Back to top

Hobbi célú fóliasátrak és alagutak

Egyre több kis haszonkertben tűnnek fel a hobbi fóliasátrak, melyek sokrétűen felhasználható kerti „építmények”. Már néhány tízezer forinttól vásárolhatunk kis hobbi fóliasátrat, ami a célnak megfelel, de hosszú élettartamra ne számítsunk ennyiért…

Mi a céljuk?

Olcsók, a célnak megfelelnek de többnyire csak egy-két szezont bírnak...
Olcsók, a célnak megfelelnek de többnyire csak egy-két szezont bírnak...
Fotó: wikipedia
Ezek fő céljuk tavasszal a palántanevelés és kiszoktatás, palántaedzés időszakában az, hogy néhány fokkal magasabb hőmérsékletet nyújtsanak, mint a kinti hőmérséklet.

A komolyabb fóliasátrak, ha nem egész évben növénytermesztésre használjuk, akkor is számos tároló funkciót láthatnak el.

Leginkább termesztő berendezésként vannak számon tartva, de a teleltetésnél, és akár tűzifa tárolásánál is segítségünkre lehetnek.

A fóliák készülhetnek polietilénből (PE) és polivinil-kloridból (PVC). A PVC fólia jobban szigetel, fűtés nélkül magasabb hőmérséklet tartható alatta. Vásárlás előtt gondolkodjunk el, hogy milyen élettartamú fóliát szeretnénk felhúzni a vázra. Megkülönböztetünk egyidényes, egyéves és tartós (több éves) fóliákat. A tartós fóliáknál fény stabilizátort adagolnak a megolvasztott polietilénhez. Ennek mennyisége és minősége határozza meg a termék élettartamát, és az árát is. A hosszabb élettartamú termék drágább, de több évig akár 3-4 évig használható, így a felhúzás munkaerőköltsége több évre oszlik el.

A több éves élettartam miatt az ár is több évre oszlik el, így elvileg ennek csak előnye van az egyidényes, vagy két évet kibíró termékekkel szemben.

A probléma akkor van, amikor extrém időjárás, vagy helytelen felrakás miatt a szél leviszi a fóliát. Ekkor kisebb a kár, ha egyidényes megy tönkre, és jelentősebb a kár, ha egy 4-5 évre tervezett fólia semmisül meg.

Fóliavastagság és színezés hatásai

A hobbi fóliasátrak egyszerűen összeállíthatók
A hobbi fóliasátrak egyszerűen összeállíthatók
Fotó: wikipedia
A fólia vastagsága függ a felhasználás módjától. Egy koraiságot fokozó, 60 cm magas fóliaalagútra sokkal vékonyabb fólia kerül, mint egy járható, nagy légterű fóliasátorra. A nagy légterű fóliasátrak, fóliablokkok takarására általában a 0,15 mm, a kis alagutak borításához pedig a 0,035-0,04 mm vastag polietilénfóliát használják.

A fóliák között különféle színűeket is találunk, melyeknél általában adott, hogy milyen speciális esetben használatosak.

Az átlátszó fólián a napsugarak nagy része áthatol, így fóliasátrakban tartott növényekhez ideális. Ezen kívül van még fekete fólia (energiaernyőhöz, fóliasátrak külső takarásához, talajtakaráshoz pl. szamócatermesztésben), füstszínű (talajtakaráshoz), fehér/ezüst (energiaernyőhöz), fekete/fehér (spárga bakhát takarásához) és fedett fehér (kőgyapotos termesztésben talajtakaráshoz) fóliák is léteznek. Minden színezett fólia azt a fény hullámtartományt veri vissza, amilyen színűnek látjuk, így kevesebb fénymennyiséget enged át. Ez különösen a korai időszakban hátrányos tulajdonság, hiszen akkor egyébként is kevés a napsütéses órák száma, és nem túl intenzív a fényerősség sem, amit a fólia tovább ront. 

A fényáteresztés az idő múlásával csökken

A növényi életfolyamatok szempontjából nagyon lényeges a fólia fényáteresztő képessége. Ez függ a fólia típusától, ám az idő előre haladtával csökken.

Az új, tiszta kertészfólia a szabadban mért fénymennyiség 92%-át engedi át, a háromrétegű fóliáknál ez az érték 88-89%.

A fényáteresztés mellett a fényszóró képesség is fontos. A termikus fóliák esetében az alapanyaghoz olyan adalékot kevernek, amely a fóliák hősugár-visszatartó képességét az üvegéhez közelíti. Megjelenésükkel már a fóliával kapcsolatban is lehet az üvegházhatásról beszélni. E fólia átengedi a rövidhullámú sugarakat, amelyek a talajban hősugarakká alakulnak, és már nem képesek a fólián keresztül a szabadba távozni (az a hősugarak mintegy 80-87%-át visszatartja).

