Back to top

Nem profitban mérik a sikert

Mindenkinek van tapasztalata arról, hogyha hitelt szeretne felvenni, akkor a bank megkérdezi: miből fogja visszafizetni, illetve milyen biztosítékokat tud felajánlani arra az esetre, ha nem jönnek össze a tervei. A bankok általában földet, ingatlant, esetleg más vagyontárgyat kérnek fedezetként. Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ezek mellett vagy akár helyett áll be az adós mellé.

Segítség a hitelhez | Leskó Tamás, Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány | MMG-Direkt

 

Az AGHVA olyan szervezet, ahol nem a nyereségben fejeződik ki az eredményesség, hanem a támogatott agrár- és vidéki vállalkozások számában – mondta el Leskó Tamás üzleti ügyvezető igazgató- helyettes az MMG Direkt legutóbbi adásában.

- Az alapítvány egy vállalkozásokat támogató szervezet, amely az Agrárminisztérium szakmai felügyelete alatt áll, és az a küldetése, hogy finanszírozáshoz, hitelfelvételhez segítse az agrár- és vidéki vállalkozásokat. Hogyan történik ez?

- Amit nyújtunk, azt úgy is hívják, hogy intézményi kezesség, vagy más néven hitelgarancia. Ez egy olyan pénzügyi termék, amely a hitelfelvételekhez kapcsolódik, és a vállalkozásokat, a hitelfelvevőket segíti azzal, hogy megerősíti a fedezeti hátterüket.

Mivel ez a megerősített fedezet nagyobb biztosítékot jelent a bankok számára a hitelkihelyezés megtérülésére, kockázatosabbnak tűnő üzletek finanszírozását is felvállalják, nagyobb összegű hitelt és hosszabb futamidőt hajlandók biztosítani, mint ennek hiányában.

Márpedig egy beruházás tekintetében nagyon gyakran nemcsak a hitel összege létkérdés, hanem az is, hogy mennyi idő alatt kell visszafizetni, mennyi idő alatt kell előteremteni a törlesztőrészleteket.

Gyakran akár a kamatkondíciókban és más feltételekben is kedvezőbb alkupozícióba tud kerülni a gazdálkodó, hogyha a mi kezességünk is az ügylet mögött áll, tehát alapvetően olyan módon segítünk, hogy növeljük a vállalkozások esélyeit a hitelfelvételkor.

- Mit jelent az, hogy az alapítvány kockázatvállalóbb, mint egy hagyományos pénzintézet? Mert magánemberként nagyon meggondolnám, hogy kiért és mekkora összegre vállalok kezességet.

- Magánemberként nyilván ez sokkal kockázatosabb, de nekünk ez a szerepünk, és nem is vagyunk magunkra hagyva ebben a tevékenységben, hiszen állami viszontgarancia áll az ügyleteink mögött. Az a feladatunk, hogy támogató intézményként beálljunk oda, ahol pusztán magánlogika alapján piaci szereplők, tulajdonosok, ismerősök, barátok már nem biztos, hogy vállalnák a kezességet. Limitünk természetesen nekünk is van, lefelé és felfelé is.

Olyan méretbeli korlát azonban, hogy valaki túl pici legyen ahhoz, hogy a kezességünket igénybe vegye, nincsen.

Minden jogi formát támogatunk, amiben az agrártermelők működnek: cégeket, egyéni vállalkozásokat, őstermelőket, őstermelők családi gazdaságának a tagjait, és akár induló vállalkozások mögé is szívesen beállunk. A fiatal gazdák tekintetében például rengeteget számíthat a kezességünk, hiszen nekik még nincsen működési múltjuk, nincsenek velük kapcsolatban tapasztalatok, tehát a bank szempontjából nagyon kockázatos finanszírozni őket, mert nehezebb megítélni, sikeresek, eredményesek lesznek-e vagy sem.

- Ezek szerint nem csak a garantáltan életképes üzleteket támogatják.

- Azért a terveknek, a számításoknak legalább a szándékok szintjén, a tervezőasztalon össze kell állniuk. Ha már ebben a fázisban látható, hogy irreális az elképzelés, vagyis nem lesz miből visszafizetni a hitelt, abból csúfos kudarcok születhetnek, akár a saját vagyonát is elveszítheti a vállalkozás. Vagyis tudni kell, mi a visszafizetés fő forrása, milyen jövedelmek termelődnek erre a célra.

- És felfelé mi a határ? Mert alapvetően mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogatnak.

- Nagyjából az a határ, ami középvállalatnak minősül, de a Magyarországon működő vállalatok több mint 90 százaléka ilyen.

Az agráriumban pedig majdnem minden szereplő belefér a kis- és középvállalkozás kategóriába, nagyon kevesen minősülnek nagyvállalatnak.

Ami az európai uniós és magyar törvényi szabályozások szerint középvállalatnak minősül, valójában nagy szereplőnek számít a hazai gazdaságban, de még az ő hitelfelvételeikhez, akár nagyobb léptékű beruházásaikhoz is igénybe lehet venni az AVHGA kezességét. Hogyha ezek eladósodottabb cégek, és nagyon gyakran azok, sokat számít, hogy egy plusz garantőrrel mennyire lehet kicsivel tovább nyújtózkodni a megterhelt fedezeteken. Jellemzően hitelfelvétellel oldják meg a cégek a napi működést, túlélést veszélyeztető likviditási gondokat, amikor előáll egy olyan helyzet, mint a közelmúltban a járvány vagy a jelenlegi krízis, és hitelt vesznek fel akkor is, ha a hosszú távú versenyképességük érdekében beruházni kívánnak. Nem mindegy, hogy kicsivel tovább tudnak-e nyújtózkodni az alapítvány segítségével.

- Ezt a „kicsit” lehet számszerűsíteni? Ki lehet fejezni, hogy hány százalékkal ad többet a bank, vagy hány százalékkal nagyobb az esélye annak, hogy megadja a kívánt hitelt, hogyha mellé teszik az intézményi kezességet?

- Ilyen konkrét számokat nem tudok mondani, de azt igen, hogy az agrárhitelek több mint 30 százaléka mögött ott az alapítvány valamilyen módon, amely most 24 ezer tranzakciót és több mint 500 milliárd forint hitelállományt jelent. Mivel a kisebb szereplők jellemzően kevésbé hitelképesek, a mikrovállalatok, illetve egyéni cégformák esetében a hitelek csaknem felét garantáljuk.

- Ezt a garanciát a hitelfelvevőknek igényelniük kell, vagy automatikusan felajánlják nekik a pénzintézetekben?

- Hogyha kifejezetten agrárvállalkozásokat vagy elsősorban őket célzó termékekről beszélünk, akkor nagyon gyakran már a bankkal együttműködünk, és a kezességünk be van építve a termékbe. Ilyen például az Agrár Széchenyi Kártya konstrukció, vagy a Vidékfejlesztési Program keretében megvalósuló beruházásokhoz kínált hitelek. Általában nem kell külön kérni az AVHGA-kezességet, mert a banki ügyintéző már tudja, hogy ezzel dolga van.

Mi úgy alakítottuk a feltételeket, hogy ne terheljük többlet adminisztrációval a vállalkozásokat. A hitelfelvétel előkészítése során a bankban kell a kezességi kérelmet kitölteni.

Léteznek azonban olyan ügyletek is, amelyek inkább egyedi igényekre szabottak, például egy nagyobb beruházás, gazdaságátadás, pályázati projekt esetén, amikor egyedi egyeztetés történik a bankkal. Az AVHGA ilyenkor is eszébe juthat a banki döntéshozóknak, illetve a finanszírozásban résztvevő ügyintézőknek, de ha nem, a vállalkozás is javíthatja a saját pozícióját azzal, hogy kéri, nézzék meg, hogy nézne ki a hitel az AVHGA kezességével.

