0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kutyák követték el a „farkastámadásokat”

Az elmúlt időszakban megszaporodtak a hírek, miszerint farkasok téptek szét haszonállatokat, valamint egy szarvast Mátranovák közelében. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága minden esetben vizsgálatot kezdeményezett, és a helyszínen gyűjtött minták bebizonyították: az elkövetők kutyák voltak.

A nemzeti park igazgatóság a hazai nagyragadozókkal kapcsolatos objektív tájékoztatás, a hazai nagyragadozókkal kapcsolatosan terjesztett megalapozatlan információk terjedésének, és azok terjesztésének megelőzésének érdekében közzétette honlapján a nyolc különböző esettel kapcsolatos részletes eredményeket.

2021. novemberétől nyolc, a bejelentők által ismeretlen fajnak, főleg farkasnak tulajdonított támadások helyszínén gyűjtöttek bizonyítékokat. Az összes eset tágabb környéke a hazai nagyragadozók ismert állandó élőhelyének tekinthető.

A helyszínelések során a nemzeti park igazgatóság munkatársai a rutinszerűen végzett nyomrögzítés mellett, az esetleges szubjektív véleményalkotás hibáinak elkerülése érdekében genetikai mintákat is vettek a tetemekről.

Az észlelt, a potenciális ragadozótól származó harapásnyomok esetében a harapásnyomok, a prédafeltörési felületekről (ahonnan ettek az adott állatból) vett nyálminták, illetve a zsákmányolások közelében (pl. a haszonállat tartási helyének védelmét szolgáló kerítésen, feltételezhetően a támadások alkalmával fennakadt szőrszálak) gyűjtött szőrminták kerültek begyűjtésre a faji azonosítás érdekében. Egy esetben a predáció helyszínére visszatért, csapdázott kutya egyedből vett további minta is az elemzés tárgyát képezte.

A begyűjtött mintákat a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Genetika és Biotechnológia Intézetében elemezték. A minták DNS tartalmának segítségével lehetőség nyílt a faj azonosítására.

Az összesen 8 db mintán elvégzett faj és egyedazonosítás során minden minta kutyától származónak bizonyult (Canis lupus familiaris). Továbbá két esetben nem egy, hanem több kutya egyed DNS-e is azonosítható volt.

A kapott eredmények azt mutatják, hogy a kérdéses minták kivétel nélkül a kutyáktól származtak, azok nem a hazai farkasok DNS-eivel mutattak egyezést.

Ezek az eredmények összecsengenek az elmúlt években tapasztaltakkal

– mutatott rá a nemzeti park igazgatóság. Néhány esetben a hazai tapasztalatok is igazolják a hogy a nem kellő felkészültséggel őrzött háziállatok áldozatul eshetnek a farkasoknak. Azonban a ragadozóknak tulajdonított eseteknek csupán töredéke köthető ténylegesen a farkasokhoz.

A vadászható fajok rendszeres és természetes fogyasztói a hazai nagyragadozók, farkasok. Azonban a természetben szabadon járó egyedek nagyságrendjénél fogva is számos esetben kóbor kutyák, ahogy a mátranováki gímszarvas esetében is, voltak az elkövetők.

A jelentős médiavisszhangot kapott eset azért is tanulságos, mert a megalapozatlan véleményalkotás, és annak terjesztése nem a valós helyzetet mutatja.

A fenti eredmény jelzi, hogy

az elmúlt néhány, a nagyragadozók megtelepedése óta eltelt évtized még kevés volt ahhoz, hogy a témában érdekeltek mindegyike kellő megalapozott véleményt tudjon alkotni, rendelkezzen az ismertté váló esetek tárgyilagos értékeléséhez szükséges ismeretekkel.

A mintaelemzések részletes adatai egy tudományos közleményben kerülnek ismertetésre.

Forrás: www.bnpi.hu