Back to top

Gyepgazdálkodás az Állattenyésztésben – Gyeppel könnyebb

A rendezvény első témáját, a precíziós gazdálkodási rendszereket, a MATE Gödöllői Campusán jártuk körbe. Most a rendezvénysorozat második állomásán a mezőgazdaságunk tradicionális részét, a gyepgazdálkodást érintjük a témában jártas szakértők közreműködésével.

Gyepgazdálkodás az Állattenyésztésben – Gyeppel könnyebb

Agrárakadémia Fórum – MATE Kaposvári Campus

 

Időpont:

2022. április 20. (szerda) 10 óra

 

Helyszín:

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Kaposvári Campus

MATE, Tanácsterem

(7400 Kaposvár. Guba Sándor utca 40.)

 

A rendezvény első témáját, a precíziós gazdálkodási rendszereket, a MATE Gödöllői Campusán jártuk körbe. Most a rendezvénysorozat második állomásán a mezőgazdaságunk tradicionális részét, a gyepgazdálkodást érintjük a témában jártas szakértők közreműködésével..

 

Tervezett program:

10:00–10:30 Regisztráció

10:30–10:40 Köszöntő - Vörös Péter főigazgató, MATE Kaposvári Campus

10:40–11:00 AKG rejtelmei a gyepgazdálkodásban Dr. habil. Mezőszentgyörgyi Dávid elnök, Juh és Kecske Ágazatésrt Egyesület, stratégiai rektorhelyettes, MATE

11:00–11:20 Mentsük meg gyepjeinket az állattenyésztés szolgálatában Zászlós Tibor elnök, Magyar Állattenyésztők Szövetsége

11:25–12:30 Kerekasztal-beszélgetés a fórumról

Résztvevők: Mezőszentgyörgyi Dávid, Zászlós Tibor, Nagy János, Mihalecz András, Mozsgai József, Holló Mátyás

Moderátor: Halmos B. Ágnes főszerkesztő, Kistermelők Lapja

12:30–13:30 Szendvicsebéd, a konferencia zárása

 

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a regisztracio@magyarmezogazdasag.hu e-mail-címen lehet.

 

NAK szaktanácsadók figyelem! 

A program meghirdetésre került a független szaktanácsadók továbbképzésének részeként 2 kredit értékben!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Egy fesztivál is lehet zöld

A környezettudatosság napjaink egyik kiemelt közéleti témája – kifejezetten az EFOTT célközönségét jelentő fiatalok életében –, így a fesztivál szervezői arra vállalkoztak, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) segítségével egy igazán zöld rendezvényt hoznak létre.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Hycole Kft. Ezzel egy nemzetközi színvonalú közös munka kezdődött el a Kaposvári Campus kutatói és a nyúltenyésztő vállalkozás szakemberei között, eredményeik pedig rövid időn belül termékre, forintra válthatóak lesznek.

Újabb cégek csatlakoznak a duális képzéshez

A MATE Kaposvári Campusa tovább bővíti a duális képzésben részt vevő cégek körét. A tavaly ősszel indult műszaki képzés népszerűsége miatt az egyetem fontosnak tartja, hogy újabb gyakorlati lehetőségek nyíljanak meg a hallgatók előtt. Az egyeztetések már zajlanak, Vörös Péter campus-főigazgató és Huszti Gábor, a megyei közgyűlési alelnöke el is látogatott a ZIEHL-ABEGG Kft. marcali telephelyére.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Sertéságazati szakértők tanácskozása

Többnapos, zártkörű tanácskozáson tekintették át az InterPIG és az agri benchmark Pig Network globális sertéságazati szakértői hálózatok képviselői a közelmúlt világpiaci történéseit és a sertéságazat 2021. évi költség- és jövedelemviszonyainak alakulását tagországi szinten.