0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kevesebb magyar dinnye várható idén

Kevesebb lesz idén a dinnye, a hazai mellett az exportpiacokon is visszafogják a termelést a gazdák. Bár a háborús helyzet miatt kieső ukrán áru növelheti a magyar görögdinnye iránti külföldi keresletet, a szakemberek ennek ellenére kihívásokkal teli szezonra számítanak.

Bár az idén az ukrajnai krízis vélhetően növelni fogja a keresletet a hazai görögdinnye iránt, a termelőknek így is számos nehézséggel kell szembenézniük – írja a Magyar Nemzet a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) elemzésére hivatkozva. A hazai kertészeteket összefogó szervezet szerint ugyan még nem zajlott le az összes vetőmag-eladás, és a vetés is várat magára, a becslések azonban arról szólnak, hogy az idén akár 15-20 százalékkal kisebb területen teremhet a dinnye. Vagyis körülbelül 700 hektárral, 2700-2800 hektárra esik vissza a görögdinnye hazai termőterülete.

Sajnos nem új keletű trendről van szó,

a Fruit­Veb adatai szerint az elmúlt hét évben csaknem megfeleződött a dinnyeföldek mérete. Ezzel együtt a termelői koncentráció is lassan, de biztosan folytatódik, egyre kevesebb, de nagyobb termelő van a piacon.

Hazánkban idén a kis-közepes termelők főleg a korai dinnye termelésére összpontosítanak, míg a nagyobbak a teljes szezont lefedik. Az idén vélhetően az európai uniós versenytársak is visszafogják a termelést, legalábbis ezt mutatják az európai vetőmag-értékesítési eredmények. – Biztosnak látszik a komoly terméscsökkenés, így minden lehetőség adott arra, hogy keresleti piac alakuljon ki a tavalyi év túlkínálata után, amikor az alacsony árak miatt például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében rengeteg dinnye maradt a földeken. Most augusztusban valószínűleg sokkal nagyobb esély lesz eladni a termést – írja a lap.

A hazai görögdinnye iránti igényt az orosz–ukrán konfliktus is tovább növelheti.

Ukrajnában főként a déli területeken, Herszon régióban, Odessza felett vannak jelentős korai termesztő régiók. A háború miatt azonban ott jelenleg traktorok helyett tankok szántják a földeket. A FruitVeb szerint a lengyel és baltikumi cégek már be is jelentkeztek magyar exportőröknél, mivel látják, hogy Ukrajnából várhatóan nem érkezik áru az idén, legalábbis nagyon bizonytalan az import helyzete.

Forrás: Magyar Nemzet