0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A belga gazdák egyenlő részt követelnek az uniós agrártámogatásokból

A belga agrárszövetség (ABS) felszólította Hilde Crevits agrárminisztert, hogy az EU által nyújtandó 6,27 millió eurós támogatást egyenlő arányban ossza szét az Oroszország elleni szankciók által érintett gazdák és mezőgazdasági ágazatok között - jelentette a The Brussels Times című belga lap hírportálja.

Az ABS tanácsadója, Mark Wulfrancke szerint mindenekelőtt az Oroszország és Fehéroroszország elleni szankciók által érintett ágazatokat kell támogatni. Wulfrancke a hírportálnak elmondta: a belga gyümölcstermelői szektor ismét exportkorlátozásokkal szembesül, különösen a Fehéroroszországgal folytatott, illetve az országon átmenő kereskedelem esetében. Felhívta az agrárminisztérium figyelmét, hogy minden lehetséges támogatási intézkedést aktiváljon, azok szétosztásakor pedig ne tegyen különbséget a termelői szervezetek tagjai és az őstermelők között.

Az ABS szerint az Oroszország ellen korábban – a Krím-félsziget annektálása és a kelet-ukrajnai háború miatt – bevezetett szankciók során az őstermelők feleannyi támogatást kaptak, mint a szövetkezetek tagjai.

A The Brussels Times információi szerint az ABS csalódott az Európai Unió agráriumot érintő intézkedéseiben, többek között azzal kapcsolatban, hogy az Unióban ideiglenesen engedélyezik az élelmiszer- és takarmánynövények termesztését az ökológiai területként kijelölt földeken is.

Wulfrancke bírálta az uniós agrárpolitika lassú döntéshozatali folyamatait is. Véleménye szerint „az EU az összes európai gazdálkodót egy kalap alá veszi, és dogmatikusan ragaszkodik feltevéseihez, amely végsősoron élelmiszerellátási bizonytalansághoz vezethet”.

„Úgy tűnik, az EU nem törődik a kevésbé szerencsésekkel, az ENSZ Élelmezési Világszervezete és a geopolitikai szakemberek által küldött jelzés sem elég ahhoz, hogy a józan ész jegyében felgyorsítsák a folyamatokat” – hívta fel a figyelmet Wulfrancke.

Az ABS felhívta a figyelmet arra is, hogy az ígért uniós támogatási csomag nem lesz képes megoldani például a megnövekedett energia- és termelési költségeket.

Az Európai Bizottság a múlt szerdán 500 millió eurós támogatási csomagot javasolt az ukrajnai háború következményei által leginkább sújtott európai mezőgazdasági termelők támogatására. Az intézkedések közé tartozik, hogy október 16-tól növekednek azok az előlegek, melyekben a mezőgazdasági termelők – közvetlen kifizetések, valamint a területalapú és az állattartással kapcsolatos vidékfejlesztési intézkedések keretében – részesülnek. A bizottság piaci védőháló-intézkedéseket vezet be a sertéshúspiac támogatására, valamint engedélyezi a parlagon lévő területek megművelését és azokon élelmiszer- és takarmánynövények termesztését. Annak érdekében, hogy az élelmiszer megfizethetőbb legyen, a tagállamok csökkentett áfakulcsokat alkalmazhatnak, ezzel is ösztönözve a gazdasági szereplőket a kiskereskedelmi árak visszafogására.

Forrás: MTI