Back to top

Precíziós mintaprojekt indul Paks térségében

A precíziós mezőgazdasági technológiák bevezetése és elterjesztése az egyik legfontosabb célja annak az egy éves képzési-fejlesztési programnak, amit közösen valósít meg a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Paks térségében.

A fórummal egybekötött sajtótájékoztatón megjelentek a térségi polgármesterek, gazdálkodók és a NAK képviselői is
A fórummal egybekötött sajtótájékoztatón megjelentek a térségi polgármesterek, gazdálkodók és a NAK képviselői is
Fotó: Czifrik Katalin
A térségi fejlesztési ügynökség és a MATE az egyetemi tudásbázisra építve és a bővülő infrastrukturális kapacitásokra hosszú távon támaszkodva új befektetéseket szeretnének vonzani a térségbe és innovatív megoldási javaslatokkal, illetve képzési csomagokkal támogatnák a helyi gazdálkodókat.

A Közép-Duna mente hazánk legújabb kiemelt fejlesztési térsége, amely három megye - Fejér, Tolna és Bács-Kiskun - 99 települését foglalja magába.

Az oktatás, a képzés, a műszaki és gazdálkodási ismeretek jelentőségét emelte ki Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter. Mint mondta, az innováció szerepe megnőtt a mezőgazdaságban, de a nagy értékű gépek közös beszerzése és használata hatékonyabbá teheti az új technológiák integrálását. Fontos célnak nevezte, hogy a teljes termékláncot helyben lehessen felállítani.

Az „okos régió” programról való közös gondolkodás már jó néhány éve elkezdődött, de a járvány és a háborús helyzet közben felerősítette az élelmiszerellátás biztonságának és az önrendelkezésnek a jelentőségét – mondta dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

A most induló térségi programot olyan modellnek szánják, amely alapján majd az egész országban elő lehet segíteni a fenntarthatóság, a versenyképesség, az élelmiszerbiztonság és ezzel a nemzeti önrendelkezés képességének erősödését.

„Az évtized végére el kell érni, hogy semmilyen járvány- vagy háborús helyzet ne rendíthesse meg a magyar élelmezésbiztonságot és azokat a képességeket, amelyekkel a magyar vidéknek rendelkeznie kell” – mondta. Kevés ország alkalmas ilyen önrendelkezés felépítésére, de Magyarország igen, és ennek az elérése nemcsak gazdasági, hanem biztonsági kérdés is.

Dr. Tóth Ágnes, dr. Gyuricza Csaba, Süli János, dr. Mikulás Brigitta és dr. Máthé László
Dr. Tóth Ágnes, dr. Gyuricza Csaba, Süli János, dr. Mikulás Brigitta és dr. Máthé László
Fotó: Czifrik Katalin

Abban, hogy a gazdálkodók megismerkedjenek a legkorszerűbb technológiákkal és ismeretekkel, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarára, valamint a térségben működő szakképző intézményekre is számítanak.

Az Országgyűlés 2020 májusában határozott a legújabb kiemelt fejlesztési térségről, amelynek fejlesztési stratégiájában hangsúlyos szerepet kapott a mezőgazdaság – tájékoztatott dr. Mikulás Brigitta, a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács elnöke. Az április 1-jén kezdődő és 2023. május 31-én záruló MATE-val közös projekt költségvetési forrásból valósul meg.

Legfontosabb területei a precíziós gazdálkodás, az öntözés és a klímaváltozással kapcsolatos fejlesztések.

Célja, hogy a térség jobban vonzza a befektetéseket és a fiatalok számára is perspektívát kínáló, élhető, zöld lakóhellyé váljon. A projekt keretében fel fogják mérni, hogy a gazdálkodók mennyire tartják indokoltnak a precíziós technológiák alkalmazását, és három – egy szántóföldi, egy kertészeti és egy állattenyésztő – gazdaságot fognak kijelölni, ahol a különböző technológiákat a gyakorlatban is bemutatják és tesztelik majd.

A projekt a térségben található Duna-holtágak rehabilitációját is felkarolta. A műszaki felmérés már elkezdődött. Az öntözéshez szükséges hozam elősegítése mellett turisztikai és sportlehetőségek is megnyílhatnak a partfalak rendezése révén.

Egy hazai szakcég közreműködésével az első hazai mezőgazdasági drónpilóta-képzés is elindul a projekt keretében
Egy hazai szakcég közreműködésével az első hazai mezőgazdasági drónpilóta-képzés is elindul a projekt keretében
Fotó: Czifrik Katalin
Olyan hosszabb-rövidebb képzések indulnak majd, amelyeket a térségben gazdálkodók igényeire szeretnének alapozni, és amelyek célja, hogy megismerjék a precíziós gazdálkodás előnyeit és készségszinten alkalmazni is tudják azt – tájékoztatott dr. Tóth Krisztina, a MATE Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központjának vezetője.

Interaktív, gyakorlatközpontú programokat szerveznek, amelyekhez támogatást kapnak a helyi szakképző intézményektől, szaktanácsadóktól és oktatóktól is.

A többi közt a mezőgazdasági drónok hasznosításáról, a farmmenedzsment programokról, a digitálisan nyert adatok meglévő mezőgazdasági gépekre történő áttöltéséről fognak hallani a bekapcsolódó gazdálkodók – mondta dr. Máthé László, a MATE Külkapcsolati és Koordinációs Központ vezetője. Egy hazai drónos szakcéggel együttműködésben pedig az első hazai mezőgazdasági drónpilóta képzést is el fogják indítani.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

33. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Szeptember végén került megrendezésre immár 33. alkalommal a Nyúltenyésztési Tudományos Nap. A Kaposváron tartott rendezvényen az ágazat szereplői a hazai kutatók legfrissebb tudományos kutatási irányait és eredményeit ismerhették meg, majd sor került az ágazat helyzetét összefoglaló kerekasztal beszélgetésre is.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.