Back to top

Hobbi célú fóliasátrak és alagutak

Egyre több kis haszonkertben tűnnek fel a hobbi fóliasátrak, melyek sokrétűen felhasználható kerti „építmények”. Már néhány tízezer forinttól vásárolhatunk kis hobbi fóliasátrat, ami a célnak megfelel, de hosszú élettartamra ne számítsunk ennyiért…

Mi a céljuk?

Olcsók, a célnak megfelelnek de többnyire csak egy-két szezont bírnak...
Olcsók, a célnak megfelelnek de többnyire csak egy-két szezont bírnak...
Fotó: wikipedia
Ezek fő céljuk tavasszal a palántanevelés és kiszoktatás, palántaedzés időszakában az, hogy néhány fokkal magasabb hőmérsékletet nyújtsanak, mint a kinti hőmérséklet.

A komolyabb fóliasátrak, ha nem egész évben növénytermesztésre használjuk, akkor is számos tároló funkciót láthatnak el.

Leginkább termesztő berendezésként vannak számon tartva, de a teleltetésnél, és akár tűzifa tárolásánál is segítségünkre lehetnek.

A fóliák készülhetnek polietilénből (PE) és polivinil-kloridból (PVC). A PVC fólia jobban szigetel, fűtés nélkül magasabb hőmérséklet tartható alatta. Vásárlás előtt gondolkodjunk el, hogy milyen élettartamú fóliát szeretnénk felhúzni a vázra. Megkülönböztetünk egyidényes, egyéves és tartós (több éves) fóliákat. A tartós fóliáknál fény stabilizátort adagolnak a megolvasztott polietilénhez. Ennek mennyisége és minősége határozza meg a termék élettartamát, és az árát is. A hosszabb élettartamú termék drágább, de több évig akár 3-4 évig használható, így a felhúzás munkaerőköltsége több évre oszlik el.

A több éves élettartam miatt az ár is több évre oszlik el, így elvileg ennek csak előnye van az egyidényes, vagy két évet kibíró termékekkel szemben.

A probléma akkor van, amikor extrém időjárás, vagy helytelen felrakás miatt a szél leviszi a fóliát. Ekkor kisebb a kár, ha egyidényes megy tönkre, és jelentősebb a kár, ha egy 4-5 évre tervezett fólia semmisül meg.

Fóliavastagság és színezés hatásai

A hobbi fóliasátrak egyszerűen összeállíthatók
A hobbi fóliasátrak egyszerűen összeállíthatók
Fotó: wikipedia
A fólia vastagsága függ a felhasználás módjától. Egy koraiságot fokozó, 60 cm magas fóliaalagútra sokkal vékonyabb fólia kerül, mint egy járható, nagy légterű fóliasátorra. A nagy légterű fóliasátrak, fóliablokkok takarására általában a 0,15 mm, a kis alagutak borításához pedig a 0,035-0,04 mm vastag polietilénfóliát használják.

A fóliák között különféle színűeket is találunk, melyeknél általában adott, hogy milyen speciális esetben használatosak.

Az átlátszó fólián a napsugarak nagy része áthatol, így fóliasátrakban tartott növényekhez ideális. Ezen kívül van még fekete fólia (energiaernyőhöz, fóliasátrak külső takarásához, talajtakaráshoz pl. szamócatermesztésben), füstszínű (talajtakaráshoz), fehér/ezüst (energiaernyőhöz), fekete/fehér (spárga bakhát takarásához) és fedett fehér (kőgyapotos termesztésben talajtakaráshoz) fóliák is léteznek. Minden színezett fólia azt a fény hullámtartományt veri vissza, amilyen színűnek látjuk, így kevesebb fénymennyiséget enged át. Ez különösen a korai időszakban hátrányos tulajdonság, hiszen akkor egyébként is kevés a napsütéses órák száma, és nem túl intenzív a fényerősség sem, amit a fólia tovább ront. 

A fényáteresztés az idő múlásával csökken

A növényi életfolyamatok szempontjából nagyon lényeges a fólia fényáteresztő képessége. Ez függ a fólia típusától, ám az idő előre haladtával csökken.

Az új, tiszta kertészfólia a szabadban mért fénymennyiség 92%-át engedi át, a háromrétegű fóliáknál ez az érték 88-89%.

A fényáteresztés mellett a fényszóró képesség is fontos. A termikus fóliák esetében az alapanyaghoz olyan adalékot kevernek, amely a fóliák hősugár-visszatartó képességét az üvegéhez közelíti. Megjelenésükkel már a fóliával kapcsolatban is lehet az üvegházhatásról beszélni. E fólia átengedi a rövidhullámú sugarakat, amelyek a talajban hősugarakká alakulnak, és már nem képesek a fólián keresztül a szabadba távozni (az a hősugarak mintegy 80-87%-át visszatartja).

Késő tavasztól árnyékolni kell

Minél kisebb a sátor, annál nagyobb szellőzőfelület kell
Minél kisebb a sátor, annál nagyobb szellőzőfelület kell
Fotó: wikipedia
A téli időszakban a napsugárzás erőssége és hossza kevés az eredményes növénytermesztéshez. Ekkor akár még pótmegvilágításra is szükség lehet egyes növényi kultúrákban. Február folyamán aztán eléri a szükséges szintet a fény, majd áprilisban átlépi az optimum felső határát.

Ekkortól a növények az energiájuk egy részét a felesleges sugárzás kivédésére fordítják, amit csak párologtatással tudnak elérni.

Ilyenkor hűteni kell a fóliasátorban a levegő hőmérsékletét, amit árnyékolással, párásító öntözéssel, szellőztetéssel érhetünk el. A sok napfény egyrészt kedvező ekkor a növények fejlődésére nézve, ám hátrányos is, mert a fóliasátor zárt terében jobban felmelegíti a levegőt és a növényeket, mint kellene.

