Back to top

„Életre hívunk”: Badacsony visszatér a New Yorkba

Április 9-én ismét Budapestre látogat a Badacsonyi Borvidék. A vendégeket gazdag kínálat várja Badacsony kiemelkedő boraiból a New York Palota Róma termében.

Újult lendülettel, hatalmas várakozással, életkedvvel és igazi mestermunkákkal készülődik a sétakóstolóra Badacsony. A kiállító borászatok személyesen töltik meg a poharakat, közben mesélnek munkájukról és mindannyiunk közös szenvedélyéről, a borról. Ezt a hangulatot hivatott közvetíteni az esemény idei szlogenje is: „Életre hívunk”. Ez a két szó magában rejti a megújulást, a tavaszt, és mindazt, amit a korlátozások enyhülése az emberekben megszólít.

Hiszen az élet olyan, mint egy üveg mámorító bor.

„A Badacsony New Yorkban mindig kiemelkedik a borvidéki kóstolók közül. A kezdetektől fogva valódi összefogás jellemzi, és sajátos, barátságos hangulat, ami annak köszönhető, hogy a bemutatkozó borászatok és kiállítók maguk szervezik, az őket tömörítő Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület közreműködésével” - méltatta az eseményt Váli Péter borász, a szervezőbizottság elnöke.

A kóstolón csaknem 50 kiállító várja a Badacsonyi Borvidék kedvelőit. Ez alkalommal 34 borászat, több mint 160 féle, ásványokban bővelkedő borát kóstolhatják meg a látogatók.

Az esemény „főszereplői” olyan különlegességek, amelyek kizárólag ezen a borvidéken születnek, köszönhetően a talaj egyedi ásványosságának, a bazalt, a homokkő és a klíma sajátos hatásainak. Ilyen például a badacsonyi bazalthegy leghűségesebb lakója, a Kéknyelű.

A program további érdekessége, hogy a borászatokon túl szálláshelyek, vendéglátóhelyek, rendezvény helyszínek is bemutatkoznak, és természetesen a mesterkurzusok sem maradnak el. Ezúttal Dr. Csizmadia András, a BorSchola alapítója és vezetője vakkóstoló során kiválasztott legjobb borok és a hozzájuk illő ételek mentén mutatja be a borvidék kiválóságát. Előadásának címe: BORÁGYAK - Ideális falatokkal ágyazunk a vulkáni boroknak. A mesterkurzus során a következő borokat kóstolhatják meg a résztvevők, melyek mellé Wolf András, a New York Kávéház és a Salon étterem séfje készít harmonizáló étkeket:

  • Válibor Budai Zöld 2021
  • Szászi Birtok Rókaluki Olaszrizling 2020
  • Nyári Pince Olaszrizling Válogatás 2017
  • Laposa Birtok PINO-Szürkebarát 2020
  • Villa Sandahl CRYSTAL CUT Rajnai Rizling 2017
  • Domaine Edegger Quintessence / barrique Sauvignon Blanc 2018
  • a'Capella Szőlőbirtok Badacsonyi Zeus 2019
  • Csendes Dűlő Szőlőbirtok Kéknyelű 2017
  • Gilvesy Pincészet Váradi Furmint 2019

Dr. Mészáros Gabriella DipWSET nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium alapító oktatója pedig a badacsonyi borok érlelhetőségéről beszél 6-7-16-26(!) éves tételeket segítségül hívva. Előadásának címe: A TELJESSÉG VARÁZSA – Érlelt borok Badacsonyból. A mesterkurzus résztvevői a következő borokat kóstolhatják meg , a hozzájuk illő falatkákat szintén Wolf András készíti.

  • Málik Pince Zeus 2015
  • Villa Tolnay Borház Zöld veltelini 2015
  • Borbély Családi Pincészet Bács-hegy Olaszrizling 2015
  • Németh Pince Olaszrizling késői szüret 2015
  • Vörös Szőlőbirtok Szürkebarát 1996
  • Első Magyar Borház - Szeremley Birtok Kéknyelű 2006
  • VáliBor Pinot noir 2016

Az eseményen 14 és 16 óra között a kiállítók a szakmai partnereket és a sajtó képviselőit fogadják (meghívásos alapon), akik számára a belépés ingyenes.

16 óra után a nagyközönség számára is megnyílik a terem, minden borkedvelőt vár az exkluzív kóstoló.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mentsük a nyár ízeit: fűszernövények tartósítása

A kiskertekben termesztett fűszernövényeket nemcsak tavasztól őszig használhatjuk. Még a fagyok előtt „megmenthetjük az ízeket”, hiszen ha tartósítjuk ezeket, akkor egész télen át segítségünkre lesznek a konyhában.

Faültetéssel tisztelegtek Thummerer Vilmos emléke előtt

Emlékfát ültettek Egerben a Ráckapu téri Vincellér-parkban a magyar szőlő- és bortermelés egyik első ikonjának, Thummerer Vilmosnak, a sokak által szeretett és tisztelt Vili papának. Az ünnepélyes eseményen a család tagjai, borbarát hölgyek, borlovagrendi tagok, szőlő- és bortermelők vettek részt.

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

Melyek lettek Magyarország Legszebb Szőlőbirtokai 2022-ben?

A Bor és Piac szaklap a MATE Budai Campusán megtartott eredményhirdetésen ismertette a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2022. évi győzteseit és helyezettjeit. Az impozáns helyszínt a MATE Budai Campusa biztosította a „K Épület” Tanácstermében.

Miből lesz a legjobb Bikavér? -En primeur kóstoló Egerben

A 2021-es évjárat kiemelkedő adottságokkal bírt az Egri borvidéken. Ezért ezen év boraira építve rendezik meg első alkalommal október 22-én Egerben azt a kóstolót, amely még piacra lépés előtt, sok esetben hordóminta formájában mutatja meg a borokat azon borkedvelőknek és szakértőknek, akik kíváncsiak rá, miből lesznek a top Egri Bikavérek.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Fenntartható falatok

A megtermelt ételek harmadát nem eszi meg senki. Néhány tehetséges magyar fiatal olyan üzleti modellt alkotott a maradék hasznosítására, amellyel az eladók és a vevők is jól járnak. Jelenleg már a közép-kelet-európai bővítésén dolgoznak.

Rizling Vakáció: Főszerepben a badacsonyi Olaszrizling

Az eddigiekkel összhangban, október 14-16 között folytatódik a közel egy évtizedes múlttal rendelkező Bortriatlon, amelynek idei harmadik állomásában a Kárpát-medence legelterjedtebb fehér szőlőfajtája, az Olasz rizling kerül fókuszba. A Rizling Vakáció program keretén belül 10 helyszínen, számtalan meglepetéssel, boros játékkal, ínycsiklandó ételekkel és kiváló borokkal várják a látogatókat.