0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kiskérődző állatjóléti támogatás indul

Tenyésztési ajánlásokkal és szerződésmintákkal segíti tagságát és létszámbővítést tervez – így foglalták össze a szakmaközi szervezeti feladatokat ellátó Juh- és Kecske Ágazatért Egyesület működését a szervezet küldöttgyűlésén.

Mint ismeretes, a 2019. szeptember 27-én alakult Juh és Kecske Ágazatért Egyesület legfőbb célja az volt, hogy rövid időn belül elismert és reprezentatív szakmaközi szervezetté váljon, és egységesen képviselje a termelőket, kereskedőket, feldolgozókat és a további releváns ágazati szereplőket.

Ezt a célt elérték, tavaly júniusban ismerték el az egyesületet szakmaközi szervezetként.

Programjukat 14 pontban foglalták össze, amelynek lényeges elemei a juh- és kecskeágazat társadalmi megítélésének javítása, az ágazatban tapasztalt bürokrácia csökkentése, a bel- és külpiaci tendenciák alapján objektív ágazati helyzetkép felvázolása és megoldási javaslatok kidolgozása, aktuális információk eljuttatása a tagsághoz, oktatási programok (főként a termék-előállítók számára), a támogatási struktúra felülvizsgálata, fejlesztési javaslatok kidolgozása.

Utóbbinak köszönhető, hogy az Agrárminisztérium 2022 áprilisában új, kiskérődző állatjóléti támogatást hirdet meg 5 milliárd forint keretösszeggel – amelyet dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a megelőző juhhús fogyasztásösztönző kampánynyitón jelentett be. 

A küldöttgyűlésen az idei év terveiről Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, az egyesület igazgatója elmondta, készülnek a tagok által használható szerződésminták, és a közeljövőben minden tag a hodályban elhelyezhető formában megkapja az egyesület módszertani ajánlásait a bárányelőállítás, a mentesítés és az állategészségügyi státusz javítása témákban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu