Back to top

„Életre hívunk”: Badacsony visszatér a New Yorkba

Április 9-én ismét Budapestre látogat a Badacsonyi Borvidék. A vendégeket gazdag kínálat várja Badacsony kiemelkedő boraiból a New York Palota Róma termében.

Újult lendülettel, hatalmas várakozással, életkedvvel és igazi mestermunkákkal készülődik a sétakóstolóra Badacsony. A kiállító borászatok személyesen töltik meg a poharakat, közben mesélnek munkájukról és mindannyiunk közös szenvedélyéről, a borról. Ezt a hangulatot hivatott közvetíteni az esemény idei szlogenje is: „Életre hívunk”. Ez a két szó magában rejti a megújulást, a tavaszt, és mindazt, amit a korlátozások enyhülése az emberekben megszólít.

Hiszen az élet olyan, mint egy üveg mámorító bor.

„A Badacsony New Yorkban mindig kiemelkedik a borvidéki kóstolók közül. A kezdetektől fogva valódi összefogás jellemzi, és sajátos, barátságos hangulat, ami annak köszönhető, hogy a bemutatkozó borászatok és kiállítók maguk szervezik, az őket tömörítő Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület közreműködésével” - méltatta az eseményt Váli Péter borász, a szervezőbizottság elnöke.

A kóstolón csaknem 50 kiállító várja a Badacsonyi Borvidék kedvelőit. Ez alkalommal 34 borászat, több mint 160 féle, ásványokban bővelkedő borát kóstolhatják meg a látogatók.

Az esemény „főszereplői” olyan különlegességek, amelyek kizárólag ezen a borvidéken születnek, köszönhetően a talaj egyedi ásványosságának, a bazalt, a homokkő és a klíma sajátos hatásainak. Ilyen például a badacsonyi bazalthegy leghűségesebb lakója, a Kéknyelű.

A program további érdekessége, hogy a borászatokon túl szálláshelyek, vendéglátóhelyek, rendezvény helyszínek is bemutatkoznak, és természetesen a mesterkurzusok sem maradnak el. Ezúttal Dr. Csizmadia András, a BorSchola alapítója és vezetője vakkóstoló során kiválasztott legjobb borok és a hozzájuk illő ételek mentén mutatja be a borvidék kiválóságát. Előadásának címe: BORÁGYAK - Ideális falatokkal ágyazunk a vulkáni boroknak. A mesterkurzus során a következő borokat kóstolhatják meg a résztvevők, melyek mellé Wolf András, a New York Kávéház és a Salon étterem séfje készít harmonizáló étkeket:

  • Válibor Budai Zöld 2021
  • Szászi Birtok Rókaluki Olaszrizling 2020
  • Nyári Pince Olaszrizling Válogatás 2017
  • Laposa Birtok PINO-Szürkebarát 2020
  • Villa Sandahl CRYSTAL CUT Rajnai Rizling 2017
  • Domaine Edegger Quintessence / barrique Sauvignon Blanc 2018
  • a'Capella Szőlőbirtok Badacsonyi Zeus 2019
  • Csendes Dűlő Szőlőbirtok Kéknyelű 2017
  • Gilvesy Pincészet Váradi Furmint 2019

Dr. Mészáros Gabriella DipWSET nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium alapító oktatója pedig a badacsonyi borok érlelhetőségéről beszél 6-7-16-26(!) éves tételeket segítségül hívva. Előadásának címe: A TELJESSÉG VARÁZSA – Érlelt borok Badacsonyból. A mesterkurzus résztvevői a következő borokat kóstolhatják meg , a hozzájuk illő falatkákat szintén Wolf András készíti.

  • Málik Pince Zeus 2015
  • Villa Tolnay Borház Zöld veltelini 2015
  • Borbély Családi Pincészet Bács-hegy Olaszrizling 2015
  • Németh Pince Olaszrizling késői szüret 2015
  • Vörös Szőlőbirtok Szürkebarát 1996
  • Első Magyar Borház - Szeremley Birtok Kéknyelű 2006
  • VáliBor Pinot noir 2016

Az eseményen 14 és 16 óra között a kiállítók a szakmai partnereket és a sajtó képviselőit fogadják (meghívásos alapon), akik számára a belépés ingyenes.

16 óra után a nagyközönség számára is megnyílik a terem, minden borkedvelőt vár az exkluzív kóstoló.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Országos Borverseny: a magyar borok rangadója

Az érzékszervi minősítésnek több szintjét különböztetjük meg: a kötelező hatósági minősítésen túl kiemelt szerepe van borversenyeknek, a kereskedelmi minősítéseknek, minőségbiztosítási intézményeknek, valamint szakmai kiadványok által felkért bizottságok, vagy szakértők pontozásán alapuló minősítési eredményeinek. Összességében valamennyi minősítés a fogyasztó tájékoztatására hivatott.

Folytatódik a szőlőár-csata?

Szüret előtt állva sokan kongatják meg újólag a vészharangot a várható szőlőárakra hivatkozva. Az elkeseredés kézzel tapintható, pedig az árak kapcsán még mély a csend. A gazdák borúlátóan fogalmazzák meg véleményüket a személyes beszélgetéseken, a közösségi médiában.

Megújult az Erdélyi és Partiumi Borverseny

Ma már nem kérdés, hogy a Kárpát-medence szőlő- és borkultúrája egységes egész. Ugyan évtizedeken keresztül el volt vágva egymástól a szakma, s ennek köszönhetően a fejlődés is másféle irányt vett, de az évszázados hagyományok, a közös múlt letagadhatatlan. Régóta hangoztatjuk, megérett a változásra, megújulásra az Erdélyi Borverseny, hogy még jobban fel lehessen zárkóztatni az erdélyi borászokat.

Balatoni fotók a füredi Gyetvai-Villában: Pályi Zsófia kiállítása

A Balatontól pár percre található, impozánsan felújított balatonfüredi Villa Gyetvai borászatként és egyben művészeti kiállítótérként is funkcionál. Az idei nyáron a szívükhöz közel álló téma került a villa falaira, egy nemzetközileg is elismert fotósorozat a Balatonról, amely egészen augusztus 10-ig megtekinthető.

Múzeumok éjszakája - Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti múzeumban

Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szombatra, a Múzeumok éjszakájára meghirdetett Állati éjszaka - lovak és kutyák a haderő szolgálatában című programsorozatában.

Kástélyos bor, vagy siller?

A név nem egy szőlőfajtára utal, siller szőlő nem létezik. A siller egy színtartomány - a rozénál sötétebb, a vörösbornál halványabb. Hazánkban hívják sillernek, kástélyos bornak, vagy német nyelvterületen fuxlinak (utalva a rőt rókaszínre).

Megsemmisítő csapás érte a feléledő ukrán borászatot

A volt Szovjetunióban a földdel tették egyenlővé az ukrajnai szőlőültetvényeket. Miután független lett, Ukrajnában újra fölépült a szőlő-bor ágazat, és ezt a fejlődést vetette vissza a háború, a közvetlen káron túl a szállítások megtorpanása miatt is. A Fekete-tenger környéki ültetvények szenvedtek kárt, a magyar és román határhoz közeli szőlőterületeket nem érte találat.

Ecetes, sós, kovászos… fürtös uborka termesztése

A fürtös uborka és a belőle készített savanyúságok egyaránt hozzátartoznak étrendünkhöz. A fürtös uborka nyári piaci árai egyre magasabbak, emellett a frissesség, valamint a könnyebb ter­mesztése indokolja azt, hogy érdemes lehet saját uborkát nevelni.