0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megjelent a KSH Agrárcenzus 2020 vidékfejlesztési támogatásokról szóló része

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Agrárcenzus 2020 sorozatának részeként megjelent a vidékfejlesztési támogatások összesítése - közölte a KSH az MTI-vel.

A KSH a Magyar Államkincstár (MÁK) támogatási adatbázisának felhasználásával vizsgálta a Vidékfejlesztési Programban részt vevő gazdaságok statisztikai jellemzőit. 2018 elejétől 2020 végéig az agrárcenzus során összeírt 241 ezer gazdaságból 42 ezer részesült összesen 508 milliárd forint vidékfejlesztési támogatásban. Ők használták az ország teljes mezőgazdasági területének 70 százalékát, mintegy 3,5 millió hektárt, és tartották a teljes állatállomány 72 százalékát.

A mezőgazdaság termelési értékének 67 százalékát állították elő.

A támogatottak aránya a gazdaság- és birtokmérettel arányos. A legtöbb állattal rendelkezők csoportjában 74 százalék, a legnagyobb földterületen gazdálkodók között 92 százalék, míg a legkisebb gazdaságoknak csak 8 százaléka, illetve 6 százaléka igényelt támogatást.

A megyék közül Vas, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg áll az élen 20 százalék körüli támogatotti aránnyal.

Az agrárcenzus a KSH 10 évente ismétlődő mezőgazdasági adatgyűjtése, amely az ország valamennyi gazdaságára kiterjed – olvasható a közleményben. A 2020-as agrárcenzus részletes eredményeit februárban mutatták be, az ehhez kapcsolódó elemzések közül legutóbb, az előző hónapban az agrárdigitalizációs összefoglaló jelent meg.

Forrás: MTI