0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tihanyi kék, Tarcali kék, Laska, Fekete muskotály: bortörténelmi kortyok

Rég elfeledett magyar borfajták az N28 terasznyitó hétvégéjén. Április 8-10. között Budapest legkülönlegesebb borétterme, az N28 Wine & Kitchen megnyitja teraszát és a régi magyar szőlőfajtákból készült borokat is pohárral kínálják.

Rendkívüli alkalomnak számít ez, hiszen ezekből a borfajtákból csak limitált mennyiségben készül bor és leginkább palackos formában kerülnek értékesítésre. Így ezen a hétvégén a vájtfülű borkedvelők többféle fajtával is megismerkedhetnek, hiszen egyszerre ennyi különlegességet még nem szolgáltak fel poharas formában a városban. A Budapest szívében elhelyezkedő borétterem ráadásul hamarosan borkóstoló sorozatot indít „Bortörténelem kortyonként” címmel, ahol bemutatják a legkülönlegesebb régi magyar fajtákat is, ennek előfutára lesz terasznyitó eseményük.

A tavaly év végén megnyitott N28 Wine & Kitchen bemutatkozásával két híres, magyar borászat álma vált valóra.

Barta KárolyUjvári Vivien főborász segítségével – világszínvonalú tokaji borokat készít Mádon. Szentesi József pedig a Velencei-tó északi részének vezető borásza, aki rengeteget tett az olyan ősi magyar fajták megmentéséért, mint például a Csókaszőlő, a Lisztes vagy a Tihanyi kék.

Méltatlanul keveset beszélünk az elfeledett, ősi magyar szőlőfajtákról. Tihanyi kék, Tarcali kék, Laska, Fekete muskotály. Csak néhány név azok közül, melyek a 19. század végén a legnépszerűbb szőlőfajtáknak számítottak idehaza, de mára ezek szinte teljesen eltűntek. Azonban egy helyen biztosan fellelhetők: Szentesi József pincéjében, és ennek folyományán az N28-ban is.

Szentesi József a beavatkozásoktól mentes borkészítés szószólója, a Borászok Borásza díj kitüntetettje, Michelin-csillagos éttermek beszállítója, és nem véletlenül!

19. századi szőlészeti és borászati munkák tanulmányozása után 10-10 feledésbe merült fehér- és kék szőlőfajta telepítéséről döntött. Árverésekre járt, 1880-ból vagy korábbról származó leírásokat vett, amelyekben felsorolták, mik voltak akkoriban az első osztályú fajták. A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetéből vesszőket kért és a Velencei-tó körül megkezdte a fajták ültetését. A pince első felfedezettje a Csókaszőlő volt, amelyből immár 10 évjárat tapasztalata áll rendelkezésre. Ennek középérésű, vonzóan meggyes, jó savú, jó szerkezetű, a hordós érlelést jól tűrő, kiválóan érlehető bora van. De említhetnénk még a Tihanyi kéket, a Laskát, a Fekete muskotályt, a Fehér gohért, a Kék bajort, vagy a Tarcali kéket.

A régi magyar borok budapesti szentélyében április második hétvégéjén nem csak egy korty történelem, hanem egy korty jövő is kóstolható:

Fehérborok:

  • Somló Kincse Sárfehér 2020
  • Somló Kincse Piros bakator 2020
  • Somló Kincse Gohér 2019
  • Szentesi Pince Vörös dinka 2018

Vörösborok:

  • Szentesi Pince Tihanyi kék 2020
  • Szentesi Pince Laska 2020
  • Szentesi Pince Kék bajor 2020
Forrás: magyarmezogazdasag.hu