Back to top

Kilencven éves a láncfűrész úttörője

A napokban, április 18-án ünnepli 90. születésnapját Hans Peter Stihl, aki az azonos nevű családi vállalatot egy közepes méretű gépgyárból globális vállalattá formálta. A Stihl láncfűrészeket 160 országban értékesítik.

A Tempo egy zsebkendő, a láncfűrész egy Stihl: ha egy márkanév egy egész termékkategória szinonimája, akkor a gyártó mindent jól csinált. Hans Peter Stihl egy közepes méretű sváb gépgyártó céget alakított át világhírű láncfűrész gyártóvá.

Húsvéthétfőn ünnepli 90. születésnapját a Deutscher Industrie- und Handelstag (DIHT) szervezet befolyásos vezetője.

Hans Peter Stihl a 80. születésnapján
Hans Peter Stihl a 80. születésnapján
Fotó: stihl.com

Stihl még idős korában is gyakran megtalálható a Stuttgart melletti Waiblingenben található vállalatnál. Az étkezdében még most is állandó helye van a cég pátriárkájának, aki már régen átadta a vállalat irányítását.

Földhözragadt, precíz, néha szigorú és mindig az üzletre összpontosít: Stihl sokak számára a sikeres családi vállalkozó megtestesítője.

A fő hobbim természetesen a cég - vallotta egyszer.

Amikor Stihl 1960-ban csatlakozott az apja, Andreas Stihl által alapított vállalathoz, a dolgok még szerényen alakultak. A húga, Eva irodájába költözött, mert nem volt más hely. Ez a kényszerűségből született irodai partnerség aztán évtizedekig tartott. Eva Mayr-Stihl, aki sokáig olyan fontos feladatokért felelt, mint a pénzügyek és az ellenőrzés, a napokban, április 9-én, 87 éves korában hunyt el.  Amikor Hans Peter Stihl belépett a vállalathoz, az 2500 embert foglalkoztatott, és éves forgalma 220 millió márka volt.

A fűrésznek a fához kell mennie - és nem fordítva - ez volt a Stihl apjának, Andreasnak az egyik vezérelve, aki majdnem egy évszázaddal ezelőtt alapította a gépgyártó cégét.

Ma már alig van olyan mezőgazdasági vagy erdészeti vállalkozás Németországban vagy akár szerte a világban, amely ne használna Stihl fűrészt,  vagy más, e gyártótól származó erőgépeket.

Fotó: Pixabay

Hans Peter Stihl nemzetközivé és a világpiac vezetőjévé tette a vállalatot, európai, ázsiai és dél-amerikai gyárakkal. Tavaly a csoport forgalma 4,6 milliárd euró volt, és mintegy 18 200 embert foglalkoztatott.

Az 1980-as években a vállalkozó a gazdasági-politikai színpadra lépett, 1980-tól 1988-ig a regionális fémipari szövetség munkaadói tárgyalója volt. Ezt követően 1988 és 2001 között a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének (DIHT) vezetője volt.  

Számos német és brazil város díszpolgára, és számos magas kitüntetésben részesült, 2006-ban Szingapúr főkonzulja lett.

2012-ig volt az igazgatóság tagja, jelenleg  a, A tanácsadó testületet és a felügyelőbizottságot fia, Nikolas vezeti.

Waiblingenben a jelek nem utalnak változásra. A Stihl vállalatnak ma az az iparágon belül egyedülálló előnye, hogy 96 évvel ezelőtti alapítása óta teljes egészében a családunk tulajdonában maradt- mondja Hans Peter Stihl.

Zártkörű ünnepség családi körben, vacsora a cég vezetőivel és társaival - nem lesz nagy ünnepség a többszörösen díjazott vállalkozó mérföldkőnek számító születésnapja alkalmából. A tíz évvel ezelőtt, a 80. születésnapja alkalmából tartott rendezvényen Stihl  szárazon megjegyezte: ez az esemény szerencsére kellően rövid ideig tartott.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/agrarheute.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

Három az egyben: cuki, társ és ragadozó

A járványveszély miatti bezártságban sok ember talált rá újra a természetre, mely pihenést, szabadságot és testi-lelki feltöltődést nyújt a kirándulók, túrázók számára. A látogatók számának növekedésével arányosan egyre több lett a kutya is az erdőben.

Ritka beporzó a Bükkben

A vadkamerák mindenre „beindulnak”, legyen az mozgó fűszál, ugráló széncinege vagy egy lassú csiga.

Táplálkozási szokások Németországban - Mit érdemes exportálni?

A német szövetségi élelmezési és mezőgazdasági minisztérium idén is elvégezte szokásos, ezer fős reprezentatív mintán alapuló felmérését az ország lakosainak étkezési szokásairól. A július közepén nyilvánosságra hozott jelentés fő megállapításaival a német piacra termelő vagy exportáló magyar agrár- és élelmiszeripari szereplőknek is célszerű ismernie, hogy figyelembe tudják venni üzleti tervük összeállításakor.

A vízmegőrzésnek Kárpát-medencei léptékben van értelme

Szlovákiát is sújtotta az idei aszály. Ezért érdemes feleleveníteni, hogy már több évtizede vita folyik, miképp szervezzék újra a vízgazdálkodását. Az 1980-as években a kelet-szlovákiai Alföldön egyes kutatók közzétették, hogy az ott folyó vízügyi fejlesztésbe fektetett pénz megtérülése meghaladja a 170 évet, a Szlovák Tudományos Akadémia ki is rúgta őket.

Nyári Biofach

Kivételesen a nyár közepére tűzték ki a biovilág klasszikus februári találkozójának, a nürnbergi Biofach kiállításnak az időpontját. Már mindenki nagyon várta, miután tavaly a járvány miatt csak online verziót szerveztek.

Mocsárvilágból turistaparadicsom

A VADEX Mezőföldi Zrt. erdőgazdálkodása mintegy 19 ezer, vadgazdálkodása pedig csaknem 30 ezer hektárra terjed ki a közép-dunántúli térségben. Összetett tevékenysége során arra törekszik, hogy a magas színvonalú tartamos erdőgazdálkodás mellett kiaknázza a termőhelyben rejlő lehetőségeket, miközben a térség lakossági-társadalmi igényeit is kielégíti.

A holland áru a legnépszerűbb

A paradicsompiac jelenleg 2020-hoz hasonlóan komoly árnyomás alatt van, mivel az előző hetek magas hőmérséklete miatt a bogyók gyorsan érnek és a piacon megjelenő nagy mennyiségek lefelé nyomják az árat Európa-szerte.

Gépek szenvedéllyel - a Bábolnai Gazdanapokon

Egy tehetséges magyar gépészmérnök egyéni vállalkozásából néhány év alatt vált az ország egyik leginnovatívabb mezőgazdasági gépgyártó üzemévé. A tiszakécskei NorAn Technologies mára sikerrel veszi fel a versenyt a nyugatról érkező legkorszerűbb mezőgépekkel.