Mindezt a házuknál található Ezüst Kecske Sajtműhelyben!
Mocskonyi Mátyás és felesége, Rea 2010 óta készítenek sajtokat és egyéb különféle tejtermékeket kecskeállományuk kiváló minőségű tejéből. A pár megosztja egymás között családi gazdaságuk feladatait: Mátyás az állatokkal, míg Rea a sajtkészítéssel foglalkozik.
A fejőházból a friss tej egy tejvezetékrendszeren keresztül a sajtműhelybe kerül, ahol tiszta, alacsony csíraszámú környezetet biztosítanak.
- Eleinte a két anya tejével kísérleteztem, a közeli ismerősöknek pedig nagyon ízlettek próbálkozásaim. Alpesi kecskeállományunk növekedésével párhuzamosan, elvégeztem egy OKJ-s tanfolyamot, így kecsketejből már többféle terméket is el tudok készíteni - mondja Rea, majd felsorolta termékpalettájukat:
Termékeiket alapvetően termelői piacokon értékesítik. Szentendrén, Dunakeszin, Tahitótfalun, továbbá egy-két kisebb boltban is árulják sajtjaikat, de aki a Mocskonyi tanyán szeretne sajtot venni, az a háznál is hozzájuthat a különféle termékekhez.
Rea és Mátyás közös célként tűzték ki, hogy a kecsketartásban és sajtkészítésben egyaránt szeretnének továbbfejlődni, és minél magasabb hozzáadott értéket képviselő kézműves sajtok készülhessenek sajtműhelyükben.
A kecsketej összetétele jobban hasonlít az emberi anyatejhez, mint a tehéntejhez. Kimagasló A-vitamin-tartalom jellemzi - mintegy 400-500 százalékkal többet tartalmaz a tehéntejnél. Emellett beltartalmi tulajdonságai révén könnyebben is emészthető, például kevesebb laktózt tartalmaz a tehéntejnél, de jelentős mennyiségű oligoszacharid is található benne, ami a vastagbélbe jutva az egészséges bélflóra kialakulását támogatja. Zsírtartalma 3,5-4%, ám a zsírgolyócskák mérete sokkal kisebb, mint a tehéntejé, ezért is könnyen emészthető. A kecsketej továbbá sok vasat tartalmaz, segíti a hemoglobin előállítását, ezért rendszeres fogyasztása felgyorsítja a vashiányos vérszegénységben szenvedők gyógyulását. |