Back to top

Kevesebb magyar dinnye várható idén

Kevesebb lesz idén a dinnye, a hazai mellett az exportpiacokon is visszafogják a termelést a gazdák. Bár a háborús helyzet miatt kieső ukrán áru növelheti a magyar görögdinnye iránti külföldi keresletet, a szakemberek ennek ellenére kihívásokkal teli szezonra számítanak.

Fotó: MTI - Rosta Tibor
Bár az idén az ukrajnai krízis vélhetően növelni fogja a keresletet a hazai görögdinnye iránt, a termelőknek így is számos nehézséggel kell szembenézniük – írja a Magyar Nemzet a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) elemzésére hivatkozva. A hazai kertészeteket összefogó szervezet szerint ugyan még nem zajlott le az összes vetőmag-eladás, és a vetés is várat magára, a becslések azonban arról szólnak, hogy az idén akár 15-20 százalékkal kisebb területen teremhet a dinnye. Vagyis körülbelül 700 hektárral, 2700-2800 hektárra esik vissza a görögdinnye hazai termőterülete.

Sajnos nem új keletű trendről van szó,

a Fruit­Veb adatai szerint az elmúlt hét évben csaknem megfeleződött a dinnyeföldek mérete. Ezzel együtt a termelői koncentráció is lassan, de biztosan folytatódik, egyre kevesebb, de nagyobb termelő van a piacon.

Hazánkban idén a kis-közepes termelők főleg a korai dinnye termelésére összpontosítanak, míg a nagyobbak a teljes szezont lefedik. Az idén vélhetően az európai uniós versenytársak is visszafogják a termelést, legalábbis ezt mutatják az európai vetőmag-értékesítési eredmények. – Biztosnak látszik a komoly terméscsökkenés, így minden lehetőség adott arra, hogy keresleti piac alakuljon ki a tavalyi év túlkínálata után, amikor az alacsony árak miatt például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében rengeteg dinnye maradt a földeken. Most augusztusban valószínűleg sokkal nagyobb esély lesz eladni a termést – írja a lap.

A hazai görögdinnye iránti igényt az orosz–ukrán konfliktus is tovább növelheti.

Ukrajnában főként a déli területeken, Herszon régióban, Odessza felett vannak jelentős korai termesztő régiók. A háború miatt azonban ott jelenleg traktorok helyett tankok szántják a földeket. A FruitVeb szerint a lengyel és baltikumi cégek már be is jelentkeztek magyar exportőröknél, mivel látják, hogy Ukrajnából várhatóan nem érkezik áru az idén, legalábbis nagyon bizonytalan az import helyzete.

Forrás: 
Magyar Nemzet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Indul a hazai dinnyeszezon a diszkontláncoknál

Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben - tájékoztatták a diszkontláncok az MTI-t. A Lidl Magyarország azt közölte, hogy raktárai szerdától kizárólag magyar beszállítóktól érkező magyar görögdinnyét vesznek át. Az Aldi Magyarország július 1-jétől csak magyar termelőktől érkező dinnyét vesz át biatorbágyi raktárában

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

Fokozottan tűzveszélyes időszak, csütörtöktől már Pest és Veszprém megyében is

A tartós kánikula okozta szárazság és az ebből adódó, fokozott tűzkockázat miatt június 30-tól Pest és Veszprém megyében is életbe lép a fokozottan tűzveszélyes időszak - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.