Back to top

Hobbi célú fóliasátrak és alagutak

Egyre több kis haszonkertben tűnnek fel a hobbi fóliasátrak, melyek sokrétűen felhasználható kerti „építmények”. Már néhány tízezer forinttól vásárolhatunk kis hobbi fóliasátrat, ami a célnak megfelel, de hosszú élettartamra ne számítsunk ennyiért…

Mi a céljuk?

Olcsók, a célnak megfelelnek de többnyire csak egy-két szezont bírnak...
Olcsók, a célnak megfelelnek de többnyire csak egy-két szezont bírnak...
Fotó: wikipedia
Ezek fő céljuk tavasszal a palántanevelés és kiszoktatás, palántaedzés időszakában az, hogy néhány fokkal magasabb hőmérsékletet nyújtsanak, mint a kinti hőmérséklet.

A komolyabb fóliasátrak, ha nem egész évben növénytermesztésre használjuk, akkor is számos tároló funkciót láthatnak el.

Leginkább termesztő berendezésként vannak számon tartva, de a teleltetésnél, és akár tűzifa tárolásánál is segítségünkre lehetnek.

A fóliák készülhetnek polietilénből (PE) és polivinil-kloridból (PVC). A PVC fólia jobban szigetel, fűtés nélkül magasabb hőmérséklet tartható alatta. Vásárlás előtt gondolkodjunk el, hogy milyen élettartamú fóliát szeretnénk felhúzni a vázra. Megkülönböztetünk egyidényes, egyéves és tartós (több éves) fóliákat. A tartós fóliáknál fény stabilizátort adagolnak a megolvasztott polietilénhez. Ennek mennyisége és minősége határozza meg a termék élettartamát, és az árát is. A hosszabb élettartamú termék drágább, de több évig akár 3-4 évig használható, így a felhúzás munkaerőköltsége több évre oszlik el.

A több éves élettartam miatt az ár is több évre oszlik el, így elvileg ennek csak előnye van az egyidényes, vagy két évet kibíró termékekkel szemben.

A probléma akkor van, amikor extrém időjárás, vagy helytelen felrakás miatt a szél leviszi a fóliát. Ekkor kisebb a kár, ha egyidényes megy tönkre, és jelentősebb a kár, ha egy 4-5 évre tervezett fólia semmisül meg.

Fóliavastagság és színezés hatásai

A hobbi fóliasátrak egyszerűen összeállíthatók
A hobbi fóliasátrak egyszerűen összeállíthatók
Fotó: wikipedia
A fólia vastagsága függ a felhasználás módjától. Egy koraiságot fokozó, 60 cm magas fóliaalagútra sokkal vékonyabb fólia kerül, mint egy járható, nagy légterű fóliasátorra. A nagy légterű fóliasátrak, fóliablokkok takarására általában a 0,15 mm, a kis alagutak borításához pedig a 0,035-0,04 mm vastag polietilénfóliát használják.

A fóliák között különféle színűeket is találunk, melyeknél általában adott, hogy milyen speciális esetben használatosak.

Az átlátszó fólián a napsugarak nagy része áthatol, így fóliasátrakban tartott növényekhez ideális. Ezen kívül van még fekete fólia (energiaernyőhöz, fóliasátrak külső takarásához, talajtakaráshoz pl. szamócatermesztésben), füstszínű (talajtakaráshoz), fehér/ezüst (energiaernyőhöz), fekete/fehér (spárga bakhát takarásához) és fedett fehér (kőgyapotos termesztésben talajtakaráshoz) fóliák is léteznek. Minden színezett fólia azt a fény hullámtartományt veri vissza, amilyen színűnek látjuk, így kevesebb fénymennyiséget enged át. Ez különösen a korai időszakban hátrányos tulajdonság, hiszen akkor egyébként is kevés a napsütéses órák száma, és nem túl intenzív a fényerősség sem, amit a fólia tovább ront. 

A fényáteresztés az idő múlásával csökken

A növényi életfolyamatok szempontjából nagyon lényeges a fólia fényáteresztő képessége. Ez függ a fólia típusától, ám az idő előre haladtával csökken.

Az új, tiszta kertészfólia a szabadban mért fénymennyiség 92%-át engedi át, a háromrétegű fóliáknál ez az érték 88-89%.

