Back to top

Épületzöldítés mesterfokon

A több mint 300 tagot számláló osztrák Grünstattgrau az épület- és városzöldítés összehangolását tűzte célul: ötleteket ad, kapcsolatot épít ki az érdekelt felek között, innovatív kezdeményezéseket mentorál, tudásközpontként működik, elemzéseket és kutatásokat végez, továbbképzéseket szervez, átfogó városi stratégiákat kísér végig az ötlettől a megvalósításig.

A mindössze ötéves nonprofit szervezet tervei és eddigi eredményei a magyar zöldfelület-gazdálkodás szereplőinek is tanulságosak, ezért két vezető tisztségviselője, Elisabeth Gruchmann és Isabelle Haymerle előadását is meghallgathattuk a Díszkertész Szakmai Napokon.

Grazi társasház zöldtető-megoldása
Grazi társasház zöldtető-megoldása
Fotó: www.gruenstattgrau.at

A2017-ben alapított szervezet (teljes nevén GRÜNSTATTGRAU For­schungs- und Innovations GmbH, tulajdonosa az Épületek Zöldítéséért Egyesület, a Verband für Bauwerksbe­grünung) a jövő zöld és intelligens városa­inak kutató- és innovációs laboratóriuma, az épületzöldítés platformja és kompetenciaközpontja Ausztriában.

A tetők, homlokzatok és belterek zöldítése nemcsak szépíti a városainkat, hanem számos előnnyel is jár az emberek, az épületek és a környezet számára egyaránt.

A Grünstattgrau csapata
A Grünstattgrau csapata
A városi zöldfelületek és rekreációs terek elengedhetetlenek a jó közérzethez, élhetőbbé teszik a településeket, javítják a mikroklímát, a levegő minőségét, segítenek megőrizni az egészségünket, és fenntartják a növény- és állatvilág biodiver­zitását. A zöldhomlokzat megóvja az épületeket és közvetlen környezetüket a hőmérséklet-ingadozástól és az időjárási hatásoktól. Az egyszerre lezúduló sok csapadék esetén a zöldtetők tárolják az esővizet, így tehermentesítik a csatornarendszert. Emellett növelhetik a lakóterületet, emelik az ingatlan értékét és csökkentik az energiaköltségeket.

A jelenleg tizenkét, különböző tudományterületeket képviselő munkatárssal működő Grünstattgrau szervezet az az osztrák klímavédelemért és környezetvédelemért felelős minisztérium Stadt der Zukunft (A jövő városa) programjának részeként jött létre. Küldetése, hogy felhívja a közvélemény figyelmét az épületek zöldítésének előnyeire.

Minőségi tanúsítvány

A zöldtetők és a homlokzatok ma már nem egyszerűen építészeti elemek, hanem a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás és az épületek minél jobb kihasználásának hatékony eszközei.

Az épületek környezettudatos kivitelezése energiatakarékos és költséghatékony megoldás, és növeli az épület tartósságát is.

Ilyen modulokból olcsón és egyszerűen kialakítható a zöldhomlokzat
Ilyen modulokból olcsón és egyszerűen kialakítható a zöldhomlokzat
Szerencsére az épületek zöldítésének előnyei a fenntartható várostervezési elképzelésekben is visszaköszönnek, és már számos szolgáltató nagyon magas színvonalon képes a megvalósítására. Jogosan merült fel az igény ezért arra, hogy ezeknek a vállalkozásoknak a minőségi munkáját tanúsítási folyamat után egyfajta védjeggyel ismerjék el. A már említett Épületek Zöldítéséért Egyesület a Grünstattgrau szervezettel közösen dolgozta ki a minőségi tanúsítványt a zöldfelület-gazdálkodásban tevékenykedő vállalatok számára – ezzel ismeri el, hogy a kivitelező cég kiváló szaktudással, referenciákkal, valamint képzett szakemberekkel rendelkezik, és kiváló minőségű termékeket használ. A tanúsítvány ugyanakkor új szakmai mércét is felállít az iparágban, ami biztonságot jelent az ügyfelek számára is.

