Back to top

„Életre hívunk”: Badacsony visszatér a New Yorkba

Április 9-én ismét Budapestre látogat a Badacsonyi Borvidék. A vendégeket gazdag kínálat várja Badacsony kiemelkedő boraiból a New York Palota Róma termében.

Újult lendülettel, hatalmas várakozással, életkedvvel és igazi mestermunkákkal készülődik a sétakóstolóra Badacsony. A kiállító borászatok személyesen töltik meg a poharakat, közben mesélnek munkájukról és mindannyiunk közös szenvedélyéről, a borról. Ezt a hangulatot hivatott közvetíteni az esemény idei szlogenje is: „Életre hívunk”. Ez a két szó magában rejti a megújulást, a tavaszt, és mindazt, amit a korlátozások enyhülése az emberekben megszólít.

Hiszen az élet olyan, mint egy üveg mámorító bor.

„A Badacsony New Yorkban mindig kiemelkedik a borvidéki kóstolók közül. A kezdetektől fogva valódi összefogás jellemzi, és sajátos, barátságos hangulat, ami annak köszönhető, hogy a bemutatkozó borászatok és kiállítók maguk szervezik, az őket tömörítő Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület közreműködésével” - méltatta az eseményt Váli Péter borász, a szervezőbizottság elnöke.

A kóstolón csaknem 50 kiállító várja a Badacsonyi Borvidék kedvelőit. Ez alkalommal 34 borászat, több mint 160 féle, ásványokban bővelkedő borát kóstolhatják meg a látogatók.

Az esemény „főszereplői” olyan különlegességek, amelyek kizárólag ezen a borvidéken születnek, köszönhetően a talaj egyedi ásványosságának, a bazalt, a homokkő és a klíma sajátos hatásainak. Ilyen például a badacsonyi bazalthegy leghűségesebb lakója, a Kéknyelű.

A program további érdekessége, hogy a borászatokon túl szálláshelyek, vendéglátóhelyek, rendezvény helyszínek is bemutatkoznak, és természetesen a mesterkurzusok sem maradnak el. Ezúttal Dr. Csizmadia András, a BorSchola alapítója és vezetője vakkóstoló során kiválasztott legjobb borok és a hozzájuk illő ételek mentén mutatja be a borvidék kiválóságát. Előadásának címe: BORÁGYAK - Ideális falatokkal ágyazunk a vulkáni boroknak. A mesterkurzus során a következő borokat kóstolhatják meg a résztvevők, melyek mellé Wolf András, a New York Kávéház és a Salon étterem séfje készít harmonizáló étkeket:

  • Válibor Budai Zöld 2021
  • Szászi Birtok Rókaluki Olaszrizling 2020
  • Nyári Pince Olaszrizling Válogatás 2017
  • Laposa Birtok PINO-Szürkebarát 2020
  • Villa Sandahl CRYSTAL CUT Rajnai Rizling 2017
  • Domaine Edegger Quintessence / barrique Sauvignon Blanc 2018
  • a'Capella Szőlőbirtok Badacsonyi Zeus 2019
  • Csendes Dűlő Szőlőbirtok Kéknyelű 2017
  • Gilvesy Pincészet Váradi Furmint 2019

Dr. Mészáros Gabriella DipWSET nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium alapító oktatója pedig a badacsonyi borok érlelhetőségéről beszél 6-7-16-26(!) éves tételeket segítségül hívva. Előadásának címe: A TELJESSÉG VARÁZSA – Érlelt borok Badacsonyból. A mesterkurzus résztvevői a következő borokat kóstolhatják meg , a hozzájuk illő falatkákat szintén Wolf András készíti.

  • Málik Pince Zeus 2015
  • Villa Tolnay Borház Zöld veltelini 2015
  • Borbély Családi Pincészet Bács-hegy Olaszrizling 2015
  • Németh Pince Olaszrizling késői szüret 2015
  • Vörös Szőlőbirtok Szürkebarát 1996
  • Első Magyar Borház - Szeremley Birtok Kéknyelű 2006
  • VáliBor Pinot noir 2016

Az eseményen 14 és 16 óra között a kiállítók a szakmai partnereket és a sajtó képviselőit fogadják (meghívásos alapon), akik számára a belépés ingyenes.

16 óra után a nagyközönség számára is megnyílik a terem, minden borkedvelőt vár az exkluzív kóstoló.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A Csaba gyöngye eredete

A Csaba gyöngye mind a mai napig a világ legkorábban érő csemegeszőlő-fajtája. Ez az értékes tulajdonsága termesztési és nemesítési szempontból is nagyon jelentős. Kiemelkedően fontos szerepet játszott a magyar és a világ szőlőnemesítésében, eredete sokáig vita tárgya volt.

Egy hét a csillagok alatt - már elindultak a programok

Augusztus 5. és 14. között országszerte több mint 80 helyszínen várják csillagászati bemutatókkal amatőr és hivatásos csillagászok az érdeklődőket az Egy hét a csillagok alatt elnevezésű programsorozaton.

A világ legjobb bor(fel)ismerői

Igaz, a hír még tavaly ősszel látott napvilágot, ám a magyar Sommelier Szövetség invitálására a közelmúltban a Molinári Kávézóban a 2021-ben borfelismerő világbajnoki címet szerzett magyar csapat tagjai tartottak beszámolót a versenyről, valamint a részvevők is bekapcsolódhattak egy tesztelő feladat megoldásába.

Korszerű gépek a szőlőben

A VitiCoop Kft. szervezésében 2019. óta minden év júliusában megrendezik Magyarország legnagyobb gyakorlati szőlészeti gépbemutatóját. A szőlészeti gépek kiállítása és gyakorlati bemutatója mellett idén növényvédelmi, tápanyagellátási technológiák ismertetésére is sor került.

Népszerű a bio-cukkinivirág

A vitaminokban (A, B1, B2, B3, B9 és C), ásványi sókban és egyéb tápanyagokban, például vasban, kalciumban, foszforban, magnéziumban és káliumban gazdag cukkinivirág megtalálta méltó helyét a piacon, és értékesítésével elégedettek a termelő gazdák is.

Indulnak a Tokaji Borongolók

Tokajbusz elnevezéssel speciális buszjáratokat indít a hétvégétől a Volánbusz, segítve a borturizmust Tokaj-Hegyalján.

A Huncut szilva herceg lett Magyarország tortája

Karikó Orsolya nagykőrösi cukrász munkája, a Huncut szilva herceg lett idén Magyarország tortája, a Magyarország cukormentes tortája címet pedig a szegedi Gyuris László Nagyi kedvence fantázianevű süteménye nyerte el - jelentették be hétfőn az Országházban tartott díjátadón, ahol az idei Szent István-napi kenyeret is bemutatták.

Egynyári dísznövény, ami ehető, és még gyógyhatású is

A sarkantyúka: szép, finom és egészséges...Ez a csodaszép egynyári növény, amelynek szinte minden része ehető, elképesztően egészséges, sőt, még a bio kerti kultúra számára is áldásos hatású.

Táplálkozási szokások Németországban - Mit érdemes exportálni?

A német szövetségi élelmezési és mezőgazdasági minisztérium idén is elvégezte szokásos, ezer fős reprezentatív mintán alapuló felmérését az ország lakosainak étkezési szokásairól. A július közepén nyilvánosságra hozott jelentés fő megállapításaival a német piacra termelő vagy exportáló magyar agrár- és élelmiszeripari szereplőknek is célszerű ismernie, hogy figyelembe tudják venni üzleti tervük összeállításakor.