Back to top

Kilencven éves a láncfűrész úttörője

A napokban, április 18-án ünnepli 90. születésnapját Hans Peter Stihl, aki az azonos nevű családi vállalatot egy közepes méretű gépgyárból globális vállalattá formálta. A Stihl láncfűrészeket 160 országban értékesítik.

A Tempo egy zsebkendő, a láncfűrész egy Stihl: ha egy márkanév egy egész termékkategória szinonimája, akkor a gyártó mindent jól csinált. Hans Peter Stihl egy közepes méretű sváb gépgyártó céget alakított át világhírű láncfűrész gyártóvá.

Húsvéthétfőn ünnepli 90. születésnapját a Deutscher Industrie- und Handelstag (DIHT) szervezet befolyásos vezetője.

Hans Peter Stihl a 80. születésnapján
Hans Peter Stihl a 80. születésnapján
Fotó: stihl.com

Stihl még idős korában is gyakran megtalálható a Stuttgart melletti Waiblingenben található vállalatnál. Az étkezdében még most is állandó helye van a cég pátriárkájának, aki már régen átadta a vállalat irányítását.

Földhözragadt, precíz, néha szigorú és mindig az üzletre összpontosít: Stihl sokak számára a sikeres családi vállalkozó megtestesítője.

A fő hobbim természetesen a cég - vallotta egyszer.

Amikor Stihl 1960-ban csatlakozott az apja, Andreas Stihl által alapított vállalathoz, a dolgok még szerényen alakultak. A húga, Eva irodájába költözött, mert nem volt más hely. Ez a kényszerűségből született irodai partnerség aztán évtizedekig tartott. Eva Mayr-Stihl, aki sokáig olyan fontos feladatokért felelt, mint a pénzügyek és az ellenőrzés, a napokban, április 9-én, 87 éves korában hunyt el.  Amikor Hans Peter Stihl belépett a vállalathoz, az 2500 embert foglalkoztatott, és éves forgalma 220 millió márka volt.

A fűrésznek a fához kell mennie - és nem fordítva - ez volt a Stihl apjának, Andreasnak az egyik vezérelve, aki majdnem egy évszázaddal ezelőtt alapította a gépgyártó cégét.

Ma már alig van olyan mezőgazdasági vagy erdészeti vállalkozás Németországban vagy akár szerte a világban, amely ne használna Stihl fűrészt,  vagy más, e gyártótól származó erőgépeket.

Fotó: Pixabay

Hans Peter Stihl nemzetközivé és a világpiac vezetőjévé tette a vállalatot, európai, ázsiai és dél-amerikai gyárakkal. Tavaly a csoport forgalma 4,6 milliárd euró volt, és mintegy 18 200 embert foglalkoztatott.

Az 1980-as években a vállalkozó a gazdasági-politikai színpadra lépett, 1980-tól 1988-ig a regionális fémipari szövetség munkaadói tárgyalója volt. Ezt követően 1988 és 2001 között a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének (DIHT) vezetője volt.  

Számos német és brazil város díszpolgára, és számos magas kitüntetésben részesült, 2006-ban Szingapúr főkonzulja lett.

2012-ig volt az igazgatóság tagja, jelenleg  a, A tanácsadó testületet és a felügyelőbizottságot fia, Nikolas vezeti.

Waiblingenben a jelek nem utalnak változásra. A Stihl vállalatnak ma az az iparágon belül egyedülálló előnye, hogy 96 évvel ezelőtti alapítása óta teljes egészében a családunk tulajdonában maradt- mondja Hans Peter Stihl.

Zártkörű ünnepség családi körben, vacsora a cég vezetőivel és társaival - nem lesz nagy ünnepség a többszörösen díjazott vállalkozó mérföldkőnek számító születésnapja alkalmából. A tíz évvel ezelőtt, a 80. születésnapja alkalmából tartott rendezvényen Stihl  szárazon megjegyezte: ez az esemény szerencsére kellően rövid ideig tartott.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/agrarheute.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Magyar erdők jó kezekben

A magyar kormányzat, a magyar agrárium számít a magyar erdőkre, és számít az erdőket kezelő erdész szakemberekre – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, az Országos Erdészeti Egyesület 152. alkalommal megrendezett vándorgyűlésén a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Megfékezték a lángok továbbterjedését a Bükkben

Megakadályozták a lángok továbbterjedését Miskolc külterületén, Jávorkút közelében, ahol mintegy száz hektárnyi területen gyulladt ki a fenyőerdő - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-t.

Mauna Manufaktúra: a hegy csendje

A megfelelő lábbeli nemcsak kényelmes, de kellően tart is, ami különösen fontos, ha megrögzött természetjárók vagyunk. Jóravaló bakancs hiányában már egy rövid barangolás is kész rémálommá válhat. A Dunakanyar ölelésében fekvő Nagymaroson, a Mauna Manufaktúra műhelyboltjában megbízható minőségű, kézzel készített bakancsok várják a természet kedvelőit Mosonyi Annamária és csapata jóvoltából.

Fokozottan tűzveszélyes időszak, csütörtöktől már Pest és Veszprém megyében is

A tartós kánikula okozta szárazság és az ebből adódó, fokozott tűzkockázat miatt június 30-tól Pest és Veszprém megyében is életbe lép a fokozottan tűzveszélyes időszak - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.

A növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás

Nem csak az emberi egészségre nézve jelent veszélyt, a növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás - hívta fel a figyelmet cikkében a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál.

Károlyi gróf: „Reményeim lassan valóra válnak”

A Nemzeti Kastélyprogram keretében megújult a füzérradványi Károlyi-kastély és parkja. A pompásan helyreállított épület és a gyönyörű százhektáros angolpark eredeti jellegét idézve született újjá. A rekonstrukciót Alföldy Gábor tájépítész, kerttörténész könyve dokumentálja, amelynek személyes hangú előszavát maga Károlyi László gróf írta. A nagy idők 91 esztendős tanújával emlékeiről beszélgettünk.

Bővül a tűzgyújtási tilalommal érintett terület hazánkban

A kritikusan száraz talajviszonyok és a kánikula miatt, az előreláthatóan továbbra is csapadékszegény időjárásra való tekintettel a hatóság 2022. június 24-től kiterjeszti a tűzgyújtási tilalmat Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre is. A korlátozás Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is tovább él.

Megújult az Agrár Széchenyi Beruházási Hitelprogram

Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Max néven új beruházás finanszírozási eszköz áll a kis-és középvállalkozások rendelkezésére július 1-től.