0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Harmonikus tápanyag ellátás a magas hozam kulcsa

Az optimális tápanyag ellátás nélkülözhetetlen a növények stressztűrő képességének növeléséhez, és így a magas hozamok eléréséhez. A jó tápanyag ellátottságú talajokon termesztett növények jobban tűrik a szárazságot, ezért például a kukorica esetében – ahol a vegetációs periódus nagy része nyárra esik – a megfelelő NPK komplex műtrágyázás elengedhetetlen.

A kukorica tápanyag igénye

A kukorica kezdeti gyökérfejlődése gyenge. A csírázás és kezdeti fejlődés elősegítése érdekében a vetést nem szabad 8-10 C talajhőmérséklet alatt megkezdeni. Annak érdekében, hogy a fiatal növények tápanyag igényét ki lehessen elégíteni, a műtrágya kijuttatás nagy része – akár egésze – a magágykészítés előtt meg kell hogy történjen.

A szükséges foszfor és kálium hatóanyagok kijuttatása mindenképp vetés előtt történik.

A foszfor a talajban nem mobilis elem, így a talajoldatban a gyökér közelében kell, hogy a növény számára felvehető legyen. Ha a foszfor ellátottság nem elegendő, a növény jellegzetes hiánytüneteket mutatl a kezdeti fejlődés során. A vetés előtti NPK komplex műtrágya kijuttatás megfelelő foszfor koncentrációt biztosít a gyökérzónában.

A növények akkor tudják felvenni a talajból a nitrogént, foszfort, káliumot, kalciumot és mikroelemeket, ha a talajnedvesség megfelelő. Minden tápelem fontos, de a káliumnak (K) van központi fiziológiai szerepe a szárazságtűrésben.

A sejtek ozmotikus koncentrációjának fenntartásában nélkülözhetetlen a kálium, valamint a sztómák nyitódása és záródása is kálium segítségével végbemenő folyamat.

Ha a növény kálium ellátottsága rossz, akkor a sztómák sem működnek rendesen, így a megnövekedett párologtatás révén a növény vizet veszít. A kálium javítja a növények vízfelhasználási hatékonyságát, ami azt eredményezi, hogy egységnyi százazanyag előállításához kevesebb vízre lesz szükségük.

Ezért például a kukorica esetében – ahol a vegetációs periódus nagy része nyárra esik – a megfelelő NPK komplex műtrágyázás elengedhetetlen.

További fontos szempont a megfelelő nitrogén tápanyag forma kiválasztása. Meleg és száraz tavaszi körülmények között sokat számít, hogy a kijuttatott nitrogén mekkora hányada hasznosul a növények által, és mekkora rész veszik el ammónia formájában a levegőbe. A nagyobb mértékű nitrogén hasznosulás természetesen magasabb hozamot eredményez.

A nitrát formában történő nitrogén kijuttatás sokkal hatékonyabb, mivel az ammónia formájában fellépő veszteség ez esetben szinte nulla – szemben a karbamiddal, ahol a veszteség akár 13% is lehet.

A Borealis L.A.T ajánlata

Az NPK alaptrágyázás által a talaj K és P szintjének fenntartása szükséges. Ajánlott a jó minőségű NPK komplex műtrágyák használata, mint például a COMPLEX 15/15/15 +8SO3+Zn. Komplex műtrágyáink akár starter trágyaként is felhasználhatók, köszönhetően alacsony portartalmuknak, és egységes szemcseméretüknek. A nitrát tartalmú nitrogén műtrágyák használata a növény tápanyagfelvétele, és környezetvédelmi szempontból is előnyös, kínálatunkban ilyen ajánlott műtrágya az NAC 27 N.

Digitális tápanyag utánpótlás tervező alkalmazásunk, a Nutriguide® segítségével a várható hozam, talaj tápanyag ellátottság, elővetemény figyelembe vételével kiszámolható az adott növénykultúra tápanyagigénye.

A program segítségével az NPKS igény mellett a kijuttatás optimális ideje, valamint a legjobb termék ajánlat is meghatározásra kerül. (x)

 

Forrás: Borealis L.A.T