0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Megtalálták a sárga bolondhangya ellenségét

Amikor a sárga bolondhangyák (Nylanderia fulva) új területre vándorolnak, ökológiai buldózerként letarolják az őshonos rovarokat, apróbb állatokat, és hatalmas problémát okoznak a háztulajdonosoknak. Az austini The University of Texas kutatói találtak egy gombafajt, ami alkalmas a bolondhangyák elpusztítására.

Két kutató nyolc évvel ezelőtt kezdett el Floridában gyűjtött hangyákat tanulmányozni, és észrevették, hogy némelyiknek zsírtól duzzad a potroha. Amikor megvizsgálták őket, egy eddig ismeretlen Mikrosporidia törzsbe tartozó gomba spóráira bukkantak. A Mikrosporidia kórokozók általában a rovarok zsírsejtjeit támadják meg, és spóragyárakká alakítják őket. Nyolc éven át 15 helyi populációt figyeltek meg, és meggyőződtek róla, hogy mindegyik populáció pusztulni kezd, amelyikben felbukkan a patogén. A megfigyelt poulációk 62 százaléka eltűnt a nyolc év alatt.

A kutatócsoport 2016-ban egy kísérletben szándékosan fertőzött meg a gombával egy populációt.

A nemzeti park más területein gyűjtött, Mikrosporida kórokozóval fertőzött hangyákkal teli dobozokat helyeztek ki a bolondhangyák bolyai közelében. A dobozok kijárata köré hotdogot tettek, hogy odavonzzák a helyi hangyákat, és elvegyüljenek az odavitt populációval. A kísérlet fényes sikert hozott. A betegség már az első évben felbukkant a nemzeti park összes bolondhangya-populációjában. Két éven belül a hangyák száma bezuhant, napjainkra pedig teljesen kihalt a faj, és elkezdték újra benépesíteni a területet az őshonos fajok.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság