0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 15.

Az erdőtelepítés mellett csak érvek állnak, ellene semmi

Balinka-Mecsértelepen tartott sajtótájékoztatót a hét elején a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. a Fejér megyében végzett mintafásítási programjukról. A gyenge minőségű talajon elültetett őshonos facsemeték célja a víz megtartása és a szél felfogása mellett a nagyvad élőhelyének gyarapítása, valamint klímavédelem szempontjából a szén-dioxid megkötése.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

Az eseményen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes örömtelinek tartotta, hogy egy olyan területen végez erdőtelepítést a társaság, amely az ország legiparosodottabb részének közepén, jelentős urbanizáltság közepette található. Rámutatott az erdők hasznos funkcióira, mint a szén-dioxid-megkötés, vízmegtartás és egyéb klimatikus tényezők.

Az ökológiai mellett a gazdasági érveket is felsorolta, példaként említve a bútor- és építőipart, ami a jelenlegi politikai viszonyok alapján rá lesz kényszerítve az importtól való részbeni függetlenedésre, mert Szibériából egyhamar nem fog érkezni faanyag Európába.

Botos Barbara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy hazánkban 2,193 millió hektárnyi erdő található, ami további fás területekkel együtt 25,4 százalékos erdővel borított területet jelent. A cél a 27 százalék elérése lenne, amihez 147 ezer hektárnyi erdőterület hiányzik, ezek az elindított programokkal teljesíthetők lesznek.

Ugyanakkor hozzátette, az ország erdősültségét nem lehetséges 30 százalék felettire emelni a megfelelő földterület-minőség miatt, valamint mezőgazdasági szempontból sem.

Törő Gábor a Fejér megyei 2-es választókerület fideszes országgyűlési képviselő-jelöltje megerősítette, hogy Fejér megye az erdősült területek nagyságát tekintve nincs az ország élvonalában, ezért kiemelten üdvözítőnek tartja a Vadex erdőtelepítési törekvéseit.

Majoros Gábor a Vadex vezérigazgatója közölte, hogy Balinka határában több éve végeznek erdősítési munkálatokat, összesen 37,7 hektárt telepítettek be, döntően őshonos csemetékkel. A csertölgy mellett keménylombos fajtákat, valamint akácot, fenyőt és nemesnyárt ültettek.

Az esemény végén a megszólalok három ezüsthárs-csemetét ültettek el. Azért ezt a fajt választották, mert a felmérések alapján az ezüsthárs képes a legnagyobb mennyiségben a levegőből megkötni a szén-dioxidot.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu