0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Bajban a spanyol citrustermelők

Több ezer tonna mandarin és narancs maradhat a fákon Spanyolországban az alacsony kereslet, a közlekedési sztrájk és az esőzés miatt. Már régóta nem esett ennyi eső Spanyolországban, mint idén márciusban.

A szakemberek attól tartanak, hogy nagy mennyiségű gyümölcs mehet tönkre a sok csapadéktól, és az eső több helyen a betakarítást is lehetetlenné teszi. Ahol pedig lehet szüretelni, például Andalúziában, a közlekedési sztrájk miatt csak nagyon lassan jut el a gyümölcs a Valenciában található csomagolóüzemekbe, ahol a spanyol cit­rustermés 70%-át készítik áruvá. Juan Bautista, a Frutas Tono gyümölcskereskedő vállalat kereskedelmi vezetője szerint mindezek hatása már érződik, a fogyasztók szembesülnek a hiánnyal a piacokon és az élelmiszerboltokban.

Azt még korai megjósolni, hogy a sok csapadék hogyan befolyásolja a gyümölcs minőségét.

A kereskedelmi vezető komoly károkra számít, szerinte a leszedett gyümölcs egy része nem fog megfelelni a minőségi követelményeknek. Úgy gondolja, célszerű lenne az esőzések után előbb felmérni a gyümölcs minőségét, ám félő, hogy ez nem fog megtörténni, mert az idei rossz árakból eredő veszteségek máris felhalmozódtak a termelőknél és kereskedőknél, így amit csak lehet, igyekeznek gyorsan értékesíteni. A narancs ára drámaian alacsony, és a mandarinfajták is olcsóbban értékesíthetők, mint a korábbi években. Februárban a csökkenő kereslet és a nagy kínálat, majd az esőzések miatt számos narancstermelő leállította a betakarítást.

A termelők vesztesége óriási, a termesztési alapanyagok, a csomagolóanyagok és az üzemanyag annyira megdrágult, hogy a termelés már nem gazdaságos.

A helyzet súlyosságára utal, hogy sok termelő jövőre egyáltalán nem akarja folytatni a gazdálkodást. Aki pedig mégis termel, nem tud annyit a tevékenységbe befektetni, ami szükséges lenne, és ez várhatóan a minőség rovására megy, fogalmazta meg aggodalmait a Frutas Tono kereskedelmi igazgatója.

Forrás: Kertészet és Szőlészet