0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Húsvétkor is vár a természet

Itt a húsvét, ez a valaha szebb napjait élő magyar ünnep. A locsolkodás hagyománya lassan kiszorul egészen a falvakig, megmaradt védőbástyaként óvva a népi locsolkodás tradicionális voltát. A legények ilyenkor szép ruhában felkerekednek, hogy korsókkal, köcsögökkel, szódás üvegekkel kergessék a pajkos lányokat. A versmondás pedig az idősebb locsolók ajándéka maradt, némi szíverősítő reményében.

Azok a nők, akik szeretnék elkerülni a nem várt vagy nem szívesen látott vendégeket, vegzáló szerelmeseket-szerelmeskedőket, valamint a már több házat megjárt, jöttére elázott, mámortól életvidám férfiakat, illetve azok a férfiak, akik nem szeretnék valamennyi háznál megválaszolni azt a kérdést, hogy „És mi újság a családdal?”, nem akarják degeszre enni magukat, hogy már-már gurulva érjenek haza, vagy macskajajosan betántorogni másnap a munkahelyükre, figyelmükbe ajánlom a természet nyújtotta lehetőségeket. Hiszen Magyarország bőven rendelkezik látnivalóval!

Budapest környékén új látnivalókkal várja a kirándulókat a Budakeszi Vadaspark. Az újdonságok között a leglátványosabb elem az a nyolc, összesen csaknem 200 négyzetméternyi, a legmagasabb pontján 6 méter belmagasságú madárröpde, ahol hóbaglyok, macskabaglyok, szarkák, csókák, dolmányos varjak, vörös vércsék, fülesbaglyok is megfigyelhetők. Az állatok mellett a látogatók kényelméről is gondoskodtak a tervezők. A bejárat mellett több mint 80 fő befogadására alkalmas foglalkoztató tér épült, amely fedett pihenő- és étkezőterületként szolgál.

Igazi különlegesség az a tematikus játszótér és tanösvény, amely a beporzó rovarok fontosságát emeli ki az erdei életközösségben.

A nyolc elemből álló játszótéren méhecskemászóka és kaptárbújócska várja a kicsiket, míg a tanösvényen az öt állomás között darázsgarázzsal ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A budapesti erdőket kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. a Budapesti Szent Ferenc Kórház közreműködésével új egészségügyi tanösvényeket létesített a Budai-hegységben, a Hármashatár-hegyen. Ezek az Út az egészséghez elnevezésű programhoz tartozó kardiotanösvények kreatív módon segítik a szív- és érrendszeri vagy magasvérnyomás-betegséggel élők, illetve cukorbetegek életét.

A túraútvonalak különböző hosszúságúak, melyeken pulzusmérő pontokat alakítottak ki.

A kórház a budapesti kardiotanösvényeken heti rendszerességgel tart szervezetten vezetett túrákat is. A program résztvevői több helyszínen kölcsönözhető eszközöket (teleszkópos túrabot, pulzusmérő karóra) igényelhetnek. A túra során mért egészségügyi a kórház szakemberei értékelik ki.     

Ha még messzebbre szeretnénk elmenekülni a locsolóktól, a Börzsönyt és a Zempléni-hegységet ajánlom ezúttal olvasóinknak. A Börzsönyben mindhárom útvonalon tavaszi menetrend szerint zakatolnak a kisvasutak: a Királyréti Erdei Vasút, a Kemencei Erdei Múzeumvasút és a Bezina-völgyi Kisvasút is várja a látogatókat.  

A Zempléni-hegységben pedig számos turistaút természetes és mesterséges kilátóponthoz vezet. Ezek közül az egyik legkülönlegesebb a Kis-Milic csúcsán néhány éve átadott Károlyi-kilátó, ahonnan az egész tájegység elénk tárul. Továbbá a Zempléni-hegység nyugati vonulatain található Sólyom-kő 22 méter magas, függőleges sziklafala. Csodálatos panoráma nyílik róla nyugat felé a Hernád völgyére, és tiszta időben a Bükk is látható. A Zempléni-hegység központi részén befelé haladva találhatunk rá a Nagy-Péter-mennykőre, amely 709 méter magasságával igazán különleges nézőpontban mutatja be az északi részeket. A Mlaka-rétről pedig a Sólyom-bércet érhetjük el, ahonnan délnyugat felé tekintve a Regéci várat is láthatjuk.

A bérctől nem messze pedig a majdnem teljes körpanorámát nyújtó Kerek-kő sziklájára mászhatunk fel.

Kicsit kilóg a sorból, de érdemes a Megyer-hegyi tengerszemet is meglátogatni. Az akár 70 méter magas sziklafalak alatt megbúvó egykori malomkőbánya vízfelülete csodás látvány, ráadásul a mellette épült kilátóról egy újabb arcát ismerhetjük meg a Zempléni-hegységnek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu