Back to top

Agrárvállalkozások export tevékenységét segítik

Dr. Szabó Kristóf, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara a magyar vállalkozások külpiaci növekedését elősegítő együttműködési megállapodást írt alá. A magyar gazdaság és magyar export termelés tekintetében nagyon sikeres időszak áll mögöttünk, de további növekedésre is jók a kilátások.

A HEPA Magyar Export Fejlesztési Ügynökség a cégek külpiaci növekedésének fejlődésének támogatásával foglalkozik, ez az a pont, ahol a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamarával is sok közös tevékenységet tud a jövőben folytatni.

Dr .Szabó Kristóf, az Ügynökség vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy a magyar agrárvállalkozások olyan fontos külpiaci gazdasági szereplőkké válhatnak, akik hozzá tudnak járulni a magyar gazdaság fejlődéséhez.

A most következő pár év az export fejlesztés terén egy új irányt fog kijelölni. A magyar gazdasági export tekintetében fejlett, ugyanakkor most a külkereskedelmi fizetési mérleg egyensúlyba állítása kerül a fókuszba, hangsúlyozta Dr. Szabó Kristóf. Az is hozzátette, hogy jelenleg import túlsúllyal bírunk, ám Magyarország számára fontos lenne az egyensúlyt visszaállítani, ami viszont az importtartalom csökkentését jelenti.

Ilyen szempontból az mezőgazdasági tevékenység kifejezetten olyan tevékenység, ami ebben nagyon sokat tud segíteni, hiszen a hozzáadott érték az valójában itthon, keletkezik, erre tudjuk építeni az exportteljesítményünket.

Az Exportfejlesztési Ügynökség számos módon próbálja segíteni a cégek vállalkozások külpiaci növekedését : tanácsadási tevékenységgel, információszolgáltatással új vállalkozások megszólításával, új kapcsolatok felépítésével.

Emiatt az Ügynökség számára nagyon fontosak azok a gyakorlati együttműködések, ahol rátalálnak és meg tudják szólítani azokat a cégeket, akik a külpiaci tevékenységre is vállalkoznának.

Ugyanakkor ennek a együttműködésnek lesznek új tartalmai is: az egyik ilyen új tartalom a kormányzat által már lassan két éve elindított külpiaci növekedési programnak a kihasználási lehetősége. A HEPA vezérigazgatója elmondta, hogy a jövőben az agrárvállalkozókat is kiemelten fogják ösztönözni, hogy  külpiacon is folytassanak tevékenységeket.

Fotó: NAK facebook

A szomszédunkban zajló háborús konfliktus kapcsán elhangzott, hogy várhatóan a régió mezőgazdasága át fog alakulni, bizonyos szempontból lesznek kapacitáscsökkenések. ugyanakkor valószínűleg új szegmensek, új lehetőségek is megnyílnak ezzel együtt, közös érdekünk, hogy az újra rendezést pozitívan tudjuk a saját javunkra fordítani az elkövetkezendő időszakban.
A vezérigazgató arra is fölhívta a figyelmet, hogy Magyarországon az alap és középszintű külkereskedelmi képzés, az elmúlt években megszűnt. Ugyanakkor épp a koronavírus-járvány világított arra rá, hogy fontosak ezek a képzések, a HEPA keretein belül elindult egy online, bárki számára ingyenesen elérhető külkereskedelmi képzés.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Gazdasági Kamara elnöke  úgy fogalmazott, hogy Magyarország azon kevés országok egyike, amely képes önellátásra, ugyanakkor az is kiderült a pandémia alatt hogy sok országgal ellentétben, nem hogy romlott volna, hanem javult Magyarország az export teljesítménye agrárgazdasági szempontból is, amire büszkének kell lennünk. 

 Mint mondta, egy folyamatosan modernizálódó ágazatról beszélünk, aminek az aktívuma egészen jelentős, mintegy 3,6 milliárd euróra tehető. ez az elmúlt egy évben ráadásul 300 millió eurós növekményt mutatott, tehát nagyságrendileg 10%-os előrelépést tudhatunk magunk mögött. Az elmúlt évtizedben az export vonatkozásában az elsődleges és a másodlagos feldolgozottságú élelmiszerek voltak azok, amelyek kifejezetten jól teljesítettek. Ugyanakkor az import oldaláról alapvetően a magas feldolgozottságú élelmiszerek azok, amik növekvő részesedést követelnek maguknak.

