Back to top

Ne legyen húsvét retek nélkül

A hazai termelők már ellátják a piacot hónapos retekkel, nem kell a külföldi árut választani. Röszkén Vas Róbert két évtizede termeszt retket, a nagy légterű fűtetlen fóliasátrakból már február végétől szednek, és még december elején is lesz árujuk.

A retket a Vas csalás szakaszolva termeszti. Először az összesen 1,5 hektáros nagy légterű, dupla takarású fűtetlen fóliasátrakba vetnek novemberben. De a vetést azokban is további egy vagy két fátyolfólia-réteggel védik a hidegtől, ha szükség van rá, így lesz árujuk február végére, március elejére. A hónapos retek ugyanis – ahogyan a neve is elárulja – tavasszal vetve tényleg négy-öt hét alatt szedhető, és mínusz 3-5 C-ig nem érzékeny a hidegre. A télen kikelő növénykéknek azonban jóval hosszabb idő kell, amíg elég nagy lombot és gumót fejlesztenek, fagyos földben ugyanis csak vegetálnak.

Fotó: A Vas család március elejétől szedi a retket a fóliákból

Vas Róbert a gumók túlnyomó többségét, 90 százalékát csomózva értékesíti.

Fő vevői már évek óta az áruházláncok, az idén azonban a szokásosnál később, húsvét előtt fogadták az áruját. Az időközben túl nagyra nőtt gumókat ezért kereskedőknek adta el. Attól nem kell tartani, hogy ezek minősége rosszabb, a minőség ugyanis nem a gumók méretétől függ. Annál inkább a hőmérséklettől és a vízellátástól. Az egyszeri nagy mennyiségű csapadéktól kirepednek a gumók és így könnyebben megfertőződnek. Az idén tavasszal igen gyakori nagy hőingadozástól ugyancsak megrepednek, magyarázta Vas Róbert.

A fóliás retket a szabadföldön fátyolfóliával takart állomány követi, és 6000 négyzetméteren a fóliába is újra vetettek.

Így összességében május végig, június közepéig 2-2,5 hektárról szedik a retket.

Kézzel, szedik, géppel csomózzák, majd mossák a gumókat
Kézzel, szedik, géppel csomózzák, majd mossák a gumókat

A retek után üresen maradt fóliákat részben kápiapaprika termesztésével hasznosítják. Egy részükbe pedig újra retek kerül augusztusi-októberi vetésből, és lesz szabadföldi állomány is. Ennek termése tart ki december közepéig.

Húsz év után tavaly először elhagyták az őszi vetést, mert az 5 hektáron termesztett fűszerpaprika szedése lekötötte a kézimunkaerőt. És sajnos a termelői ár sem ösztönzi az őszi termesztést. A munkaerőnek azonban igyekeznek egész évben munkát adni, ezt is figyelembe veszik a gazdálkodás tervezésénél.

A retket is kézzel szedik, majd géppel csomózzák, és mosás után viszik a vevőknek.

A hónapos retek az egyik legkorábbi zöldségünk, a roppanós, finom gumók nem maradhatnak le a húsvéti asztalról sem. Nemcsak finomak, hanem nagyon egészségesek is. Elsősorban remek C-vitamin-forrás a retek, de kalciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort és niacint is tartalmaz.
Fotó: pixabay

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

A holland paradicsomtermesztők támogatást kérnek

Egy tavaszi szakmai felmérés szerint a holland üvegházas kertészek többsége gázzal fűt, és az energiaválság olyannyira súlyosan érinti őket, hogy 40%-uk kénytelen ideiglenesen vagy véglegesen felhagyni a tevékenységével. A nehéz helyzetben a kormány támogatását kérik, tudtuk meg Pápai Edittől, a Hágában dolgozó külgazdasági attasétól.

Ha most vetjük, ősz végére még megterem

Több olyan növény is van, amit így nyár vége felé vetve - rövid tenyészidejének köszönhetően - még idén betakaríthatunk. Érdemes az ilyen másodvetésekbe belekezdeni, mert a terület jobb kihasználtsága mellet ősszel is számíthatunk friss zöldségekre így a konyhakertből...

Palántától a savanyúságig

A magyar emberek szeretik, keresik és fogyasztják a savanyúságot, szokásnak is nevezhető. Egyre több különlegesség van Krajczár Józsefné kínálatában, ennek ellenére azt mondja, hogy a hagyományos savanyúságok népszerűsége töretlen, sőt, felfelé ível.

Ahol a holdnaptár készül

A Kertbarát Magazin kihagyhatatlan része a lap közepén megjelenő, kihajtható holdnaptár, amely sokaknak ad iránymutatást a kertészkedéshez. A naptár „mögött” egy kedves hölgyet és sokrétű tudást találunk. Bemutatjuk Cseperkálóné Mirek Barbarát, aki hónapról hónapra elkészíti az aktuális holdnaptárt, és aki természetesen e módszer szerint alakítja és műveli a saját kertjét is.

Ausztriában nőtt a méhcsaládok száma

Ausztriában ismét nőtt a méhcsaládok száma - számol be a hírről az Osztrák Mezőgazdasági Minisztérium és a közmédia.

Nem utópia az élhető város

Több mint három hónapja tart a Floriade Expo 2022 kertészeti világkiállítás. A hollandiai Almere városában mintegy hatvan hektáron a teljes kertészeti ágazatot felölelve bemutatják azokat a kreatív ötleteket, innovatív megoldásokat, korszerű technológiákat, amelyekkel szebbé, élhetőbbé tehetjük környezetünket. A színvonalas, rengeteg információval szolgáló nagyszabású kiállításról a helyszínen járva készítettünk összefoglalót.

Hogyan lehet gazdálkodni dráguló áramszolgáltatás mellett?

A megugró energiaköltségek meggondolásra késztetik a termelőket. Azt kérdeztük Csizmadia György nagyvenyimi családi gazdálkodótól, hogyan tud megbirkózni a helyzettel, milyen kilátásai vannak. Elsősorban a hűtés és az öntözés igényel sok elektromos áramot egy gyümölcstermelő gazdaságban, és az almára kell a legtöbbet költeni emiatt.

Alig változik az almatermés az EU-ban

Mindössze egy százalékkal emelkedik az európai almatermés a 2022-23-as idényben, állapították meg az augusztus elején Belgrádban rendezett Prognosfruit tanácskozáson. Körtéből ötödével többet takarítanak be, mint tavaly.