Back to top

Sajtkészítés szívvel, lélekkel

Napjainkban a háztáji állattartás visszaszorulásának következményeként az állati alapanyagok felhasználása, kézműves termékekké formálása kikopott tevékenységgé vált. Igaz ez a házi sajtkészítésre is, azonban egy fiatal pár e tendenciával szembe menve kialakították tanyájukat Tahitótfalun és kecsketartásba kezdtek, a kecsketejet felhasználva pedig különféle kézműves sajtkészítményeket készítenek.

Sajtkészítés szívvel, lélekkel | MMG

Mindezt a házuknál található Ezüst Kecske Sajtműhelyben!

Mocskonyi Mátyás és felesége, Rea 2010 óta készítenek sajtokat és egyéb különféle tejtermékeket kecskeállományuk kiváló minőségű tejéből. A pár megosztja egymás között családi gazdaságuk feladatait: Mátyás az állatokkal, míg Rea a sajtkészítéssel foglalkozik.

A fejőházból a friss tej egy tejvezetékrendszeren keresztül a sajtműhelybe kerül, ahol tiszta, alacsony csíraszámú környezetet biztosítanak.

Fotó: Csatlós Norbert
Kezdetben mindössze néhány állatott tartottak, mostanra viszont már több mint 150 anyára nőtt állományuk, a kecsketejből készült sajtféleségek száma pedig 20-nál is több termékre gyarapodott.

- Eleinte a két anya tejével kísérleteztem, a közeli ismerősöknek pedig nagyon ízlettek próbálkozásaim. Alpesi kecskeállományunk növekedésével párhuzamosan, elvégeztem egy OKJ-s tanfolyamot, így kecsketejből már többféle terméket is el tudok készíteni - mondja Rea, majd felsorolta termékpalettájukat:

Fotó: Ezüst kecske sajtműhely

lágy sajtok, krémsajtok, érett, kemény sajtok, feta sajt, camembert, grillsajtok, valamint kefirek, túró és joghurtok, no meg persze kecsketej is szerepel termékportfóliójukban.

Termékeiket alapvetően termelői piacokon értékesítik. Szentendrén, Dunakeszin, Tahitótfalun, továbbá egy-két kisebb boltban is árulják sajtjaikat, de aki a Mocskonyi tanyán szeretne sajtot venni, az a háznál is hozzájuthat a különféle termékekhez.

Rea és Mátyás közös célként tűzték ki, hogy a kecsketartásban és sajtkészítésben egyaránt szeretnének továbbfejlődni, és minél magasabb hozzáadott értéket képviselő kézműves sajtok készülhessenek sajtműhelyükben.

A kecsketej összetétele jobban hasonlít az emberi anyatejhez, mint a tehéntejhez. Kimagasló A-vitamin-tartalom jellemzi - mintegy 400-500 százalékkal többet tartalmaz a tehéntejnél. Emellett beltartalmi tulajdonságai révén könnyebben is emészthető, például kevesebb laktózt tartalmaz a tehéntejnél, de jelentős mennyiségű oligoszacharid is található benne, ami a vastagbélbe jutva az egészséges bélflóra kialakulását támogatja. Zsírtartalma 3,5-4%, ám a zsírgolyócskák mérete sokkal kisebb, mint a tehéntejé, ezért is könnyen emészthető. A kecsketej továbbá sok vasat tartalmaz, segíti a hemoglobin előállítását, ezért rendszeres fogyasztása felgyorsítja a vashiányos vérszegénységben szenvedők gyógyulását.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hőség miatt klíma nélkül tilos közúton kérődzőket szállítani Bulgárián keresztül Törökországba

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén nyáron is korlátozza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a nem klimatizált állatszállító járműveken a hosszútávú élőállat szállítmányok indítását.

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Példaértékű felzárkóztatási modell Tarnabodon

Az agrárium hazánk egyik meghatározó húzó ágazata, amely az elmaradott térségek fenntartásának egyik kitörési pontja is lehet akár állattenyésztési, akár a növénytermelési oldalon. A Tarnabodon elindult program példaértékű modellé válhat.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Sertéságazati szakértők tanácskozása

Többnapos, zártkörű tanácskozáson tekintették át az InterPIG és az agri benchmark Pig Network globális sertéságazati szakértői hálózatok képviselői a közelmúlt világpiaci történéseit és a sertéságazat 2021. évi költség- és jövedelemviszonyainak alakulását tagországi szinten.

Az állatok „vegyészösztönei” - Megeszik a mérgezőt?

Vajon az állatok ösztönösen megtalálják a számukra gyógyhatású növényeket a legelőn vagy a takarmányukban, és hogyan kerülik el a mérgezőket? Mekkora ebben a véletlen szerepe? Mivel nem tudjuk megkérdezni őket, így csak kutatásokra hagyatkozhatunk…

Kiből lehet sajtbíra?

Sem a dohányosok, sem pedig a rendszeres ivók nem alkalmasak a sajtok bírálatára, mivel ízlesésük és szaglásuk nagy valószínűséggel nem tökéletes. Ez a két legfontosabb képesség a feladat ellátásához, de a június végén avatott 37 új magyar sajtbíra többsége agrár-, illetve élelmiszeripari végzettségű – mondta el Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke.

A Székelyföld rejtett kincsei

Gasztronómiai különlegességek, szörpök, padlizsánkrémek, mézek, sajtok és sajtkrémek, szalámik, sonkák és húskészítmények, fűszerek és teák termelői és előállítói mutatták be termékeiket a két év kihagyás után ismét megrendezett Székely Fesztiválon Budapesten, a Millenárison.