A fényáteresztés mellett a fényszóró képesség is fontos. A termikus fóliák esetében az alapanyaghoz olyan adalékot kevernek, amely a fóliák hősugár-visszatartó képességét az üvegéhez közelíti. Megjelenésükkel már a fóliával kapcsolatban is lehet az üvegházhatásról beszélni. E fólia átengedi a rövidhullámú sugarakat, amelyek a talajban hősugarakká alakulnak, és már nem képesek a fólián keresztül a szabadba távozni (az a hősugarak mintegy 80-87%-át visszatartja).

Késő tavasztól árnyékolni kell

Minél kisebb a sátor, annál nagyobb szellőzőfelület kell
Minél kisebb a sátor, annál nagyobb szellőzőfelület kell
Fotó: wikipedia
A téli időszakban a napsugárzás erőssége és hossza kevés az eredményes növénytermesztéshez. Ekkor akár még pótmegvilágításra is szükség lehet egyes növényi kultúrákban. Február folyamán aztán eléri a szükséges szintet a fény, majd áprilisban átlépi az optimum felső határát.

Ekkortól a növények az energiájuk egy részét a felesleges sugárzás kivédésére fordítják, amit csak párologtatással tudnak elérni.

Ilyenkor hűteni kell a fóliasátorban a levegő hőmérsékletét, amit árnyékolással, párásító öntözéssel, szellőztetéssel érhetünk el. A sok napfény egyrészt kedvező ekkor a növények fejlődésére nézve, ám hátrányos is, mert a fóliasátor zárt terében jobban felmelegíti a levegőt és a növényeket, mint kellene.

Árnyékolni lehet mésztej felpermetezésével a fólia külső felületére, de ez csökkenti a fényáteresztést, bár tényleg hűti a levegőt a sátorban. További hátránya, hogy az első eső lemossa, vagy száraz időszakban lepereg a fóliáról. Ennél drágább, de hatékonyabb az energiaernyős árnyékolás.

Mitől megy tönkre a fólia?

Az idő vasfoga... Egy több évre tervezett fólia élettartama helyes felrakással javítható, helytelen szereléssel pedig csökkenthető az az időszak, ami alatt működőképes. A fóliák adalékanyagai védik az UV fóliát az időjárás, és környezet rá nézve roncsoló hatásától, növelik a szakítószilárdságát, a fényáteresztő képessége is viszonylag lassan csökken, ám egy valamit nem bír sokáig a fólia, a súrlódást.

A vas, alumínium, vagy műanyag vázon, ha nem megfelelően rögzítjük, akkor a szél hatására mozog a fólia, és ez a súrlódás idővel látható nyomot hagy. A vázzal érintkező részeken elkezd sötétedni.

Általában minden fóliának ez lesz a veszte, csak nem mindegy, hogy mikor. Tehát lényeges, hogy úgy feszítsük a fóliát, hogy az minél kevésbé mozoghasson a vázon. Kicsit úgyis mozogni fog, hiszen eltérő a hőtágulása a vázanyagnak és a fóliának.

Vannak, akik festik a vázat, vagy valamilyen műanyag bevonattal látják el (fóliával tekerik), hogy a fólia e mozgások miatt az ne a vázon mozogjon és kopjon. Hasznos minden ilyet megtenni, hogy minél hosszabb ideig használhassuk a fóliasátrunkat.

Kis hobbifóliáknál használatos olyan borítás, melyben műanyag háló van a fólia rétegei között. Ez kicsit árnyékol, és strapabíróvá teszi a fóliát

A kis légterű fólia alagutak olcsók, könnyen áthelyezhetők, de könnyebben túlmelegszenek, mint nagyobb légterűek. Fóliaalagútnál a perforált fólia a túlhevülés ellen szellőztet; koraiság fokozására alkalmas.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Dísznövények: új érzések, új irányzatok

A Holland Virágiroda ismét csokorba gyűjtötte és egy-egy téma köré csoportosította azokat a stílusjegyeket, amelyek 2023-ban hatással lesznek a vágott virágok, szoba- és kerti növények kereskedelmére is. Négy különböző irányzatot határoztak meg a Tuinbranche Nederland, az iBulb, az INretail és a Nijman + Van Haaster ügynökség szakemberei a kor szelleméhez és az aktualitásokhoz igazodva.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.