Back to top

2022-ben milyen a modern gazdaság?

Adatalapú gazdálkodást folytat, vagy legalábbis tulajdonosai ebbe az irányba fejlesztik. Az MKB, a Takarékbank és az Agrárközösség közös gazdakonferenciáján az előadók azt hangsúlyozták, hogy az adat olyan érték, amelyet már manapság sem lehet figyelmen kívül hagyni, és az értéke egyre növekszik.

A kihívásokhoz, legyenek természetiek vagy társadalmiak azok képesek gyorsan és hatékonyan alkalmazkodni, akiknek információik vannak a gazdálkodásukról és az azt befolyásoló környezetről is.

Fotó: Bokor Ádám

Vagyis azok, akik kimaradnak az adatalapú, más néven precíziós gazdálkodásból, lemaradnak.

Ez ugyanis nem pusztán lehetőség, az adatokra alapozott döntések nélkül a gazdaság nem lesz nyereséges. Így summázta az elmúlt öt év tanácsadói tapasztalatát Török Gyula, Agrárközösség Kft. Ügyvezetője.

Ezt erősítette meg dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, aki azt hangsúlyozta, hogy most zajlik a magyar élelmiszergazdaság rendszerváltás utáni talán legnagyobb modernizációja. A precíziós gazdálkodással összefüggő technológiai megújítást szolgáló pályázatokban a szaktárca is a léptékváltás, és a megújuló szaktudás felé igyekszik terelni a gazdálkodókat. „Az önök termelési adatai sokszor többet érnek, mint a gépeik – mondta, és ezeket a kincseket vissza kell forgatni a gazdálkodásba.

A magyar agrárium elemi érdeke, hogy a termelésről, gazdálkodásról minél több adat álljon rendelkezésre, egyrészt a termelés hatékonyságának növelése érdekében, másrészt azért, mert az adat az elkövetkező időszakban a szabályozási környezet eleme lesz.”

dr. Feldman Zsolt előadást tart
dr. Feldman Zsolt előadást tart
Fotó: AM/Pelsőczi Csaba
Hollósi Dávid, a Takarékbank Zrt. És a Magyar Bankholding Csoport Agrár és Élelmiszeripari üzletág ügyvezető igazgatója a „Mezőgazdaság + élelmiszeripar = élelmiszergazdaság. Milyen lesz a XXI. századi versenyképes agrárium?” című előadásában arról beszélt, hogy míg az 1900-as évek elején a világ keresőinek a 60%-a élt az agráriumból, mára ez mindösszesen öt százalék. Ez az óriási változás padig az intenzív mezőgazdasági termelésnek köszönhető.

A szakember kitért arra is, hogy a jövőben a hosszú ellátási láncok arányának növekedésére számítanak, bár itthon szerinte pont az ellenkezője lenne a jobb megoldás.

„Minden abba az irányba mutat, hogy elméletben növekednie kellene ezeknek a láncoknak, viszont ne felejtsük el, hogy a koronavírus-járvány megmutatta, hogy a túlzott globalizáció visszaüt. Ez felhívta a figyelmét a kormányzatoknak, a gazdasági szereplőknek arra, hogy el kell kezdeni gondolkodni abban, hogy mi az, amit házon belül tudunk állítani, fel tudunk dolgozni, és akár a saját kiskereskedelemben értékesíteni tudunk, hiszen az élelmiszerbiztonság, az élelmiszerhez való hozzáférés a legalapvetőbb és a legfontosabb tulajdonsága egy nemzeti gazdaságnak.”

Fotó: Bokor Ádám

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szántóföldi precíziós gazdálkodást népszerűsítették a Közép-Duna mentén

A precíziós gazdálkodás lehetőség: a gazdálkodás hatékonyságának növelésére, az inputanyagok optimális felhasználására, és mindezek eredményeként a vidék jövedelemtermelő képességének fokozására. A Bakodpusztai Gazdafórumon példákon keresztül és számokkal alátámasztva mutatták be a precíziós gazdálkodás előnyeit.

Tovább száguld az áremelkedések üteme is

Októberben a belföldi értékesítés árai 67,7, az exportértékesítéséi 28,4 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, az ipari termelői árak átlagosan 41,7 százalékkal nőttek. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítés árai 6,8, az exportéi 2,1, az ipari termelői árak összességében pedig 3,7 százalékkal nőttek - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Növényi étrenddel csökken a bélrák kockázata a férfiaknál

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

Terület- és állatlétszám-alapú zöld támogatások

A mezőgazdasági termelést a megváltozott környezeti feltételekhez kell igazítanunk. Az Agrárminisztérium a környezet- és klímatudatos mezőgazdaság fejlesztésének folyamatában ezt úgy fordíthatja gyakorlattá, hogy kötelező és korlátozó szabályok helyett még nagyobb hangsúlyt fektet önkéntes és ösztönző jellegű programokra.

Aszálycsillapítók: a jövő agrármenedzserei

A MATE és a Debreceni Egyetem vegyes csapata, az Aszálycsillapítók nyerték az idei Agrovirtus vetélkedőt. Az ágazat tehetséggondozó programjába összesen háromszáz agrárhallgató kapcsolódott be. Az első helyezett összeállítás egymillió, a második 500 ezer, a harmadikak pedig 300 ezer forintot nyert.

A magas infláció hatására nőtt a bolti lopások száma

Több mint 22 százalékkal emelkedett a bolti lopások száma éves összehasonlításban, tájékoztatta a HVG-t az Országos Rendőr-főkapitányság. A legtöbb ilyen bűncselekményt kisboltokban, dohányboltokban, vagy üzemanyag-töltőállomásokon követik el.

Új versenytársra talált a McDonald's Oroszországban

Folytatja terjeszkedését az orosz Vkuszno i tocska étteremlánc, amelyet egy az egyben az országból kivonuló McDonalds's brandjét lenyúlva hoztak létre.

A harmadik negyedévében 7,7 százalékkal nőttek a beruházások

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első három negyedévben 7,7 százalékos volt a beruházások növekedése a múlt év azonos időszakához képest.

Mezőgazdasági kockázatkezelés

A 2012-ben indult komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében négy pillér segíti a mezőgazdasági termelőket.