Back to top

Bővítés és korszerűsítés

A Tranzit-Food Kft. a rendszerváltozás után létrehozott Tranzit Csoport egyik vállalkozása. Fő profilja az élelmiszer-feldolgozás és -kereskedelem. A csoport kezdettől fogva részt vesz a mezőgazdasági termelésben, az állattenyésztésben, az állati termékek feldolgozásában és azok kereskedelmében.

Fennállásuk óta mindig eredményesen gazdálkodtak, a megtermelt eredményt ugyanis következetesen visszaforgatták a termelésfejlesztésbe. Állami vagyont nem privatizáltak, minden beruházásukat saját forrásból és hitelből fedezték, ugyanakkor mindig éltek a különböző pályázatok adta lehetőségekkel. Most ugyancsak nagy léptékű fejlesztésbe és korszerűsítésbe kezdtek, amit a napokban meglátogatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter látogatása a beruházó Tranzit-Foodnál
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter látogatása a beruházó Tranzit-Foodnál

A Tranzit-Food jelenleg 15 millió csirkét, 9 millió kacsát, valamint 2 millió libát nevel és neveltet fel, és valamennyit fel is dolgozza, tájékoztatott Szabó Miklós, a Tranzit Csoport alapító-tulajdonosa. Teljes integrációt működtetnek a termelésben, a törzsállomány tartásától kezdve a keltetésen, a nevelésen, a takarmánygyártáson, a vágáson és feldolgozáson keresztül, a kereskedelem is a cég irányítása alá tartozik.

Integrátori hálózatuk meghatározó, hisz az összes mennyiség mintegy harmadát külső vállalkozások, azaz kis-, közepes- és nagytermelők nevelik fel, szerződés alapján.

A cég nyírbátori gyárában most rekonstrukciót hajtanak végre, ami magába foglalja a technológiai gépek cseréjét is, de azon kívül más eszközöket is korszerűsítenek. A bővítés és korszerűsítés hatására az eddigi óránkénti 7 ezer csirke helyett 8 ezer brojlert fognak feldolgozni, de az eddigi egy műszak helyett ezután két műszakos munkarendben tevékenykednek. A hűtőkapacitásukat az eddigi
400 tonnáról 1600 tonnára bővítik, miközben 30 százalékkal növelik a szeles előhűtő rendszerük teljesítményét. A fagyasztó kapacitásuk a korábbinak hatszorosára növekszik. A mostani bővítés és korszerűsítés során kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a lehető legkorszerűbb gépeket és eszközöket vásárolják meg és állítsák termelésbe. Így mostantól a szakmában világhírű Stork, Meyn és Ishyda gépek szavatolják, hogy a tervekből valóság váljon.

A Tranzit-Food tevékenységéhez tartozik az évente előállított 1200 tonna toll, amelynek értéke meghaladja a 4,5 milliárd forintot.

Az energetikában is mérföldes léptekkel kívánnak előre haladni, már csak azért is, mert az energetikai költségeik 2,5 milliárd forinttal emelkedtek tavaly. Felülvizsgálták tehát a meglévő energiafogyasztási struktúrájukat, hol lehetne azon fejleszteni, korszerűsíteni. Már eddig is használtak hulladék hőt a nyírbátori gyárukban, de most, kihasználva a nagy tetőfelületeket (vágóhíd, hizlalók, keltetők), a napenergia hasznosítását tűzték ki célul. Természetesen mindezt gazdasági számítások előzik meg, hiszen nem csak a termeléshez felhasznált anyagok költségei növekedtek, a késztermék is a korábbinál jóval nagyobb pénzlekötést igényel.

Illusztráció
Illusztráció

A korszerűsítés és bővítés az automatizálás fokának növelésével is együtt jár. Nyírbátorban új élőáru-fogadóteret alakítanak ki, és a konténeres állatfogadáshoz új fogadóépületet készítenek.

A levágott és darabolt baromfit a felújított csomagoló üzemben készítik elő piacképes áruvá, de mindezt úgy, hogy a jelenlegi nyírbátori üzem létszáma – ami több mint 1000 fő – nem változik.

Ugyanis egyértelműen kiderült minden elemzésből, hogy a hatékony és versenyképes termeléshez az automatizálás fejlesztése nem megkerülhető. Nyírgelsén, ahol a víziszárnyas-feldolgozás történik (évente 9 millió kacsa és 2 millió liba), a kacsavonalon teljes automatizálásra törekszenek, miközben a továbbfeldolgozó üzemük teljesítményét is megnövelik. A csomagolástechnológiában a korábbi sok kézimunkát igénylő megoldás helyett ugyancsak automatizálják a folyamatokat, s az új osztályozóhoz és mérlegekhez a fejlesztések befejezése után jóval kevesebb kézimunkára lesz szükség. Ugyancsak Nyírgelsén fejlesztették a tollfeldolgozó üzemet, ahol a mosást, az osztályozást és szárítást végzik. Az így kikészített toll sokkal jobban és sokkal magasabb áron értékesíthető, mint a natúr toll.

A nyírbátori baromfifeldolgozóban az eddigi 15 millió helyett 25 millió csirkét dolgoznak fel.

Ehhez bővítik a saját telephelyeiket, részben Fehérgyarmaton, részben Kölcsén, Jánkmajtison és Nábrádon. A 10 millió darabos élőállat-növekményt saját telepeken és integrációban kívánják előállítani, mégpedig az eddig jól bevált partnereken keresztül. A takarmányigény is érezhetően növekszik, mert
1 kilo­gramm élősúly előállításhoz 1,6 kilo­gramm tápot használnak fel, ami a 10 millió darab brojlernél 2,5, élősúlynál 35 ezer tonna többlettakarmányt feltételez.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/14 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Lenn az alföld tengersík vidékin"

Magyarország egyik legszélsőségesebb éghajlati adottságokkal rendelkező térségében gazdálkodik a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. A Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye déli részét magába foglaló működési területén az erdőgazdálkodási, faipari és vadgazdálkodási feladatok mellett nagy hangsúlyt helyez a közjóléti tevékenységre.

Élőhelyfejlesztések zárultak le a Balatonnál

Az elmúlt évtizedben mintegy 80 milliárd forint értékben 330 projekt keretében több mint 300 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota, amelyben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak is rendkívüli szerepe volt - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára Keszthelyen.

Csak erős idegzetűeknek: illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta

Pest megyei illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta 2022 novemberében a rendőrséggel együttműködve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A helyszínen bejelentés nélkül, jogsértően számos állatfajt tartottak, az állategészségügyi és járványvédelmi követelményeket sem teljesítve.

Meglévő állományokkal is lehet pályázni baromfi állatjóléti támogatásra

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.

Idén is várja az érdeklődőket a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.