt hagymásokkal? Bemutató a Füvészkertben március 18-án

Március 18-ára érdekesnek ígérkező programot hirdetett a budapesti ELTE Füvészkert: tematikus szakvezetésen mutatják be a kert tavaszköszöntő hagymásait, egyben azt is elmagyarázza a gyűjteményt kezelő szakember, hogy mit tehetünk elvirágzás után a hagymásokkal.

Kertművelő program a legszegényebb a településeken

Ezerhatszáz kilogramm vetőmagot, illetve harmincezer előnevelt palántát osztanak ki a Felzárkózó Települések program munkatársai az ország legszegényebb falvaiban élő családoknak. Idén tavasszal több mint száz kistelepülésen mintegy 3000 család kapcsolódik be a háztáji gazdaságok újraélesztését célzó részprogramokba.

Szlovákiában is megjelent a vírus

Első ízben jelentették Szlovákiából a paradicsom barna termésráncosodását okozó ToBRFV vírus előfordulását, áll az Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet (EPPO) jelentésében.

Nyertünk egy kis időt a metszésre, rezes lemosásra – növényvédelmi előrejelzés 11. hét

A februári kellemes napok után visszatért viszonylag hideg napok lehetőséget adnak a faápolási-metszési munkák befejezésére; illetve a virágzás kezdete előtt még réztartalmú gombaölő készítmények is használhatók a lemosópermetezésre.

Akinél boldog szőlők teremnek

"A bor készítésének sok jó útja van! Minden út jó, aminek a vége egy egészséges, hibátlan, tiszta ízű bor, és minden bor jó, amely valamely fogyasztó örömére szolgál"- fogalmazta meg alapelvét Koch Csaba. A borotai borásszal beszélgettünk generációkról, szaktudásról, technikáról és technológiáról, fajtáról és termőhelyről, de leginkább a borról.

Indul az idénymunkaszezon, vele a viták is

Kezdődik az idénymunkaszezon, szokás szerint nagyobb visszhangot kapnak ilyenkor a témát érintő kérdések. Legutóbb a Németországban mezőgazdasági idénymunkát vállaló külföldiek egészségbiztosítása körüli vitáról számolt be a sajtó: a szakszervezetek teljes körű egészségbiztosítást javasolnak, a munkáltatók pedig úgy vélik, a jelenleg szokásos csoportos biztosításokban is benne van minden szolgáltatás, amire ebben a speciális esetben szükség van.

Minden termelőnek javasolt a mezőgazdasági biztosítások igénybevétele

A mezőgazdaságot sújtó, szélsőségesebbé vált időjárás miatt érdemes mezőgazdasági biztosításokat kötni a termelést nehezítő kockázatok kezelésére, amelyhez az idei esztendőben is az egységes kérelem keretében igényelhetnek a gazdálkodók támogatást. Az Agrárminisztérium javasolja, hogy a gazdálkodók vegyék igénybe a támogatási lehetőséggel összekötött mezőgazdasági biztosítást.

Nekibuzdult zöldborsótermelők

Az egyik fél mindig rimánkodik a másiknak. A zöldborsó- és a csemegekukorica-termesztésben különösen ritkán esik egybe a termelők és a feldolgozók szándéka.

Az új agrártámogatási rendszer kihívásai

Februárban jelent meg a szlovákiai gazdáknak szóló több mint száz oldalas kézikönyv, ami a 2023–27 közötti agrártámogatási rendszerben való eligazodást igyekszik segíteni. A kézikönyv az agrártámogatások mindkét pillérét lefedi.

Hamisítás, ami miatt nem kerülünk bajba

A kapribogyó egy szeretetreméltó apróság, amivel szívesen feldobjuk ételeinket. De vajon mit tehetünk, hogy ez a nem túl pénztárcabarát ínyencség gyakrabban kerüljön az őt megillető helyre? Mivel a termesztése nem éppen mondható egyszerűnek, másfelé kellene tapogatóznunk.

Tisztelet és kompromisszum a gördülékeny gazdaságátadás kulcsa

A Csizmadi család már két generáció óta kertészkedéssel foglalkozik Bugyin. Csizmadi Imre, hazatérve hollandiai tanulmányútjáról, nyolc éve vette át a stafétabotot, aminek eredményeképpen a 20 hektáros gazdaság mostanra 250 hektáros kertészeti vállalkozássá nőtte ki magát.

Nagyobb az esély a lebukásra

A magyarországi általános forgalmi adó mértéke is oka lehet, hogy viszonylag gyakran lehetett hallani jogosulatlan adó-visszaigényléssel kapcsolatos bűncselekményekről. A lebukás esélye azonban jelentősen megnőtt az online pénztárgépek és az EKÁER bevezetésével.

Kisebb vetésterület, nagyobb hozam, jobb minőség

A jobb eredményekhez hozzásegítő termesztéstechnológiai tanácsok és hasznosítható gyakorlati tapasztalatok is elhangzottak a Nunhems Hungary Kft. által szervezett legutóbbi hagymaklubban, Martfűn. Az előadások után azt is megtudtuk, hogy ki kapta az idén a Nunhems-fajtákkal elért legjobb termésátlagért járó vándorserleget.

Újdonságok Berlinből

Nem történt óriási meglepetés, az idén is ehető újdonságot választott a szakmai közönség a Fruit Logistica kiállítás legjobb újdonságának. A boldog győztes a Rijk Zwaan nemesítőház csapata, a fődíjas újdonság pedig a Tatayoyo márkanéven forgalmazott snackpaprika-fajta lett. Az ezüstérmet a Syngenta vitte haza az érést a héjszín változásával jelző sárgadinnyéjével; a bronzot pedig a spanyol Anecoop szövetkezet egy brokkolialapú guacamole-helyettesítővel.

Vattacukor ízű szőlő

A Cotton Candy™ szőlő nemesítésének huszadik évfordulóját ünnepli az International Fruit Genetics LLC (IFG) vállalat. A fajtát 2003-ban hagyományos úton nemesítette David Cain genetikus, kertész, aki egyben az IFG társalapítója, majd még mintegy tíz év telt el, mire kereskedelmi forgalomba került.

Házasítástól a Hegykéig

A borászatban is szükség van időnként megújulásra, stílusváltásra, és bizony, szerintem nem igaz a mondás, miszerint jó bornak nem kell cégér – mondta Tarsoly Róbert, aki párjával, Dóka Évával családi vállalkozás keretében szőlész-borászkodik Zalaszentgróton, immár negyed évszázada.

Tavasszal és nyáron is sikeres

Tavaly augusztusban két korábban független szakmai esemény összeolvadásával rendezték meg az első Plantarium – Groen-Direkt kiállítást a hollandiai Boskoopban. A kertészeti termelők nemzetközi szövetsége, az AIPH által is jóváhagyott eseményen a zöld szektor szinte minden vezető vállalata képviseltette magát. Februárban sor került a kiállítás tavaszi premierjére is, és a szervezők kedvező következtetéseket vontak le.

Kikelet a botanikus kertekben és arborétumokban

A gyűjteményes kertek 2023-ban is több száz természeti környezettel foglalkozó, jeles „zöld” napokhoz kapcsolódó, emellett számos kulturális programmal is várják a látogatókat.

Fekete kömény a légúti panaszok, a reuma, és a problémás bőr orvosa...

A feketekömény ételízesítőként és gyógynövényként is kiemelkedő jelentőségű. A közelmúltban végzett kutatások megerősítették, hogy nem volt megalapozatlan Mohamed iránta való elragadtatása, mikor azt állította róla, hogy a halálon kívül mindent képes meggyógyítani.

Kajszi metszése tavasszal - fehérbimbós állapot környékén metszünk!

Gyakori jelenség a kiskertekben, hogy egyik évben szépen terem a sárgabarack, a következőben viszont szinte semmit. Ennek két oka lehet – tudtuk meg Kosztka Ernőtől.

Mit tartogat a jövő?

A dél-tiroli szakiskolákban gyümölcs- és szőlőtermesztés szakirányon végzettek „öregdiák-egyesülete”, az A.L.S több szervezettel, intézménnyel és a helyi agrárvállalkozókkal közösen kétévente technológiai napot szervez. A rendezvényen azokat az innovatív, gyümölcs- és szőlőtermesztésben használható gépeket, eszközöket mutatják be üzem közben is, amelyek a jövőben fontos szerepet kaphatnak a gazdálkodásban.

TalentA program – másodszor

A Corteva Agriscience és a Magyar Női Unió elindította közös oktatási és támogatási programját, a TalentA 2023-as évadát. A Corteva programja keretében – amiben másodszor vesz részt támogatóként a Magyar Női Unió – idén is legalább 30 magyar női gazdálkodó vehet részt komplex online képzésben.

Segítik az impulzusvásárlást

Ha valaki virágot, tápoldatot, földet, kaspót vagy vetőmagot akar venni, mehet különféle hipermarketekbe, barkácsáruházakba, vagy jó esetben helyi kertészetekbe, illetve az Oázis kertészeti áruházakba. Az utóbbi egy kis családi vállalkozásból nőtt ki franchise rendszerben üzemelő szakáruház-lánccá.

Biztos befutók a forró nyarakra

Klímánk egyértelműen változik, igen gyorsan, és úgy tűnik, visszafordíthatatlanul. Nem csoda, hogy szinte napról napra nő az igény a kifejezetten hőtűrő növények iránt.

Nőként, női vezetőként az agráriumban

A mezőgazdaságban egyre több a női vezető. Bár még mindig alapvetően férfias szakmaként tartjuk számon, de a nők és a női vezetők megítélése változóban van. Egyre több nő áll helyt ebben az embert próbáló szakmában, elősegítve a mezőgazdaság fejlődését.

Izgalmas dolgok derültek ki a szőlőről

A borszőlő lehetett a történelem első háziasított gyümölcse, amelyet az emberiség 11 000 évvel ezelőtt kezdett el termeszteni.

Átlagon felüli hozamra törekednek

A mezőgazdasági termelési költségek az energiaválság kezdete óta folyamatosan emelkedtek, ez pedig továbbra is igen súlyosan érinti az üvegházi zöldségtermesztést.

Termelők mutatták be a jövő fáit

Az idei esseni IPM kertészeti kiállítást a környezettudatosság, klímavédelem és fenntarthatóság járta át. A Német Faiskolák Szövetsége (BdB) égisze alatt Fa–Város–Klímaadaptáció címmel a Több zöld várost Európának kampány részeként szemináriumot is tartottak, amely különböző szempontok szerint mutatta be a városi zöldfelületek, különösen a városi fák faiskolai szaporításának, ültetésének, valamint ápolásának eddigi tapasztalatait.

Nem árt igyekezni a kora tavaszi munkákkal – növényvédelmi előrejelzés 10. hét

A hideg idő lelassította a rügyfakadást, de csak átmenetileg, ezért igyekezni kell a folyamatban levő metszési és növényápolási munkákkal: a metszéssel, a facsemeték ültetésével, illetve a talaj-előkészítéssel a hidegtűrő zöldségfélék vetése előtt.

Logisztikai nehézségek

A délkelet-törökországi és észak-szíriai földrengés súlyosan érintette az ott élőket és az agráriumot is. 

Mikroélet a talajban

Egyre sürgetőbb tényező a mezőgazdasági technológiák megújítása. A természetes tartalékain, az innovációk jó felhasználása ma már alapja az eredményes gazdálkodásnak. Ezt a témát járta körül a közelmúltban tartott VII. Pest megyei Szakmai Nap, amely a tápanyag gazdálkodásról szólt.

Hogyan metsszük az őszibarackot? Nyissuk meg a fát a fénynek!

Sokan azt gondolják, hogy vannak olyan gyümölcsfajok, amelyeket nem kell metszeni, és tényleg akadnak, amelyek metszés nélkül is „eléldegélnek”, de például az őszibarack egyáltalán nem ilyen.

