Back to top

Visszatért Ukrajnába a holland gazda

„Egy holland gazda Ukrajnában” címen tweetel Kees Huizinga, aki Kijevtől mintegy 200 kilométerre tart fenn egy mezőgazdasági nagyüzemet. Mi is írtunk róla, cikkünk akkor azzal zárult, hogy március 4-én az ország elhagyása mellett döntött. A tavaszi vetésekre azonban visszatért, ebből az alkalomból beszélgetett vele a német agrarheute.com újságírója.

Ahogy itt olvasható korábbi cikkünkben bemutattuk, Kees Huizinga húsz éve él Ukrajnában, 15 ezer hektár szántóföldön gazdálkodik, abból 350 hektárnyi a zöldség, ezenkívül 2 ezer tejelő tehenet és 450 sertést tart. Amikor kitört a háború, Twitteren kezdte megosztani a fejleményeket, illetve blogjában is viszonylag hosszan ír Ukrajnáról, ahogy ő látja. Twitter-oldalának azóta már majdnem 14 ezer követője van.

Ahogy Ukrajna északi és nyugati részében visszavonulóban vannak az orosz csapatok, úgy döntött, hogy visszatér, és a lehetőségekhez képest igyekszik intézni a tavaszi munkákat.

Uman környékén, ahol Kees Huizinga gazdasága fekszik, nincsenek harcok, ezért a dolgozói – normál esetben 400 embernek ad munkát – kimehetnek a földekre anélkül, hogy akna vagy közvetlen támadás veszélyének lennének kitéve. Ahogy az agrarheute.com újságírójának telefonon elmondta, a tavaszi árpát és búzát éppen elvetették. A békeidőkhöz képest nagyobb felületen lesz az idén tavaszi gabona, míg cukorrépából és kukoricából kevesebbet fog termeszteni.

Időközben megérkeztek az alkatrészek a szemenként vető gépekhez, így megkezdhette a kukorica, a napraforgó és a cukorrépa vetését is. A háború kezdetén azt gondolta, hogy a cukorrépát teljesen ki kell hagynia az idén, végül fél felületen azért mégis elvetette, mivel – más terményekkel szemben – ezt nem kell exportálni, helyben dolgozzák fel.

A vetőmagot valahogy összeszedte innen-onnan, mert a normál ellátási láncok szó szerint összeomlottak.

(illusztráció)
(illusztráció)
A terület egy részén csávázatlan, csomagolatlan magot tud csak vetni. Az üzemanyag-ellátás is elképesztően nehéz. Elmondása szerint normál esetben 60 ezer liter gázolajat szokott vásárolni egy-két nap alatt, most pedig örülhetett, hogy három-négy hét alatt összesen sikerült 6 ezer literre szert tennie.

Egyébként szerencsésnek mondja magát Kees Huizinga, hiszen az ő falujába nem törtek be az oroszok, mindössze egy – vélhetően tévesen irányított – rakéta csapódott be, és senki sem sérült meg.

Az ország számos más tájegységével szemben itt viszonylag stabil a helyzet,

mondja. Az Ukrajna déli, délkeleti részében gazdálkodó kollégáitól rendszeresen kap felvételeket lelőtt tehenekről, kifosztott irodákról, totálisan lerombolt istállókról és kiégett gépekről. Nála ugyanakkor zavartalanul folyik a fejés, a tej elszállítása és feldolgozása is megoldott, és fizetnek is érte, ez megteremti az üzem stabilitását.

Az egy hónapot, amíg nem volt Ukrajnában, arra használta ki, hogy végigjárta Európát és lobbizott Ukrajnáért. Tévéműsorokban szerepelt, de felszólalt az Európai Parlamentben és a Bundestagban is. Mint elmondta, mindenütt nagy megértéssel fogadták, de még mindig „túl sokat beszélnek, és keveset cselekszenek” a döntéshozók. Ezért maga is akcióba lépett és közvetlenül kezdett gyűjtésbe.

Egyik akciójában például 100 összkerék-meghajtású személyautót szedett össze az ukrán haderőnek, egy részüket ukrán gazdaszervezetek vették meg, másik részük adományként jutott az országba. Saját termelésű áruval pedig a kezdetektől támogatja az ukrán fegyveres erőket.

Eközben az ukrán agrárminiszter azt a februári előrejelzést, miszerint a termőterületek 50 százalékán indulhatnak csak meg a tavaszi munkálatok, 70 százalékra módosította, miután az oroszoknak nem sikerült elfoglalniuk Ukrajna középső és északi részét.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

Egyre többfelé tapasztalható nagyfokú aszály

Az ország nagy részén rendkívül száraz időjárás gyorsította fel a gabonák és a repce érését, és a nyári növények is nagyon megsínylik a júniusi aszályt és a forróságot. Sajnos az előttünk álló napokban is csak elszórtan lehet záporokra, zivatarokra számítani. Számottevő visszaesés a hőmérsékletben csak a jövő hét közepén valószínű, akkor kissé növekszik a záporok esélye is.

Együttműködik a Talentis Agro Zrt és az Állatorvostudományi Egyetem

Az Állatorvostudományi Egyetem és a Talentis Agro Zrt. közötti együttműködési megállapodást írt alá június 29-én Budapesten Sótonyi Péter rektor és Makai Szabolcs vezérigazgató.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Negatív aratási rekordok várhatóak Békés megyében

Az aszály miatt negatív aratási rekordok várhatók őszi árpából Békés megyében; az őszi búza hozama is alig fele a tavalyinak, ráadásul a sok apró szem a vetőmag ellátottságra is kihathat majd - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatósága által az MTI-nek kedden elküldött adatsorokból.