Back to top

Agrárvállalkozások export tevékenységét segítik

Dr. Szabó Kristóf, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara a magyar vállalkozások külpiaci növekedését elősegítő együttműködési megállapodást írt alá. A magyar gazdaság és magyar export termelés tekintetében nagyon sikeres időszak áll mögöttünk, de további növekedésre is jók a kilátások.

A HEPA Magyar Export Fejlesztési Ügynökség a cégek külpiaci növekedésének fejlődésének támogatásával foglalkozik, ez az a pont, ahol a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamarával is sok közös tevékenységet tud a jövőben folytatni.

Dr .Szabó Kristóf, az Ügynökség vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy a magyar agrárvállalkozások olyan fontos külpiaci gazdasági szereplőkké válhatnak, akik hozzá tudnak járulni a magyar gazdaság fejlődéséhez.

A most következő pár év az export fejlesztés terén egy új irányt fog kijelölni. A magyar gazdasági export tekintetében fejlett, ugyanakkor most a külkereskedelmi fizetési mérleg egyensúlyba állítása kerül a fókuszba, hangsúlyozta Dr. Szabó Kristóf. Az is hozzátette, hogy jelenleg import túlsúllyal bírunk, ám Magyarország számára fontos lenne az egyensúlyt visszaállítani, ami viszont az importtartalom csökkentését jelenti.

Ilyen szempontból az mezőgazdasági tevékenység kifejezetten olyan tevékenység, ami ebben nagyon sokat tud segíteni, hiszen a hozzáadott érték az valójában itthon, keletkezik, erre tudjuk építeni az exportteljesítményünket.

Az Exportfejlesztési Ügynökség számos módon próbálja segíteni a cégek vállalkozások külpiaci növekedését : tanácsadási tevékenységgel, információszolgáltatással új vállalkozások megszólításával, új kapcsolatok felépítésével.

Emiatt az Ügynökség számára nagyon fontosak azok a gyakorlati együttműködések, ahol rátalálnak és meg tudják szólítani azokat a cégeket, akik a külpiaci tevékenységre is vállalkoznának.

Ugyanakkor ennek a együttműködésnek lesznek új tartalmai is: az egyik ilyen új tartalom a kormányzat által már lassan két éve elindított külpiaci növekedési programnak a kihasználási lehetősége. A HEPA vezérigazgatója elmondta, hogy a jövőben az agrárvállalkozókat is kiemelten fogják ösztönözni, hogy  külpiacon is folytassanak tevékenységeket.

Fotó: NAK facebook

A szomszédunkban zajló háborús konfliktus kapcsán elhangzott, hogy várhatóan a régió mezőgazdasága át fog alakulni, bizonyos szempontból lesznek kapacitáscsökkenések. ugyanakkor valószínűleg új szegmensek, új lehetőségek is megnyílnak ezzel együtt, közös érdekünk, hogy az újra rendezést pozitívan tudjuk a saját javunkra fordítani az elkövetkezendő időszakban.
A vezérigazgató arra is fölhívta a figyelmet, hogy Magyarországon az alap és középszintű külkereskedelmi képzés, az elmúlt években megszűnt. Ugyanakkor épp a koronavírus-járvány világított arra rá, hogy fontosak ezek a képzések, a HEPA keretein belül elindult egy online, bárki számára ingyenesen elérhető külkereskedelmi képzés.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Gazdasági Kamara elnöke  úgy fogalmazott, hogy Magyarország azon kevés országok egyike, amely képes önellátásra, ugyanakkor az is kiderült a pandémia alatt hogy sok országgal ellentétben, nem hogy romlott volna, hanem javult Magyarország az export teljesítménye agrárgazdasági szempontból is, amire büszkének kell lennünk. 

 Mint mondta, egy folyamatosan modernizálódó ágazatról beszélünk, aminek az aktívuma egészen jelentős, mintegy 3,6 milliárd euróra tehető. ez az elmúlt egy évben ráadásul 300 millió eurós növekményt mutatott, tehát nagyságrendileg 10%-os előrelépést tudhatunk magunk mögött. Az elmúlt évtizedben az export vonatkozásában az elsődleges és a másodlagos feldolgozottságú élelmiszerek voltak azok, amelyek kifejezetten jól teljesítettek. Ugyanakkor az import oldaláról alapvetően a magas feldolgozottságú élelmiszerek azok, amik növekvő részesedést követelnek maguknak.

Amennyiben tovább akarjuk javítani ennek a rendszernek a szerkezetét, akkor folyamatosan kell a beruházásainkkal az élelmiszeripari feldolgozást, illetve az alapanyag termelést olyan helyzetbe hozni, hogy mind a jövedelemtermelő képesség, mind pedig az ár-érték arány, a versenyképesség, pozitív irányban változzon, hisz a minőséget illetően soha nem volt probléma a magyar termékekkel – fogalmazott Győrffy Balázs.

Az is elhangzott, hogy most egy nagyon nagy lehetőség kapujában vagyunk, hisz Magyarország a Vidékfejlesztési Program megnövekedett büdzséjén keresztül egy komoly fejlesztési hozzájárulást kapott, mintegy háromszor annyi pénzt áll rendelkezésre a most futó hétéves tervezési időszakban, mint az előző hétéves időszakban. A feladat most az,  hogy azokat a lehetőségeket megpróbáljuk feltárni, amik megtalálhatók a világpiacon, és azokra a termékekre és azokra a piacokra koncentráljunk, amik számukra relevánsak. A folyamatosan dráguló szállítási költségek miatt a távoli piacok vonatkozásában csak az igazán fontos hozzáadott értékű termékek azok, amelyek képesek megállni a helyüket, hiszen a szállítási költség jellemzően versenyképtelenné teszi a nagy tömegtermékeket. A Kamara és a HEPA közötti együttműködésnek köszönhetően olyan jól csatornázott információátadás fog majd megvalósulni, amivel mind a nagyobb vállalkozásokat, mind pedig a kis-közepes vállalkozásokat is tudjuk abban segíteni hogy a rendelkezésre álló piaci információk alapján ők is az export útjára is lépjenek.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

A turizmust is a háborúhoz igazítják Ukrajnában

A háborús pusztítások helyeit, mint például Buča és Irpin, turisztikai célpontokká szeretnék tenni Ukrajnában.

Milyen lesz 5 év múlva a vidéki turizmus?

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös Agrárakadémia sorozatának ötödik állomása Gyöngyös volt. A Károly Róbert Campus-on az előadók és a fórum résztvevői vidéki turizmus kérdéseivel, lehetőségeivel foglalkoztak. Bár a fórumon elhangzott, hogy az ágazat sok tekintetben egyhelyben toporog, a témában jártas szakértők szerint öt év múlva már más képet mutat majd.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

Négy országban is értékesítették az illegális lóhúst

Illegális vágásból származó lóhús engedély nélküli értékesítése és ennek segítése miatt előállítottak 41 embert Spanyolországban, a húst a spanyol piac mellett Belgiumban, Németországban és Olaszországban értékesítették - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) csütörtökön.

A Tisza szabályozásának negatív hatásaitól szenved ma a mezőgazdaság

Tizedszer rendezték meg az Agrárszektor Konferenciát idén, Siófokon. A konferencia médiapartnere a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt. A rendezvény nyitóelőadását tartó Farkas Sándor agrárminiszter-helyettese azt mondta, egyre több mindenkit foglalkoztat Magyarországon az öntözésfejlesztés kérdésköre - de már rég elkéstünk vele.

„Tisztában vagyunk az értékeinkkel és a feladatainkkal”

A nemzeti KAP-stratégia teljes támogatása mellett az ágazat likviditási problémáit, az állami kárenyhítő rendszer hiányosságait és a birtokpolitika visszásságait is kiemelte helyzetértékelésében Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöke a szervezet tegnapi közgyűlésén.

Óvatosan ezzel a meggyes sörrel, túlnyomás lehet benne

Lehetséges sérülés veszély miatt az Auchan Magyarország Kft. visszahívta és a forgalomból is kivonta a 0,33 literes kiszerelésű, saját márkás Nívó Szűrt elnevezésű meggyes sört - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.