Metszéssel, lemosó permetezéssel kezdünk – a szezon első növényvédelmi előrejelzése

A tavaszt idéző február végi időjárás megszakította a kényszernyugalmi állapotot, több növényen megkezdődött a rügyfakadás. A kajszival kezdjük a metszést és az őszibarackot hagyjuk a végére; tisztogassuk meg a fákat, majd jöhet a lemosás, bő permetlével.

Idén is vetnek még krumplit, de kevesebbet

Idén várhatóan nem csökken a burgonya belföldi termőterülete; a téli csapadék jót tett az ültetvényeknek- közölte az MTI-vel az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács.

A zöldfelületek szolgáltatásait mérik

Német kutatók vizsgálják, hogyan lehetne a parkok ökoszisztéma-szolgáltatásait mérhetővé tenni, és a várostervezés során az adatokat felhasználni. Ezeket a szolgáltatásokat mindig egyedi szempontok alapján kell értékelni, ami megnehezíti a mérést. Ennek a problémának az áthidalására hozták létre Németországban az IMECOGIP projektet

A hashajtó gyógynövény, amivel ölni is lehet...

A ricinus egy feltűnő jelenség, tagadhatatlanul vonzza a tekintetet. De nemcsak mint növény káprázatos, hanem a hatásai is azok. A növény, aminek olaja hashajtó hatású gyógyszer, de magjának kivonatával politikai gyilkosságot is elküvettek.

Tág fajtaszortimenttel a megváltozó fogyasztói ízlés kielégítésére

A monori Lukácsy Pincészetnél jártunk, ahol dr. Lukácsy György szőlész fogadta stábunkat, hogy bemutassa gazdaságukat. Édesapjával és testvérével családi vállalkozásként művelik nyolc és félhektáros birtokukat. A klímaváltozás és a fogyasztói szokásoknak a változása miatt tág fajtaszortimenttel foglalkoznak, hogy palackozott boraikkal a minél változatosabb fogyasztói igényeket kielégíthessék.

Zöldségnövény palántanevelési tanfolyamot hirdet a MATE

A zöldségek szinte minden házikertben megtalálhatók, ezért a jó minőségű, egészséges palánta előállítása olyan tudást jelent, amelyet széleskörben lehet hasznosítani. Ennek elősegítése érdekében hirdet gyakorlatközpontú zöldségnövény palántanevelési tanfolyamot a MATE Kertészettudományi Intézete.

Rekordot döntött Portugália tavalyi exportja

A portugál gyümölcs-, zöldség- és virágexport értéke új rekordot állított fel 2022-ben, elérte a 2040 millió eurót, ami 15,6 százalékos növekedés 2021-hez képest, jelentette be a Portugal Fresh ágazati szövetség Berlinben, a Fruit Logistica kiállításon.

Kevés és drága a spanyol zöldség

Hihetetlenül magas árat kérnek el a spanyol termelők a hajtatott zöldségekért, és ez nem fog egyik napról a másikra megváltozni, vélekedik Pieter de Ruiter, a holland 4Fruit zöldségforgalmazó cég vezetője.

A málnatermesztés lehetőségei hazánkban

Magyarországon a bogyósgyümölcsök, köztük a málna nemesítése újra lendületbe jött az utóbbi években. Sajnos a fertődi kutatás fénykora valószínűleg soha nem tér vissza, de ma is komoly munka folyik az intézet falai között. A termesztők megsegítésére irányuló több konzorciumi együttműködés, technológiai kísérlet, új fajták bevezetése jelzi, hogy az ágazat még a mai napig életképes, adottak a lehetőségek egy jól működő technológiai sor felépítéséhez.

Dísznövény kereskedelem - piacélénkítő javaslatok

Kiskereskedelmi láncokba szállító, nagykereskedő, a Flora Hungaria virágpiacra termelő, illetve háztól értékesítő vállalkozások, termelői csoportok hiteles szakemberei beszéltek az árképzésükről, piaci helyzetükről a növényházi dísznövénytermesztőknek szóló Szimbiózis kertésztalálkozón. A kereskedelmi tapasztalatok, nehézségek őszinte, nyílt felvállalása, megvitatása mindenkinek hasznos lehet.

Szobahortenzia hűvös lakásokba is

Philipp Franz von Siebold orvos és botanikus hosszabb időre Japánba ment az 1820-as években, ott tartózkodása alatt pedig nemcsak az orvostudománnyal foglalkozott, hanem Japán növény- és állatvilágával is, növényeket gyűjtött és dokumentált.

Ha termőföldje van, érdemes végrendelkezni róla

Ha valakinek termőföldje van, akkor mindenképpen érdemes előre végrendelkezni róla, ezzel ugyanis megelőzheti a vitát az örökösök között - tudatta a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) kedden az MTI-vel.

A növényorvosok munkája nélkülözhetetlen

Magyarország egyetért azzal, hogy csökkenteni kell a növényvédő szerek használatát, de olyan uniós megállapodásra van szükség, amely megtalálja a kényes egyensúlyt az egészségügyi, a környezet- és klímavédelmi, valamint a versenyképességi és gazdasági szempontok között – fogalmazott az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a 69. Növényvédelmi Tudományos Napok rendezvényén.

Összetéveszthető betegségek

Sok olyan károsító van, amely hasonló tüneteket okoz a fertőzött növényeken, így ezek a kórokozók könnyen összetéveszthetők. Az elkülönítésük viszont nagyon fontos, mert eltérő a védekezés módja és a betegség, kártétel következménye.

Hidrolátumok, mint értékes, gyógyító „melléktermékek”

A hidrolátumok az illóolajgyártás melléktermékeinek tekinthető illatos vizek, amelyek közel azonos gyógyhatással rendelkeznek, mint a növény, amiből nyerték, illetve annak illóolaja, de annál enyhébb hatásúak. Borotválkozás utáni arcvízként, de ivókúraként is használhatók.

A magnóliák

A legszebben virágzó fák és bokrok a magnóliák, de hazai tartásuk nem könnyű. Néhány kivételtől eltekintve savanyú talajban fejlődnek kielégítően, akkor gyönyörködhetünk hatalmas, porcelánszerű virágaikban.

Borbarangolás a történelmi Dél-Zalában

Kivételes eseménynek adott otthont a becsehelyi Faluház, 40 termelő 84 borát hozta el, hogy megmutassa, milyen adottságokkal rendelkezik a történelmi Dél-Zala. Borbarangolásra invitálták a szervezők azokat, akik új ízekre, különleges élményre vágynak, akik szeretnék megismerni a méltatlanul mellőzött zalai borokat.

Rengeteg az új gyümölcsfajta

Az Európai Unió fajtaoltalmi rendszerében több mint 5000 gyümölcs- és csemegeszőlő-fajta kapott oltalmat 1995 óta. A jövőben csak az ilyen védett fajták lesznek sikeresek, hangzott el a Magyar Gyümölcsfaiskolák Országos Egyesülete szakmai napján. Nehéz választani a sok újdonság között, és hozzájuk jutni sem egyszerű.

Hosszú szárú jégsaláta

A BASF gépi betakarításra is alkalmas jégsaláta-fajtasorozatot fejlesztett ki. Az új fajták felszedését a La Palmában megrendezett szakmai napon mutatták be.

Nagy az igény a spanyol bogyósokra

Valentin-nap előtt jellemzően megugrik a kereslet a bogyósgyümölcsök, különösen a málna iránt. Spanyolországban azonban az elmúlt hetek hideg időjárása miatt lassult a termés érése, kevesebb gyümölcsöt tudnak betakarítani.

Kontinenseken átívelő együttműködések

A laskagomba-kutatás és a körforgásos gazdasági modell mára a valóságban is megvalósult kapcsolata több évtizedes tevékenység eredménye. Kevésbé közismert, de az 1960-as évektől sokáig vezető szerepe volt hazánknak az európai laskagomba-kutatásban. Ennek az örökségnek a fenntartását és továbbvitelét vállaltuk fel a Pilze-Nagy Kft.-nél.

Klímabarát növények - az IPM legjobbjai

Január végén 46 nemzet 1330 kiállítója mutatta be újdonságait a kertészeti ágazat minden területéről az esseni IPM szakkiállításon és vásáron. Az idén mindenekelőtt a fenntarthatóságra, az energiatakarékos termelésre és az éghajlatváltozás kihívásaira fókuszáltak.

Jackfruit: éretlenül zöldség, éretten gyümölcs. És még gyógynövény is...

Mondhatnánk, attól függ hogyan esszük. Mivel egy olyan különleges termésről van szó, amely az érés egyes fázisaiban határozottan eltérő tulajdonságokkal rendelkezik.

Tanúsítottan fenntartható virágtermelés

Nemcsak az ügyfélkapcsolatokban, hanem az üzleti kapcsolatokban is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a cégek a fenntartható vállalati működésre. A Dümmen Orange nemesítő és szaporítóanyag-forgalmazó vállalat azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2025-re teljes körűen megfeleljen a fenntartható virágtermelés szabványainak és megkapja az ezt igazoló tanúsítványokat.

Díszkertészet: a nagy változások éve

Nem a nagy tervek időszakát éljük, kezdte lapunknak adott szokásos évkezdő interjúját Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke. Azt is hozzátette azonban, hogy nem kell borúsan látni a jövőt, hisz hasonlóan nehéz időszakok voltak és valószínűleg még lesznek is.

Kényelmes, könnyű, csendes, többfunkciós és még a környezetet sem szennyezi

Elsősorban a kisebb gazdaságokban lehet a zöldségtermesztők segítségére a fiatal francia testvérpár háromkerekű, elektromos járgánya. A Romanesco cég innovációja nagy népszerűségnek örvendett a SIVAL kiállításon.

A törökországi földrengés a mezőgazdaságot is érintette

A földrengés következtében érintett tíz mezőgazdasági tartomány az ország nemzeti jövedelmének 14,3 százalékát adja. A katasztrófa sújtotta térség tartományai adják a teljes export 8,7 százalékát. 2022-ben ez az exportérték 19,76 milliárd dollár volt.

Kell-e metszeni a fügét?

A fügebokor idővel hatalmasra nő, de nem csak azért érdemes metszeni, hogy elérjük rajta a gyümölcsöt, hanem a rendszeres, kellően erős hajtásnövekedés és a termőegyensúly fenntartása, ami az évi két termést érlelő füge esetében nem olyan egyértelmű.

Hogyan csökkenthető a spárgaszedés költsége?

A halványított spárga termesztési költségéből a legnagyobb részt a munkabér teszi ki. De nemcsak sokba kerül a szedés, hanem arra vállalkozó dolgozót is mind nehezebb találni. A spanyol Reyenvas cég talajtakaró újdonságával ritkítható a szedés anélkül, hogy a sípok minősége annak kárát látná. A SIVAL kiállításon láttam az innovatív terméket.

Szakmai tanácskozás az ökológiai és gazdasági fordulat jegyében

A szakmai szervezetek együttműködésével immár tizenharmadik alkalommal került megrendezésre a Díszkertész Szakmai Napok. A négy napos szakmai tanácskozás programját és kísérő eseményeit a szervezők idén az ökológiai és gazdasági fordulat jegyében állították össze és különösen nagy hangsúlyt helyeztek az ágazaton belüli összefogásra.

Megkezdődött a hóvirágünnep, irány az Alcsúti Arborétum!

Február 14-től hivatalosan is nyílik a hóvirág az Alcsúti Arborétumban. Várhatóan négy-öt hétig csodálható meg az országban egyedülálló két és fél hektárnyi hóvirágmező.

Szőlő metszése télen - Metsszünk helyesen!

