Back to top

Bajban a spanyol citrustermelők

Több ezer tonna mandarin és narancs maradhat a fákon Spanyolországban az alacsony kereslet, a közlekedési sztrájk és az esőzés miatt. Már régóta nem esett ennyi eső Spanyolországban, mint idén márciusban.

A szakemberek attól tartanak, hogy nagy mennyiségű gyümölcs mehet tönkre a sok csapadéktól, és az eső több helyen a betakarítást is lehetetlenné teszi. Ahol pedig lehet szüretelni, például Andalúziában, a közlekedési sztrájk miatt csak nagyon lassan jut el a gyümölcs a Valenciában található csomagolóüzemekbe, ahol a spanyol cit­rustermés 70%-át készítik áruvá. Juan Bautista, a Frutas Tono gyümölcskereskedő vállalat kereskedelmi vezetője szerint mindezek hatása már érződik, a fogyasztók szembesülnek a hiánnyal a piacokon és az élelmiszerboltokban.

Azt még korai megjósolni, hogy a sok csapadék hogyan befolyásolja a gyümölcs minőségét.

A kereskedelmi vezető komoly károkra számít, szerinte a leszedett gyümölcs egy része nem fog megfelelni a minőségi követelményeknek. Úgy gondolja, célszerű lenne az esőzések után előbb felmérni a gyümölcs minőségét, ám félő, hogy ez nem fog megtörténni, mert az idei rossz árakból eredő veszteségek máris felhalmozódtak a termelőknél és kereskedőknél, így amit csak lehet, igyekeznek gyorsan értékesíteni. A narancs ára drámaian alacsony, és a mandarinfajták is olcsóbban értékesíthetők, mint a korábbi években. Februárban a csökkenő kereslet és a nagy kínálat, majd az esőzések miatt számos narancstermelő leállította a betakarítást.

A termelők vesztesége óriási, a termesztési alapanyagok, a csomagolóanyagok és az üzemanyag annyira megdrágult, hogy a termelés már nem gazdaságos.

A helyzet súlyosságára utal, hogy sok termelő jövőre egyáltalán nem akarja folytatni a gazdálkodást. Aki pedig mégis termel, nem tud annyit a tevékenységbe befektetni, ami szükséges lenne, és ez várhatóan a minőség rovására megy, fogalmazta meg aggodalmait a Frutas Tono kereskedelmi igazgatója.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/14 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A cseresznyeszilva

A szakirodalomban nem alakult ki egységes álláspont a cseresznyeszilva elsődleges előfordulásáról, amit a különböző areatérképek is tükröznek. Ennek több oka is van: mára a cseresznyeszilva előfordulási helyei és magleletei nehezen értékelhetők, genetikailag változékony a faj, könnyen elvadul, magról, tő- és gyökérsarjakkal jól szaporodik, és spontán módon kereszteződhet más fajokkal, nemzetségekkel.

Embertelen körülmények között a mezőgazdasági idénymunkások

Olaszország déli régiójában, a mezőgazdasággal foglalkozó Pugliában megtiltották a déli órákban a munkavégzést a földeken. Ezzel is próbálják védeni azokat az idénymunkásokat, akik főként Afrikából érkeznek a gazdaságokba, és embertelen körülmények között dolgoznak.

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

A méhészet, mint vállalkozás 2.

Írásom első részében kifejtettem, hogy miért fontos a folyamatos tanulás és vállalkozásfejlesztés. Egyáltalán érdemes-e vállalkozni, mekkora méhállomány az optimális, meddig növeljük a méhcsaládok számát. A napjainkat is súlyosan érintő infláció történetéről, a fogalom meghatározásáról is kezdtem írni, amit most folytatok.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.