Amennyiben tovább akarjuk javítani ennek a rendszernek a szerkezetét, akkor folyamatosan kell a beruházásainkkal az élelmiszeripari feldolgozást, illetve az alapanyag termelést olyan helyzetbe hozni, hogy mind a jövedelemtermelő képesség, mind pedig az ár-érték arány, a versenyképesség, pozitív irányban változzon, hisz a minőséget illetően soha nem volt probléma a magyar termékekkel – fogalmazott Győrffy Balázs.

Az is elhangzott, hogy most egy nagyon nagy lehetőség kapujában vagyunk, hisz Magyarország a Vidékfejlesztési Program megnövekedett büdzséjén keresztül egy komoly fejlesztési hozzájárulást kapott, mintegy háromszor annyi pénzt áll rendelkezésre a most futó hétéves tervezési időszakban, mint az előző hétéves időszakban. A feladat most az,  hogy azokat a lehetőségeket megpróbáljuk feltárni, amik megtalálhatók a világpiacon, és azokra a termékekre és azokra a piacokra koncentráljunk, amik számukra relevánsak. A folyamatosan dráguló szállítási költségek miatt a távoli piacok vonatkozásában csak az igazán fontos hozzáadott értékű termékek azok, amelyek képesek megállni a helyüket, hiszen a szállítási költség jellemzően versenyképtelenné teszi a nagy tömegtermékeket. A Kamara és a HEPA közötti együttműködésnek köszönhetően olyan jól csatornázott információátadás fog majd megvalósulni, amivel mind a nagyobb vállalkozásokat, mind pedig a kis-közepes vállalkozásokat is tudjuk abban segíteni hogy a rendelkezésre álló piaci információk alapján ők is az export útjára is lépjenek.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

Reziliencia az agráriumban - Ki marad a végén?

A generációváltás új szabályozása és az agrárium válságállósága volt a két kiemelt témája a negyedik alkalommal megrendezett Agribusiness Konferenciának december 6-án. Az ország legnagyobb agráriummal és agrárgazdasággal foglalkozó egyetemközi diákszervezete a szaktárca, valamint a banki és a termelő szektor jelentős képviselőit hívta meg a tanácskozásra.

A hétvégén rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált

December 9-10-én rendezik meg a XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit - közölték a szervezők az MTI-vel.

Az AKIS és az azt támogató beavatkozások a KAP Stratégiai Tervben

Az Agrártudás- és Innovációs Rendszer (angol betűszóval: AKIS) az új Közös Agrárpolitika részeként az új KAP Stratégiai Tervbe is beépült, támogatva a tanácsadást, a képzést, az interaktív innovációs projekteket, a tudáscsere-lehetőségeket és a mezőgazdasági termelők összekapcsolását a tanácsadással és a kutatással.

Dísznövények: új érzések, új irányzatok

A Holland Virágiroda ismét csokorba gyűjtötte és egy-egy téma köré csoportosította azokat a stílusjegyeket, amelyek 2023-ban hatással lesznek a vágott virágok, szoba- és kerti növények kereskedelmére is. Négy különböző irányzatot határoztak meg a Tuinbranche Nederland, az iBulb, az INretail és a Nijman + Van Haaster ügynökség szakemberei a kor szelleméhez és az aktualitásokhoz igazodva.

Apró halak lakathatják jól az éhező népeket

A kutatók szerint az olyan apró halfajok, mint a hering, a szardínia és a szardella, a legolcsóbb tápláló tengeri élelmiszer számos alacsony és közepes jövedelmű országban, és gyakran nagy mennyiségben fogják ki őket a szegényebb, alultápláltsággal küzdő nemzetek vizeiben.

Földadó a láthatáron: támogatni, és nem adóztatni kell a gazdákat!

November közepén úgy döntött a hódmezővásárhelyi önkormányzat, hogy a 4 hektár feletti földterületeket hektáronként 9990 forint adóval terheli. Mindezt tették annak tükrében, hogy Csongrád-Csanád megyében 100 ezer hektárról jelentettek be aszálykárt. Éppen ezért a megyei gazdák segítségért fordultak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségéhez.

Elhunyt Dr. Jóri J. István

Másfél éve tartó, gyógyíthatatlan betegségben, 79 éves korában elhunyt Dr. Jóri J. István mezőgazdasági gépészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem emeritus professzora.