Back to top

Horog útja – vizslakölyökből vadászkutya (1)

Új sorozatot indítunk, amelyben Horog, egy rövidszőrű magyar vizsla útját kísérjük végig kölyökkorától, mígnem vadászkutyává válik. Ebben a részben a megfelelő kutyaválasztás kritériumait és tartásuk alapvető feltételeit ismertetjük, a későbbiekben pedig a kutyakiképzésben jártas Kapronczai Réka és főszereplőnk, Horog segítségével betekintünk a vadászkutya-kiképzés folyamatába.

A társállatok szerepe a XXI. században jelentősen felértékelődött, ami számos tényező mellett a megváltozott társadalmi magatartás következménye. Az új viselkedéskultúra a modern kibervilág hozadéka, ami háttérbe szorította a személyes kapcsolattartást, ezzel elmagányosítva a társadalom egy részét. Az emberek ezért az állatok közül választanak társat. Sokan főként kutyákkal és macskákkal próbálják betölteni ezt az űrt, ami szélsőséges esetben az állatok humanizálásába torkollik: ruhákat, zoknit, sapkát, kabátot kapnak, babakocsikba ültetik kedvenceiket, és sokszor az emberével azonos jogokkal ruházzák fel őket.

2018-ban a magyar háztartások 36%-ában volt kutya, egy tavaly végzett felmérés szerint pedig már 50,4%-ra emelkedett a kutyatartók száma, ám sokszor a leendő tulajdonosok nem veszik figyelembe az általuk választott fajta szükségleteit.

Az érzelemalapú döntés kizárja a racionalitást, ami később konfrontációt szülhet, amiből végül mindig az állat kerül ki vesztesen. Utcán vagy telepen végzi, nem véletlenül emelkedik napjainkban a kóbor és a menhelyen élő ebek száma.

Ezért hatványozottan gondoljuk át: valóban szeretnénk-e kutyát?! Képesek vagyunk megfelelő körülményeket teremteni számukra, és elegendő időt, energiát tudunk a nevelésükre fordítani? Mielőtt valóban elköteleződünk egy ilyen, ideális esetben akár 10-15 évre szóló kapcsolat mellett, fontos, hogy felelős kutyatartóként a leendő kutyatulajdonos még vásárlás vagy örökbefogadás előtt megismerje az általa kinézett fajtát.

Legyen szó akár társasági, juhász- és pásztor-, vagy éppen vadászkutyáról, a fajta- és egyedválasztás mindig anyagi hátterünk, környezetünk, szabadidőnk, saját és családunk energiaszintjének őszinte értékelésével és megfelelő felkészültség mellett történjen!

Egyes fajtáknak, mint például a basset houndnak, kevesebb a mozgásigénye, jobban tűrik az „otthonülős” hétköznapokat, míg más fajták, mondjuk a magyar agár számára elengedhetetlen a rendszeres séta, a fizikai és szellemi lefárasztás, amivel levezethetjük a felgyülemlett energiájukat. Azonban nincs egyetlen kutyafajta sem, ami ne igényelne rendszeres foglalkozást! Ennek mértéke annak is függvénye, milyen céllal tartjuk a kutyánkat.

Ahhoz, hogy a vizsgákon a kutyánk jól teljesítsen, olyan megfelelő tudással rendelkező ember szakértelme szükséges, akinek kellő tapasztalata van a kutyakiképzésben. A szakember kifejezés azért nem volna helytálló, mert a vadászkutyakiképző nem jegyzett szakma, így hozzá való tanfolyam jelenleg nincsen. A kutyakiképzés mint foglalkozás, a tapasztaltabbak tudásátadásával öröklődik tovább – akár a mesterember és inasa, akik hosszú évek alatt elsajátítják mentoruk útmutatásával a kutyakiképzés fortélyait.

Kiválasztástól a vizsgáig

Aki például vadászkutyát szeretne, annak el kell döntenie, kedvencként szeretné tartani, vagy a fajta adottságait kihasználva vadásztársként használná, esetleg a későbbiekben a különböző munkavizsgákon és versenyeken, kutyakiállításokon is megmérettetné kutyáját – akár a munkavizsgák teljesítésén túl tenyésztési szándékai is lennének.

Fel kell mérni a lehetőségeinket is: milyen típusú vadászterületen van lehetőségünk a hobbinknak hódolni, mi a területre jellemző vadfaj (apróvad, nagyvad) – ezek is lényeges szempontok ahhoz, hogy a leginkább megfelelő vadászkutyafajtát válasszuk.

