Back to top

Újból forgalmazzák a fukusimai termést

A 11 évvel ezelőtti fukusimai atomkatasztrófa súlyosan érintette Japán mezőgazdaságát. A radioaktív szennyezéstől való félelem miatt összeomlott az ország élelmiszerexportja, de az ország által bevezetett szigorú biztonsági intézkedéseknek köszönhetően mostanra szinte teljesen helyreállt a kivitel.

Fukusima tartomány jellegzetes gyümölcse a datolyaszilva, aminek az aszalványából egy világszerte keresett csemegét, az anpogakit készítik. Junya Sato családi vállalkozása is anpokagi előállításával foglalkozik. A meghámozott gyümölcsöt két hétig szárítják, ezalatt alakul ki jellegzetes illata és aromája. A családi vállalkozás korábban évi 3 tonnát értékesített belőle, de az atomkatasztrófa után két évre le kellett állniuk a termeléssel, és el kellett gondolkodniuk, hogy mi másba foghatnának.

Fukusima tartomány gazdaságában meghatározó szerepe van a nemzetközi élelmiszer-kereskedelemnek.

Annak idején 55 ország és régió korlátozta az onnan és a szomszédos tartományokból származó termékek importját, de a szigorú biztonsági intézkedéseknek köszönhetően közülük 41 mára teljesen feloldotta a korlátozásokat.

Anpogaki, édes japán csemege a datolyaszilva gyümölcséből, Fukusima prefektúrában
Anpogaki, édes japán csemege a datolyaszilva gyümölcséből, Fukusima prefektúrában

A Yanagawa Mezőgazdasági Központban külön létesítményben vizsgálják az anpogakit. Naponta akár 5 ezer dobozt is megvizsgálnak, és ha akár egyetlen olyan terméket találnak, aminek a radioaktivitása meghaladhatja az 50 becquerelt, az egész dobozt kidobják. De a teljes biztonsági ellenőrzés ennél is tovább megy, még a datolyaszilva gyökérzetét is vizsgálják, és a gyümölcsöt termő fák közül nyolcezret kivágtak radioaktív szennyezés miatt.

Az anpogaki csak egy a sok termék közül, amelyeket újra világszerte forgalmaznak.

A környék terményeit ellenőrző fukusimai mezőgazdasági technológiai központ a marhahústól a gombáig mindent megvizsgál, és az összes terméknek a globális szabványoknál tízszer szigorúbb biztonsági előírásoknak kell megfelelnie.

Az Egyesült Államok a Japán által hozott alapos ellenőrző intézkedések hatására az összes importkorlátozást eltörölte, és Ausztrália és Kanada is hasonlóan döntött.

Junya Satónak és a hozzá hasonló kistermelőknek ez nagyszerű hír, mert végre újra érdemes a vállalkozás fellendítésén gondolkodni.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/14 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

Kiből lehet sajtbíra?

Sem a dohányosok, sem pedig a rendszeres ivók nem alkalmasak a sajtok bírálatára, mivel ízlesésük és szaglásuk nagy valószínűséggel nem tökéletes. Ez a két legfontosabb képesség a feladat ellátásához, de a június végén avatott 37 új magyar sajtbíra többsége agrár-, illetve élelmiszeripari végzettségű – mondta el Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke.

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.

Palántanevelés tőzeg nélkül

A tavasz beköszöntével elkezdődtek a kerti munkák. A többszörös pandémiahullámok után élvezzük a Nap melegítő, gyógyító, fertőtlenítő erejét. A kertészek azonban aggódnak is a sok napsütés miatt.