A tesztelt és tanúsított cégek az ÖNORM (az osztrák szabványrendszer) szerinti legkiválóbb minőségi szabványokat, valamint a legmagasabb szakmai hozzáértést garantálják az épületzöldítés során.

Gazdasági hajtóerő

Bécsi társasház zöldhomlokzata
Bécsi társasház zöldhomlokzata
Az épületek zöldítésében rejlő lehetőségek ígéretesek. Jelenleg Ausztriában minden tizedik lapos tetőt zöldtetőnek tervezik. A Grünstattgrau piacelemzése, a Green Market Report (bővebben lásd külön) szerint csak Bécsben 18 millió négyzetméternyi tetőterületet lehetne már kisebb beruházással is zöldíteni. Leonore Gewessler környezetvédelmi miniszter szerint a zöld épületek népszerűsítése több zöldfelületet, jólétet és munkahelyeket biztosít. Célzott intézkedésekkel az egészség-, gazdaság-, energia- és környezetpolitikai célok ötvözhetők, és hosszú távon is hatékony gazdasági hajtóerőt tudnak képviselni. Minden 8000 négyzetméter zöldtetőre tíz új munkahely jöhetne létre. Ha 2030-ra minden második háztető zöld lenne az új épületekben, az több mint 33 ezer új munkahelyet teremtene. Ráadásul a tervezési lehetőségek igen változatosak: akár a nagy felületű ipari csarnokokon is van lehetőség zöldtetőt létrehozni, a lejtős tetőkön intenzív füves beültetések lehetnének, de akár a rovaroknak és madárfajoknak élőhelyet adó biodiverz tetők kialakítása is lehetséges városi környezetben.

A lényeg, hogy a közvetlen lakó- és munkakörnyezet zöldítése javítja az életminőséget, a kertekké vagy parkokká alakított tetők új rekreációs területeket hoznak létre, amelyek komoly hozzáadott értéket is kínálhatnak, gondoljunk például a városi kertészkedésre.

Tekintettel az osztrák földterületek igen magas kihasználtságára, a zöldtetők megújuló energia termelésére is alkalmasak lehetnek. A nap­elem­rendszerek és a zöldtető kombinációja számos előnnyel jár: a növények hűtőkapacitása például javítja a napelemes rendszerek hatékonyságát, az ezáltal eltérő fény- és nedvességviszonyokkal rendelkező területek pedig a bio­diverzitást is elősegítik. Bécs úttörő szerepet vállalt ebben, és támogatással népszerűsíti a napelemmel társított zöldtetők elterjedését.

Sikeres kezdeményezések

A szervezet legfontosabb kezdeményezéseit is összefoglalták az előadók. Az első a Databank kutatásfejlesztési projekt, amely jelenleg Ausztria 21 városára terjed ki. Egyik témája a társasházak homlokzati befuttatásának a lehetősége. Olyan modulrendszerű, szabványos egységekből összerakható technológiai megoldásokat kerestek a szakemberek, amivel a legolcsóbban lehet az épületek falfelületeit bezöldíteni, és amit bárki egyszerűen megvalósíthat. Így jött létre a BeRTA modulrendszer, ami az érvényben levő hatósági előírásoknak is megfelel. Létrehoztak egy honlapot (www.berta-modul.at), ahol az érdeklődők mindent megtalálnak, a használható planténerek méreteit, azok szerkezetét, az ültetésre javasolt talaj- és növényfajtákat, sőt az árakkal kapcsolatban is vannak információk. Az online felületen futtatórácsokat is lehet választani, lehetőség van szakemberekkel egyeztetni, és megrendelhető maga a modulrendszer is részletes fenntartási útmutatóval együtt. Olyan sikeres volt a kezdeményezés, hogy az első ötvenhárom modulra több mint háromszázan jelentkeztek. A kutatás-fejlesztés további iránya a „csináld magad” rendszer lesz. A kutatók szeretnék az érdeklődők számára még egyszerűbbé tenni az alkalmazást és a fenntartást is.

