0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Értékes mikrozöldek

Az Európában divatos és itthon is egyre népszerűbb úgynevezett városi farmok lényege, hogy saját részre akár a lakásban is tudnak nevelni mikrozöldeket (mikrozöldségeket) a hozzá kedvet érzők. A vertikális kis termesztőegységekből származó zsenge növények azonnal fogyaszthatók, magas beltartalmi értékű élelmiszerek. Belgiumban azonban már üzemi szintre emelték a mikrozöldek termesztését.

A mikrozöldek néhánynapos növények, amelyeken már megjelent az első levélpár. Csak a szárukat és a levelüket fogyasztjuk, ellentétben a csírákkal, amelyeket egészben, gyökerestől szokás enni. Gyakran termesztik mikrozöldként a disznóparéjt, a bazsalikomot, a céklát, a brokkolit, a káposztát, a metélőhagymát, a koriandert, a kelkáposztát, a petrezselymet, a retket, a napraforgót, vagy akár a borsót.

Hazai példa

Magyarországon is léteznek városi farmok. Ilyen többek között a Pesti Farm. Egy budapesti pincehelyiségben termesztenek mikrozöldeket több mint egy éve, mondta Strobel Lilla szakmai felelős. Közvetlenül a lakosságnak értékesítenek a weboldalukon keresztül. A magokat Lengyelországból vásárolják, tapasztalatuk szerint azok a legmegfelelőbbek az általuk is alkalmazott vertikális termesztéstechnológiára.

Retek, borsó, brokkoli és napraforgó szerepel a kínálatukban. Ha csak egy termék kerül a dobozba, akkor az 50, a keverék 70 grammos kiszerelésben érhető el.

Meglátásuk szerint, ha valaki nagy tételben, szakszerűen, kertészeti ter­mesz­tőberendezésben szeretné a mikrozöl­deket termeszteni, akkor mindenképpen érdemes bizonyos szabványokat követni, például a GlobalGAP tanúsítást megszerezni. Hosszú távon ugyanis így könnyebb az értékesítés az üzletláncokba és a nagyobb forgalmazóknak.

Üvegházban

Belgiumban Tom de Windt továbbgondolta a kisméretű, vertikális városi farm hobbitermesztésnek mondható módszerét. Hat évvel ezelőtt kezdett mikro­zöl­de­ket termeszteni a Genttől északra fekvő Desteldonkban, a korábban azáleanevelésre használt üvegházban. Úgy tűnik, hogy ezzel rátalált egy piaci résre a zöldségtermesztésben. Vállalkozásának neve PachaGreens, ami a kecsua Pacha­mama, azaz földanya kifejezésből ered. A választott név a környezetkímélő elvekre utal, azaz mindent, amit csak lehet, igyekeznek újrahasznosítani. A fenntarthatóság elve alapján például a vetőközeghez sterilizálás céljából hőke­zelt fűrészport adnak.

Miután letermelték a mikrozöldeket, a közeget komposztálják, majd a komposztot kiszórják a szántóföldekre, és a felhasználás újabb útjaként gombatermesztéshez is elkezdték már felhasználni.

A termesztési folyamat nagyon gyors, vetéstől számítva mindössze 7 és 14 nap. Négy napig sötét csíráztatókamrába helyezik a friss magvetéseket, majd az üvegházban nevelik tovább a növényeket, amíg meg nem jelennek az első levélpárok. Az már a szedés ideje, sorolta Tom de Windt.

A folyamatot igyekeznek könnyebbé tenni, automatizálni, ehhez innovációs támogatásra is pályáztak. A szedést gép végzi, és a levágott növényeket ládába gyűjti, ahonnan kézzel adagolják a kis dobozkákba.

Bővül a piac

Mivel a piacon ez új terméknek minősül, Tom de Windt küldetésének tekinti, hogy meggyőzze az embereket a mik­rozöldek értékéről: hogy

azok értékes tápanyagok, nem csupán a tányért díszítik az ételek mellett. Mindenféle formában, ízben és színben kaphatók, nagyon táplálóak.

A növények társításával különféle salátakeverékekként kínálja őket. A klasszikus salátakeverékbe például brokkoli, vörös káposzta, pak choi és sango retek, az intenzívebb ízű, fűszeres keverékbe pedig hónapos retek, pink levelű China rose retek, sango retek és mustár kerül.

Egyre többen vásárolnak tőle, a lakosságon kívül üzlethálózatoknak is értékesít. A vendéglátóiparban a szakácsok is előszeretettel használják a mik­rozöldjeit. 2020-ban átlagosan 220 kilogrammot értékesített hetenként.

A termelő fontosnak tartja a munka és a magánélet egyensúlyát, mindenki részmunkaidőben dolgozik nála. Tapasztalata szerint így nagyobb kedvvel állnak be nap mint nap az emberek a munkába. A dolgozók kiválasztásánál azonban szigorú. Akik borúlátóak és túl sokat panaszkodnak, azoknak nincs helyük az üzemben, mondja. Ezzel igyekszik védeni a munkahelyi légkört. Tom de Windt terveiben szerepel, hogy két év múlva már saját üvegházban, nagyobb felületen tudja termeszteni a mikrozöldeket.

Fordította, összeállította:
Óváryné Fabók Krisztina

 

Forrás: Kertészet és Szőlészet