0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Komoly hidegek voltak Spanyolországban, elfagyott egy sor gyümölcs

Ha a termelést veszélyeztető időjárási jelenségekről van szó, akkor Spanyolországban alapvetően az aszály és a hőség kerül szóba, az idén tavasszal azonban erős esőzések és hideghullám okozott stresszt a termesztőknek. Helyenként teljes a terméskiesés.

Ahogy a fruchthandel.de portál az Agra Europe agrárhírügynökség nyomán beszámolt róla, március utolsó napjaiban a kitartó esőzések mellé még egy hideghullám is érkezett Spanyolországba, a mínusz 5 °C-ig csökkent hőmérséklet komoly károkat okozott a zöldség- és gyümölcstermesztőknek.

Az egész országban tartanak tőle, hogy számottevőek lesznek a károk, a spanyol fiatalgazda-szövetség, az Asaja első körben csak a valenciai zöldség- és gyümölcstermesztő körzetre mert becslést készíteni, ott 25 millió euróra teszik a veszteséget.

A legnagyobb károkról a mandulát, csonthéjas gyümölcsöket, datolyaszilvát és citrusféléket termesztők számoltak be, de a zöldségtermesztőket és a méhészeket is súlyosan érintette a hideg.

A mandulának a régióban akár a 90 százaléka is elfagyhatott,

és a Valencia-környéki csonthéjasokban is 100 százalék a kár. A citrusféléket, illetve a zöldségeket – burgonya, hagyma, saláta, káposzta – már a márciusi esőzés is megviselte, ezen rontott tovább a hideg.

Spanyolország középső részében is szinte minden mandulaültetvényt érintett a fagy az Asaja szerint, sok helyen ott is teljes lehet a terméskiesés. Ugyanez igaz a Guadalajara környéki zöldspárgára. A gabona- és a repceföldekre is hatással volt a hideg – hogy milyennel, azt még nem tudni.

A károk pontos mértéke egyelőre nem mérhető fel,

arra azonban emlékeztet az Asaja, hogy tavaly is voltak tavaszi fagyok Spanyolországban, akkor 150 millió eurós kiesést okoztak országszerte, írja a fruchthandel.de.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu