Back to top

Agrárvállalkozások export tevékenységét segítik

Dr. Szabó Kristóf, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara a magyar vállalkozások külpiaci növekedését elősegítő együttműködési megállapodást írt alá. A magyar gazdaság és magyar export termelés tekintetében nagyon sikeres időszak áll mögöttünk, de további növekedésre is jók a kilátások.

A HEPA Magyar Export Fejlesztési Ügynökség a cégek külpiaci növekedésének fejlődésének támogatásával foglalkozik, ez az a pont, ahol a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamarával is sok közös tevékenységet tud a jövőben folytatni.

Dr .Szabó Kristóf, az Ügynökség vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy a magyar agrárvállalkozások olyan fontos külpiaci gazdasági szereplőkké válhatnak, akik hozzá tudnak járulni a magyar gazdaság fejlődéséhez.

A most következő pár év az export fejlesztés terén egy új irányt fog kijelölni. A magyar gazdasági export tekintetében fejlett, ugyanakkor most a külkereskedelmi fizetési mérleg egyensúlyba állítása kerül a fókuszba, hangsúlyozta Dr. Szabó Kristóf. Az is hozzátette, hogy jelenleg import túlsúllyal bírunk, ám Magyarország számára fontos lenne az egyensúlyt visszaállítani, ami viszont az importtartalom csökkentését jelenti.

Ilyen szempontból az mezőgazdasági tevékenység kifejezetten olyan tevékenység, ami ebben nagyon sokat tud segíteni, hiszen a hozzáadott érték az valójában itthon, keletkezik, erre tudjuk építeni az exportteljesítményünket.

Az Exportfejlesztési Ügynökség számos módon próbálja segíteni a cégek vállalkozások külpiaci növekedését : tanácsadási tevékenységgel, információszolgáltatással új vállalkozások megszólításával, új kapcsolatok felépítésével.

Emiatt az Ügynökség számára nagyon fontosak azok a gyakorlati együttműködések, ahol rátalálnak és meg tudják szólítani azokat a cégeket, akik a külpiaci tevékenységre is vállalkoznának.

Ugyanakkor ennek a együttműködésnek lesznek új tartalmai is: az egyik ilyen új tartalom a kormányzat által már lassan két éve elindított külpiaci növekedési programnak a kihasználási lehetősége. A HEPA vezérigazgatója elmondta, hogy a jövőben az agrárvállalkozókat is kiemelten fogják ösztönözni, hogy  külpiacon is folytassanak tevékenységeket.

Fotó: NAK facebook

A szomszédunkban zajló háborús konfliktus kapcsán elhangzott, hogy várhatóan a régió mezőgazdasága át fog alakulni, bizonyos szempontból lesznek kapacitáscsökkenések. ugyanakkor valószínűleg új szegmensek, új lehetőségek is megnyílnak ezzel együtt, közös érdekünk, hogy az újra rendezést pozitívan tudjuk a saját javunkra fordítani az elkövetkezendő időszakban.
A vezérigazgató arra is fölhívta a figyelmet, hogy Magyarországon az alap és középszintű külkereskedelmi képzés, az elmúlt években megszűnt. Ugyanakkor épp a koronavírus-járvány világított arra rá, hogy fontosak ezek a képzések, a HEPA keretein belül elindult egy online, bárki számára ingyenesen elérhető külkereskedelmi képzés.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Gazdasági Kamara elnöke  úgy fogalmazott, hogy Magyarország azon kevés országok egyike, amely képes önellátásra, ugyanakkor az is kiderült a pandémia alatt hogy sok országgal ellentétben, nem hogy romlott volna, hanem javult Magyarország az export teljesítménye agrárgazdasági szempontból is, amire büszkének kell lennünk. 

 Mint mondta, egy folyamatosan modernizálódó ágazatról beszélünk, aminek az aktívuma egészen jelentős, mintegy 3,6 milliárd euróra tehető. ez az elmúlt egy évben ráadásul 300 millió eurós növekményt mutatott, tehát nagyságrendileg 10%-os előrelépést tudhatunk magunk mögött. Az elmúlt évtizedben az export vonatkozásában az elsődleges és a másodlagos feldolgozottságú élelmiszerek voltak azok, amelyek kifejezetten jól teljesítettek. Ugyanakkor az import oldaláról alapvetően a magas feldolgozottságú élelmiszerek azok, amik növekvő részesedést követelnek maguknak.

Amennyiben tovább akarjuk javítani ennek a rendszernek a szerkezetét, akkor folyamatosan kell a beruházásainkkal az élelmiszeripari feldolgozást, illetve az alapanyag termelést olyan helyzetbe hozni, hogy mind a jövedelemtermelő képesség, mind pedig az ár-érték arány, a versenyképesség, pozitív irányban változzon, hisz a minőséget illetően soha nem volt probléma a magyar termékekkel – fogalmazott Győrffy Balázs.

Az is elhangzott, hogy most egy nagyon nagy lehetőség kapujában vagyunk, hisz Magyarország a Vidékfejlesztési Program megnövekedett büdzséjén keresztül egy komoly fejlesztési hozzájárulást kapott, mintegy háromszor annyi pénzt áll rendelkezésre a most futó hétéves tervezési időszakban, mint az előző hétéves időszakban. A feladat most az,  hogy azokat a lehetőségeket megpróbáljuk feltárni, amik megtalálhatók a világpiacon, és azokra a termékekre és azokra a piacokra koncentráljunk, amik számukra relevánsak. A folyamatosan dráguló szállítási költségek miatt a távoli piacok vonatkozásában csak az igazán fontos hozzáadott értékű termékek azok, amelyek képesek megállni a helyüket, hiszen a szállítási költség jellemzően versenyképtelenné teszi a nagy tömegtermékeket. A Kamara és a HEPA közötti együttműködésnek köszönhetően olyan jól csatornázott információátadás fog majd megvalósulni, amivel mind a nagyobb vállalkozásokat, mind pedig a kis-közepes vállalkozásokat is tudjuk abban segíteni hogy a rendelkezésre álló piaci információk alapján ők is az export útjára is lépjenek.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Költségoptimalizálás a Fruit Logistica jelszava

2023. február 8–10. között rendezik a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem tematikájú üzleti találkozóját Berlinben. A kiállítók hivatalos jelentkezési határideje már lejárt, de a szervezők közleménye szerint várólistára még fel lehet iratkozni.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Nyílt levél az energiaárak miatt

Tekintettel az energiaárak elmúlt hetekben tapasztalt rendkívüli emelkedésére, a német nagykereskedelmi és külkereskedelmi szövetség (BGA) nyílt levelet intézett a kancellárhoz és a szövetségi kormányhoz.

Kevesebb gabona jut az éhező országokba

Megnyílt ugyan a gabonafolyosó, azonban az ENSZ szeptember 29-i adatai szerint 238 szállító konténerhajó indult el az ukrán kikötőkből, és 5,5 millió tonna gabonát szállít. Az áru nagy része a közepes és a magas jövedelmű országokba megy.

Szent Mihály-napi állattenyésztési fórum

Nehéz időszak jön: nem a minőség lesz a kérdés, hanem hogy lesz-e egyáltalán takarmány a jövő évi betakarításig. De egy év múlva talán könnyebbnek látjuk majd a helyzetünket – hangzott el Kaposváron, a Szent Mihály-napi állattenyésztési fórumon. A különböző állattenyésztési ágazatok képviselői a jelenlegi helyzetet elemezték és igyekeztek néhány jótanáccsal is szolgálni a jelenlévő gazdálkodóknak.

Kevés és drága az ananász

Az európai piacot jelenleg a Costa Ricából származó ananász fedi le, ám a felhozatal egyre kisebb, az eladási árak pedig számottevően emelkedtek, és ez a tendencia valószínűleg tovább folytatódik.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Gazdafórum a Szigeti Farmon: terítéken a zöldítés

A Kalocsa melletti Szigeti Farmon tartott gazdafórum fő témái a közös agrárpolitika változásai voltak, élükön a zöld alapszabályokat (Zöld Felépítmény) tartalmazó agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG), és az új elemként induló, önkéntes agro-ökológiai programokkal (AÖP). A szeptember végi tanácskozásra mintegy 90 helyi és dél-alföldi termelő érkezett.

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.