Hogyan metsszünk precízen és pontosan? – erre kapunk választ dr. Lukácsy György szőlésztől, aki a monori Lukácsy Pincészet szőlőjében mutatta be már-már elemi részletességgel a metszés csínját-bínját. A videóban azok is könnyedén elsajátíthatják a metszés fortélyait, akik most próbálkoznak meg vele először, de meglehet, a rutinosabbak is tanulnak valami újat.

A lakosság bevonásával folytatódik a veszélyes betegségeket terjesztő kullancsok hazai felmérése

Kora tavasztól folytatódik az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Kullancsfigyelő programja, amelynek során a szakemberek a lakosság bevonásával gyűjtenek adatokat a Magyarországon újonnan megjelenő veszélyes fajokról.

Duplázódott a felvettek száma a MATE szakirányú továbbképzésein

Rendkívül keresettek idén a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) diplomára épülő szakirányú továbbképzései: az újonnan felvett hallgatók 340 fős létszáma közel duplája a tavalyinak.

Fosszilis tüzelőanyag nélkül

A svájci üvegházakat 2040-re fosszilis tüzelőanyagok nélkül kell fűteni. Ezt a nagy kihívást jelentő stratégiai célt fogalmazták meg az alpesi ország zöldségtermelői. A stratégiai megállapodás részleteit Matija Nuic, a svájci zöldségtermesztők szövetségének igazgatója ismertette, stílusosan egy olyan helyszínen, ahol már tavaly novemberben leváltották a fosszilis energiaforrásokat.

Megtanítjuk metszeni Magyarországot!

Országos tavaszi metszési tanfolyamot hirdet a MATE Kertészettudományi Intézete, melynek keretében egy időben öt településen tartanak felnőttképzéseket. A tanfolyam célja, hogy minél többféle gyümölcsfaj, faalak és művelési rendszer szakszerű metszésének szakmai fogásaival ismerkedjenek meg a résztvevők.

Salátából készül a sajt

Egy izraeli startup cég egészen elképesztő fejlesztési terveiről számolt be. A Pigmentum vállalat állítólag génmódosított salátából olyan tejfehérjéket képes előállítani, amelyek megegyeznek az igazival, és akár sajt készítésére is használhatók.

Növényházak fűtése megújuló forrásból

A tavaly rekordmagasságba emelkedett gáz- és villamosenergia-árak súlyosan érintették a növényházi dísznövényeket termesztő vállalkozásokat is. Mind többen gondolják, hogy érdemes lenne a földgázt más fűtőanyagokkal leváltani. A lapunkban már hivatkozott Szimbiózis kertésztalálkozón erre vonatkozó tanácsokat is hallhattak az érdeklődők több előadótól.

Idénykezdet sok-sok kihívással

Az idei tavasz a kárpátaljai szőlősgazdák számára más lesz, mint a többi. Már csak azért is, mert decemberben és január jelentős részében még az egymást követő hosszú éjszakákon sem süllyedt fagypont alá a hőmérséklet. Pedig valamennyi gazda tisztában van vele: ahhoz, hogy az áttelelő kórokozók és kártevők egyedszáma jelentősen csökkenjen, legalább másfél héten át mínusz 12–15 Celsius-foknak kellene lennie. De hol állunk mostanság ettől!?

A dísznövény a második helyen

Tavaly Hollandia 122,3 milliárd euró értékben exportált mezőgazdasági termékeket, ami 17%-kal meghaladta az előző évit. A növekedés a magasabb kiviteli áraknak köszönhető, derül ki a Wageningeni Egyetem és a holland statisztikai hivatal (CBS) közös kimutatásából.

Pritaminpaprikával bővíti választékát a DélKerTÉSZ

A Délalföldi Kertészek Szövetkezete a paprika esetében is a fajtatípus-választék bővítésére törekszik, így tavaly kísérleti pritaminpaprika-termesztést indított. A tájkörzetben hagyományos paradicsom alakú paprika fólia alatti termesztését szeretnék megújítani a teljes technológia kidolgozásával, valamint marketingkampánnyal, ami ismét fellendíti a típus fogyasztását.

Hamarabb véget ér a spanyol uborkaszezon

Spanyolország almeríai és granadai régióiban nagyon ígéretesen indult a növényházi uborka szezonja, ám az időjárás miatt várhatóan néhány héttel korábban ér véget a szokásosnál.

Gyümölcstermesztési kutatások az USA-ban

A közelmúltban lezajlott olaszországi Interpoma rendezvényen az egyik kiemelt téma volt az USA almatermesztésének bemutatása (Kertészet és Szőlészet, 2022/50.). A nagy földrajzi távolság ellenére valóban fontos odafigyelnünk az ottani történésekre, sok a hasonlóság a felmerülő kihívásokban és megoldandó feladatokban is.

Kiskertben a kapa a legjobb gyógyír

„A kiskert legfontosabb eszköze a kapa: a vegyszerek helyett azt tartom a legjobb gyógyírnak a zöldségek számára” – vallja Pintér Antal, aki Zalalövőn igazi kertészetet alakított ki a házához tartozó udvaron. Megtermel mindent, ami a napi főzéshez szükséges, sőt, a tágabb családot is ellátja zöldséggel, gyümölccsel. S ez nem is annyira munka, hanem inkább kedvtelés a számára.

A farmrobotok precízebbé teszik a szántóföldi élelmiszertermelést - I. rész

A munkaerő mennyiségi és minőségi hiánya, az inputanyagok árának emelkedése, a növényvédő szerek és a műtrágyák csökkentését célzó intézkedések mind lendületet adnak az új ipari forradalomnak, amely már zajlik a mezőgazdaságban. Már vannak olyan robotok, amelyek teheneket fejnek; vannak digitális rendszerek baromfik etetésére; mesterséges intelligenciát használó többkarú robotok eperszedéshez.

Változatos párnatöltetek: tönkölytől a meggymagokig...

Régen a lúdtoll volt a menő, de napjainkban már igen sokféle töltettel készülnek párnák, hogy megfeleljenek a vásárlók kívánalmainak. Legyen kényelmes, antiallergén, tisztítható, vegye fel a fejformát… És külön csoportot képeznek a nem alvási célú gyógypárnák...

Oktatás, kutatás, termesztés

A növényházi cserepes növényeket és vágott virágokat termesztő kertészek számára szervezett Szimbiózis kertésztalálkozó egyik célkitűzése volt, hogy a felsőfokú oktatás, a szakképzés és a termesztés kapcsolatrendszerét új megvilágításban ismertessék meg az érdeklődőkkel.

Kutatási eredmények Dél-Tirolból

A dél-tiroli gyümölcstermesztés, mezőgazdaság és élelmiszeripar előmozdításán dolgozik az 1962 óta működő Laimburg Kutatóközpont. Az intézményben 200 alkalmazott évente 350 témával foglalkozik, amelyek meghatározásában szorosan együttműködnek a termelők képviselőivel. Legújabb kutatási jelentésükből ismertetünk néhány eredményt.

Kevesebb burgonya, alma

A berlini Nemzetközi Zöld Hét alkalmából a Türingiai Statisztikai Hivatal összesítette a tartomány tavalyi mezőgazdasági teljesítményét.

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.

Januártól a Nébih felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót

A Nébih elektronikus gazdálkodási napló (e-GN) rendszerébe integrálódik az elektronikus permetezési napló. A felületen január 1-jétől a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről.

A türelem orchideát terem

Csak nagyon kevesen vállalkoznak orchidea termesztésére üzemi körülmények között, mégis a tordasi Botta Kertészet egy különleges szépségnek, a cymbídium orchidea (csónakorchidea) termesztésére szakosodott. A családi kertészet az orchideát vágottvirágként és cserepes dísznövényként is értékesíti, évről évre igyekeznek gazdag szín- és fajtaválasztékkal kielégíteni a piaci igényeket.

Az újrahasznosított műanyag művészete

Szobrot állítottak az újrahasznosított műanyagnak. A szobor mi másból is készülhetett volna, mint újrahasznosított műanyagból. A különleges művészeti alkotással a Desch cég a műanyag újszerű értelmezésére szeretné felhívni a figyelmet.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

Hamarosan hóvirágünnep

Az Alcsúti Arborétumban minden évben ünnep a hóvirágnyílás. A pontos dátuma értelemszerűen nem rögzíthető előre, de az biztos, hogy most már a küszöbön áll. Érdemes figyelni a híreket!

Már letölthetők a gyümölcsfaiskolai szemlebejelentő nyomtatványok

Felhívják az engedéllyel rendelkező gyümölcs szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók figyelmét, hogy tevékenységüket évente február 28-ig, önállóan kell bejelenteniük.

Tematikus sétán mutatják be a szegedi füvészkert orchideagyűjteményét

A gyűjtemény kurátora tematikus sétán mutatja be a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Füvészkertjének virágzó trópusi orchideáit szombaton - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Kincsek a kiskertből

„A föld szeretete, a kerti munka öröme, a saját magunk termelte zöldség és gyümölcs elveszett értékek. Gyógyszerre és táplálékkiegészítőkre költünk, ahelyett hogy észrevennénk, mi mindent tehetnénk magunkért. Ezért is költöztünk ki a városból, és ezt próbáljuk továbbadni gyermekünknek mintaként” – Kovács Annamária, a Kertem kincsei termékcsalád megálmodója és készítője foglalta össze ekképp ars poeticáját.

A virágrügyek áttelelése a bő termés feltétele

A gyümölcsfákon a friss hajtásokon nyár közepén kezdenek el kialakulni a virágrügyek, amelyekből a következő évben lesz majd termés. Az almatermésűeknél és egyes héjas fajoknál valójában vegyes rügyek, más néven vegyes virágrügyek vannak, de az egyszerűség kedvéért ezeket is virágrügyeknek fogjuk nevezni.

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.

Képalkotó eljárással felfedhető a rejtett kártétel is

A gyümölcsök mellett a paradicsomot is előszeretettel szívogatja a Kelet-Ázsiából hazánkba bekerült ázsiai márványospoloska. A korai károsítás hatására megjelenő foltok meghiúsíthatják a bogyók értékesítését. A szedés környéki szívogatás tünete általában rejtve marad, ám nagyban ronthatja a termés eltarthatóságát. Kísérleteink szerint azonban a rejtett károsítás is kimutatható komputertomográfiás vizsgálattal.

Az év nemzetközi dísznövénytermelője

Kertészeti Termelők Nemzetközi Szövetsége (AIPH) minden évben meghirdeti az Év nemzetközi termelője díjat. A 2009-ben alapított igen rangos szakmai díjjal a világ legjobb dísznövénytermesztő üzemeinek munkáját ismerik el.

Február 6-ig lehet jelentkezni a MATE gyümölcs- és zöldségfeldolgozó képzésére

Naprakész piaci ismeretekkel indít gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakirányú továbbképzést a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusa 2023. márciusában. A megújult tananyag egyedülálló módon foglalja össze az ágazatban szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket a nyersanyagoktól a feldolgozás-technológiákon át egészen a kereskedelemig.

Mit és miben termesszünk?

A Szenttamási Kft. híd szerepet tölt be a kertészek és a gyártók között, mivel nem csupán termesztéshez szükséges alapanyagokat és szaporítóanyagot forgalmaz, hanem támogatja azok tesztelését, nyomon követését, értékelését is.

Célzott málnanemesítés

Hatalmas a fejlődés a málnafajták terén is, csakúgy, mint a legtöbb gyümölcsnél. A bogyók óriásiak, kétszer-háromszor nagyobbak, mint a megszokott málnafajtáké, és külön kezelik a feldolgozásra és friss fogyasztásra szánt fajtákat.

A város, amelynek először lett klímastratégiája

A Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség tavalyi, Tatabányán megrendezett évzáró konferenciáján a házigazda település zöldfelület-gazdálkodását ismerhettük meg.

