Back to top

2022-ben milyen a modern gazdaság?

Adatalapú gazdálkodást folytat, vagy legalábbis tulajdonosai ebbe az irányba fejlesztik. Az MKB, a Takarékbank és az Agrárközösség közös gazdakonferenciáján az előadók azt hangsúlyozták, hogy az adat olyan érték, amelyet már manapság sem lehet figyelmen kívül hagyni, és az értéke egyre növekszik.

A kihívásokhoz, legyenek természetiek vagy társadalmiak azok képesek gyorsan és hatékonyan alkalmazkodni, akiknek információik vannak a gazdálkodásukról és az azt befolyásoló környezetről is.

Fotó: Bokor Ádám

Vagyis azok, akik kimaradnak az adatalapú, más néven precíziós gazdálkodásból, lemaradnak.

Ez ugyanis nem pusztán lehetőség, az adatokra alapozott döntések nélkül a gazdaság nem lesz nyereséges. Így summázta az elmúlt öt év tanácsadói tapasztalatát Török Gyula, Agrárközösség Kft. Ügyvezetője.

Ezt erősítette meg dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, aki azt hangsúlyozta, hogy most zajlik a magyar élelmiszergazdaság rendszerváltás utáni talán legnagyobb modernizációja. A precíziós gazdálkodással összefüggő technológiai megújítást szolgáló pályázatokban a szaktárca is a léptékváltás, és a megújuló szaktudás felé igyekszik terelni a gazdálkodókat. „Az önök termelési adatai sokszor többet érnek, mint a gépeik – mondta, és ezeket a kincseket vissza kell forgatni a gazdálkodásba.

A magyar agrárium elemi érdeke, hogy a termelésről, gazdálkodásról minél több adat álljon rendelkezésre, egyrészt a termelés hatékonyságának növelése érdekében, másrészt azért, mert az adat az elkövetkező időszakban a szabályozási környezet eleme lesz.”

dr. Feldman Zsolt előadást tart
dr. Feldman Zsolt előadást tart
Fotó: AM/Pelsőczi Csaba
Hollósi Dávid, a Takarékbank Zrt. És a Magyar Bankholding Csoport Agrár és Élelmiszeripari üzletág ügyvezető igazgatója a „Mezőgazdaság + élelmiszeripar = élelmiszergazdaság. Milyen lesz a XXI. századi versenyképes agrárium?” című előadásában arról beszélt, hogy míg az 1900-as évek elején a világ keresőinek a 60%-a élt az agráriumból, mára ez mindösszesen öt százalék. Ez az óriási változás padig az intenzív mezőgazdasági termelésnek köszönhető.

A szakember kitért arra is, hogy a jövőben a hosszú ellátási láncok arányának növekedésére számítanak, bár itthon szerinte pont az ellenkezője lenne a jobb megoldás.

„Minden abba az irányba mutat, hogy elméletben növekednie kellene ezeknek a láncoknak, viszont ne felejtsük el, hogy a koronavírus-járvány megmutatta, hogy a túlzott globalizáció visszaüt. Ez felhívta a figyelmét a kormányzatoknak, a gazdasági szereplőknek arra, hogy el kell kezdeni gondolkodni abban, hogy mi az, amit házon belül tudunk állítani, fel tudunk dolgozni, és akár a saját kiskereskedelemben értékesíteni tudunk, hiszen az élelmiszerbiztonság, az élelmiszerhez való hozzáférés a legalapvetőbb és a legfontosabb tulajdonsága egy nemzeti gazdaságnak.”

Fotó: Bokor Ádám

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öreg traktorok ha találkoznak...

Bár dologidő van, egy napra szüneteltetjük a munkát, elvégre traktoros találkozó ritkán van – hangzott el Csáfordon, ahol több év kihagyást követően végre meg tudták tartani a veterán mezőgazdasági járművek tizedik „összejövetelét”.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.

Sertéságazati szakértők tanácskozása

Többnapos, zártkörű tanácskozáson tekintették át az InterPIG és az agri benchmark Pig Network globális sertéságazati szakértői hálózatok képviselői a közelmúlt világpiaci történéseit és a sertéságazat 2021. évi költség- és jövedelemviszonyainak alakulását tagországi szinten.

Előbb kezdődött meg a nyári betakarítás a földeken

Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól – közölte Nagy István agrárminiszter.