Késő tavasztól árnyékolni kell

Minél kisebb a sátor, annál nagyobb szellőzőfelület kell
Minél kisebb a sátor, annál nagyobb szellőzőfelület kell
Fotó: wikipedia
A téli időszakban a napsugárzás erőssége és hossza kevés az eredményes növénytermesztéshez. Ekkor akár még pótmegvilágításra is szükség lehet egyes növényi kultúrákban. Február folyamán aztán eléri a szükséges szintet a fény, majd áprilisban átlépi az optimum felső határát.

Ekkortól a növények az energiájuk egy részét a felesleges sugárzás kivédésére fordítják, amit csak párologtatással tudnak elérni.

Ilyenkor hűteni kell a fóliasátorban a levegő hőmérsékletét, amit árnyékolással, párásító öntözéssel, szellőztetéssel érhetünk el. A sok napfény egyrészt kedvező ekkor a növények fejlődésére nézve, ám hátrányos is, mert a fóliasátor zárt terében jobban felmelegíti a levegőt és a növényeket, mint kellene.

Árnyékolni lehet mésztej felpermetezésével a fólia külső felületére, de ez csökkenti a fényáteresztést, bár tényleg hűti a levegőt a sátorban. További hátránya, hogy az első eső lemossa, vagy száraz időszakban lepereg a fóliáról. Ennél drágább, de hatékonyabb az energiaernyős árnyékolás.

Mitől megy tönkre a fólia?

Az idő vasfoga... Egy több évre tervezett fólia élettartama helyes felrakással javítható, helytelen szereléssel pedig csökkenthető az az időszak, ami alatt működőképes. A fóliák adalékanyagai védik az UV fóliát az időjárás, és környezet rá nézve roncsoló hatásától, növelik a szakítószilárdságát, a fényáteresztő képessége is viszonylag lassan csökken, ám egy valamit nem bír sokáig a fólia, a súrlódást.

A vas, alumínium, vagy műanyag vázon, ha nem megfelelően rögzítjük, akkor a szél hatására mozog a fólia, és ez a súrlódás idővel látható nyomot hagy. A vázzal érintkező részeken elkezd sötétedni.

Általában minden fóliának ez lesz a veszte, csak nem mindegy, hogy mikor. Tehát lényeges, hogy úgy feszítsük a fóliát, hogy az minél kevésbé mozoghasson a vázon. Kicsit úgyis mozogni fog, hiszen eltérő a hőtágulása a vázanyagnak és a fóliának.

Vannak, akik festik a vázat, vagy valamilyen műanyag bevonattal látják el (fóliával tekerik), hogy a fólia e mozgások miatt az ne a vázon mozogjon és kopjon. Hasznos minden ilyet megtenni, hogy minél hosszabb ideig használhassuk a fóliasátrunkat.

Kis hobbifóliáknál használatos olyan borítás, melyben műanyag háló van a fólia rétegei között. Ez kicsit árnyékol, és strapabíróvá teszi a fóliát

A kis légterű fólia alagutak olcsók, könnyen áthelyezhetők, de könnyebben túlmelegszenek, mint nagyobb légterűek. Fóliaalagútnál a perforált fólia a túlhevülés ellen szellőztet; koraiság fokozására alkalmas.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényi étrenddel csökken a bélrák kockázata a férfiaknál

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.

Veszítenek illatukból a virágok

A növények többek között virágillattal vonzzák beporzóikat. Ám a hőmérséklet növekedésével veszíthetnek illatukból a virágok. Egy kutatócsoport 5 °C-os felmelegedést szimulált, és ennek több haszonnövényre és rovarfajra gyakorolt hatását tanulmányozta. A hatás a szamóca esetében volt a legerősebb.

Főként díszít a lopótök

Az ősz második felének régi-új divatja a tökfélékből készített dekoráció, emiatt a piacon sokfelé találkozhatunk dísztökökkel. A nyakas lopótök is közéjük tartozik, bár zsenge termésének húsából készíthetünk rántott vagy rakott tököt, megtölthetjük, vagy legyalulva megfőzhetjük főzeléknek.

Pesten nagyobb számban száradnak ki fák, mint Budán

Habár talán kevésbé feltűnő, mint a parkok megszokott zöld gyepszőnyegének sárgára égése, de az elmúlt hetekben sajnos gyakoribb lett a teljesen elszáradt, vagy a még zöld, de szárazon zörgő levelekkel vegetáló fák látványa is.

Mezőgazdasági kockázatkezelés

A 2012-ben indult komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében négy pillér segíti a mezőgazdasági termelőket.

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

Tulipánünnep és ingyen tulipán

A tulipán hazájában külön ünnepnapot szánnak a tavasz egyik legnépszerűbb virágjának. Január harmadik szombatján virágtengerré változik Amszterdam egyik híres, múzeumok ölelésében fekvő tere, hogy örömöt csempésszenek az emberek életébe.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.