Török paradicsom Hollandiában

Az energiaárak emelkedésével sok európai kertészet felhagyott a paradicsomtermesztéssel. Ennek ellenére az európai országok paradicsom iránti kereslete nem nőtt akkora mértékben, mint ahogy azt a török zöldségkereskedők remélték.

Növekedhet a görögdinnye termőterülete

A Nunhems Hungary, a BASF, a Seedplus és a Koppert Hungária dinnyetermesztési szakmai estet tartott Medgyesegyházán. Az előadók szóltak a lehetőségekről és kihívásokról, hiszen amíg a tavalyi aszályos év sok növénykultúrát károsított, a görögdinnye keresletének jót tett a forró nyár. A versenyképességhez azonban nemcsak a fajtát és technológiát kell jól megválasztani, hanem lehetőleg minél tovább kell a piacon lenni.

Vadkárok a szőlőültetvényekben

A szőlőben a kártevők elleni védekezés elsősorban rovarokra irányul, de vannak sokkal nagyobb állatok, amelyek veszélyeztetik a tőkéket és a termést. Rágcsálók, madarak, őzek, vaddisznók, nyulak (mezei és üregi) és más emlősök megrágják a hajtásokat, a fürtöket és széttapossák a sorokat, kárt tesznek a tőkék fás részeiben, számokban mérhető gazdasági veszteséget okoznak.

Hogyan készül Magyarország első számú hungarikuma?

Bányavölgyi Donáta, az AgroTime műsorvezetője, mondhatnánk, azért húzott le nyolc kupica pálinkát Szőllősi Kristóf magán-pálinkafőző kisüzemében, hogy védekezzen a téli hideg ellen, de ez elég ingatag érv annak tekintetében, hogy télnek nyoma sincs.

Parlagfű ellen parlagfű olajosbogár!

„Az Újvilág felfedezése óta zajlik az idegen fajok betelepedése Európába, s ez a folyamat felgyorsult” - fogalmazta meg tapasztalatait Keszthelyi Sándor. A MATE Kaposvári Campusának egyetemi tanára keszthelyi előadásában az invazív fajok hagyományos definícióját kiegészítve elmondta, azokat is ide sorolja, melyek ugyan nálunk is őshonosak, ám a klímaváltozás következtében gazdasági kárt okoznak.

Jót tett a bőséges csapadék az almaültetvényeknek

Bár az idei terméskilátásokat még lehetetlen megbecsülni, a bőséges őszi-téli csapadék biztosan jót tett az almaültetvényeknek - közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az MTI-vel.

Csak együtt sikerülhet

Szimbiózis kertésztalálkozó néven szervezett szakmai napot a Flora Hungaria Dísznövénytermesztői Egyesület a növényházi cserepes- és vágottvirág-termesztésben érdekelt közösségnek. A Siófokon tartott kétnapos rendezvény gazdag programkínálattal várta a kertészeket, és az információátadáson túl célja volt a növényházi dísznövénytermesztők közösségének erősítése is.

Vince napján kiderülhet, milyen lesz az őszi szőlőtermés

Bár az idei év kivétel, de rendszerint január az egyik leghidegebb téli hónap, elsőre azt gondolnánk ilyenkor a természet is pihen. Ez azonban nem teljesen igaz, hiszen január végén már egy a szőlészek szempontjából jeles dátumot találunk a naptárban.

Negyedével kevesebb répa

A száraz nyár és a csapadékhiány kedvezőtlenül hatott a sárgarépa- termesztésre Európa-szerte, így Németországban is.

Dísznövény - A jók közül is a legjobbak

Már megszokhattuk, hogy a nemesítővállalatok minden évben új fajtákkal és fajtasorozatokkal gazdagítják a nemzetközi és hazai dísznövény-kínálatot. Közülük számos fajta nívós elismerésekben részesül, de akár azért is figyelemre méltó lehet, mert nagyon jól illeszkedik az éppen időszerű irányzatokhoz.

Válaszok az éghajlatváltozásra

A Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség decemberi konferenciáján a klímaváltozás kihívásait, a közcélú zöldfelületek kialakításának lehetőségeit és növényalkalmazási kérdéseit részletezték. A rendezvényen kiemelten szóltak az épületek energiahatékonyságát növelő, a csapadékvíz elvezetésében kulcsszerepet játszó zöldtetőkről, zöldhomlokzatokról, a szárazságtűrő fűfajokról, valamint a közterületeken gondot okozó károsítókról.

Hamarosan kihirdetik az év dísznövénytermelőjét

Közeleg az IPM Essen nemzetközi kiállítás időpontja, ami azt is jelenti, hogy hamarosan fény derül arra, ki kapja az AIPH Év Termelője díjat. A verseny zsűrijét öt díszkertészeti szakértő alkotja, ők fogják eldönteni, kié lesz a nívós szakmai elismerés.

A Fruit Logistica várható újdonságai

A zöldség-gyümölcs ágazat egyik legnagyobb kiállítása a berlini Fruit Logistica, idén február 8–10-én 112 ezer négyzetméteren csaknem 2000 kiállítóval várja a látogatókat. Honlapján már tanulmányozhatók a bemutatni tervezett új fajták, csomagolóanyagok, szedést, tárolást vagy osztályozást segítő eszközök, amelyeket a világon vagy Európában ott láthatnak először a látogatók.

Hamarosan kezdődik a világ egyik legnagyobb kertészeti kiállítása

A fenntarthatóság és az éghajlatváltozás meghatározó témái lesznek a világ egyik legnagyobb kertészeti vásárának a németországi Essenben megrendezésre kerülő IPM kiállításnak. A kertészet komoly kihívásokkal néz szembe, azonban a modern technológia az egyik lehetséges eszköz lehet, amelynek segítségével a termelés és a zöldfelületgazdálkodás is sikerrel veheti az akadályokat.

Fókuszban a fenntarthatóság

Nyolcadik alkalommal vehették át díjaikat a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyertesei. A pályázatot nyert fiatal agrárszakemberek olyan témákban végezte kutatásokat, mint a körforgásos gazdálkodás, a klímaváltozás hatásai, a napelemek használata a növénytermesztésben, az állattenyésztés környezetre gyakorolt hatása, bio hulladékok hasznosítása, a biodiverzitás megőrzése.

Klubfajták Olaszországban

Zavarba ejtő változatosságban kínálnak új almafajtákat a nemesítők és a faiskolák, előtérbe került a rezisztencia, a jó íz és a finom ropogós hús, legalábbis a fajtaleírások alapján. Az Interpoma kiállításon is rengeteg új fajtát vonultattak fel. A nagy választékból érdemes figyelni arra, mit választottak ki az olasz termelők.

Nemzetközi verseny a fiatal szakképzett szakemberekért

Napjaink gazdasági helyzetében még inkább felértékelődik a képzett szakemberek jelentősége. A különféle szakmákban való kiteljesedéshez remek lehetőséget nyújtanak a kétévente induló Euroskills és a Wordskills nemzetközi versenyek megmérettetései, amik nemcsak szakmai elismerést és sikert hozhatnak, de egy életre szóló élményt is nyújtanak a résztvevőknek.

Lebegő kertek

A kevés hellyel rendelkezők és a termesztésre alkalmatlan területeken élők ősidők óta igyekeztek megoldásokkal előrukkolni, hogy javítsanak a helyzetükön. És ugyebár nincs, ami jobban beizzítaná a leleményességet, mint az igazi kihívás.

Idén is tovább zöldül Budapest

Idén is folytatódnak a fővárosi zöldítések, fejlesztések: a tervek között szerepel egy újabb, Miyawaki-kiserdő telepítése, valamint nagyjából 12 ezer új tő cserjét ültetnek el és újabb komplett fasorok újulnak majd meg Budapesten - közölte a Budapesti Közművek (BKM) keretein belül önálló tevékenységet folytató Főkert Kertészeti Divízió kedden az MTI-vel.

Tél végi Füvészkert-ajánló

Télen is érdemes növénygyűjteményeket látogatni! Az évszaknak megfelelően ilyenkor a meleg égövi növényekre irányul a nagyobb figyelem; mint ahogy a budapesti Füvészkert januári, februári tematikus szakvezetésein, illetve a Szamóca Kiskertész Klub foglalkozásain is.

Egyesítik erőiket a holland kertészetek

A holland Greenway, Greenvalley, Van der Voort és Kwekerij van den Berg paradicsomtermelő kertészetek összefogtak és The Valley néven közösen folytatják tevékenységüket. A kertészetek mindegyike a Prominent termelőszövetkezethez tartozik, gyakorlatilag egy azon belüli új összeolvadásról van szó, amely beleillik az elmúlt évek egyesüléseinek sorába.

Milyen a jó talaj?

Amikor arról döntünk, hogy hosszú életű gyümölcsfát ültetünk a kertünkbe, érdemes alaposan körüljárni, milyen környezeti igényei vannak a kiválasztott növényfajnak. Azért a talajigényüket tárgyaljuk külön, mert a talajadottságokon némileg tudunk változtatni, és jó tudni, hogy milyen irányban módosítsuk azt, mire van szükség.

A burgonya ára marad, a költségek nőnek

A magyar burgonyaágazat nem éppen fénykorát éli. A minőségi elvárások nőttek a burgonyával szemben, a termesztés feltételei viszont nem sokat javultak. Határunk nyitott a burgonyatermesztésre kedvezőbb adottságokkal rendelkező uniós országok gazdái előtt, a magyar termés évről évre veszít jelentőségéből a hazai piacon. A november közepén bevezetett hatósági ár a fogyasztóknak kedvez, a tisztességes termelők helyzetét, kilátásait azonban nehezíti.

Friss zöld falatok, saláták, dekoráció

Ma már egész évben hozzájuthatunk szinte bármelyik friss zöldségféléhez, de a téli időszakban a legtöbbet csak megvásárolhatjuk, magunk nem tudjuk megtermeszteni. Az utóbbi években egyre népszerűbb csíranövényeket azonban akár télen is könnyen előállíthatjuk, konyhaablakban vagy külön megvilágítással a konyhapulton.

A hagyma harmatpontja

Szakmai napra hívta a holland Bejo Zaden B.V. kizárólagos magyarországi importőre a Rit-Sat Kft. a hagymatermesztőket. A békéscsabai rendezvényen elsősorban a tárolás, a gyomirtás és a mikroöntözés lehetőségei kerültek terítékre.

Újra népszerű a paszternák

Az egészséges gyökérzöldég, a paszternák Svájccal, Ausztriával és Németországgal ellentétben Angliában, az USA-ban, Franciaországban, Hollandiában, Skandináviában és Magyarországon is népszerű maradt az elmúlt évek során, most pedig úgy tűnik, azokban az országokban is újra terjed a fogyasztása, ahol korábban feledésbe merült.

Másodszor rendezik meg a gyógy- és fűszernövények expóját

Az első Spices & Herbs Global Expo sikere után az idén ismét megrendezik a gyógy- és fűszernövényekre fókuszáló nemzetközi tanácskozást és kiállítást a Macfrut kiállítás keretein belül a Rimini Expo Centerben, 2023. május 3-5. között. A vásáron belüli vásárként sorra kerülő esemény fűszer- és aromanövényekkel, gyógynövényekkel foglalkozó termelők, feldolgozók, kutatók és forgalmazók találkozóhelye.

Görögország első LED-világítású üvegháza

A Magikos Kipos néven ismert innovatív kertészet a közelmúltban befejezte hidropóniás rendszerű saláta- és fűszernövény-termesztő üzemének építését. A kertészetbe a Signify vállalat segítségével a Philips GreenPower LED-rendszerét telepítették a növények mesterséges megvilágításához.