Árnyékolni lehet mésztej felpermetezésével a fólia külső felületére, de ez csökkenti a fényáteresztést, bár tényleg hűti a levegőt a sátorban. További hátránya, hogy az első eső lemossa, vagy száraz időszakban lepereg a fóliáról. Ennél drágább, de hatékonyabb az energiaernyős árnyékolás.

Mitől megy tönkre a fólia?

Az idő vasfoga... Egy több évre tervezett fólia élettartama helyes felrakással javítható, helytelen szereléssel pedig csökkenthető az az időszak, ami alatt működőképes. A fóliák adalékanyagai védik az UV fóliát az időjárás, és környezet rá nézve roncsoló hatásától, növelik a szakítószilárdságát, a fényáteresztő képessége is viszonylag lassan csökken, ám egy valamit nem bír sokáig a fólia, a súrlódást.

A vas, alumínium, vagy műanyag vázon, ha nem megfelelően rögzítjük, akkor a szél hatására mozog a fólia, és ez a súrlódás idővel látható nyomot hagy. A vázzal érintkező részeken elkezd sötétedni.

Általában minden fóliának ez lesz a veszte, csak nem mindegy, hogy mikor. Tehát lényeges, hogy úgy feszítsük a fóliát, hogy az minél kevésbé mozoghasson a vázon. Kicsit úgyis mozogni fog, hiszen eltérő a hőtágulása a vázanyagnak és a fóliának.

Vannak, akik festik a vázat, vagy valamilyen műanyag bevonattal látják el (fóliával tekerik), hogy a fólia e mozgások miatt az ne a vázon mozogjon és kopjon. Hasznos minden ilyet megtenni, hogy minél hosszabb ideig használhassuk a fóliasátrunkat.

Kis hobbifóliáknál használatos olyan borítás, melyben műanyag háló van a fólia rétegei között. Ez kicsit árnyékol, és strapabíróvá teszi a fóliát

A kis légterű fólia alagutak olcsók, könnyen áthelyezhetők, de könnyebben túlmelegszenek, mint nagyobb légterűek. Fóliaalagútnál a perforált fólia a túlhevülés ellen szellőztet; koraiság fokozására alkalmas.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fontos az őszi felkészülés

A kajszi és a szilva élettani betegségei, gyors pusztulása szerteágazó okokra vezethető vissza, az egyik a fák erőnléte, amiben nagy szerepe van a tápanyagellátásnak. Cegléden a fák őszi feltöltésének részleteiről esett szó, és a szilvafajta-gyűjtemény ígéretes egyedeit is láthattunk.

Okos fóliablokk Akasztón

A Grino Kft. akasztói telephelyén mutatta be a Britamark Kft., az angol Haygrove Ltd. termékeinek kizárólagos hazai forgalmazója a teljesen automatizált EZ Vent fóliarendszer kivitelezésének részleteit és működését. A kéthektáros fóliarendszerben környezetbarát ültetőközegben termesztik a paprikát, a berendezést korszerű vezérlés irányítja.

Rejtőzködő idegenhonos károsító a jukkatripsz

Hazai kertekben, parkokban, sőt még a nagyvárosi járdaszigeteken is gyakran láthatunk virágzásukkor nagyon látványos pálmaliliomokat. Ez az észak-amerikai szívós dísznövény sem mentes károsítóktól, a tőlevélrózsájában a levelek tövénél sokszor nagy tömegben van jelen az Észak-Amerikából behurcolt jukkatripsz.

Nehéz időkben össze kell fogni

Idén szeptemberben rendezte meg tizenegyedik alkalommal az RMGE Maros szervezete a Marosszéki Gazdanapot a mezőpaniti sportpályán. A rendezvény traktorfelvonulással kezdődött, majd a különböző gazdakörök és a szervezet által felkarolt marosszéki termelők, kézművesek sátrai, vásárral egybekötött kiállítása, illetve a Maros Gazda kft. partnereinek bemutató standjai várták az érdeklődőket.

Római kori villakert

„Nekem a Balaton a Riviéra…” – cseng a fülünkben az örökzöld sláger. S valóban, sokan indulunk nyaranta a Balaton mellé, hogy élvezzük a táj szépségét és kedvező mikroklimatikus adottságait: a meleg, de nem szélsőségesen forró nyarat, melyet a tó felől feláramló, párát hozó szellők temperálnak. Így gondolhatták ezt az 1. századtól a környéken fokozatosan megtelepülő ókori rómaiak is.

A szabadföldi paradicsom

A paradicsom egyike azon zöldségféléinknek, amelyet az egész tenyészidő alatt sok betegség és kártevő veszélyeztet. Palántanevelés idején a palántadőlés, szabadföldön pedig a különböző baktériumok, a paradicsomvész, az alternáriás és a szeptóriás levélfoltosságok, a vírusok és nem utolsósorban a levéltetvek, a burgonyabogár és a zöld vándorpoloska károsításától kell megóvnunk.

A hőség káros hatásai a kertben

Korábbi cikkünkben a nyári időjárás egyik időnként káros összetevőjéről, a bőséges fényellátásról volt szó. Most elsősorban a nyár közepére jellemző magas hőmérséklet, majd az augusztus második felétől egyre nagyobb valószínűséggel bekövetkező reggeli lehűlésekkel foglalkozunk.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Újdonság a napelemek között

Egy londoni nanotechnológiák kutatásával foglalkozó vállalat, a NextGen Nano, megalkototta azt az átlátszó, organikus fotovoltaikus napelemet, amellyel úgy állítható elő villamos energia az üvegházak tetején, hogy közben a panel nem folyásolja be a növények fényellátottságát és fejlődését.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.