Back to top

Agrárvállalkozások export tevékenységét segítik

Dr. Szabó Kristóf, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara a magyar vállalkozások külpiaci növekedését elősegítő együttműködési megállapodást írt alá. A magyar gazdaság és magyar export termelés tekintetében nagyon sikeres időszak áll mögöttünk, de további növekedésre is jók a kilátások.

A HEPA Magyar Export Fejlesztési Ügynökség a cégek külpiaci növekedésének fejlődésének támogatásával foglalkozik, ez az a pont, ahol a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamarával is sok közös tevékenységet tud a jövőben folytatni.

Dr .Szabó Kristóf, az Ügynökség vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy a magyar agrárvállalkozások olyan fontos külpiaci gazdasági szereplőkké válhatnak, akik hozzá tudnak járulni a magyar gazdaság fejlődéséhez.

A most következő pár év az export fejlesztés terén egy új irányt fog kijelölni. A magyar gazdasági export tekintetében fejlett, ugyanakkor most a külkereskedelmi fizetési mérleg egyensúlyba állítása kerül a fókuszba, hangsúlyozta Dr. Szabó Kristóf. Az is hozzátette, hogy jelenleg import túlsúllyal bírunk, ám Magyarország számára fontos lenne az egyensúlyt visszaállítani, ami viszont az importtartalom csökkentését jelenti.

Ilyen szempontból az mezőgazdasági tevékenység kifejezetten olyan tevékenység, ami ebben nagyon sokat tud segíteni, hiszen a hozzáadott érték az valójában itthon, keletkezik, erre tudjuk építeni az exportteljesítményünket.

Az Exportfejlesztési Ügynökség számos módon próbálja segíteni a cégek vállalkozások külpiaci növekedését : tanácsadási tevékenységgel, információszolgáltatással új vállalkozások megszólításával, új kapcsolatok felépítésével.

Emiatt az Ügynökség számára nagyon fontosak azok a gyakorlati együttműködések, ahol rátalálnak és meg tudják szólítani azokat a cégeket, akik a külpiaci tevékenységre is vállalkoznának.

Ugyanakkor ennek a együttműködésnek lesznek új tartalmai is: az egyik ilyen új tartalom a kormányzat által már lassan két éve elindított külpiaci növekedési programnak a kihasználási lehetősége. A HEPA vezérigazgatója elmondta, hogy a jövőben az agrárvállalkozókat is kiemelten fogják ösztönözni, hogy  külpiacon is folytassanak tevékenységeket.

Fotó: NAK facebook

A szomszédunkban zajló háborús konfliktus kapcsán elhangzott, hogy várhatóan a régió mezőgazdasága át fog alakulni, bizonyos szempontból lesznek kapacitáscsökkenések. ugyanakkor valószínűleg új szegmensek, új lehetőségek is megnyílnak ezzel együtt, közös érdekünk, hogy az újra rendezést pozitívan tudjuk a saját javunkra fordítani az elkövetkezendő időszakban.
A vezérigazgató arra is fölhívta a figyelmet, hogy Magyarországon az alap és középszintű külkereskedelmi képzés, az elmúlt években megszűnt. Ugyanakkor épp a koronavírus-járvány világított arra rá, hogy fontosak ezek a képzések, a HEPA keretein belül elindult egy online, bárki számára ingyenesen elérhető külkereskedelmi képzés.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Gazdasági Kamara elnöke  úgy fogalmazott, hogy Magyarország azon kevés országok egyike, amely képes önellátásra, ugyanakkor az is kiderült a pandémia alatt hogy sok országgal ellentétben, nem hogy romlott volna, hanem javult Magyarország az export teljesítménye agrárgazdasági szempontból is, amire büszkének kell lennünk. 

 Mint mondta, egy folyamatosan modernizálódó ágazatról beszélünk, aminek az aktívuma egészen jelentős, mintegy 3,6 milliárd euróra tehető. ez az elmúlt egy évben ráadásul 300 millió eurós növekményt mutatott, tehát nagyságrendileg 10%-os előrelépést tudhatunk magunk mögött. Az elmúlt évtizedben az export vonatkozásában az elsődleges és a másodlagos feldolgozottságú élelmiszerek voltak azok, amelyek kifejezetten jól teljesítettek. Ugyanakkor az import oldaláról alapvetően a magas feldolgozottságú élelmiszerek azok, amik növekvő részesedést követelnek maguknak.

