Back to top

Bővítés és korszerűsítés

A Tranzit-Food Kft. a rendszerváltozás után létrehozott Tranzit Csoport egyik vállalkozása. Fő profilja az élelmiszer-feldolgozás és -kereskedelem. A csoport kezdettől fogva részt vesz a mezőgazdasági termelésben, az állattenyésztésben, az állati termékek feldolgozásában és azok kereskedelmében.

Fennállásuk óta mindig eredményesen gazdálkodtak, a megtermelt eredményt ugyanis következetesen visszaforgatták a termelésfejlesztésbe. Állami vagyont nem privatizáltak, minden beruházásukat saját forrásból és hitelből fedezték, ugyanakkor mindig éltek a különböző pályázatok adta lehetőségekkel. Most ugyancsak nagy léptékű fejlesztésbe és korszerűsítésbe kezdtek, amit a napokban meglátogatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter látogatása a beruházó Tranzit-Foodnál
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter látogatása a beruházó Tranzit-Foodnál

A Tranzit-Food jelenleg 15 millió csirkét, 9 millió kacsát, valamint 2 millió libát nevel és neveltet fel, és valamennyit fel is dolgozza, tájékoztatott Szabó Miklós, a Tranzit Csoport alapító-tulajdonosa. Teljes integrációt működtetnek a termelésben, a törzsállomány tartásától kezdve a keltetésen, a nevelésen, a takarmánygyártáson, a vágáson és feldolgozáson keresztül, a kereskedelem is a cég irányítása alá tartozik.

Integrátori hálózatuk meghatározó, hisz az összes mennyiség mintegy harmadát külső vállalkozások, azaz kis-, közepes- és nagytermelők nevelik fel, szerződés alapján.

A cég nyírbátori gyárában most rekonstrukciót hajtanak végre, ami magába foglalja a technológiai gépek cseréjét is, de azon kívül más eszközöket is korszerűsítenek. A bővítés és korszerűsítés hatására az eddigi óránkénti 7 ezer csirke helyett 8 ezer brojlert fognak feldolgozni, de az eddigi egy műszak helyett ezután két műszakos munkarendben tevékenykednek. A hűtőkapacitásukat az eddigi
400 tonnáról 1600 tonnára bővítik, miközben 30 százalékkal növelik a szeles előhűtő rendszerük teljesítményét. A fagyasztó kapacitásuk a korábbinak hatszorosára növekszik. A mostani bővítés és korszerűsítés során kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a lehető legkorszerűbb gépeket és eszközöket vásárolják meg és állítsák termelésbe. Így mostantól a szakmában világhírű Stork, Meyn és Ishyda gépek szavatolják, hogy a tervekből valóság váljon.

A Tranzit-Food tevékenységéhez tartozik az évente előállított 1200 tonna toll, amelynek értéke meghaladja a 4,5 milliárd forintot.

Az energetikában is mérföldes léptekkel kívánnak előre haladni, már csak azért is, mert az energetikai költségeik 2,5 milliárd forinttal emelkedtek tavaly. Felülvizsgálták tehát a meglévő energiafogyasztási struktúrájukat, hol lehetne azon fejleszteni, korszerűsíteni. Már eddig is használtak hulladék hőt a nyírbátori gyárukban, de most, kihasználva a nagy tetőfelületeket (vágóhíd, hizlalók, keltetők), a napenergia hasznosítását tűzték ki célul. Természetesen mindezt gazdasági számítások előzik meg, hiszen nem csak a termeléshez felhasznált anyagok költségei növekedtek, a késztermék is a korábbinál jóval nagyobb pénzlekötést igényel.

Illusztráció
Illusztráció

A korszerűsítés és bővítés az automatizálás fokának növelésével is együtt jár. Nyírbátorban új élőáru-fogadóteret alakítanak ki, és a konténeres állatfogadáshoz új fogadóépületet készítenek.

A levágott és darabolt baromfit a felújított csomagoló üzemben készítik elő piacképes áruvá, de mindezt úgy, hogy a jelenlegi nyírbátori üzem létszáma – ami több mint 1000 fő – nem változik.

