Back to top

Bővítés és korszerűsítés

A Tranzit-Food Kft. a rendszerváltozás után létrehozott Tranzit Csoport egyik vállalkozása. Fő profilja az élelmiszer-feldolgozás és -kereskedelem. A csoport kezdettől fogva részt vesz a mezőgazdasági termelésben, az állattenyésztésben, az állati termékek feldolgozásában és azok kereskedelmében.

Fennállásuk óta mindig eredményesen gazdálkodtak, a megtermelt eredményt ugyanis következetesen visszaforgatták a termelésfejlesztésbe. Állami vagyont nem privatizáltak, minden beruházásukat saját forrásból és hitelből fedezték, ugyanakkor mindig éltek a különböző pályázatok adta lehetőségekkel. Most ugyancsak nagy léptékű fejlesztésbe és korszerűsítésbe kezdtek, amit a napokban meglátogatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter látogatása a beruházó Tranzit-Foodnál
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter látogatása a beruházó Tranzit-Foodnál

A Tranzit-Food jelenleg 15 millió csirkét, 9 millió kacsát, valamint 2 millió libát nevel és neveltet fel, és valamennyit fel is dolgozza, tájékoztatott Szabó Miklós, a Tranzit Csoport alapító-tulajdonosa. Teljes integrációt működtetnek a termelésben, a törzsállomány tartásától kezdve a keltetésen, a nevelésen, a takarmánygyártáson, a vágáson és feldolgozáson keresztül, a kereskedelem is a cég irányítása alá tartozik.

Integrátori hálózatuk meghatározó, hisz az összes mennyiség mintegy harmadát külső vállalkozások, azaz kis-, közepes- és nagytermelők nevelik fel, szerződés alapján.

A cég nyírbátori gyárában most rekonstrukciót hajtanak végre, ami magába foglalja a technológiai gépek cseréjét is, de azon kívül más eszközöket is korszerűsítenek. A bővítés és korszerűsítés hatására az eddigi óránkénti 7 ezer csirke helyett 8 ezer brojlert fognak feldolgozni, de az eddigi egy műszak helyett ezután két műszakos munkarendben tevékenykednek. A hűtőkapacitásukat az eddigi
400 tonnáról 1600 tonnára bővítik, miközben 30 százalékkal növelik a szeles előhűtő rendszerük teljesítményét. A fagyasztó kapacitásuk a korábbinak hatszorosára növekszik. A mostani bővítés és korszerűsítés során kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a lehető legkorszerűbb gépeket és eszközöket vásárolják meg és állítsák termelésbe. Így mostantól a szakmában világhírű Stork, Meyn és Ishyda gépek szavatolják, hogy a tervekből valóság váljon.

A Tranzit-Food tevékenységéhez tartozik az évente előállított 1200 tonna toll, amelynek értéke meghaladja a 4,5 milliárd forintot.

Az energetikában is mérföldes léptekkel kívánnak előre haladni, már csak azért is, mert az energetikai költségeik 2,5 milliárd forinttal emelkedtek tavaly. Felülvizsgálták tehát a meglévő energiafogyasztási struktúrájukat, hol lehetne azon fejleszteni, korszerűsíteni. Már eddig is használtak hulladék hőt a nyírbátori gyárukban, de most, kihasználva a nagy tetőfelületeket (vágóhíd, hizlalók, keltetők), a napenergia hasznosítását tűzték ki célul. Természetesen mindezt gazdasági számítások előzik meg, hiszen nem csak a termeléshez felhasznált anyagok költségei növekedtek, a késztermék is a korábbinál jóval nagyobb pénzlekötést igényel.

Illusztráció
Illusztráció

A korszerűsítés és bővítés az automatizálás fokának növelésével is együtt jár. Nyírbátorban új élőáru-fogadóteret alakítanak ki, és a konténeres állatfogadáshoz új fogadóépületet készítenek.

A levágott és darabolt baromfit a felújított csomagoló üzemben készítik elő piacképes áruvá, de mindezt úgy, hogy a jelenlegi nyírbátori üzem létszáma – ami több mint 1000 fő – nem változik.

Ugyanis egyértelműen kiderült minden elemzésből, hogy a hatékony és versenyképes termeléshez az automatizálás fejlesztése nem megkerülhető. Nyírgelsén, ahol a víziszárnyas-feldolgozás történik (évente 9 millió kacsa és 2 millió liba), a kacsavonalon teljes automatizálásra törekszenek, miközben a továbbfeldolgozó üzemük teljesítményét is megnövelik. A csomagolástechnológiában a korábbi sok kézimunkát igénylő megoldás helyett ugyancsak automatizálják a folyamatokat, s az új osztályozóhoz és mérlegekhez a fejlesztések befejezése után jóval kevesebb kézimunkára lesz szükség. Ugyancsak Nyírgelsén fejlesztették a tollfeldolgozó üzemet, ahol a mosást, az osztályozást és szárítást végzik. Az így kikészített toll sokkal jobban és sokkal magasabb áron értékesíthető, mint a natúr toll.

A nyírbátori baromfifeldolgozóban az eddigi 15 millió helyett 25 millió csirkét dolgoznak fel.

Ehhez bővítik a saját telephelyeiket, részben Fehérgyarmaton, részben Kölcsén, Jánkmajtison és Nábrádon. A 10 millió darabos élőállat-növekményt saját telepeken és integrációban kívánják előállítani, mégpedig az eddig jól bevált partnereken keresztül. A takarmányigény is érezhetően növekszik, mert
1 kilo­gramm élősúly előállításhoz 1,6 kilo­gramm tápot használnak fel, ami a 10 millió darab brojlernél 2,5, élősúlynál 35 ezer tonna többlettakarmányt feltételez.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/14 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Mauna Manufaktúra: a hegy csendje

A megfelelő lábbeli nemcsak kényelmes, de kellően tart is, ami különösen fontos, ha megrögzött természetjárók vagyunk. Jóravaló bakancs hiányában már egy rövid barangolás is kész rémálommá válhat. A Dunakanyar ölelésében fekvő Nagymaroson, a Mauna Manufaktúra műhelyboltjában megbízható minőségű, kézzel készített bakancsok várják a természet kedvelőit Mosonyi Annamária és csapata jóvoltából.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.