Ha ezekkel tisztában vagyunk, felmerül a következő kérdés: honnan vásároljuk vadászebünket? Magyarországon minden vadászkutyafajtának van államilag elismert fajtagondozó szervezete, amelyek vizsgákat, versenyeket, küllembírálatokat szerveznek – ezek mindenki számára látogathatók. Itt tenyésztőktől, bíráktól, vadászkutya-vezetőktől kaphatunk hasznos információkat és tanácsokat a vágyott kutyafajtánkról. A különböző fajtáknak eltérőek az általános jellemzői, ezen belül a választott egyed egyéni tulajdonságait, energiaszintjét is figyelembe kell venni! Így például elmondható, hogy egy drótszőrű német vizsla vezetése határozottabb személyiséget kíván, mint egy labrador retrieverrel való közös munka.

A kennel elengedhetetlen eleme a kutyaól
A kennel elengedhetetlen eleme a kutyaól

Ha szeretnénk, hogy kutyánk vadászatra alkalmassá váljon, és sikerrel teljesítse a különböző munkavizsgákat, gondolnunk kell az ehhez vezető útra, amely nem kevés időt, energiát és nem mellesleg pénzt követel!

Horogra akadva

Az eddig leírtak ismeretében választottunk mi is kutyát a párommal, Rékával. Egy úgyszólván mindenes vadászkutyát szerettünk volna, ami erdőn-mezőn-vízen egyaránt eredményesen alkalmazható. Kívánalmainkkal felkerestük Tauber István aranykoszorús vadászkutya-mestervezetőt, tenyésztőt, aki nem mellesleg a Ceglédberceli Turul Vadásztársaság tagja, hivatásos vadásza.

István a Nagyalföldi-Vadász kennel tulajdonosa, ahol Nagyalföldi-Vadász Pajti „Kongó” (nyitóképünkön látható) az igencsak rangos magyar és nemzetközi munka­champion címet kiérdemlő kan és Nagy­alföldi-Vadász Zsindely szuka párosításából hét kölyök született.

A H-alomból származó valamennyi kölyök frappánsan H-val kezdődő nevet kapott. Nehéz dolgunk volt a kiválasztás során, a fürge kölykök jobbra-balra futkorásztak, így többször megesett, hogy a leolvasó segítségével megállapított chipszám alapján ugyanazt a kölyköt vettük fel mustrára. Eltérést mind küllemben, mind temperamentumban szinte alig tapasztaltunk a 10 hetes kölykök között, és mint kiderült a chipleolvasás során, egymás után háromszor is ugyanazt a kölyköt néztük meg. Úgy éreztük, ez a sors keze, így végül e szuka mellett tettük le a voksunkat, aminek törzskönyvében a Horog név szerepelt. Mivel választásunk egy szuka kölyökre esett, hosszú távú terveinkből azt sem zárjuk ki, hogy ha eljön az ideje, egy hozzá passzoló, jó képességű és megfelelő adottságokkal rendelkező kannal fedeztessük a kutyánkat.

A magyar vizsla mindenes vadászkutya, erdőn, mezőn vízen is használható
A magyar vizsla mindenes vadászkutya, erdőn, mezőn vízen is használható

Az egyezség megköttetett. Horogtól, ha rövid időre is, érzékeny búcsút vettünk, és a visszaúton már a közeljövőt latolgattuk, és az előttünk álló munkákat ecseteltük.

Első lépések

Amíg Horog a sorát várta, mi az utolsó simításokat végeztük leendő lakhelyén. A 3x2 méteres, alumínium rácsozatú kennel fa alapzatot kapott, benne szalmával bélelt kutyaóllal, a kennelből kifordítható etető-, itatótállal. A tető döntött fémlemezből készült, hogy az eső lefolyjon róla.

Ugyanakkor a megfelelő környezeti feltételek mellett az is nagyon fontos, hogy lelkileg is felkészüljünk a kutya érkezésére.

A kutyával való munka során önismeretet tanulunk, sokszor felismerjük az élet más területén is visszaköszönő hiányosságainkat. A kiegyensúlyozott kutya-ember kapcsolat meg­teremtéséhez nélkülözhetetlen, hogy létrejöjjön a kölcsönös bizalom. Ezt követheti a kellő fegyelem és a szeretet megfelelő fizikai kifejezése (jutalom, játék). Mindhárom tényező alapvető szükséglete a kutyának, így jó vezetőként kötelességünk ezen igényeit kielégíteni a megfelelő sorrendben. Ezeknek egyik legfontosabb, egyben legegyszerűbb alapja az elegendő, strukturált testmozgás biztosítása, amely egyben teret is jelent például a következetesség gyakorlásához, illetve segít megalapozni a falkavezéri pozíciónkat.

Réka örömére barátinknál is vizsla cseperedik
Réka örömére barátinknál is vizsla cseperedik
A legelső feladat megismerni új kedvencünket. Hiszen ahogy az ember, a kutyák személyisége is különbözik. Ehhez mérten kell megválasztani a kiképzés során használt módszereket, a motiválás és jutalmazás formáit.

Ha úgy döntünk, hogy nem fordulunk tapasztalt kutyakiképzőhöz, és magunk végezzük kutyánk tréningjét, akkor bizonyos fokú kinológiai és gyakorlati ismeretekre lesz szükségünk.