Csaknem az összes mezőgazdasági termékcsoport kiviteli értéke nőtt

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitelének értéke 9,844 milliárd euróra, behozatala 6,878 milliárd euróra nőtt 2022 első háromnegyedévében az első félévi 6,519 milliárd eurónyi export, valamint 4,383 milliárd eurónyi importról - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összesítésében.

Paradicsombetakarító robot - négy-öt év alatt megtérül

A hajtatott paradicsom termesztése és betakarítása során még nem kiforrott a robotok alkalmazása. A gyártó és forgalmazó cégek kedvező finanszírozási és szervizelési megoldásokkal próbálják a korszerű eszközök terjedését ösztönözni.

A zöldségtermesztők élete folyamatos újratervezés

Sokan tudják, hogy a hajtatási idény kezdete nem esik egybe az év első napjaival. Más években decemberre a kárpátaljai fóliás zöldségtermesztők már beszerezték a következő szezonban ter­mesztendő növények vetőmagját, a tápanyagellátáshoz szükséges műtrágyaféléket, a növényvédő vegyszereket, hogy a palántanevelőben február első napjaiban beindulhasson a tényleges munka: elvessék a korai zöldségfélék szaporítóanyagát.

Mostanra többnyire romlik a teleltetett növényeink kondíciója

Az ősszel beteleltetett jó kondíciójú növényeink állapota mostanra már kevésbé ideális. Megjelenhetnek kártevők, kórokozók, ha nem figyelünk oda kiszáradhatnak a növények, esetleg elkezdhetnek korán hajtani, ami a fényszegény időszakban szintén gyengíti őket.

Németország: az akciós biozöldségek éve

2022-ben minden korábbi rekordot megdöntött az áruházláncok biozöldség-akcióinak gyakorisága Németországban, pedig már 2021-ben sem volt belőlük kevés. A legtöbbször biopaprikát, bioparadicsomot és bio-salátauborkát kínáltak akciósan a láncok.

A török citrom is drágul

A 2022/23-as gazdasági évben a török citrusfélék összmennyisége várhatóan csökkenni fog a tavaly márciusi fagyos időjárás miatt, amely épp a virágzás kezdetére esett.

Újabb érvek a helyi élelmiszertermelés mellett

A regionális, helyi élelmiszertermelés nagymértékben csökkenti az élelmiszerek szállítási igényét és ezáltal a károsanyag-kibocsátást is. Emellett a helyben termesztés növeli a belföldi gazdaságban előállított hozzáadott értéket is - írja az osztrák VCÖ közlekedési környezetvédelmi szervezet honlapján kedden megjelent tanulmány.

Hullott gyümölcsből ecet

A magasra nőtt, közel százéves almafák klasszikus gondozására, betakarítására nincs mód, de gyümölcsük kiváló almaecet-alapanyag. Az ecet szinte minden háztartásban megtalálható, és gyógyhatását is egyre többen ismerik.

A beporzók pusztulásának számlájára írható az idő előtti halálozások egy százaléka a világon

A beporzó rovarok pusztulásának számlájára írható az idő előtti halálozások egy százaléka, mintegy félmillió haláleset a világon - idézte egy új kutatás becsléseit a The Guardian online kiadása.

Szemléletváltás a városokban

A klímaváltozás hatása a közcélú zöldfelületek kialakítására, különös tekintettel a növényalkalmazás lehetőségeire címmel tartotta évzáró konferenciáját a Magyar Önkormányzati Főkertész Egyesület Tatabánya polgármesteri hivatalában. Számos előremutató gondolat hangzott el a rendezvény előadásaiban, amelyeket érdemes felidézni.

A metszési sebek kezelése

A szőlő természetes viszonyok között sajátos, fejlődéstörténetileg kialakult életmódjának megfelelően kapaszkodva kúszó növény, lián. Ebből adódóan a természetes alakképződése célszerűtlen a termesztő ember szempontjából. Ezért alakult ki metszése, ami alatt a vesszők évenkénti visszavágását, illetve az idősebb fás részek ifjítását értjük.

Dísznövény-kereskedelem: Új év, új kihívások

A növénykereskedelmet és a kertészeti termékek piacát az infláció mértéke idén is jelentősen befolyásolja. Ugyanakkor a naprakész és előrelátó kereskedőknek azt is szem előtt kell tartaniuk, hogy milyen irányzatok fognak kirajzolódni a kertészeti ágazatban, hiszen ennek ismerete segíthet felkészülni a következő idényre. Tengerentúli és holland felmérések eredményeit összegeztük.

Kiadós esőre figyelmeztet a meteorológia

Kiadós esőre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat: helyenként akár 30 milliméter csapadék is hullhat kedd délig.

Minél közelebb a természethez

Februárban ismét megrendezik Milánóban a Myplant & Garden kertészeti vásárt. A szervezők közleménye szerint az olasz kertészeti ágazat folyamatos növekedésben van, a tavalyi forgalma mintegy 5 millió euróval meghaladta az előző évit.

Karbonsemleges-e az almatermesztés?

Az almatermesztés karbonlábnyomát vizsgálja az északnyugati kertészeti tanács tudományos tanácsadó testülete Washington államban, írja a Good Fruit Grower. Az amerikai gyümölcstermesztők ráébredtek ugyanis, hogy a társadalom elvárja tőlük a karbonsemleges működést, amihez adatokra van szükségük.

Lencse: ne csak újévkor

Újévi hagyomány vagy babona szerint sok lencsét kell ennünk ahhoz, hogy sok pénzünk legyen. De tápanyagtartalom és táplálkozás-élettani szempontból sem elhanyagolható, és akár divatos étel is lehetne a mai kor embere számára. Mégis a lencse termesztése hazánkban háttérbe szorult az utóbbi évtizedekben, ökológiai érzékenysége és az olcsóbb import miatt – derül ki a NAK körképéből.

A dísznövény ágazatot népszerűsítik

A Holland Virágiroda a közeljövőben napilapokban megjelenő hirdetésekkel igyekszik megismertetni a lakossággal a dísznövény ágazatot. Így szeretnék elérni azt, hogy a fogyasztók pontosabb képet alkossanak arról, milyen sok tudásra, innovációra és munkára van ahhoz szükség, hogy a kertészek kezei által megszülethessenek azok termékek, amelyek szépséget, örömöt csempésznek az emberek életébe.

Új fajták mutatkoznak be a berlini Fruit Logistica kiállításon

A zöldség-gyümölcs ágazat egyik legnagyobb kiállítása a Fruit Logistica, ahol minden alkalommal számos újdonságot mutatnak be. 2023-ban február 8-10-én kerül sor a rendezvényre, amely 112 ezer négyzetméteren, csaknem 2000 kiállítóval várja a látogatókat. A kiállítás honlapján már tanulmányozhatók a Berlinben bemutatkozó új fajták.

A téli meleg veszélye a gyümölcsfákra

A mérsékelt övi gyümölcsfáknak szükségük van a téli hidegre és nyugalomra a tavaszi virágzáshoz és a terméshozáshoz, ezért a klímaváltozással együtt járó enyhe telek több veszélyt is hordoznak a számukra. Nagyobb a tavaszi fagyok kockázata és romlik a hozam.

A gazdagságot hozó lencse

Az Újévkor oly népszerű lencse termesztése hazánkban háttérbe szorult az utóbbi évtizedekben, mely az ökológiai érzékenységére és az olcsóbb importra vezethető vissza – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Víztakarékos öntözés talajnedvesség-mérővel

Vezeték nélküli talajnedvesség-érzékelő rendszert fejlesztettek ki német kutatók, amely a jövőben nagy segítséget jelenthet a szabadföldi cserepes dísznövénykultúrák költséghatékony, erőforráskímélő termesztése során.

Nagy István: Újabb ösztönzőket építünk a rendszerbe

Súlyos gondokkal terhelt éven vagyunk túl, a kertészek többsége azonban az előre menekülésben látja a kiutat. A fejlesztéseket az utóbbi időszakban többféle támogatás könnyítette, ennek köszönhetően számottevően nőtt például az intenzív gyümölcsültetvények, a korszerű szőlőültetvények és a növényházak területe.

Gyógyszerhatásokat befolyásoló gyógynövények

Az köztudott, hogy egyes gyógyszerek befolyásolhatják más készítmények hatását. És a legtöbb gyógyszer szedésekor nem célszerű alkoholt fogyasztani. Az azonban kevésbé ismert tény, hogy néhány gyógynövény is megváltoztathatja egyes gyógyszerek hatását.

Hamarosan a melegigényes növények termesztése várható hazánkban

Ahogy más ágazatok, úgy a hazai zöldségtermesztés és -feldolgozás sem volt könnyű helyzetben tavaly, gondolván az aszályra, a klimatikus viszonyokra, valamint az öntözés intenzitására. Várhatóan ez a jövőben sem lesz másként, ezekről a nehézségekről, valamint az Univer működéséről beszélt Ágoston Béla, az Univer Product Zrt. nyersanyag-beszerzési igazgatója Halmos B. Ágnesnek, a Kistermelők Lapja főszerkesztőjének az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Színes lesz a Zöld Hét

A szürke, hideg tél közepén 2023. január 20-tól harsány színkavalkádba fordul a Berlinben megrendezésre kerülő Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche).

Hiány a lázadások miatt

A Peruban december közepén kitört lázadások a helyi és a nemzetközi gyümölcskereskedelmet is hátrányosan érintették. Matthias Eggemann, a Fresh-Con­nection Fruchtimport GmbH kereskedelmi vállalat vezetője szerint a sztrájkok igen hamar készlethiányhoz vezet­tek egyebek közt a piros mag nélküli szőlőből.

Mandulafajták és új alanyok vizsgálata

Amikor a klímaváltozással kapcsolatban megkérdezik a kertészeket, kutatókat, hogy milyen gyümölcsöt termesszünk, a leggyakrabban valamelyik héjas kultúrát említik, például a mandulát. Az utóbbi években Magyarországon folyamatosan nőtt a kereslet a mandula iránt, tisztított és héjas formában egyaránt.

Engedélyezték a vaddisznók kilövését a Magyarürögi út egy részén

A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság engedélyt adott a vaddisznók kilövésére.

A kiválóság versenye

Kertépítő szakmában két magyar fiatal is felállhatott a dobogóra az Észtország fővárosában, Tallinnban megrendezett WorldSkills versenyen 2022 októberében. A szakmák világbajnokságán tizenhat ország harminckét versenyzője közül Bokor Péter és Hutter Péter párosa a harmadik helyezést érte el.

Új gyümölcskutatási irányok

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutatóközpontjához tartozó Budatétény-Érd-Nagymarosi Kutatóállomás sok néven és szervezeti formában működött már fennállásának több mint hetven éve alatt. A volt gyümölcstermesztési kutatóintézet munkája, kutatási irányvonala az utóbbi években jelentősen megújult.

Zöld homlokzat a száz éves szerelőcsarnokon

A svájci BLS vonat-, busztársaság úgy döntött, hogy egy színes, élő zöld homlokzatot hoz létre az egyik  szerelőcsarnok oldalfalán. A kivitelezés olyan jól sikerült, hogy egyből lenyerte a BuGG ( német épületzöldítők egyesülete) 2022 év zöldfala díjat.

A mályvacukor átalakulása

A pillecukor, vagy mályvacukor közkedvelt édesség. Régen a fehér mályva gyökerének a nedvét is tartalmazta – ma már nem. Pedig hasznos lenne, hiszen ez a gyógynövény számos kedvező hatással bír.

Az év mérgező növénye - meglepő eredmény

Sokadik alkalommal hirdette ki egy botanikus kert az "Év mérgező növénye" szavazás eredményét. Meglepő módon 2022-ben a petrezselyem nyerte el ezt a különös címet. A közismert növénynek ugyanis egy kevésbé ismert tulajdonsága is van.....azonban mindenki megnyugodhat, étkezési célú fogyasztása kifejezetten egészséges!

