Back to top

Átmeneti szünet után ismét fagyos éjszakák

A hét első felében visszatértek a virágzó gyümölcsfákat veszélyeztető fagyos hajnalok, és néhány enyhébb reggel után a szárazabb, szélvédett területeken vasárnaptól ismét több éjszakán is fagypont alá hűlhet a levegő. A húsvéti lehűlés országos, áztató esőt nem hoz, de kisebb-nagyobb záporok többfelé kialakulhatnak.

A mögöttünk álló egy hétben is változékony, igazi szeszélyes, áprilisi időben volt részünk.

Péntek este érkezett egy hidegfront, mely nem csak a hőmérsékletet vetette vissza több fokkal, hanem az ország nagy részére számottevő, 7-20 mm esőt is hozott, de Budapesttől délre és nyugatra nagyobb területen 20-35 mm esett. Ugyanakkor a dél-alföldi és délkelet-dunántúli valamint észak-kisalföldi tájakon most is 5 mm alatt alakult a lehullott csapadék mennyisége, ahogy a március végi-április eleji esőkből is ezek a területek maradtak ki, különösen Szeged környékén esett nagyon kevés.

Így az elmúlt 30 nap csapadékösszege az említett területek kivételével jellemzően meghaladja a sokéves átlagot, sőt az Északi-középhegység és Dunaújváros térségében 20-30 mm-t is eléri a többlet.

Az elmúlt két hét esői azonban ezeken a területeken sem tudták ellensúlyozni az év első három hónapjában felhalmozódott csapadékhiányt, így ha a 90 napos csapadékösszeget tekintjük, az ország túlnyomó részén 30-70 mm-rel elmarad az ilyenkor szokásos értékektől.

Az ország döntő része a tavaszi két csapadékhullámmal elég jól megázott: a talajok felszín közeli része feltöltődött nedvességgel, északkeleten és délnyugaton a mélyebb rétegekbe is jutott, de az Alföld déli részén és északnyugaton száraz a föld.

A mélyebb, 50 cm alatti talajrétegek a tél folyamán az Alföldön és a Kisalföldön nem töltődtek fel nedvességgel, főleg ezeken a területeken lenne szükség további csapadékra. A talaj hőmérséklete jelenleg többnyire 8 és 10 fok között alakul.

A hőmérséklet április első dekádjában 2-3 fokkal alakult hűvösebben az ilyenkor szokásosnál. A múlt pénteki 20 fok körüli értékek után, az átvonult hidegfront mögött vasárnap és hétfőn már a 15 fokot sem érték el a maximumok. Azóta ismét melegedés kezdődött, de a hétfő hajnalra visszatért fagyok a hét első felében minden éjszaka, reggel jelentkeztek, különösen a fagyzugos tájakon, a Dráva mentén és a száraz dél-alföldi területeken hűlt a hét első felében -2, -3, néhol -5 fokig a levegő.

Az őszi vetések az ország döntő részén kellően megáztak, most már várják a melegebb időt. tavaszi fejlődését a márciusi csapadékhiány hátráltatta.

A gyümölcsök fajtától függően az ország hőmérsékleti viszonyainak megfelelő eloszlásban a virágzás különböző fázisaiban járnak: északkeleten a szilva, a körte és a cseresznye is kezd virágozni, az őszibarack teljes virágzásban, a kajszin pedig már láthatók a terméskezdemények.

Az előttünk álló napokban csütörtökön még marad a napos, száraz idő, majd pénteken hidegfront érkezik, és szombattól több hullámban, a magasban hideg légtömegek árasztják el a Kárpát-medencét.

Csütörtökön még a maihoz hasonló minimum hőmérsékletekre lehet számítani, ami a fagyzugokban, és a száraz talajok fölött -2 fok körüli fagyokat jelent. Péntek hajnaltól már megnövekszik a fátyolfelhőzet, és pénteken és szombaton megszűnnek a fagyok. A húsvéti ünnepek során gomolyfelhős időre van kilátás napos időszakokkal.

Pénteken főként nyugaton és északkeleten alakulhatnak ki elszórt záporok, majd szombaton és vasárnap az ország keleti felén, hétfőn már többfelé lehet kisebb-nagyobb záporokra, hajnalban hózáporokra számítani, az ezekből lehulló csapadék mennyisége azonban nem lesz jelentős.

Az északias szelet szombattól gyakran kísérik élénk, a Dunántúlon és északkeleten erős lökések. Csütörtökön még sokfelé, pénteken főként az ország délkeleti felé emelkedik 20 fok fölé a legmelegebb órák hőmérséklete, majd szombattól lehűl az idő, és vasárnap, hétfőn és kedden 15 fok alatti maximumok lesznek jellemzőek. Vasárnap a szélvédett tájakon várható gyenge fagy, hétfőn és kedden pedig többfelé kell az e hét első feléhez hasonló, -1, -3 fokos fagyokra számítani, ami már fejlettebb állapotban éri a gyümölcsfákat, ezért még inkább károkozó lehet. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet a hétvégén és a jövő hét elején ismét 10 fok alá esik vissza.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Október közepétől kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára.

Az élet mindent újrafest

Előadásokkal egybekötött fajtabemutatót tartott Csólyospáloson a Plant Alliance Hungary. A családi vállalkozás több mint húsz éve foglalkozik egynyári növények szaporítóanyagának termesztésével és forgalmazásával, valamint vetőmagok és tálcás palánták értékesítésével.

Gazdafórum a Szigeti Farmon: terítéken a zöldítés

A Kalocsa melletti Szigeti Farmon tartott gazdafórum fő témái a közös agrárpolitika változásai voltak, élükön a zöld alapszabályokat (Zöld Felépítmény) tartalmazó agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG), és az új elemként induló, önkéntes agro-ökológiai programokkal (AÖP). A szeptember végi tanácskozásra mintegy 90 helyi és dél-alföldi termelő érkezett.

Sovány lesz a német burgonyatermés a nyári aszály miatt

Hiába ültettek a tavalyinál több burgonyát Németország-szerte, a betakarított mennyiség, illetve a hektáronkénti hozam is elmarad nemcsak a tavalyitól, de a sokéves átlagáról is. Az ok egyértelműen a forró és száraz nyár; főleg az öntözetlen területeken nagyok a kiesések.

A Földön minden nyolcadik madárfajt a kihalás fenyegeti

Négyévente teszi közzé jelentését a BirdLife International a Föld madárvilágának helyzetéről. Az idei beszámoló szerint a mezőgazdaság terjeszkedése és egyre nagyobb intenzitása a fajok 73 százalékát fenyegeti. De a fakitermelés, az idegenhonos fajok térhódítása, a természeti erőforrások kiaknázása és az éghajlatváltozás is szerepel a veszélyforrások között.

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

További csapadék öntözi a földeket

Bár a betakarítási munkákat jelentősen hátráltatja a csapadékos időjárás, a talajok feltöltődése jól halad, egyre mélyebb rétegekbe is jut a nedvességből. Az őszi kalászosok vetéséhez jó magágyat lehet készíteni, és a frissen kelt repce fejlődéséhez is adott a nedvesség. Az esős idő a hét további részében is folytatódik, a jövő hét elejétől számíthatunk a csapadékhajlam csökkenésére.