- Az elmúlt évben nőtt a mezőgazdasági vállalkozások hitelállománya, úgy tűnik, a COVID nem vette el a kedvüket a beruházásoktól, de most egy még bizonytalanabb gazdasági helyzet állt elő. Elszálltak az építőanyag-, az energia-, az üzemanyagárak, műtrágyahiány van, és senki sem tudja, meddig fog tartani, milyen további gazdasági nehézségeket fog okozni a háború. Ilyenkor nyilván még szigorúbb feltételek mellett lehet hitelhez jutni, és mindenki óvatosan tervez. Önök mit tapasztalnak ebből?

- Mi is azt tapasztaljuk, hogy megfontolják az emberek, hogy mibe vágnak bele, és ezt teljesen megértjük. Ha azonban valakinek vannak jó elképzelései és világos tervei, amelyeknek a megvalósításához hitelt szeretne felvenni, akkor ajánlom magunkat. Az a küldetésünk, hogy segítsünk ebben, és szerencsére minden adottság rendelkezésre áll ahhoz, hogy a támogatásunkkal hitelhez lehessen jutni. A számok azt mutatják, hogy a hitelállomány bővül, a mi állományunk pedig még ezt meghaladó mértékben is nőtt az elmúlt időszakban. Akik biztosak magukban, azokat biztatom, hogy lépjenek előre.

- Nem is szigorítanak a feltételeiken?

- Mint már említettem, támogató szervezet vagyunk. Ez nem azt jelenti, hogy ignoráljuk, hanem azt, hogy tudatosan felvállaljuk a megnövekedett kockázatokat, akár olyan kritikus területeken is, mint az állattenyésztés vagy a sertéstartás. Nem azért, mert arra számítunk, hogy minden szép és jó lesz, hanem mert az a feladatunk, hogy amikor nehézségek támadnak, a vállalkozások talpon tudjanak maradni és folytatni tudják a gazdálkodásukat.

Akár likviditási gond miatt, akár beruházás érdekében akarnak hitelhez jutni, számíthatnak ránk.

Ugyanakkor teljesen megértem azokat is, akik a jelen helyzetben úgy látják, hogy nagyon nehéz tervezni. Hatalmas ingadozásokat lehet tapasztalni, akár a mezőgazdasági termékek árában, akár a devizaárfolyamokban. Ilyen helyzetben érthető, ha sokan úgy gondolják, hogy kivárják a terveik megvalósításával, amíg stabilizálódik a gazdaság.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Formatervezési díjat kapott a Steyr Terrus CVT

A nagy presztízsű RedDot formatervezési díjjal ismerték el a Steyr Terrus CVT traktor dizájnját. A zsűri értékelése szerint 2022 legelegánsabb traktorának formaterve hozzájárul a nagy teherbírású munkagép képességeihez, kényelméhez és hatékonyságához. A Steyr Terrus CVT 2015-ben jelent meg a gyártó kínálatában, mint az osztrák vállalat „zászlóstraktora”.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Egy helyen a vadászatot érintő legaktuálisabb témák

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) hatvani székházában tartottak tanácskozást június 21-én a Vadászkamara Területi Szervezeteinek titkárai. Az egyeztetés során a legaktuálisabb témákat vették górcső alá, ezek közül is kiemelt napirendi pont a Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Program volt.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Mauna Manufaktúra: a hegy csendje

A megfelelő lábbeli nemcsak kényelmes, de kellően tart is, ami különösen fontos, ha megrögzött természetjárók vagyunk. Jóravaló bakancs hiányában már egy rövid barangolás is kész rémálommá válhat. A Dunakanyar ölelésében fekvő Nagymaroson, a Mauna Manufaktúra műhelyboltjában megbízható minőségű, kézzel készített bakancsok várják a természet kedvelőit Mosonyi Annamária és csapata jóvoltából.