Ugyanis egyértelműen kiderült minden elemzésből, hogy a hatékony és versenyképes termeléshez az automatizálás fejlesztése nem megkerülhető. Nyírgelsén, ahol a víziszárnyas-feldolgozás történik (évente 9 millió kacsa és 2 millió liba), a kacsavonalon teljes automatizálásra törekszenek, miközben a továbbfeldolgozó üzemük teljesítményét is megnövelik. A csomagolástechnológiában a korábbi sok kézimunkát igénylő megoldás helyett ugyancsak automatizálják a folyamatokat, s az új osztályozóhoz és mérlegekhez a fejlesztések befejezése után jóval kevesebb kézimunkára lesz szükség. Ugyancsak Nyírgelsén fejlesztették a tollfeldolgozó üzemet, ahol a mosást, az osztályozást és szárítást végzik. Az így kikészített toll sokkal jobban és sokkal magasabb áron értékesíthető, mint a natúr toll.

A nyírbátori baromfifeldolgozóban az eddigi 15 millió helyett 25 millió csirkét dolgoznak fel.

Ehhez bővítik a saját telephelyeiket, részben Fehérgyarmaton, részben Kölcsén, Jánkmajtison és Nábrádon. A 10 millió darabos élőállat-növekményt saját telepeken és integrációban kívánják előállítani, mégpedig az eddig jól bevált partnereken keresztül. A takarmányigény is érezhetően növekszik, mert
1 kilo­gramm élősúly előállításhoz 1,6 kilo­gramm tápot használnak fel, ami a 10 millió darab brojlernél 2,5, élősúlynál 35 ezer tonna többlettakarmányt feltételez.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/14 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elkészültek a Takarmányszállítási támogatás részletei

Az Agrárminisztérium az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs döntése alapján kidolgozta annak a 3 milliárd forint értékű támogatásnak a koncepcióját, amely a történelmi léptékű aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget – közölte Nagy István agrárminiszter.

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

Takarmányozás, hőstressz, bionyúl - Antibiotikum nélkül lesz-e nyúltenyésztés?

A nyúltenyésztési világkongresszus Termelés és gazdaságosság szekciójában elsősorban a gyakorlati munkát segítő előadások hangzottak el. Ugyanakkor nehéz lenne megmondani, hogy például a takarmánykorlátozással kapcsolatos eredmények és tapasztalatok közül melyik miért került a takarmányozási szekcióba.

Horog útja - Szoktatás a környezethez, a feladatokhoz

Miközben kutyánk szocializációjával megalapozzuk a kiegyensúlyozott közös életet, elkezdhetjük tanítani neki a különböző feladatokat. A két folyamat párhuzamosan halad fokozatosan előre, egymást erősítve, segítve.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

Kevesebbet vásárolnak

Az Egyesült Királyság fogyasztói kezdenek kételkedni a szupermarketben kínált élelmiszerek minőségében, vásárlási szokásaik pedig látványosan változnak az elmúlt negyven év legmagasabb inflációja miatt.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Sportlovak és őshonos fajták

Egyes ősi vagy régi lófajtáink fennmaradása – az állami ménesek feloszlatása után – az úgynevezett köztenyésztésnek volt köszönhető. Jelenleg is van olyan őshonos fajtánk, amelynek a jövője csak a magántenyésztők elhivatottságán múlik. Erről is beszélgettünk Fekete Balázzsal, a Hód-Mezőgazda Zrt. állattenyésztési és kiállítási igazgatójával, aki maga is furioso-north star tenyésztő.

Szelekció a legimpozánsabb agancsokra

Csak néhányan foglalkoznak szarvastenyésztéssel az országban, ezen kevesek egyike a Kaposvár-Toponár székhelyű Deer Trophy Farm, ahol a tenyésztés alapja a sajátteljesítmény-vizsgálat, de emellett a gímszarvasok genetikáját is kutatják. A farm körüli teendőket Bokor Árpád végzi feleségével, akikben 15 éve egy új-zélandi utazás során fogant meg e tevékenység gondolata.