Back to top

Minden tiltás ellenére, lángba borul az erdő!

Az EGERERDŐ Zrt. szilvásváradi kollégái decembertől folyamatos készültségben vannak. A tűzgyújtási tilalom ellenére gyakran riasztják őket erdőtűzhöz az égő állami erdőbe vagy a határos területekre. Az embert próbáló körélmények ellenére a „zöld segítség” mindig megérkezik, hiszen egy cél lobog a szakemberek szeme előtt: Megvédeni az erdőt!

„Folyamatosan megyünk, mentjük, ami menthető!” – nyilatkozza Bárdos Bence, az EGERERDŐ Zrt. Szilvásváradi Erdészetének fahasználati műszaki vezetője, a Heves-Borsod dombvidék szülöttje.

Rendkívüli aszály sújtja hazánkat. A hónapok óta tartó csapadékhiány miatt az erdő aljnövényzetének elhalt maradványai, kórói puskapor szárazok. Ebben a helyzetben elég egy szál égő gyufa és hektár számra válnak a tűz martalékává az erdők, mezők, rétek.

Az erdészet adatai alapján eddig csak Ózd vonzáskörzetében, több, mint 1000 hektár terület égett meg, jellemzően kaszálók, nádasok és magánerdők, minden prevenciós intézkedés, tűzpászta dacára.

Ózd 27 A, Ladány-völgy, Ózd
Ózd 27 A, Ladány-völgy, Ózd
Fotó: Bárdos Bence/EGERERDŐ

A tűzről sok esetben a katasztrófavédőktől értesülnek a kollégák, de előfordul, hogy saját maguk észlelik a lángokat és a vele járó füstöt. Az észlelése után riadóláncban értesítik egymást az erdészek, és - mint a legnagyobb helyismerettel rendelkezők - rövid időn belül kint vannak a helyszínen és elkezdik a mentést.

A magánterületeken fellobbanó tüzeket számos esetben sikerült a kollégáknak megfékezni, így sok esetben elkerülhető a nagyobb baj. De mindennek ellenére több erdőrészletben jelentős kár keletkezett. „A Szilvásváradi Erdészet sajnos már rutinosan végzi a dolgát.” – mondja szomorúan Bárdos Bence.

Néhány példát kiemelve talán még jobban érzékelhető a vészhelyzet.

Arló községhatárban kb. 50 hektár állami erdőben lobbant fel a tűz, ami a magán területekkel együtt, több mint 200 hektárra terjedt ki. Az oltásban az erdész kollégáinknak, tűzoltók és a borsodnádasdi önkéntesek segítettek, akik napokig oltottak.

Csernely környékén kb. 3 hektár állami erdő égett, itt a helyi kerületvezető és pár kolléga vasárnapi gyors beavatkozásával sikerült a nagyobb bajt megelőzni.

Sáta község, magán erdőtelepítés, fenyves, tart Ózd községhatár felé, éjszakai órákban tűzpásztával sikerült megállítani
Sáta község, magán erdőtelepítés, fenyves, tart Ózd községhatár felé, éjszakai órákban tűzpásztával sikerült megállítani
Fotó: Bárdos Bence/EGERERDŐ

A legfájóbb egy ózdi, csupán 8 éves erdő, 5,91 hektáron. Az erős szélben a széles tűzpászta sem segített, pár méteren a nádasból átégett a tűz és rendkívül gyorsan tovább terjedt az erdősítésben. A kimutatható kár 9,5 millió forint, de a valós kár (védett, és nem védett állatok, növények, stb.) felbecsülhetetlen.

Még szörnyűbb a helyzet, amikor egyszerre több helyszínen kell helyt állni a „zöld lánglovagoknak”, amikor egyidőben több erdőt is fenyeget a tűzvész. „Az, hogy a kár „csak” ennyi, az magunknak köszönhető!” – mondja a műszaki vezető.

Hogy miért keletkezik ilyen gyakran tűz, arról csak feltételezéseink vannak. Valószínű, hogy az esetek között van szándékos gyújtogatás és véletlen balszerencse is, de az erdőgazdaság minden esetben rendőrségi feljelentést tesz.

Az ügyek kivizsgálása még tart, ahogyan a kárfelvétel is. De az közös gondolkodás megkezdődött, hiszen a katasztrófavédelem és az erdészet közös fórum szervezésével, a probléma lehetséges - akár jogi - megoldásait is keresi.

Forrás: 
EGERERDŐ Zrt. közlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mauna Manufaktúra: a hegy csendje

A megfelelő lábbeli nemcsak kényelmes, de kellően tart is, ami különösen fontos, ha megrögzött természetjárók vagyunk. Jóravaló bakancs hiányában már egy rövid barangolás is kész rémálommá válhat. A Dunakanyar ölelésében fekvő Nagymaroson, a Mauna Manufaktúra műhelyboltjában megbízható minőségű, kézzel készített bakancsok várják a természet kedvelőit Mosonyi Annamária és csapata jóvoltából.

Negatív aratási rekordok várhatóak Békés megyében

Az aszály miatt negatív aratási rekordok várhatók őszi árpából Békés megyében; az őszi búza hozama is alig fele a tavalyinak, ráadásul a sok apró szem a vetőmag ellátottságra is kihathat majd - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatósága által az MTI-nek kedden elküldött adatsorokból.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.

Védőital és rendszeres pihenőidő hűsítheti a kánikulában dolgozókat

A munkaadók kötelesek gondoskodni különösen a szabadban fizikai munkát végzők egészségének megóvásáról a tartós nagy melegben. A hideg ivóvíz, árnyékot adó sátorlap, ponyva mellett rosszullét esetére mobiltelefonnak is kéznél kell lennie a munkaterületeken.

Előbb kezdődött meg a nyári betakarítás a földeken

Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól – közölte Nagy István agrárminiszter.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.

A meleg miatt több a mezőgazdaságot érintő tűz

Idén eddig már 10493 tűz keletkezett a szabadban, csaknem kétszer annyi, mint tavaly ilyenkor. A leégett terület nagysága 331 négyzetkilométert tesz ki, ami majdnem tízszerese a 2021-ben leégett terület nagyságának. Csak júniusban 971 szabadtéri tűz keletkezett, ami tavaly júniushoz képest 9 százalékos emelkedést jelent.

A Nádor és a Kondás Martonvásáron

„Az idei őszibúza-fajtabemutató ugyan nem a legszebb, de nem is a legrosszabb a martonvásáriak életében” – így foglalta össze véleményét Vida Gyula, a Martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézet igazgatója június elején, a kis híján Medárd napján tartott bemutatón.

A növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás

Nem csak az emberi egészségre nézve jelent veszélyt, a növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás - hívta fel a figyelmet cikkében a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál.

Életbe lépett a harmadfokú riasztás

Életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt harmadfokú hőségriasztás, amely hétfő 0 órától csütörtök éjfélig tart.