Back to top

Nem profitban mérik a sikert

Mindenkinek van tapasztalata arról, hogyha hitelt szeretne felvenni, akkor a bank megkérdezi: miből fogja visszafizetni, illetve milyen biztosítékokat tud felajánlani arra az esetre, ha nem jönnek össze a tervei. A bankok általában földet, ingatlant, esetleg más vagyontárgyat kérnek fedezetként. Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ezek mellett vagy akár helyett áll be az adós mellé.

Segítség a hitelhez | Leskó Tamás, Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány | MMG-Direkt

 

Az AGHVA olyan szervezet, ahol nem a nyereségben fejeződik ki az eredményesség, hanem a támogatott agrár- és vidéki vállalkozások számában – mondta el Leskó Tamás üzleti ügyvezető igazgató- helyettes az MMG Direkt legutóbbi adásában.

- Az alapítvány egy vállalkozásokat támogató szervezet, amely az Agrárminisztérium szakmai felügyelete alatt áll, és az a küldetése, hogy finanszírozáshoz, hitelfelvételhez segítse az agrár- és vidéki vállalkozásokat. Hogyan történik ez?

- Amit nyújtunk, azt úgy is hívják, hogy intézményi kezesség, vagy más néven hitelgarancia. Ez egy olyan pénzügyi termék, amely a hitelfelvételekhez kapcsolódik, és a vállalkozásokat, a hitelfelvevőket segíti azzal, hogy megerősíti a fedezeti hátterüket.

Mivel ez a megerősített fedezet nagyobb biztosítékot jelent a bankok számára a hitelkihelyezés megtérülésére, kockázatosabbnak tűnő üzletek finanszírozását is felvállalják, nagyobb összegű hitelt és hosszabb futamidőt hajlandók biztosítani, mint ennek hiányában.

Márpedig egy beruházás tekintetében nagyon gyakran nemcsak a hitel összege létkérdés, hanem az is, hogy mennyi idő alatt kell visszafizetni, mennyi idő alatt kell előteremteni a törlesztőrészleteket.

Gyakran akár a kamatkondíciókban és más feltételekben is kedvezőbb alkupozícióba tud kerülni a gazdálkodó, hogyha a mi kezességünk is az ügylet mögött áll, tehát alapvetően olyan módon segítünk, hogy növeljük a vállalkozások esélyeit a hitelfelvételkor.

- Mit jelent az, hogy az alapítvány kockázatvállalóbb, mint egy hagyományos pénzintézet? Mert magánemberként nagyon meggondolnám, hogy kiért és mekkora összegre vállalok kezességet.

- Magánemberként nyilván ez sokkal kockázatosabb, de nekünk ez a szerepünk, és nem is vagyunk magunkra hagyva ebben a tevékenységben, hiszen állami viszontgarancia áll az ügyleteink mögött. Az a feladatunk, hogy támogató intézményként beálljunk oda, ahol pusztán magánlogika alapján piaci szereplők, tulajdonosok, ismerősök, barátok már nem biztos, hogy vállalnák a kezességet. Limitünk természetesen nekünk is van, lefelé és felfelé is.

Olyan méretbeli korlát azonban, hogy valaki túl pici legyen ahhoz, hogy a kezességünket igénybe vegye, nincsen.

Minden jogi formát támogatunk, amiben az agrártermelők működnek: cégeket, egyéni vállalkozásokat, őstermelőket, őstermelők családi gazdaságának a tagjait, és akár induló vállalkozások mögé is szívesen beállunk. A fiatal gazdák tekintetében például rengeteget számíthat a kezességünk, hiszen nekik még nincsen működési múltjuk, nincsenek velük kapcsolatban tapasztalatok, tehát a bank szempontjából nagyon kockázatos finanszírozni őket, mert nehezebb megítélni, sikeresek, eredményesek lesznek-e vagy sem.

- Ezek szerint nem csak a garantáltan életképes üzleteket támogatják.

- Azért a terveknek, a számításoknak legalább a szándékok szintjén, a tervezőasztalon össze kell állniuk. Ha már ebben a fázisban látható, hogy irreális az elképzelés, vagyis nem lesz miből visszafizetni a hitelt, abból csúfos kudarcok születhetnek, akár a saját vagyonát is elveszítheti a vállalkozás. Vagyis tudni kell, mi a visszafizetés fő forrása, milyen jövedelmek termelődnek erre a célra.

- És felfelé mi a határ? Mert alapvetően mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogatnak.

- Nagyjából az a határ, ami középvállalatnak minősül, de a Magyarországon működő vállalatok több mint 90 százaléka ilyen.

Az agráriumban pedig majdnem minden szereplő belefér a kis- és középvállalkozás kategóriába, nagyon kevesen minősülnek nagyvállalatnak.

Ami az európai uniós és magyar törvényi szabályozások szerint középvállalatnak minősül, valójában nagy szereplőnek számít a hazai gazdaságban, de még az ő hitelfelvételeikhez, akár nagyobb léptékű beruházásaikhoz is igénybe lehet venni az AVHGA kezességét. Hogyha ezek eladósodottabb cégek, és nagyon gyakran azok, sokat számít, hogy egy plusz garantőrrel mennyire lehet kicsivel tovább nyújtózkodni a megterhelt fedezeteken. Jellemzően hitelfelvétellel oldják meg a cégek a napi működést, túlélést veszélyeztető likviditási gondokat, amikor előáll egy olyan helyzet, mint a közelmúltban a járvány vagy a jelenlegi krízis, és hitelt vesznek fel akkor is, ha a hosszú távú versenyképességük érdekében beruházni kívánnak. Nem mindegy, hogy kicsivel tovább tudnak-e nyújtózkodni az alapítvány segítségével.

- Ezt a „kicsit” lehet számszerűsíteni? Ki lehet fejezni, hogy hány százalékkal ad többet a bank, vagy hány százalékkal nagyobb az esélye annak, hogy megadja a kívánt hitelt, hogyha mellé teszik az intézményi kezességet?

- Ilyen konkrét számokat nem tudok mondani, de azt igen, hogy az agrárhitelek több mint 30 százaléka mögött ott az alapítvány valamilyen módon, amely most 24 ezer tranzakciót és több mint 500 milliárd forint hitelállományt jelent. Mivel a kisebb szereplők jellemzően kevésbé hitelképesek, a mikrovállalatok, illetve egyéni cégformák esetében a hitelek csaknem felét garantáljuk.

- Ezt a garanciát a hitelfelvevőknek igényelniük kell, vagy automatikusan felajánlják nekik a pénzintézetekben?

- Hogyha kifejezetten agrárvállalkozásokat vagy elsősorban őket célzó termékekről beszélünk, akkor nagyon gyakran már a bankkal együttműködünk, és a kezességünk be van építve a termékbe. Ilyen például az Agrár Széchenyi Kártya konstrukció, vagy a Vidékfejlesztési Program keretében megvalósuló beruházásokhoz kínált hitelek. Általában nem kell külön kérni az AVHGA-kezességet, mert a banki ügyintéző már tudja, hogy ezzel dolga van.

Mi úgy alakítottuk a feltételeket, hogy ne terheljük többlet adminisztrációval a vállalkozásokat. A hitelfelvétel előkészítése során a bankban kell a kezességi kérelmet kitölteni.

Léteznek azonban olyan ügyletek is, amelyek inkább egyedi igényekre szabottak, például egy nagyobb beruházás, gazdaságátadás, pályázati projekt esetén, amikor egyedi egyeztetés történik a bankkal. Az AVHGA ilyenkor is eszébe juthat a banki döntéshozóknak, illetve a finanszírozásban résztvevő ügyintézőknek, de ha nem, a vállalkozás is javíthatja a saját pozícióját azzal, hogy kéri, nézzék meg, hogy nézne ki a hitel az AVHGA kezességével.

- Az elmúlt évben nőtt a mezőgazdasági vállalkozások hitelállománya, úgy tűnik, a COVID nem vette el a kedvüket a beruházásoktól, de most egy még bizonytalanabb gazdasági helyzet állt elő. Elszálltak az építőanyag-, az energia-, az üzemanyagárak, műtrágyahiány van, és senki sem tudja, meddig fog tartani, milyen további gazdasági nehézségeket fog okozni a háború. Ilyenkor nyilván még szigorúbb feltételek mellett lehet hitelhez jutni, és mindenki óvatosan tervez. Önök mit tapasztalnak ebből?

- Mi is azt tapasztaljuk, hogy megfontolják az emberek, hogy mibe vágnak bele, és ezt teljesen megértjük. Ha azonban valakinek vannak jó elképzelései és világos tervei, amelyeknek a megvalósításához hitelt szeretne felvenni, akkor ajánlom magunkat. Az a küldetésünk, hogy segítsünk ebben, és szerencsére minden adottság rendelkezésre áll ahhoz, hogy a támogatásunkkal hitelhez lehessen jutni. A számok azt mutatják, hogy a hitelállomány bővül, a mi állományunk pedig még ezt meghaladó mértékben is nőtt az elmúlt időszakban. Akik biztosak magukban, azokat biztatom, hogy lépjenek előre.

- Nem is szigorítanak a feltételeiken?

- Mint már említettem, támogató szervezet vagyunk. Ez nem azt jelenti, hogy ignoráljuk, hanem azt, hogy tudatosan felvállaljuk a megnövekedett kockázatokat, akár olyan kritikus területeken is, mint az állattenyésztés vagy a sertéstartás. Nem azért, mert arra számítunk, hogy minden szép és jó lesz, hanem mert az a feladatunk, hogy amikor nehézségek támadnak, a vállalkozások talpon tudjanak maradni és folytatni tudják a gazdálkodásukat.

