0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Félmillió betöltetlen agrárállás az Egyesült Királyságban

A krónikus munkaerőhiány az élelmiszer- és mezőgazdasági ágazatban áremelkedéshez vezethet, emiatt az Egyesült Királyság még jobban rászorulhat az élelmiszerimportra - figyelmeztetnek a képviselők.

A Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Bizottság (Environment, Food and Rural Affairs Committee, EFRA) jelentése szerint a Covid és a Brexit óriási hatással van az ágazatra. A képviselők azt szeretnék, ha a miniszterek enyhítenék a szakképzett munkavállalókra vonatkozó angol nyelvtudást előíró szabályozáson, és bővítenék az idénymunkások vízumrendszerét. A Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) azt mondta, hogy „továbbra is együttműködik az ágazattal”. – írja a BBC.

Félmillió üres álláshely

Tavaly a tengerentúli munkaerő hirtelen eltűnése miatt az élelmiszer- és mezőgazdasági ágazatban a négymillió fős munkaerő-állományból több mint félmillió álláshely maradt betöltetlen.

Az Egyesült Királyság nárcisztermésének csaknem negyedét nem szedték le. A gyümölcságazat szereplői pedig kénytelenek voltak hagyni elrohadni a termést a földeken.

A szakképzett hentesek és vágóhídi dolgozók hiánya miatt mintegy 35 000 kolbásznak, szalonnának és felvágottnak szánt sertést semmisítettek meg – nagyrészt elhamvasztották őket, vagy legfeljebb zsírt nyertek ki a tetemekből.

Csak akkor lépett közbe a kormány, amikor már a karácsonyi pulykaellátást fenyegette a munkaerő- és teherautó-sofőrhiány, és ideiglenes vízumrendszert hozott létre.

A bizottság ugyanakkor tudomást szerzett arról is, hogy az ágazat tagjai 2021 tavasza óta figyelmeztették a kormányt, és hogy a mostani intézkedések túl későn jöttek, és túl kevesek is. Mindez súlyos következményekkel járt az állatjólét, élelmiszerbiztonság és a munkavállalók mentális egészsége terén.

Áremelkedések

A jelentés rámutatott, hogy bár a kormány egyes intézkedései pozitívak, de alapvető változás nélkül láncreakció várható a béremelések terén, ami áremelkedéshez fog vezetni, illetve az élelmiszertermelés várhatóan az Egyesült Királyságon kívülre kerül.

Neil Parish, az EFRA bizottság elnöke elmondta: „Különösen kiábrándító volt a kormány hozzáállása az élelmiszeripari és mezőgazdasági dolgozók helyzetéhez”.

A képviselők azt mondták, hogy

„megdöbbentette őket, hogy a kormány nem értette meg a munkaerő-problémákat”, és „nemkívánatos tendencia volt … az ágazatot hibáztatni, amiért nem tesz többet a probléma megoldása érdekében, vagy nem használja ki teljes mértékben a bevándorlási rendszert, a saját bevándorlási rendszeréről szóló helytelen információk alapján”.

Nick Allen, a brit húsfeldolgozók szövetségének vezérigazgatója szerint a Brexit utáni új bevándorlási rendszer és a Covid hatása „bénító” volt.

„Az ukrajnai konfliktus következtében az Egyesült Királyság élelmezésbiztonságának súlyos próbatételével találtuk szembe magunkat, ami egyértelműen kedvezett a strukturális gyengeségek kialakulásának, mindez pedig veszélyezteti a brit élelmiszerbiztonságot.”

Az FDF politikai és vállalati ügyekért felelős igazgatója, Jayne Almond elmondta: „A brit élelmiszer- és italgyártókra nehezedő inflációs nyomást súlyosbítja, hogy sok vállalkozás továbbra is küzd a rendszerszintű munkaerőhiánnyal.”

Az új jelentés a munkaerő-stratégia „radikális újragondolására” szólít fel, beleértve a szakképzett munkavállalók vízumrendszerének felülvizsgálatát; valamint az idénymunkások kísérleti vízumrendszerének állandóvá tételét.

A jelentés szerint az angol nyelvtudással kapcsolatos követelményeket az „iparág igényeihez” kellene igazítani. Ez egyes munkavállalók esetében kevésbé szigorú tesztelést jelenthet.

„Nagyobb biztonságot adtunk az ágazatnak azzal, hogy 2024 végéig engedélyeztük az idénymunkások programját, amely lehetővé teszi, hogy a tengerentúli munkavállalók legfeljebb hat hónapra az Egyesült Királyságba jöjjenek, hogy a kertészeti ágazatban dolgozzanak.” – állt a Defra nyilatkozatában.

Azt is hozzátették, hogy az új, pontalapú bevándorlási rendszerüket több szakmára, köztük a hentesekre is kiterjesztették, akik mostantól a világ bármely pontjáról érkezhetnek az Egyesült Királyságba dolgozni.

Forrás: BBC