Back to top

Megtalálták a sárga bolondhangya ellenségét

Amikor a sárga bolondhangyák (Nylanderia fulva) új területre vándorolnak, ökológiai buldózerként letarolják az őshonos rovarokat, apróbb állatokat, és hatalmas problémát okoznak a háztulajdonosoknak. Az austini The University of Texas kutatói találtak egy gombafajt, ami alkalmas a bolondhangyák elpusztítására.

Fotó: Wikipédia Commons
Két kutató nyolc évvel ezelőtt kezdett el Floridában gyűjtött hangyákat tanulmányozni, és észrevették, hogy némelyiknek zsírtól duzzad a potroha. Amikor megvizsgálták őket, egy eddig ismeretlen Mikrosporidia törzsbe tartozó gomba spóráira bukkantak. A Mikrosporidia kórokozók általában a rovarok zsírsejtjeit támadják meg, és spóragyárakká alakítják őket. Nyolc éven át 15 helyi populációt figyeltek meg, és meggyőződtek róla, hogy mindegyik populáció pusztulni kezd, amelyikben felbukkan a patogén. A megfigyelt poulációk 62 százaléka eltűnt a nyolc év alatt.

A kutatócsoport 2016-ban egy kísérletben szándékosan fertőzött meg a gombával egy populációt.

A nemzeti park más területein gyűjtött, Mikrosporida kórokozóval fertőzött hangyákkal teli dobozokat helyeztek ki a bolondhangyák bolyai közelében. A dobozok kijárata köré hotdogot tettek, hogy odavonzzák a helyi hangyákat, és elvegyüljenek az odavitt populációval. A kísérlet fényes sikert hozott. A betegség már az első évben felbukkant a nemzeti park összes bolondhangya-populációjában. Két éven belül a hangyák száma bezuhant, napjainkra pedig teljesen kihalt a faj, és elkezdték újra benépesíteni a területet az őshonos fajok.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/15 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ki legyen 2023-ban az év madara?

Sok éve választunk év élőlényét több kategóriában. Az állatok közül általában az egyes rendszertani osztályok három fajára voksolhatunk. A versenyt meghirdető egyesületek és társaságok célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a fajokat, képet kapjanak élőhelyükről, táplálkozásukról, ökológiában betöltött szerepükről, megtudják, hogy mit tehetnek a védelmükben.

Egy fesztivál is lehet zöld

A környezettudatosság napjaink egyik kiemelt közéleti témája – kifejezetten az EFOTT célközönségét jelentő fiatalok életében –, így a fesztivál szervezői arra vállalkoztak, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) segítségével egy igazán zöld rendezvényt hoznak létre.

Felbecsülhetetlen a vizes élőhelyek természetvédelmi jelentősége

A 2014 óta tartó projektmegvalósítási időszakban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 9 kiemelt természetvédelmi fejlesztés megvalósítását kezdte el mintegy 7,7 milliárd forint támogatás felhasználásával, melyek eredményeként összesen több mint 5500 hektárnyi védett természeti terület értékmegőrzési feltételi javulnak - mondta az Agrárminisztérium természetügyért felelős államtitkára Tiszakürtön.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Széllel együtt, nem szemben

Új laboratórium létesült Magyarország legnagyobb kutatási célú szélcsatornájához. A szélcsatornával nemcsak a 70-80 km/h sebességű szél ereje tapasztalható meg, vagy egy repülőgép szárnyszegmens aerodinamikai tesztelése követhető nyomon. A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban a légköri áramlások hatásait egyaránt vizsgálják a természetes földfelszínre és az ember alkotta objektumokra.

A Tisza forrásvidékén javít a hulladékhelyzeten a Diageo és a PET Kupa

Folyótisztítási és hulladékgazdálkodási programot indított a Tiszai PET Kupa és a Diageo alkoholos italgyártó és forgalmazó vállalata - közölték a CALL-Action program szervezői az MTI-vel.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.