4000 kilométer sövény - Belgium "természetvédő" sövényépítésbe fektet be

A jelenlegi vallon koalíciós megállapodás (2019-2024) 4000 km sövény telepítését írja elő a biológiai sokféleség előmozdítása érdekében. A flamand kormány most is hasonló ambiciózus tervet jelentett be, támogatásokkal ösztönözné a vidéki önkormányzatokat további sövények telepítésére.

A modern dió

Az üzemi termesztésben lejárt az ideje a hatalmas diófáknak, rendszeres metszéssel, öntözéssel és új, bőtermő fajtákkal igyekeznek hatékonyabbá tenni a termesztést. Házikertben is érdemes megismerni néhány fogást, amivel hamarabb termőre fordul a diófánk.

Így hoz szerencsét a lóhere! (Sőt helyenként a ló heréje is…)

Aki négylevelű lóherét akar találni, annak sokat kell keresgélni, hiszen a fehér here latin nevében a Trifolium repens-ben a „tri” is jelzi, hogy három levélből áll - általában. De körülbelül minden tízezredik levél, négy levélkéből áll… És ez még összefügghet azzal is, hogy miért fényesebb a gyulai lovasszobor heréje, mint az alkotás többi része...

A tiszafa

Nagy kultúrtörténeti hagyományokkal rendelkező, igen hosszú életű örökzöld fa, amely már a kereszténység előtti időkben kivívta az emberek tiszteletét, s mely évezredek óta a halál és az újjászületés körforgásának szimbóluma.

Év eleji nagy kertészeti kiállítások

Tavaly év elején még más volt a helyzet, mostanra azonban már elmondható, hogy a világjárvány nem befolyásolja a nagy európai kiállításokat. Lesz SIVAL, Zöld Hét, Fruit Logistica és Biofach, hogy csak a legnagyobbakat említsük.

Borászba oltott vadász

Szekszárdot a hét domb és a bor városának tartják a helybeliek. A borvidéken az 1970-es évek óta önállóan borászkodó Vesztergombi Ferenc 1993-ban az elsők között érdemelte ki az Év bortermelője címet. Szekszárd Város Díszpolgára, boraival pedig már számtalan hazai és nemzetközi díjat nyert. Nemcsak a szőlővel, borral foglalkozik, hanem a természet is közel áll hozzá, kirándulni, cserkelni jár, ahol nem a puskaropogás számít, hanem maga az erdő.

Aszály után megújulás

Az idei nyár folyamán először csak szörnyülködve, később a reményt feladva bámultuk az aszály mind láthatóbb jeleit. Öntözéssel próbáltuk életben tartani szívünknek kedves növényeinket, miközben mind szomorúbban néztük a sárgálló, kiégett füvet és a hatalmas, semmire sem jutó kukorica- és napraforgótáblákat.

Metszőollók karbantartása

A metszés során a metszőolló koszolódik, a vágópenge éle tompul. A minőségi ollók pengéi és számos egyéb alkatrésze magas széntartalmú acélból készülnek, ezért nem rozsdamentesek — vízzel vagy fertőtlenítő folyadékkal érintkezve rozsdásodhatnak. Ezért az ollónk pengéjét időnként élezni, egyéb részeit pedig tisztogatni és olajozni kell.

Iskolakert segíthet abban, hogy a gyerekek visszataláljanak a természetbe

Már Comenius, az első haladószellemű európai pedagógus idején létrehoztak az iskolákban iskolakereteket. Ezeket akkor még gyakorlókerteknek nevezték, főleg a diákok munkára való ránevelését szolgálta. Mára ez sokat változott, napjainkban főként élménypedagógiai célja van, az élményszerű oktatást hivatott elősegíteni.

Gubacsatkák a gyümölcsfákon

A gyümölcsfák növénykárosító atkái közül nemcsak a takácsatkák, hanem a gubacsatkák is általánosan elterjedt, gyakori kártevők. Kárképükre jellemző, hogy szívogatásuk következtében a leveleken gubacsszerű kinövések, szemölcsök képződnek, de néha a termésen is látható a kárképük. Az ide tartozó fajok többsége jól meghatározható a tápnövény, valamint az általuk okozott gubacs vagy deformálódás alapján.

Illatok bűvöletében

Valahol a dzsungel egy kis folyóján ebben a pillanatban is megszállottan evez valaki, hogy felfedezzen egy újabb növényt, virágot, ami tovább gazdagíthatja a parfümök összetevőit, mondja Zólyomi Zsolt parfümőr, akit a „magyar orrnak” is neveznek.

Hogyan használjuk a rovarcsapdákat?

A kíméletes növényvédelem eszközei a rovarcsapdák, amelyekkel meglepően sok kártevő jelenlétét lehet jelezni vagy nagy tömegben összegyűjteni a növénypusztító rovarokat. A legegyszerűbb változatokhoz otthon is megtalálunk minden alapanyagot. A téli felkészülési időszakban érdemes alaposabban megismerkedni velük.

Paradicsom projekt Békéscsabán

Világszinten a zöldségek és gyümölcsök közül paradicsomot fogyasztanak a legtöbbet az emberek. A házikertekben is előkelő helyen szerepel, szinte mindenki, aki zöldségeskertet gondoz, tart benne paradicsomot is. Békéscsabán diákokat is bevontak a paradicsom termesztésének rejtelmeibe.

A lajosmizsei citromliget

Novemberben roskadásig tele vannak gyümölccsel a citromfák. És nemcsak a mediterrán országokban, hanem Lajosmizsén is, ahol egy hatalmas fóliasátorban egész citromligetet nevel egy kertész házaspár.

Melyik a legfagytűrőbb citrusféle?

Mediterrán vagy szubtrópusi éghajlaton érzik magukat a legjobban a citrusfélék, a számos faj, hibrid és fajta közt nagy a különbség abban, hogy mennyire viselik el a hideget. A legellenállóbbak a mínusz 8-10 °C-ot is kibírják rövid ideig. A nálunk is télálló vadcitrom (Poncirus trifoliata) azonban szorosan véve nem tartozik ebbe a csoportba, csak közeli rokona a citrusféléknek.

Hagyomány, mesterség, életforma

A csuhéfonás mesterség és életforma, közösség és alkotás, hagyomány és megújítás – fogalmazott Csikné Bardon Réka csuhéfonó népi iparművész. Az általa életre hívott és vezetett Rendeki Fonóban karácsonyi dísztárgyakat is készítenek.

Hiányzik a prémium minőség

A valenciai citrusfélék idénye a szokásosnál valamivel később indult, október vége helyett csak november elejétől tudták ellátni a piacot gyümölccsel. A tartós hőhullámok és a szárazság a nagyméretű, prémium minőségű gyümölcsök hiányához vezetett, pedig nagy lenne rájuk a kereslet, ráadásul jóval drágábban eladhatók, mint a kis és közepes méretű gyümölcsök.

Bogyós gyümölcs ágazat Lengyelországban

Az elmúlt néhány évben megnőtt a desszertpiacra szánt gyümölcs termesztési területe Lengyelországban. Az export növekedése mellett a bogyók fogyasztása is jelentős növekedést mutat.

Mátrix segít az érettség megállapításában

Az élelmiszeripar számára döntő jelentőségű a gyümölcs érettségi fokának és minőségének ismerete. A San Sebastián Egyetem kutatói, Paula Vargas és Martín Burón olyan matematikai modellt fejlesztettek ki, amely algoritmusok és egy spektrométer segítségével meghatározza az áfonya bogyótermésének édességét és antocianin-tartalmát.

Gyümölcsdoboz karácsonyra

Karácsonykor mindenki igyekszik egyénre szabott ajándékkal megörvendeztetni a szeretteit. Éppen ezt ismerte fel a Frunet’s Agustin Ceres kereskedelmi cég.

Téli ünnepi hagyományaink agrárgyökerei

A hanuka és a karácsony is kapcsolatban áll a mezőgazdasággal. Ha nem is közvetlen a kapcsolat, a modernfarmer.com tudósítása szerint az ünnepekben használt szimbolika „nem jött volna létre” agrártermékek nélkül.

Régi-új megközelítés

A regeneratív mezőgazdaság manapság forradalminak is nevezhető módszereinek legfontosabb célja a talaj termékenységének és egészséges élővilágának helyreállítása. Ennek érdekében kevesebbet bolygatja a talajt, tudatosan használja a talajtakaró növényeket, optimalizálja a vetésforgót, és ahol lehet, a termelésbe integrálja a legeltetett állatokat.

A fehér paprika misszionáriusa

Már gyerekként vonzódott a természettudományokhoz, ám a sors hozta úgy, hogy éppen paprikával kezdett el foglalkozni a Zöldségtermesztési Kutató Intézet elődjében. A szerelem majd hat évtizede tart, Moór Józsefné Andrea több mint ötven paprikafajta társnemesítője, és tevékenységében ma is aktív.

Prémium termék a magyar dió Európában

Az adventi időszakban sokan vásárolnak diót – elég, ha csak a bejglihez szükséges mennyiségre gondolunk. A magyar dió a relatív korai termése miatt igazi réspiaci termék Európában, jóval a fő európai termesztő országok és az olcsó import kaliforniai dió megjelenése előtt kerül a piacra – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és edukációs kampánya, az Európai Friss Csapat program körképéből.

Karácsony előtti körkép

Az energiaválság, az aggasztóan magas infláció, az egekbe szökő élelmiszerárak, a benzinársapka kivezetése minden ágazat tevékenységét húsbavágóan érinti. Joggal merülhet fel a kérdés mindenkiben: vajon más lesz az idei karácsony? Dísznövény- és faiskolai termelőket és kereskedőket kérdeztünk arról, mire számítanak; az eddig megszokottak szerint vagy másképp készültek-e az év egyik legfontosabb értékesítési időszakára.

230 ezer tonna mandulát kellene gyorsan eladni

December elején ülésezett a kaliforniai mandulatanács, és nem volt nyugodt a hangulat, számol be róla az egyik résztvevő kereskedőcég információi nyomán a fruchthandel.de portál. A legfőbb aggodalmuk, hogy mintegy 230 ezer tonna mandula vár még eladásra az előző évi termésből.

Különleges megjelenésű zöldségek

A gyümölcsöt és zöldséget nemesítő szakembereknek kétféle követelményre kell figyelniük a szelekció során: a termesztők betegségeknek ellenálló új fajtákat igényelnek, a fogyasztóknak fontosabb a jó íz, illat és állag, a mutatós megjelenés. Házikertbe pedig olyan fajtákat keresünk, amelyek hosszan szedhetők.

Dr. Helyes Lajos, az MTA levelező tagja

Újra van a kertészettudományi szakterületről levelező tagja a Magyar Tudományos Akadémiának. Dr. Helyes Lajos, a MATE professzora december közepén tartotta meg székfoglaló előadását az Abiotikus tényezők hatása a zöldségfajok termésképzésére, különös tekintettel a fitonutriensekre címmel az MTA Agrártudományok Osztálya ülésén.

Mindent a krizantémról

A Covid-járvány miatt két évet ki kellett hagyni, ám az idén ismét megtartotta szokásos év végi rendezvényét a Kővári Krizantém Kft. A nagy érdeklődéssel kísért szakmai napon sorra vették a következő termesztési szezont terhelő bizonytalanságokat, amelyek leküzdéséhez hasznos szakmai tanácsokat kaptak az érdeklődők az előadóktól.

Vegyszerrel a fagykárok ellen

A növények megóvása az időjárási szélsőségektől állandó kihívás a mezőgazdaságban, különösen, ha a tavaszi fagyokról van szó.