Ezeket kétféle módon tudjuk elsajátítani: szakirodalom útján, vagy vadászkutya-vezetők számára szervezett tanfolyamokon keresztül. A kellő alapok, vagyis az állat anatómiája, élettani, etológiai sajátosságai, vagy éppen a tartási, takarmányozási tudnivalók megtanulhatók a szakkönyvekből. A tudás mellett azonban a hozzáállás még fontosabb! A vezető mindenekelőtt tisztelje, becsülje társát, legyen vele türelmes a tanítás során, amit csak kellő alázattal érhet el.

A folytatásban az alapvető nevelési ismeretek mellett végigkövethetjük Horog fejlődéstörténetét, Rékával való munkáját és együtt­működését, hogy végül a kötelező munkavizsgák teljesítésén túl gyakorlott vadászeb váljon belőle.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2022/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kocák sem isznak eleget

Emésztési problémák miatt a kiszáradás nemcsak a malacokat, hanem a kocákat, kocasüldőket is veszélyeztetheti. Ennek számos élettani oka van, ám a malacok hasmenése például nem ok, hanem következmény. Mézes Miklós, a MATE professzora ezeknek az emésztés-élettani folyamatoknak a hátterét világította meg a Sertésegészségügyi Akadémia webináriumon a közelmúltban.

Miben különbözik a városi denevér a vidéki denevértől?

Egyes denevérfajok nagyobb valószínűséggel fordulnak elő városokban, mint vidéken. Egy tudományos csoport most azt vizsgálta, hogy mely tulajdonságok jellemzőek a városi, illetve a vidéki denevérekre.

Egy szarvasmarha-tenyésztő célja a legnagyobb marhahúsüzem felépítése

Egy ötödik generációs szarvasmarha-tenyésztő azt tervezi, hogy Dél-Dakotában építi fel az Egyesült Államok legnagyobb marhahúsüzemét, amely napi 8000 szarvasmarha levágására lesz képes. Az 1,1 milliárd dolláros projekt segíthet kezelni a Biden-adminisztráció aggodalmait az emelkedő élelmiszerárakkal és a húságazatban a verseny hiányával kapcsolatban, bár legalább 2026-ig nem indul el a termelés.

Újra mentes az ország a madárinfluenzától és már nem kötelező zártan tartani a baromfikat

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától való mentességét. Tekintettel a járványügyi helyzet kedvező alakulására az országos főállatorvos visszavonta a baromfik zárt tartására vonatkozó rendelkezését, azonban a megelőzést segítő előírások betartása, a fedett helyen történő etetés és itatás a jövőben is országszerte kötelező.

Takács Péter: Kakasdomb

„A családunkban nemzedékekre visszanyúlik a természet szeretete, így pályaválasztáskor, mondhatni, megpecsételődött a sorsom, erdész lettem, hasonlóan nagyapámhoz. Majdhogynem három év dombóvári hivatali munkát hátrahagyva, 2011-ben mindenszentek ünnepén kerültem a Bakonyerdő Zrt. Monostorapáti Erdészetéhez kerületvezető erdésznek."

Új vírus okozta zoonózist azonosítottak Kínában

A Langja névre keresztelt vírus nem most bukkant fel először, de csak múlt héten azonosították hivatalosan. Valószínűleg a cickányok a természetes hordozói, de kecskékből és kutyákból is kimutatták már, és több tucat embert fertőzött meg eddig.

Lehet agárral vadászni

Július 29-én megjelent az az agrárminisztériumi rendelet, amely a vadászvizsga-tanfolyam és maga a vadászvizsga, valamint a vadászíjjal, ragadozó madárral és a magyar agárral való vadászatra feljogosító kiegészítő vizsga szabályozásáról szól. A rendelettel a magyar agárral történő vadászat elől az utolsó akadály is elhárult.

Európa a madárinfluenza elleni védőoltás elfogadását szorgalmazza

Az év első felében nagyon sok európai országban kellett baromfiállományokat leölni a madárinfluenza miatt, ezért az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei szeretnék megvizsgálni a vakcinák jövőbeni felhasználását a járványok elleni küzdelemben.

A karolin réce

A karolin vagy karolinai réce – egyes helyeken kisasszonyréce – őshazája Észak-­Amerika, onnan került Európába. A gácsér feje és a meghosszabbodott tarkó fénylő fekete. A háta a farokig bársonyos fekete, torka fehér, melle gesztenyebarna fehér pontokkal, a szárnyoldalak sárgásbarnák.

Fejőrobot: "sokkal kényelmesebb az állatoknak is, és nekünk is"

A tiszakécskei Botka-Vincze őstermelői családi gazdaság 120 állatot, köztük 50 tejelő tehenet, annak szaporulatát, illetve hízóbikákat tart mélyalmos istállóban. Az állatok takarmányát 150 hektárnyi szántón termelik meg.