Back to top

Portugieserek újra a porondon!

Áprilisban ismét megrendezik a Portugieser borok világbajnokságát. A Portugieser du Monde idén a Villányi borvidék és a Pécsi Borozó magazin közös szervezésében valósul meg, a versenynek a Siklósi Vár ad otthont április 22-én, míg a nagyközönséget a pécsi kóstolófesztiválra várják április 23-án.

A Portugieser (egykori nevén Kékoportó) Közép-Európa egyik kikerülhetetlen és fontos fajtája, amely a borvilágban sajnos ritkán kerül reflektorfénybe.

Tíz éve csak villányi portugieserekkel rendezett tematikus kóstolót a Pécsi Borozó magazin, a következő évtől már nemzetközivé bővült a mezőny és természetesen a korábbi évek sikerét folytatva (két év pandémiás kihagyást követően) idén is meghirdették a nyolcadik Portugieser du Monde borversenyt és kóstolófesztivált - ezúttal már a Villányi borvidék vette át a házigazdai és főszervezői feladatokat.

„A Portugieser fajta egész Közép-Európában elterjedt, hívják Portugizernek, Purtugizacnak, Portugalkának, Blauer portugiesernek vagy Modrý portugalnak, így abban hiszünk, jó mindezeket a borokat egy mezőnyben látni, összemérni és a tanulságokat összegezve minden borászat fejlődhet kicsit”

- mondta el Győrffy Zoltán, a Portugieser du Monde ötletgazdája és versenyigazgatója.

Idén már nyolcadszor rendezik meg a nemzetközi fajtaversenyt, a rendezvény első napján, április 22-én nemzetközi zsűri előtt mérkőznek meg a benevezett borok.

„2022-ben szlovák, német, szlovén, osztrák, szerb, horvát és természetesen magyar borok alkotják a nemzetközi mezőnyt, közel száz bort neveztek a megmérettetésre, ez is jelzi az érdeklődést a fajta iránt és a bizalmat is Villány, mint házigazda fel” - vélekedik Kovács Boglárka Dóra, a verseny szervezését magára vállaló Tenkes Borvidékfejlesztő NKft. marketing vezetője.

Mint elmondta, a verseny nemzetközi jellegét erősíti, hogy a magyar zsűritagok mellé érkeznek szakértők Szlovéniából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából is.

A Portugieser du Monde kóstolófesztivált 2022. április 23-án, szombaton 15 órától 20 óráig rendezik meg a pécsi Magtár Látogatóközpontban. Itt adják át az idei legjobbaknak a megérdemelt díjakat, de ugyanitt mutatkozik be a Villányi RedY új évjárata és a közönség kedvére kóstolhat a nevezett és díjazott borokból, sőt minden résztvevő pincészet valami mást is megmutat kínálatából.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatósági szempontok a borászatban

Ma már a környezettudatosság egyre több iparágban, tevékenység során kap szerepet. Benesch Antal főborásszal arról beszélgettünk, hogy a borászati-szőlészeti tevékenység hogyan tud környezettudatos lenni, az Érseki Pincészet esetében milyen intézkedéseket tesznek e téren.

Másodszorra ismerték el a Folly Arborétum borát rangos nemzetközi versenyen

A 2019-es után a 2020-as évjáratú Folly Arborétum Rajnai rizling is megkapta a legjobbaknak járó „aranyérmet” Németország legrangosabb borászati versenyén, a Berliner Wein Trophy-n. A versenyen a 400 fős zsűri a 40 országból érkező, több mint 14 ezer tétel közül választotta az egyik legjobbnak a badacsonyörsi Folly Arborétum itthon is közkedvelt fehérborát.

Díj a legjobb borászatnak, borkereskedőnek, étteremnek, borszakírónak, oktatónak

A Magyar Sommelier Szövetség idén kilencedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet hat kategóriában lehet elnyerni. A jelöltekről döntést az elnökségi tagok hozzák annak figyelembe vételével is, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzésekhez.

Kezdődnek az élményprogramok a Fővárosi Állatkertben

Hétvégente tavaszköszöntő élményprogramokkal: látványetetésekkel, állatbemutatókkal, állattréningekkel, merüléses cápatréninggel és egyéb eseményekkel indítja a tavaszi szezont a Fővárosi Állat- és Növénykert, amely már megnyitotta a Margitszigeti Kisállatkertet is.

Legyen béke, szabadság, egyetértés

Mi magyarok szeretünk emlékezni, különösen olyan történelmi időszakra, amely bővelkedik kiváló emberi teljesítményekben, fiatalos, friss lendületben, hősiességben, megfontolt bölcsességben – fogalmazott ünnepi beszédében Feldman Zsolt, a Bács-Kiskun vármegyei Hetényegyházán tartott március 15-ei ünnepségen.

Nyertünk egy kis időt a metszésre, rezes lemosásra – növényvédelmi előrejelzés 11. hét

A februári kellemes napok után visszatért viszonylag hideg napok lehetőséget adnak a faápolási-metszési munkák befejezésére; illetve a virágzás kezdete előtt még réztartalmú gombaölő készítmények is használhatók a lemosópermetezésre.

Akinél boldog szőlők teremnek

"A bor készítésének sok jó útja van! Minden út jó, aminek a vége egy egészséges, hibátlan, tiszta ízű bor, és minden bor jó, amely valamely fogyasztó örömére szolgál"- fogalmazta meg alapelvét Koch Csaba. A borotai borásszal beszélgettünk generációkról, szaktudásról, technikáról és technológiáról, fajtáról és termőhelyről, de leginkább a borról.

Új területen kápráztatta el a világ szakmai elitjét a Törley Pezsgőpincészet!

A világ egyik legjelentősebb borversenyén, a németországi Mundus Vini-n nyert aranyérmet a Törley Alkoholmentes Rosé. Az immár hagyományosan megrendezett tavaszi fordulón idén első alkalommal írtak ki bor alapú, alkoholmentes kategóriát, ahonnan az első magyar érmet a Törley Pezsgőpincészet Kft. hozta el.

Az új agrártámogatási rendszer kihívásai

Februárban jelent meg a szlovákiai gazdáknak szóló több mint száz oldalas kézikönyv, ami a 2023–27 közötti agrártámogatási rendszerben való eligazodást igyekszik segíteni. A kézikönyv az agrártámogatások mindkét pillérét lefedi.

Vattacukor ízű szőlő

A Cotton Candy™ szőlő nemesítésének huszadik évfordulóját ünnepli az International Fruit Genetics LLC (IFG) vállalat. A fajtát 2003-ban hagyományos úton nemesítette David Cain genetikus, kertész, aki egyben az IFG társalapítója, majd még mintegy tíz év telt el, mire kereskedelmi forgalomba került.