A birsalma betegségei

Az egészséges birsalma vagy birskörte sok örömet okoz az embereknek, a virágai is nagyon szépek, illatos termését sokféleképpen lehet felhasználni. Lehet készíteni belőle kompótot, befőttet, birsalmasajtot, pálinkát. Az utóbbi években erre a célra létesültek ültetvények. A birs növényvédelme során számos károsítóra kell figyelni, most csak a kórokozóit mutatjuk be.

A 8 legjobb téli gyümölcs az egészség megőrzéséhez

A tél beköszöntével sokan választják a sütőtököt vagy a gyökérzöldségeket étrendjükben egészségük megőrzésére. De ebben az évszakban is rendkívül sokféle gyümölcs áll rendelkezésünkre – olvasható az Everyday Health magazinban.

Lézertechnológiával a kártevők ellen

Jól bevált és közismert rovarcsapdázási módszer a ragacsos sárga lapok használata, amelyek élénksárga színükkel magukhoz vonzzák az ízeltlábúakat, és azok rájuk ragadnak. A módszer hátránya, hogy így az sajnos az egyébként hasznos rovarok is csapdába esnek. Egy új fejlesztésnek köszönhetően, a jövőben ez a probléma is kiküszöbölhető.

Szarvasgomba termesztés: minden mindennel összefügg

A szarvasgombát mikorrhizált facsemetékből telepített ültetvényekben termeszthetjük, ahol a gomba mellett idővel faanyag is keletkezik. Az élőlények együttműködése itt még nem áll meg, hiszen a föld alatt vagy épp a föld színén megjelenő szarvasgomba felkutatásához erre a célra kiképzett kutya is kell, aki képes kiválasztani az érett, gasztronómiai felhasználásra már alkalmas termőtesteket.

Autonóm segítség az üvegházakban termelőknek

A belga Bogaerts és a kanadai Ecoation bemutatták a világ első önálló integrált kártevő (Integrated Pest Management, IPM) felderítő és hozam-előrejelző robotját. Az Amerikában ROYA, Európában OTTO névre keresztelt robotot az üvegházak igényeihez optimalizálták.

Nemsokára falevéllel is fűthetünk

Igaz, még gyerekcipőben jár, de egy német önkormányzat azon dolgozik, hogyan lehetne az őszi lehullott levelekből pelletet előállítani, ami alkalmas fűtésre. Egy tudóscsapat kísérletezik a technológiai megoldáson.

Pénztárcabarát karácsonyi díszítések

Egyáltalán nem szükséges, hogy a karácsony a fényűzésről szóljon, az ünnep pompáját néhány pénztárcabarát ötlettel is megidézhetjük.

Ilyen változásokra számítanak

A holland mezőgazdaságra és a kertészeti ágazatra vonatkozóan idén is megjelentek a tendenciákat bemutató hivatalos adatok, statisztikák. Ezek közül az ABN AMRO Bank egy várható becslést is leírt 2023-ra. A holland mezőgazdasági minisztérium megbízásából évente megjelenő kiadványban további adatok találhatók.

Keresik a megoldásokat Hollandiában

A holland kertészeti ágazat hatalmas átalakulás előtt áll. Az elmúlt évek gazdasági eredményei alapján a szakemberek szükségesnek vélik a rendszer javítását. Ehhez természetesen figyelembe veszik a fenntarthatóság érdekében a szén-dioxid-kibocsátás mértékének csökkentésével kapcsolatos egyezségeket. Mindezzel szorosan összefügg az adókulcsok változása is.

A legtöbb karácsonyi növény mérgező a házi kedvencekre

A karácsonyi időszaknak több jellegzetes növénye van, de legtöbbjük amilyen szép, annyira káros a kutyákra, macskákra. Egyedül a karácsonyi kaktusz a kivétel, de azt se rágcsálják lehetőleg. Ebben az időszakban jellemzően ragyogó piros, bíbor vagy fehér virágokkal díszítjük a lakást mint az amarillisz, a mikulásvirág, a karácsonyi kaktusz vagy a hunyor.

Októberben lassult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Négy hónap élénkülés után októberben lassult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak átlagosan 58,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, az éves növekedési ütem 2,1 százalékponttal lassabb lett a szeptemberinél.

Burgonya: elfogy a magyarok második kenyere?

A hazai burgonyaágazat az elmúlt évben még mélyebb hullámvölgyeket-hullámhegyeket élt meg. Köszönhető ez a költségek növekedésének, majd jött a remény, hogy nőnek az értékesítési árak, amit az ársapka hűtött le. Az ágazat helyzetéről próbáltunk tisztább képet festeni Murai Györggyel, az Agrico Magyarország Kft. ügyvezetőjével.

Gyógynövények a házi szépségápolásban - akár télen is...

A gyógynövények nem csak gyógyítanak, szépítenek is. A növényvilág a legkülönfélébb panaszokra szolgál gyógyírral. Mégpedig nem is csak a belső dolgokra, tehát ha testápolásról van szó, a természet a legjobb barátunk.

Kiegészült az unió egyik növényegészségügyi rendelete

Dísznövények és gyümölcstermő növények szaporítóanyagain, valamint termesztésre szánt gyümölcstermő növényeken jelen lévő uniós vizsgálatköteles nemzárlati károsítókról szól az Európai Bizottság frissen megjelent irányelve.

Megújult a MATE gyümölcs- és zöldségfeldolgozó képzése

Naprakész piaci ismeretekkel indít gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakirányú továbbképzést a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusa 2023. márciusában. A megújult tananyag egyedülálló módon foglalja össze az ágazatban szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket a nyersanyagoktól a feldolgozás-technológiákon át egészen a kereskedelemig.

Új korai cseresznyefajták

A Chilében termesztett cseresznye legnagyobb felvásárlója Kína, nem csoda, hogy a terméshozam növelése mellett a koraiság is fontos cél az új cseresznyefajták nemesítése során.

Átlagon felüli mennyiség

Az osztrák statisztikai hivatal adatai szerint idén 674 300 tonna szántóföldi és kertészeti zöldségfélét takarítottak be az országban.

Szárított fűszercsokrok

Nagy népszerűségnek örvendenek manapság Franciaországban a szárított fűszernövény-csokrok, állítja Anthony Lepage, a francia Les Herbes du Roussillon cég üzletfejlesztési menedzsere.

A komposztálás előnyei

A komposztálás során a kertben és konyhában keletkezett szerves hulladékot egy hasznos anyaggá alakítjuk át. Miért éri meg a komposztálás, milyen előnyöket biztosít a kerted számára? Cikkünkből megtudod!

A Corteva Agriscience és az STI Biotechnologie megállapodást kötött a talaj minőségét javító mikrobiológiai készítmény forgalmazásáról Európában

A Corteva Agriscience és az STI Biotechnologie bejelentették, hogy többéves megállapodást kötöttek két Lactobacillus baktérium alapú biostimulátor forgalmazására. A megállapodás az európai kontinens valamennyi országára kiterjed.

Északra terjeszkedik

A klímaváltozás számos kihívással szembesíti a hagyományos szőlőtermesztő országok szakembereit, vannak azonban győztesei is a változásoknak. Az átlaghőmérséklet-emelkedés észak felé mozdítja a szőlőtermesztés ökológiai határát, így az ma már az izotermákon belülre esik, vagyis hivatalosan bortermelő országnak számít például Svédország is.

Tűlevelű ritkaságok

Az ország nyugati szegletében található Horváth László egyszemélyes kertészete, amely ritka vagy különleges fenyőfajták oltványkészítésére és értékesítésére szakosodott. A Sopronhoz közeli fenyőgyűjtemény és faiskola több mint 800 fajtát szaporít. Páratlanul gazdag kínálatával a tulajdonos a kertépítők figyelmét is szeretné felhívni a tűlevelű örökzöldek változatos felhasználási lehetőségeire.

Kiállítások utóélete - Zöldfelületek

Németországban 1970-ben rendezték meg az első tartományi kiállítást Észak-Rajna-Vesztfáliában. Később más szövetségi államok is követték ezt a példát, köztük Bajorország is. A kiállításokat évente mindig más helyszínen szervezik meg, ám közös jellemzőjük, hogy nagy területűek és a zöldfelület-rehabilitációhoz kapcsolódnak.

Biogyömbér az üvegházból

A Sawari Fresh cég az alapítása óta egyértelműen arra törekszik, hogy a legjobb minőségű gyömbért kínálja a vevőknek Európában és világszerte.

Odaadó munka, egészséges szőlő

„Becsületes, odaadó munka, kiváló alapanyag – erre van elengedhetetlen szükség ahhoz, hogy a szőlőből jó bor készüljön” – fogalmaz Hanyvári Ákos, rögtön hozzátéve: kell még marketing is, vagy ahogy a mondás tartja, cégérre is szükség van. A Soproni borvidék marketingje jól működik, ami az érintettek összefogásának köszönhető.

Kistermelésre váltott

Évről évre fejleszti termékeit, bővíti kínálatát a FinomSág családi gazdaság Győrságon. A kézműves szörpök, lekvárok alapanyagai között igen hangsúlyosan szerepel a fekete berkenye és a levendula, melyek a család saját ültetvényéből származnak.

Kevesebb holland szamóca

Érik a holland üvegházi szamóca, az első szállítmányok pedig máris elindultak a boltokba. A várakozások azonban mérsékeltek, mert amíg az elmúlt években számottevően bővült az üvegházi szamóca területe, addig idén egyre kevesebb kertész termeli a népszerű gyümölcsöt. 

Kert a tűzoltóállomás tetején

A német Épületzöldítők Szövetségének tagjai elsöprő többséggel szavazták meg a 2022-es év zöldtetőjét, amit az egyesület egyik tagja, a Paul Bauder GmbH & Co. KG tervezőiroda álmodott és valósított meg a karlsruhei tűzoltóállomás járműcsarnoka felett.

Nincs párja az olasz datolyaszilvának

Népszerű a datolyaszilva Olaszországban, a kereslet állandó, az árak jól alakulnak Mirko Zanelli, az Apofruit értékesítési menedzsere szerint.

A szőlő-bor ágazat támogatásának lehetőségei

A Közös Agrárpolitika reformja a szőlő-bor ágazat számára a 2009-es pénzügyi év óta elérhető nemzeti támogatásokat is érinti. Magyarország továbbra is évi 27,94 millió eurót használhat ilyen célra 2027-ig. A jogszabályok lehetővé teszik a rugalmas átmenetet a Nemzeti Támogatási Programból a Stratégiai Tervbe.

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Dísznövények: új érzések, új irányzatok

A Holland Virágiroda ismét csokorba gyűjtötte és egy-egy téma köré csoportosította azokat a stílusjegyeket, amelyek 2023-ban hatással lesznek a vágott virágok, szoba- és kerti növények kereskedelmére is. Négy különböző irányzatot határoztak meg a Tuinbranche Nederland, az iBulb, az INretail és a Nijman + Van Haaster ügynökség szakemberei a kor szelleméhez és az aktualitásokhoz igazodva.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.

Elektronikai forradalom: gombák válthatják a műanyagot

Az elektronikai hulladékok mennyisége világszerte nő, amire a gyártók sokszor rátesznek egy lapáttal a tervezhető avulással, és hogy úgy alkotják meg a készülékeket, hogy ha elromlanak jobban megérje újat venni, mint javítani… A gombák talán segíthetnek a problémán.

Őszi munkák a kertben

A tél a pihenés, feltöltődés, tervezés ideje a kertnek és kertésznek. Hogy erre az időszakra megfelelően felkészüljünk, számos teendőnk van még ősszel a kertben.

A Dunántúlra összpontosul a szelídgesztenye-termesztés

Vas, Somogy és Zala megyében termesztik a legnagyobb felületen a szelídgesztenyét. Eme héjas gyümölcs egyedi íze mellett kiváló beltartalmi értékekkel is rendelkezik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Másodvirágzás ősszel

Városi vadgesztenyefákon nem teljesen szokatlan, hogy ősszel néhány virágzatot látunk a száraz levelek mellett vagy a kopasz ágakon, az idén azonban több növényfajon is hasonló jelenség tapasztalható. Mi ennek az oka?