Akár likviditási gond miatt, akár beruházás érdekében akarnak hitelhez jutni, számíthatnak ránk.

Ugyanakkor teljesen megértem azokat is, akik a jelen helyzetben úgy látják, hogy nagyon nehéz tervezni. Hatalmas ingadozásokat lehet tapasztalni, akár a mezőgazdasági termékek árában, akár a devizaárfolyamokban. Ilyen helyzetben érthető, ha sokan úgy gondolják, hogy kivárják a terveik megvalósításával, amíg stabilizálódik a gazdaság.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elindult az NLSF Program a fogathajtó szakágban

A Magyar Lovassport Szövetség előterjesztésére Magyarország kormá­nyá­nak támogatásával 2022-ben elindult a Nemzeti Lovassport és Sport­lótenyésztési Program. Az elsődleges elképzelések szerint csak a három olimpiai szakágat érintette volna, de az eredményességeket figyelembe véve a lovastorna és a fogathajtó szakágak is részeseivé váltak a programnak.

Nehezen ismerjük fel az agressziót a kutyáknál, de még más embereken is

Az emberek, mint faj, folyamatosan figyelik a jeleket, hogy értékeljék a társas helyzeteket, és hogy előre tudják, milyen történés várható a jövőben. Ha képesek vagyunk megmondani hogy a másik, legyen az ember vagy állat, örül-e nekünk, agresszívvá válik-e, vagy éppen figyel-e ránk, az komoly evolúciós előnyökkel járhat.

Helyes a bőgés - miről árulkodik az állatok hangja?

Az emberek a hangok alapján képesek felismerni, ha egy állat izgatott, azonban nehezebben különítik el a pozitív és a negatív érzelmeket.

Kistermelésre váltott

Évről évre fejleszti termékeit, bővíti kínálatát a FinomSág családi gazdaság Győrságon. A kézműves szörpök, lekvárok alapanyagai között igen hangsúlyosan szerepel a fekete berkenye és a levendula, melyek a család saját ültetvényéből származnak.

Az állatjólét népszerűsítését támogatja az Európai Unió

A kérődző ágazat állatjólétének népszerűsítésére egymillió euró támogatást nyert el az Európai Unió pályázatán a magyar Juh Terméktanács két spanyol szakmai szervezettel közös konzorciuma - hangzott el a projekt online nyitó rendezvényén pénteken.

„Agrotechnológiával megtesszük a legjobbat, ami tőlünk telik”

Fiókba került, elhalasztott fejlesztési tervek, pályázatok is jellemzik a Talentis Agro Zrt. idei működését, ám a csoporton belüli szinergiáknak köszönhetően jó eredményt könyvelhetnek majd el. A válságban az energiahatékonyságra, illetve az öntözés fejlesztésére koncentrálnak. Minderről Makai Szabolcs vezérigazgató beszélt, aki az ágazat általános helyzetét tekintve azért optimista.

Rengeteg a kihívás, de fejlesztés nélkül nincs jövő

A FruitVeB kertészeti évértékelő konferenciáján kiemelten szóltak a tervezett támogatási rendszer és a finanszírozási környezet várható hatásairól a fejlesztésekre, valamint a megújuló energiák hasznosításával kapcsolatos szabályok változásairól. Az alágazatok beszámolójából kiderült, hogy a nehézségeken csak a további fejlesztések és a nagyobb fokú együttműködések segíthetnek túljutni.

A vízimadarak segítenek a növényeknek a klímaváltozás túlélésében

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársai spanyol kutatókkal együttműködve a Velencei-tó tőkés récéinek ürülékmintáit vizsgálva megállapították, hogy nemcsak az eddig ismert békaszőlőfajok terjesztésében vállalnak kulcsszerepet.

Harmonikus nitrogénellátás segíti a terméshozam növelését

A változó energia- és földgáz árak miatt az európai műtrágyagyártás nagy része már hónapok óta gyártási problémákkal néz szembe. A műtrágya ellátás és árazás nagy kihívás elé állítja a magyar gazdákat is. Jelen helyzetben jelentősen megnőtt az innováció szerepe, hiszen a növénytáplálás fejlesztése nagyban hozzájárulhat a növénytermesztés sikeréhez.

Jelentős szakpolitikai eszközök segítik a kertészeti ágazat modernizációját

A mostani kihívások, többek között az aszály és a drasztikusan emelkedő inputárak felhívják a figyelmet az inputhatékonyságot és a termelési biztonságot növelő fejlesztések fontosságára - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a FruitVeB Kertészeti Évzáró Konferenciáján, csütörtökön, Kecskeméten.