A másodikként említett projekt Metabuilding néven fut, és kis- és középvállalatok számára hozták létre, Ausztria egész területén elérhető. Egyik témája az újrahasznosítás. Emellett két csomagot kínálnak az érdeklődőknek. Az egyik a magvetésre, a másik a hajtatásra, a növénynevelésre és a saját kezű betakarításra ösztönöz. Erre az érdeklődők március 1. és május 22. között adhatnak be pályázatot.

A harmadik projekt, a Green Market Report keretében nemzetközi kutatócsoportok dolgoznak együtt zöldtetők, zöldfalak témában. Kutatnak és tájékoztatnak az eredményekről. Közzéteszik vizsgálataik tényszerű adatait digitális és nyomtatott formában egyaránt, ezzel segítik a zöldtetők népszerűsítését, fontosságuk elismertetését. Ausztriában évenként negyvenezer négyzetméternyi épülethomlokzatot futtatnak be növénnyel, és ma már minden tizedik osztrák épülettető zöldtető. Fontosnak tartják a szakemberek, hogy európai szinten is legyenek adatok az egyes országok zöldtetőiről. A felméréshez módszertant is készítettek, de ennek elvégzése idő- és pénzigényes. Németországban, Ausztriában, Csehországban már kész a felmérés, Magyarország becsült adatokat küldött. Jelenleg a szakemberek azon dolgoznak, hogy Ausztria minden országrészére és minden zöldtető­rend­szerre legyen átfogó növényalkalmazási javaslat.

Megyesi Éva

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/14 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ki legyen 2023-ban az év madara?

Sok éve választunk év élőlényét több kategóriában. Az állatok közül általában az egyes rendszertani osztályok három fajára voksolhatunk. A versenyt meghirdető egyesületek és társaságok célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a fajokat, képet kapjanak élőhelyükről, táplálkozásukról, ökológiában betöltött szerepükről, megtudják, hogy mit tehetnek a védelmükben.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Egy fesztivál is lehet zöld

A környezettudatosság napjaink egyik kiemelt közéleti témája – kifejezetten az EFOTT célközönségét jelentő fiatalok életében –, így a fesztivál szervezői arra vállalkoztak, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) segítségével egy igazán zöld rendezvényt hoznak létre.

Felbecsülhetetlen a vizes élőhelyek természetvédelmi jelentősége

A 2014 óta tartó projektmegvalósítási időszakban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 9 kiemelt természetvédelmi fejlesztés megvalósítását kezdte el mintegy 7,7 milliárd forint támogatás felhasználásával, melyek eredményeként összesen több mint 5500 hektárnyi védett természeti terület értékmegőrzési feltételi javulnak - mondta az Agrárminisztérium természetügyért felelős államtitkára Tiszakürtön.

Széllel együtt, nem szemben

Új laboratórium létesült Magyarország legnagyobb kutatási célú szélcsatornájához. A szélcsatornával nemcsak a 70-80 km/h sebességű szél ereje tapasztalható meg, vagy egy repülőgép szárnyszegmens aerodinamikai tesztelése követhető nyomon. A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban a légköri áramlások hatásait egyaránt vizsgálják a természetes földfelszínre és az ember alkotta objektumokra.

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

A Tisza forrásvidékén javít a hulladékhelyzeten a Diageo és a PET Kupa

Folyótisztítási és hulladékgazdálkodási programot indított a Tiszai PET Kupa és a Diageo alkoholos italgyártó és forgalmazó vállalata - közölték a CALL-Action program szervezői az MTI-vel.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Palántanevelés tőzeg nélkül

A tavasz beköszöntével elkezdődtek a kerti munkák. A többszörös pandémiahullámok után élvezzük a Nap melegítő, gyógyító, fertőtlenítő erejét. A kertészek azonban aggódnak is a sok napsütés miatt.