Egy pincészet, három borvidék

„Alkotás gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség” – ezen irányelvek mentén hozta létre Zsirai Csaba a Zsirai Pincészetet, amit Zsirai Petra és Kata örökségül kapott édesapjuk elhalálozásával. Álmát lányai teljesítik be, amelyről és a pincészet mindennapjairól Zsirai Kata beszélgetett Viniczai Sándorral, a Borászati Füzetek felelős szerkesztőjével az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Növényi étrenddel csökken a bélrák kockázata a férfiaknál

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.

Veszítenek illatukból a virágok

A növények többek között virágillattal vonzzák beporzóikat. Ám a hőmérséklet növekedésével veszíthetnek illatukból a virágok. Egy kutatócsoport 5 °C-os felmelegedést szimulált, és ennek több haszonnövényre és rovarfajra gyakorolt hatását tanulmányozta. A hatás a szamóca esetében volt a legerősebb.

Főként díszít a lopótök

Az ősz második felének régi-új divatja a tökfélékből készített dekoráció, emiatt a piacon sokfelé találkozhatunk dísztökökkel. A nyakas lopótök is közéjük tartozik, bár zsenge termésének húsából készíthetünk rántott vagy rakott tököt, megtölthetjük, vagy legyalulva megfőzhetjük főzeléknek.

Pesten nagyobb számban száradnak ki fák, mint Budán

Habár talán kevésbé feltűnő, mint a parkok megszokott zöld gyepszőnyegének sárgára égése, de az elmúlt hetekben sajnos gyakoribb lett a teljesen elszáradt, vagy a még zöld, de szárazon zörgő levelekkel vegetáló fák látványa is.

Mezőgazdasági kockázatkezelés

A 2012-ben indult komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében négy pillér segíti a mezőgazdasági termelőket.

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

Tulipánünnep és ingyen tulipán

A tulipán hazájában külön ünnepnapot szánnak a tavasz egyik legnépszerűbb virágjának. Január harmadik szombatján virágtengerré változik Amszterdam egyik híres, múzeumok ölelésében fekvő tere, hogy örömöt csempésszenek az emberek életébe.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.

Változóban a globális tőzeg kereskedelem

A tőzegtermékek - legyen szó kiváló minőségű adalékanyagokat tartalmazó közegekről vagy hobbi célú, otthoni felhasználásra gyártott keverékekről – a fő alapanyag energia- és üzemanyag-igényes kitermelése és gyártása miatt nagyon kitettek az utóbbi hónapok árrobbanásának.

A spenót vesekőképző hatása tejjel kivédhető

A spenót sok gyerek „nemszeretem” növénye, ám rengeteg előnyös tulajdonsága van. Klorofillja ipari és gyógyászati alapanyag. Ami pedig nem előnyös, az is kis trükkel kivédhető… Klorofillja jó antioxidáns, és egy másik hatóanyaga a pihentető alvást segíti.

Adventi kertajánló

A korai sötétedéshez igazított nyitvatartási idővel, de számos hazai botanikus kert és arborétum tart nyitva a téli hónapokban. Sőt, programokkal is több helyen készülnek, ezekből válogattunk.

Rezes lemosó permetezés: többször is megéri elvégezni

A lemosó permetezéseknek számos előnyök van: gyérítik az áttelelő kártevők, és az áttelelő kórokozók számát, és mivel nincs lomb a fákon, nem kell tartani a szer miatti perzseléstől. Ősztől tavaszig ezt több alkalommal elvégezhetjük, így a hatékonyság fokozható.

Több mint ötszáz katalán településen vezetnek be vízkorlátozást a szárazság miatt

Több mint ötszáz katalán településen, köztük Barcelonában vezetnek be vízkorlátozást, mert az idén tapasztalt rendkívüli szárazság miatt jelentősen megcsappantak a vízkészletek - közölte az El País című újság.

Paprikaidény-zárás az Univernél

A szabadföldi paprikatermesztés befejezését követően az Univer Product Zrt. Kecskemét-Hetényegyházai telephelyére hívta azokat a termelőit, akik a pritamin-, kápia-, édes és erős fűszerpaprika-beszállításaikkal a legnagyobb mértékben járultak hozzá az eredményes felvásárlási szezonhoz.

Szilva aszályban

Az idei súlyos aszálykár ellenére az öntözetlen ültetvényekben is voltak olyan szilvafajták, melyek gyümölcsét piacra lehetett vinni. Az ízük azonban elmaradt a megszokottól. A vezető fajták nagy része mennyiségben és minőségben is rosszabbul termett a vártnál. Az öntözött ültetvényekből betakarított szilva szép, jó minőségű, de drága volt az idén.

Víztakarékos öntözést díjaztak az Interpoma kiállításon

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Az Interpoma Award díjakat a megnyitón adták át egy lengyel és két olasz cégnek a víztakarékos öntözési rendszerükért.

Nőtt tavaly a fokhagymatermés

Tavaly 829 hektárról 5611 tonna fokhagymát takarítottak be Magyarországon, 8 százalékkal többet az előző évinél - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összefoglalójából, amely szerint az idén az aszály miatt a fokhagyma fejmérete kisebb lett, ugyanakkor jó minőségű a termés.

Tőzeg nélkül nincs jó minőségű termesztőközeg

A tőzeget korábban több európai ország fűtőüzemében alkalmazták a barna szénnel felérő fűtőértéke miatt. Az 1950-1960-as évektől vált a kertészeti ágazat fontos termékévé számos pozitív tulajdonsága miatt. Ezekről és további alkalmazhatóságáról Aradi Lászlóval, a Pindstrup kelet-európai képviselőjével beszélgetett Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője az MMG direkt legutóbbi adásában.

Az olcsó élelmiszerek ideje lejárt

A Szentes környéki zöldségtermesztőket összefogó DélKerTÉSZ piacelemző tájékoztatóján elhangzott, hogy az energia és inputanyag árak növekedése miatt a élelmiszerek korábban megszokott árszintje már nem fog visszatérni.

Dél-afrikai csonthéjasexport

Dél-Afrikában jó termést hoztak a csonthéjas gyümölcsök a 2021–22-es szezonban, de az export alakulása csalódást okozott a termelőknek, mert folyamatosan akadozott a globális ellátási lánc.

Kompótnak is kitűnő, de nyersen is ízletes a körte

Hazánkban közel 2000 hektáron termelnek körtét, köztük számos tájfajtát. A körte kifejezetten egészséges, felhasználhatósága pedig nagyon sokrétű – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Új cseresznyetermesztési kísérlet indult Érden

Jövőre már láthatók az első eredmények az intenzív cseresznyeültetvényben a MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutatóközpont érdi kísérletében. Új hibridek, gyenge növekedésű alanyok és a legkorszerűbb koronaformák lesznek tanulmányozhatók.

Méhbarát kertek és parkok

Napjainkban egyre többekben merül fel az igény, hogy méhbarát kertet építsen vagy készítsen, mindezt úgy, hogy szép legyen, a lehető legkevesebb gondozást igényelje és amennyire megoldható, legyen vegyszermentes. Szeretnék bemutatni pár olyan növényt, amelyet véleményem szerint be lehet illeszteni egy kertbe, telekre vagy parkba, és így tavasztól őszig mindig lesz olyan növény, amely épp virágzik.

Amibe a fűszerpaprika belepirul

A megmérettetést másnapján a Szatymazi Gazdakör, a Szatymaz Község Önkormányzata, a MATE KERTI ZKK Szegedi Kutató Állomás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezete, a MTA Kertészeti Albizottság, valamint a SZAB Kertészeti-, Növénybiológiai és Biotechnológiai Munkabizottság nevével fémjelzett előadásokat Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára nyitotta meg.

Lux Róberttől búcsúzunk

Őszinte fájdalommal tudatjuk, hogy szervezetünk volt főtitkára, kedves kollégánk, dr. Lux Róbert életének 83. évében, 2022. november 5-én elhunyt.

Gyógynövények az ültetvényben

Napjaink széles körben alkalmazott szőlőtermesztési gyakorlataiban jelentős talajbolygatással vagy vegyszerfelhasználással jár a gyomszabályozás, gyomirtás. Ezek sorközti kiváltására már számos takarónövény-magkeverék elérhető, alkalmazásuk elsősorban az ökológiai, biodinamikus vagy AKG előírások szerint működő gazdaságokban terjed. Friss hazai kutatásban a gyógynövények felhasználását vizsgáljuk.

Gyógyszerszámba menő ízélmény

„A chili nem csupán csodálatos ízélményt nyújt, hanem a sok tévhit ellenére – bár természetesen mérsékletes fogyasztással – egyfajta gyógyszer is” – vallja Nagy Gergő celldömölki kistermelő. A fiatalember hat esztendeje döntött úgy, hogy Chilidise márkanéven elkezdi forgalmazni chilis termékeit. Mint elmondta, a legtöbb munkát ő maga végzi, de a családja is be-besegít.

Idén is lesz elég karácsonyfa - Érdemes a hazai fenyőt választani

Megkezdődött a „karácsonyfák” kitermelése a hazai fenyőültetvényeken – tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete. A tévhitekkel ellentétben, a piacra kerülő áruk nem erdők „kiirtásából” erednek, hanem a karácsonyfának nevelt fenyők faiskolákból származnak.

Mikroorganizmusok a kertészek szolgálatában

Tanulmányutat szervezett a Florachem Kft., amelynek során ausztriai árutermelő kertészeteket, illetve egy tanüzemet látogathattak meg magyar szakemberek. A kertészetek mindegyikében a hazai piacon még újdonságnak számító, hasznos mikroorganizmusokat tartalmazó készítményeket vetnek be a növények védelmében, és a tápanyag-utánpótlásukat is a Multikraft vállalat speciális termékeivel oldják meg.

Papaja Európából

Számos országban egyre népszerűbb egzotikus gyümölcs a papaja. Bár réspiaci termék, az eladott mennyiség folyamatosan növekszik.

Csökken a fogyasztás, nő a költség

Hollandiában 4%-kal kevesebb gyümölcsöt és zöldséget ettek otthon 2022 első felében, mint a világjárvány előtti 2019-es év azonos időszakában, jelentette a GroentenFruit Huis a közelmúltban, de 2021-hez képest is mintegy 6%-kal kevesebb gyümölcs és zöldség került az asztalokra.

Herbicidmaradványok kimutatása nanotechnológiával

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelete (FDA) rengeteg termék peszticidmaradvány-tartalmát vizsgálja folyamatosan, hogy a hivatal által biztonságosnak tekintett szint alatt van-e azok vegyszermaradvány-tartalma.

Szűkül a kelbimbó területe

A svájci kelbimbótermesztés korábban is olyan volt, mint a hullámvasút: amíg 2010-ben mindössze 55 hektár, 2018-ban több mint 100 hektár volt a termőterület, akkor azonban váratlanul minden megváltozott.

Ezeket tudta a kávéról?

A kávéfogyasztás világméretű elterjedése csak néhány száz éves múltra tekint vissza, ám ez mit sem befolyásolta népszerűségét. Bár karrierjét reggeli italként kezdte, mára számos étel alkotórészévé is vált.

Zöldterületek pénzbeli értékét kiszámító alkalmazást fejlesztettek Bécsben

Mindenki zöldít, parkosít, de vajon megéri az árát? Erre a kérdésre ad pontos választ a Greenvaluation szoftver, amely a zöldterületek és -felületek pénzbeli értékét számolja ki. Így már telepítés előtt kiderül, megéri-e a zöldfal vagy a tetőkert a beruházást.