Back to top

Nem csak húsvétkor érdemes bárányhúst enni

A húsvéti bárány fogyasztásának nagy hagyománya van Európában. Ezzel főként húsvétvasárnap báránysült formájában találkozunk, év közben ritkábban kerül az asztalra. Eláruljuk, miről is van szó.

Agnus Dei - Francisco de Zurbarán festménye a madridi Prado Múzeumban látható
Agnus Dei - Francisco de Zurbarán festménye a madridi Prado Múzeumban látható
Fotó: Wikimedia Commons
A húsvéti jelképek sorában különböző állatokat találunk. Ezek közül a legősibb a húsvéti bárány. Eredetére a Bibliában lelhetünk magyarázatot. Mára az állat egyszerre jelképe a termékenységnek, a tisztaságnak és a békés életvitelnek.

Húsvétkor valamivel több magyar család fogyaszt báránysültet vagy báránycsülköt, mint évközben, elsősorban azért, mert a bárányhúst felváltották más típusú húsok: a nyúl vagy a gyöngytyúk is többször kerül a megterített húsvéti asztalra. A hagyományos áldozati bárány ma mindenekelőtt a görög ortodox egyházban játszik szerepet.

A húsvéti bárány hazánkban a báránysült mellett főként a húsvéti csokoládékban, illetve a német és sváb hagyományokat követő háztartásokban a bárány formájú süteményben, tortában található még meg.

A csokoládéból készült húsvéti bárányok is minden évben nagy népszerűségnek örvendenek, és közkedvelt ajándéknak számítanak – függetlenül attól, hogy milyen húsvéti hagyományokat követnek.

Fotó: Csatlós Norbert

Több juhhús kerülhetne az asztalokra

Annak ellenére, hogy Magyarországon a juhtenyésztés évezredes múltra tekint vissza – a juh az ember egyik legrégebben háziasított állata –, a lakosság juhhúsfogyasztása elenyésző, a húsféle ismertsége is igen alacsony. A juh- és bárányhústól sokan csak azért ódzkodnak, mert egyrészt magas az ára, másrészt, mert egyszer az életükben megkóstoltak egy rosszul elkészített birkapörköltet vagy báránysültet. Pedig

a juhhúsból készült ételek nehézség nélkül elkészíthetők és akár a diétázók étrendjébe is könnyedén beilleszthetők, hiszen zsírtartalmuk alacsony, tápanyagtartalmuk viszont magas.

Az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet (Juh Terméktanács) minden évben kiemelt figyelmet fordít a juh-, bárány- és kecskehússal kapcsolatos tévhitek leküzdésére és a fogyasztás ösztönzésére. A cél mit sem változik: az egészséges, tudatos táplálkozásba könnyedén beilleszthető juh- és kecskehús kedveltségének növelése és a fogyasztás emelkedése.

Fotó: Kiss Gergely

Az AMC szerint az Európai Unió egy főre jutó éves juhhúsfogyasztása átlagosan 1,9 kg/fő/év, de a tagországok között nagy a szórás, a 10 dekagrammos nagyságrendtől közel 13 kilogrammig lehet adatokat találni. A hazai fogyasztás azonban a becslések szerint mindössze 30-35 dkg/fő/év.

A jó minőségű bárányt el lehet adni külföldön, Magyarországról 14 államba kerülnek bárányok a 2021-es Agrárminisztériumi adatok alapján. A Juh Terméktanács szerint a kiviteli árak a pandémia óta magasak, és ez a következő időszakban aligha fog változtatni a muszlim országokban a ramadán ünnepe, illetve az ukrán-orosz konfliktus miatt.

A Hússzövetség áprilisi évértékelőjén Éder Tamás, a szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a húsipar elmúlt egy éve és az előttünk álló bizonytalanságokkal teli időszak kihat az egész iparra és áremelkedés prognosztizálható.

„A hús »bizalmi termék«. Azt tanácsolom, hogy olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg mindenki az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódott! Kétes eredetű terméket, olyat, amelynek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel, ne vásároljon!”
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Piráját találtak a Sebes-Körösben

Elpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben - közölte a múlt hét végén az Ebihoreanul.ro bihari hírportál.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Méhészét: kapcsolat a Nosema ceranae és a csendes anyaváltás között?

Tekintettel arra, hogy a Nosema ceranae okozta fertőzés a dolgozóméhek egészségére halálos következményekkel is járhat, így hatással lehet az anya egészségére is. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kórokozó az anya fiziológiai változásaira van hatással. Milyen kapcsolatban van ez a jelenség a csendes anyaváltással?

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.