Back to top

Az élelmiszeripar kihívásai a jelen korban

A rendezvény idei témái eddig a precíziós gazdálkodási rendszerek és az állattenyésztés voltak. Most a rendezvénysorozat harmadik állomásán a mezőgazdasági termelés egyik legfontosabb céljáról, az élelmiszer-előállításról esik majd szó, a témában jártas szakértők közreműködésével.

Az élelmiszeripar kihívásai a jelen korban

Agrárakadémia Fórum – MATE Budai Campus

 

Időpont:

2022. április 27. (szerda) 10 óra

 

Helyszín:

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Budai Campus

MATE, Díszterem

(1118 Budapest. Villányi út 29-43.)

 

A rendezvény idei témái eddig a precíziós gazdálkodási rendszerek és az állattenyésztés voltak. Most a rendezvénysorozat harmadik állomásán a mezőgazdasági termelés egyik legfontosabb céljáról, az élelmiszer-előállításról esik majd szó, a témában jártas szakértők közreműködésével.

 

Tervezett program:

10:00–10:30 Regisztráció

10:30–10:40 Köszöntő - Nyitrainé Dr. Sárdy Diána főigazgató, MATE Budai Campus

10:40–11:00 Biztosított-e a hazai élelmiszerellátás a jelen helyzetben? Éder Tamás elnök, Magyar Húsiparosok Szövetsége

11:00–11:20 A kenyér, mint alapélelmiszer Septe József elnök, Magyar Pékszövetség

11:25–12:30 Kerekasztal-beszélgetés a fórumról

Résztvevők: Éder Tamás, Septe József, Harcz Zoltán ügyvezető igazgató, Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, Pap Krisztián tulajdonos ügyvezető, Pap Kolbászműhely Kft., Németh Csaba termékfejlesztésért felelős szakember, Capriovus Kft.

Moderátor: Halmos B. Ágnes főszerkesztő, Kistermelők Lapja

12:30–13:30 Szendvicsebéd, a konferencia zárása

 

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a regisztracio@magyarmezogazdasag.hu e-mail-címen lehet.

 

NAK szaktanácsadók figyelem! 

A program meghirdetésre került a független szaktanácsadók továbbképzésének részeként 2 kredit értékben!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Egy fesztivál is lehet zöld

A környezettudatosság napjaink egyik kiemelt közéleti témája – kifejezetten az EFOTT célközönségét jelentő fiatalok életében –, így a fesztivál szervezői arra vállalkoztak, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) segítségével egy igazán zöld rendezvényt hoznak létre.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Hycole Kft. Ezzel egy nemzetközi színvonalú közös munka kezdődött el a Kaposvári Campus kutatói és a nyúltenyésztő vállalkozás szakemberei között, eredményeik pedig rövid időn belül termékre, forintra válthatóak lesznek.

Újabb cégek csatlakoznak a duális képzéshez

A MATE Kaposvári Campusa tovább bővíti a duális képzésben részt vevő cégek körét. A tavaly ősszel indult műszaki képzés népszerűsége miatt az egyetem fontosnak tartja, hogy újabb gyakorlati lehetőségek nyíljanak meg a hallgatók előtt. Az egyeztetések már zajlanak, Vörös Péter campus-főigazgató és Huszti Gábor, a megyei közgyűlési alelnöke el is látogatott a ZIEHL-ABEGG Kft. marcali telephelyére.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.