Amennyiben tovább akarjuk javítani ennek a rendszernek a szerkezetét, akkor folyamatosan kell a beruházásainkkal az élelmiszeripari feldolgozást, illetve az alapanyag termelést olyan helyzetbe hozni, hogy mind a jövedelemtermelő képesség, mind pedig az ár-érték arány, a versenyképesség, pozitív irányban változzon, hisz a minőséget illetően soha nem volt probléma a magyar termékekkel – fogalmazott Győrffy Balázs.

Az is elhangzott, hogy most egy nagyon nagy lehetőség kapujában vagyunk, hisz Magyarország a Vidékfejlesztési Program megnövekedett büdzséjén keresztül egy komoly fejlesztési hozzájárulást kapott, mintegy háromszor annyi pénzt áll rendelkezésre a most futó hétéves tervezési időszakban, mint az előző hétéves időszakban. A feladat most az,  hogy azokat a lehetőségeket megpróbáljuk feltárni, amik megtalálhatók a világpiacon, és azokra a termékekre és azokra a piacokra koncentráljunk, amik számukra relevánsak. A folyamatosan dráguló szállítási költségek miatt a távoli piacok vonatkozásában csak az igazán fontos hozzáadott értékű termékek azok, amelyek képesek megállni a helyüket, hiszen a szállítási költség jellemzően versenyképtelenné teszi a nagy tömegtermékeket. A Kamara és a HEPA közötti együttműködésnek köszönhetően olyan jól csatornázott információátadás fog majd megvalósulni, amivel mind a nagyobb vállalkozásokat, mind pedig a kis-közepes vállalkozásokat is tudjuk abban segíteni hogy a rendelkezésre álló piaci információk alapján ők is az export útjára is lépjenek.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tizennyolctól negyvenig – fiatal gazdák ma

A magyar agrárium generációváltásának a sikere volna az alapja annak, hogy hazánk élelmiszerellátása a következő évtizedekben is biztosítva legyen. A nehéz folyamatot számos támogatás és szabályozási eszköz segíti, sőt, ösztönzi.

Reagált a Bank of England a globális búza- és étolajhiányra

Súlyos ársokkot okozó globális búza- és étolajhiány alakult ki az ukrajnai háború miatt, és az ebből eredő inflációs nyomás nagy része kívül esik a Bank of England monetáris eszköztárának hatókörén - mondta hétfőn a brit jegybank kormányzója.

Hét középiskola diákjainak tudatos pályaválasztását segíti a MATE Pest megyében

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) együttműködési megállapodást kötött hét - aszódi, gödöllői, isaszegi és péceli - középiskolával, a diákok tudatos pályaválasztása és továbbtanulásuk elősegítése érdekében.

Az egységes kérelmek döntő többségét a NAK segítségével adták be

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai idén is tevékenyen közreműködtek az egységes kérelmek beadásában. A 2022. május 16-ig beadott 160 851 kérelem közel 70 százalékának, 108 046 kérelemnek a benyújtásában segítettek a NAK szakemberei.

Génbankot semmisítettek meg az oroszok

Világviszonylatban is jelentős méretű volt Ukrajna egyetlen génbankja, melynek pusztulását Szergej Avramenko, az intézet vezető kutatója jelentett be a Youtube csatornáján.

Dísznövény-kereskedelem: Ismerjük a vásárlókat?

Egyre több forrásból lehet beszerezni a különféle növényeket és kertészeti kiegészítőket, kellékeket, ezért a fogyasztók vásárlási gyakorisága sok helyen fokozatosan csökken, de legalábbis kiegyenlítetlen. Mind fontosabb tudni, hogy kik a rendszeres vásárlóink, milyen gyakran és egyáltalán mit vesznek, hiszen annak ismeretében tudunk a leginkább a kedvükben járni.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Pizza helyett pirog. A római iskolák ukrán menüt vezetnek be a menzákon

A római állami iskolákban ukrán ételeket is felszolgálnak. Ezzel részben a háború elől menekülő gyerekek beilleszkedését könnyítik meg, másrészt az olasz fiatalok megismerkedhetnek a számukra ismeretlen ukrán konyhával.

Több tonnányi búza vesztegel az indiai kikötőkben

Több mint 1,8 millió tonna búza ragadt be az indiai kikötőkben, miután a kormány megtiltotta a gabonafajta exportját. A döntésre emelkedett a búzajegyzés az Egyesült Államokban és Európában egyaránt.

Tovább nő a grill termékek piaca

A grillkolbászok piaca átlépte a 4,5 milliárd forintos forgalmat a tavaly márciustól ez év februárjáig tartó időszakban, ami 7 százalékos értékbeli növekedés az egy évvel korábbihoz képest - írta a Világgazdaság kedden a Nielsen adatai alapján.