Back to top

Kilencven éves a láncfűrész úttörője

A napokban, április 18-án ünnepli 90. születésnapját Hans Peter Stihl, aki az azonos nevű családi vállalatot egy közepes méretű gépgyárból globális vállalattá formálta. A Stihl láncfűrészeket 160 országban értékesítik.

A Tempo egy zsebkendő, a láncfűrész egy Stihl: ha egy márkanév egy egész termékkategória szinonimája, akkor a gyártó mindent jól csinált. Hans Peter Stihl egy közepes méretű sváb gépgyártó céget alakított át világhírű láncfűrész gyártóvá.

Húsvéthétfőn ünnepli 90. születésnapját a Deutscher Industrie- und Handelstag (DIHT) szervezet befolyásos vezetője.

Hans Peter Stihl a 80. születésnapján
Hans Peter Stihl a 80. születésnapján
Fotó: stihl.com

Stihl még idős korában is gyakran megtalálható a Stuttgart melletti Waiblingenben található vállalatnál. Az étkezdében még most is állandó helye van a cég pátriárkájának, aki már régen átadta a vállalat irányítását.

Földhözragadt, precíz, néha szigorú és mindig az üzletre összpontosít: Stihl sokak számára a sikeres családi vállalkozó megtestesítője.

A fő hobbim természetesen a cég - vallotta egyszer.

Amikor Stihl 1960-ban csatlakozott az apja, Andreas Stihl által alapított vállalathoz, a dolgok még szerényen alakultak. A húga, Eva irodájába költözött, mert nem volt más hely. Ez a kényszerűségből született irodai partnerség aztán évtizedekig tartott. Eva Mayr-Stihl, aki sokáig olyan fontos feladatokért felelt, mint a pénzügyek és az ellenőrzés, a napokban, április 9-én, 87 éves korában hunyt el.  Amikor Hans Peter Stihl belépett a vállalathoz, az 2500 embert foglalkoztatott, és éves forgalma 220 millió márka volt.

A fűrésznek a fához kell mennie - és nem fordítva - ez volt a Stihl apjának, Andreasnak az egyik vezérelve, aki majdnem egy évszázaddal ezelőtt alapította a gépgyártó cégét.

Ma már alig van olyan mezőgazdasági vagy erdészeti vállalkozás Németországban vagy akár szerte a világban, amely ne használna Stihl fűrészt,  vagy más, e gyártótól származó erőgépeket.

Fotó: Pixabay

Hans Peter Stihl nemzetközivé és a világpiac vezetőjévé tette a vállalatot, európai, ázsiai és dél-amerikai gyárakkal. Tavaly a csoport forgalma 4,6 milliárd euró volt, és mintegy 18 200 embert foglalkoztatott.

Az 1980-as években a vállalkozó a gazdasági-politikai színpadra lépett, 1980-tól 1988-ig a regionális fémipari szövetség munkaadói tárgyalója volt. Ezt követően 1988 és 2001 között a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének (DIHT) vezetője volt.  

Számos német és brazil város díszpolgára, és számos magas kitüntetésben részesült, 2006-ban Szingapúr főkonzulja lett.

2012-ig volt az igazgatóság tagja, jelenleg  a, A tanácsadó testületet és a felügyelőbizottságot fia, Nikolas vezeti.

Waiblingenben a jelek nem utalnak változásra. A Stihl vállalatnak ma az az iparágon belül egyedülálló előnye, hogy 96 évvel ezelőtti alapítása óta teljes egészében a családunk tulajdonában maradt- mondja Hans Peter Stihl.

Zártkörű ünnepség családi körben, vacsora a cég vezetőivel és társaival - nem lesz nagy ünnepség a többszörösen díjazott vállalkozó mérföldkőnek számító születésnapja alkalmából. A tíz évvel ezelőtt, a 80. születésnapja alkalmából tartott rendezvényen Stihl  szárazon megjegyezte: ez az esemény szerencsére kellően rövid ideig tartott.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/agrarheute.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.

Milyen lesz 5 év múlva a vidéki turizmus?

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös Agrárakadémia sorozatának ötödik állomása Gyöngyös volt. A Károly Róbert Campus-on az előadók és a fórum résztvevői vidéki turizmus kérdéseivel, lehetőségeivel foglalkoztak. Bár a fórumon elhangzott, hogy az ágazat sok tekintetben egyhelyben toporog, a témában jártas szakértők szerint öt év múlva már más képet mutat majd.

Több fát, nagyobb területen, rosszkor vágott ki a vállalkozó - vádat emeltek ellene

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség három férfi ellen, aki Tiszaug és Lakitelek környékén szabálytalan fakitermeléssel számos fokozottan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelyét semmisítette meg.

Négy országban is értékesítették az illegális lóhúst

Illegális vágásból származó lóhús engedély nélküli értékesítése és ennek segítése miatt előállítottak 41 embert Spanyolországban, a húst a spanyol piac mellett Belgiumban, Németországban és Olaszországban értékesítették - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) csütörtökön.

Őszi sikertörténet az erdei iskolákban

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdészeti erdei iskolái évről-évre újragondolt, többszörösen minősített programmal dolgoznak. Miskolc óvodái és iskolái számára kiváló lehetőség a Csanyiki Erdőház, ahol október végéig 5400 főt regisztráltak. A Fónagysági Bagoly-vár 25 éve fogadja a kikapcsolódni, tapasztalni vágyó látogatókat, óvodásoktól a nyugdíjasokig. Ebben az évben csaknem 6000 vendégük volt.

Mégse lehet paintballozni a farkasokkal Hollandiában

Az ügyben eljáró holland bíróság elutasító ítélete alapján a kelet-hollandiai Gelderland tartomány visszavonta szerdán azt az engedélyt, amely lehetővé tette volna az emberek társaságát kereső, de veszélyes farkasok elüldözését paintballfegyverekkel a lakóövezetek közeléből, valamint a turisták által látogatott parkokból, különösen a Hoge Veluwe Nemzeti Parkból.

A madarak vándorlásának eddig ismeretlen pozitív hatását fedezték fel

A vízimadarak a tavaszi vándorlás során kulcsszerepet játszanak az európai szárazföldi növények elterjesztésében az északi szélességi körökre, és ezzel erősítik a növények klímaváltozással szembeni ellenállóképességét - állapították meg magyar és spanyol ökológusok a velencei-tavi tőkés récék ürülékmintáit vizsgálva.

Bajorországban terjed a madárinfluenza

Azonnali hatállyal előírta a madárinfluenza elleni biztonsági intézkedések bevezetését a bajor környezetvédelmi minisztérium. A házi és a kereskedelmi baromfiállományok megvédése érdekében intézkedett a tárca, miután Németországban, Bajorországban is találtak madárinfluenzás eseteket, telepeken és vadon élő madarak között egyaránt.

Aszálycsillapítók: a jövő agrármenedzserei

A MATE és a Debreceni Egyetem vegyes csapata, az Aszálycsillapítók nyerték az idei Agrovirtus vetélkedőt. Az ágazat tehetséggondozó programjába összesen háromszáz agrárhallgató kapcsolódott be. Az első helyezett összeállítás egymillió, a második 500 ezer, a harmadikak pedig 300 ezer forintot nyert.